טעויות בחידוש מטבחים
חידוש מטבח הרבה יותר זול מאשר החלפתו. ועדיין, יש כמה טעויות שכדאי להימנע מהן כדי שהזול לא יעלה ביוקר. מתי משתלם להחליף, על מה להקפיד מבחינת הנדסת אנוש ועד כמה חשוב להתאים את המטבח למכשירי החשמל. אתר "המקצוענים" עם המדריך
החלפת מטבח חדש יכולה להגיע לכמה עשרות אלפי שקלים. אם אתם מעוניינים להסתפק רק בחידוש מטבח קיים, הנה כמה טעויות שכדאי להימנע מהן, כדי שהשהות במטבח תהיה נוחה, כדי שהעיצוב יהיה עדכני וכדי שלא תמצאו את עצמכם מחדשים מטבח ונאלצים להחליף אותו תוך זמן קצר.
עוד כתבות בנושא:
סוגי עץ לרהיטים: מה ההבדלים ביניהם?
צביעת דירה: איך מחשבים עלויות צבעשיפוץ בגבס בבית: אסתטיקה ואקוסטיקה
הטעות: לחדש מטבח עם שלד ישן ומתפרק
ראשית, יש כמה שאלות מקדימות שכדאי שתשאלו את עצמכם, לפני שאתם בוחרים באופציה של חידוש המטבח. "כדאי לבדוק האם המטבח הנוכחי מתאים להרגלי הבישול והאכילה של בני הבית", אומר נתן (מוסבא) דניאל מנתן עצה באתר "המקצוענים". "יש לבדוק האם יש בו די מקום לאחסון, האם יחידות האחסון נגישות, מה מצב גוף הארונות, האם הצירים שלו שמורה או חלודים, מה מצב המגירות והמסילות של ארונות המטבח. אם השלד לא יציב, הפורמייקה בתוך הארונות הצהיבה והתחילה להתקלף, אין טעם לחדש מטבח".
"אחד הדברים החשובים במטבח הוא ה'שלד': גוף הארונות ואיכות הפרזול, ולא החזיתות", אומר דניאל. "אם שלד המטבח כבר ספג רטיבות והרקיב, גם אם נחכה שהוא יתייבש, הסנדוויץ' שמתחת לפורמייקה יכול להיות מלא בעובש. אם הקפיצים של הצירים נשברו ואם המגירות התעקמו וקרסו תחת כובד המשקל, זו בפירוש תהיה טעות להשקיע בחידוש המטבח. במקרים שבהם התשתית אינה במצב טוב, חידוש מטבח יכול לעתים להיות יותר יקר מאשר הזמנת מטבח חדש".
"אם מחליפים את המגירות, כדאי להיות מודעים לכך שקיים כיום פרזול מתקדם יותר שמאפשר שליפה מלאה של המגירה", אומרת תמר יעקבס, ממשרד יעקבס-יניב אדריכלים. "זה יאפשר לגשת אל מלוא טווח היחידה ולנצל אותה לאחסון רב יותר".
הטעות: להתעלם מגודל מכשירי החשמל
אם המטבח שלכם ישן במיוחד, הרי שייתכן שממילא תידרשו לבצע שינויים בחלוקת הארונות ובגודל הנישות. "בתחום מכשירי החשמל חלו שינויים רבים בשנים האחרונות", אומר חן ישראלי, מנהל מוצר הייסנס. "כמות מכשירי החשמל גדלה בצורה משמעותית. כמו כן, הגדלים שלהם השתנו וכיום נהוג ליישר קו בין המקרר לבין קו הארונות. מקררים חדישים מגיעים במידות אחרות: הם יותר רחבים ופחות עמוקים, מה שמאפשר גישה נוחה אל המזון בתוך המקרר".
יעקבס: "במקרה כזה, אם הנישה הקיימת גדולה מדי, היא תישאר מיותמת וזה ייחשב לבזבוז של שטח אחסון. לעומת זאת, אם הנישה קטנה מדי, ממילא יידרש שינוי בארונות המטבח, אשר לא תמיד ישתלם. לכן, בעת שמקבלים את ההחלטה חשוב לערוך רשימה של מוצרי החשמל שאתם מעוניינים לשמור למטבח החדש, ואז לקבל החלטה מושכלת לאחר שיש בידכם את כל המידות שלהם".
דניאל: "אחת הטעויות הנפוצות בהקשר של מכשירי חשמל, היא לא לתכנן את המיקומים שלהם מראש, או לא לדאוג למספיק שקעי חשמל. כשמחדשים מטבח, לעתים יש צורך להוסיף שקעים בחלק הפנימי של הארון המיועד לתנור ולמיקרוגל, כדי שהם לא יהרסו את חיפוי הקרמיקה שעל הקירות. צריך בשלב מוקדם לתכנן את הצנרת של הגז, החשמל והמים".
הטעות: לא להתאים את הכיור ואת הכיריים לארונות החדשים
גם בתחום הכיריים והכיורים חלו שינויים. הנטייה כיום היא לרכוש כיריים רחבות יותר שמאפשרות בישול עם כמה סירים ומחבתות במקביל. כמו כן, המגמה היא לכיורים רחבים ועמוקים יותר שמאפשרים אחסון של כמות גדולה יותר של כלים והדחה נוחה יותר של סירים. אם המשטח החדש לא מתאים ותידרשו לשנות את חלוקת הארונות שתחתיו ואת השיש – לא בטוח שזו תהיה הוצאה כלכלית. יעקבס: "לפני שבוחרים כיור או כיריים חדשים יש לוודא שעומק הארונות התחתונים ושולי המשטח העליון רחבים מספיק על מנת שהחיתוך למידות החדשות יתאפשר".
טעויות בהנדסת אנוש
"חשוב לשמור על מרחב עבודה נוח ולתכנן נכון את משולש העבודה (כיור, כיריים ומקרר)", אומר גיא בוכהלטר, מעצב רב-תחומי. "כמו כן, חשוב להתאים את גובה המשטחים לאדם הדומיננטי במטבח. אמנם רוב משטחי העבודה בגובה של 90 ס"מ מהרצפה, אך הם לא בהכרח מתאימים לכולם, ויש להתאים אותם לדיירי הבית ולא להסתפק בהכרח בסטנדרט".
יעקבס: "מומלץ שמשטח העבודה יהיה ברוחב של לפחות 90 ס"מ, שכן שטח קטן מכך לא יהיה נוח לשימוש יומיומי. חשוב מאוד שלא להצמיד את הכיריים או את הכיור אל הכיור או אל שולי משטח העבודה, אלא למקם אותם במרכז משטח העבודה. גם ליד התנור, חשוב שהיה משטח פנוי להנחת תבניות חמות".
הטעות: להוסיף אי במטבח, רק מפני שזה טרנדי
אי במטבח יכול להיות לשדרג את המטבח, אך הוא גם יכול להיות "עונש" במטבח. אם המטבח קטן יחסית, אי יכול לגרום לכם לעשות סיבובי הקפות מיותרים ולהקשות על ההתנהלות במטבח. "זה בהחלט עניין של אופנה", אומר בוכהלטר. "ההחלטה אם למקם אי במטבח או לא תלויה בצורה ובשטח המטבח העומדים לרשותנו. אי יכול לספק עוד משטח עבודה ומקומות אחסון ולשמש בנוסף כפינת ישיבה ואכילה. ואולם, אם המטבח קטן מדי, מומלץ לוותר על כך".
גם בחירת גובה הישיבה על האי יכולה להיחשב כטעות שמאוד תפריע בחיי היומיום. בוכהלטר: "רבים בוחרים בישיבה מסביב לאי, אך במקום זה, ניתן לבחור בשולחן מטבח סטנדרטי אשר ישמש לאכילה יומיומית. צריך לזכור שהאי לא נוח לישיבה עבור ילדים קטנים או אנשים מבוגרים מאוד, ולקבל החלטה על סמך צרכי דיירי הבית ולא רק בהתחשב בטרנד".
הטעות: לשכוח לשים תאורה מעל משטחי העבודה
בוכהלטר: "פעמים רבות יש נטייה לשכוח את התאורה במהלך שיפוץ. אין ספק שהיא חשובה ביותר, ויש לזכור למקם תאורה ישירות מעל משטחי העבודה. כמו כן, יש להתאימה לחלל עצמו ולפינת הישיבה. יש לזכור שהמגמה כיום היא לחבר את המטבח אל הסלון. במקרה כזה, חשוב לאפשר גם תאורת אווירה במטבח ולא רק תאורה פונקציונלית שיכולה לגרום לאווירה מנוכרת בעת אירוח".
יעקבס: "צריך לזכור שאם שמים רק תאורה מרכזית במטבח, בעת העבודה במטבח נוצר צל שעלול להפריע. כדאי להימנע מתאורת פלורסנט קרה ומתכתית, וליצור אווירה חמה וביתית בעזרת התאורה".
טעויות בהחלפת חזיתות
דרך קלה יחסית לשדרג את חזית המטבח היא להחליף ידיות. "המגוון בשוק רב, וחשוב להתאים את גודל הידית למבנה הקיים כדי להימנע מחורים מיותמים בחזית", מציעה יעקבס.
כשמדובר בצביעת חזיתות, צריך לוודא שהצבע אכן מתאים לסוג המשטח. יעקבס: "אם הדלתות עשויות עץ, יהיה קל יחסית לשייף אותן ולצבוע מחדש, אך חשוב לשים לב ששכבת הצבע החדשה לא תגביל את פתיחת הדלתות והזזת המגירות, ולהרחיק את הצירים בהתאם. לצביעה מקצועית במצבעה יש יתרונות על פני צביעה עצמאית בבית, אך במקרה של חידוש מטבח, צביעה איכותית תהיה כרוכה בהוצאה כספית גדולה מדי, שלא בטוח שתהיה כדאית בהשוואה להחלפת חזיתות".
דניאל: "דלתות MDF שנצבעו בתנור, יהיה יותר זול להחליף מאשר לחדש. דלתות מעץ מלא אין בעיה לשייף ולצבוע מחדש בלכה או בצבע. דלתות פורמייקה, אין לחדש, שכן גם אם יטענו שיש חומר מקשר לצבע, אף חומר מקשר לא יגרום לצבע להיאחז בצורה טובה לאורך זמן, ועם כל קבלת 'מכה' קטנה, הצבע יתקלף. במקרה של דלתות פורמייקה, כדאי פשוט להחליף אותן".
הטעות: להחליף את משטח העבודה בצורה בלתי מקצועית
יעקבס: "לרוב החלפת משטח עבודה היא תהליך פשוט, אך לעתים משטחים מודבקים בחומרים חזקים. ואז, בעת הפירוק נגרם נזק לארונות תחתיהם, וקשה להדביק עליהם משטח חדש, שכן בסיסו התעקם".
מוקד השירות של אתר "המקצוענים" ממליץ: "אם החלטתם להחליף את השיש, חשוב לבחור בבעל מקצוע אמין, שיידע לבצע את ההחלפה בצורה מדויקת. הן מבחינת פירוק המשטח הקודם, הדבקת המשטח החדש בצורה מקצועית, איטום המרווחים שבין השיש לבין חיפויי הקיר. כמו כן, בעת לקיחת מידות חשוב מאוד שהשיש יהיה בולט מעט מקו החזיתות של הארונות, ושיהיה 'אף מים' (חריץ בחלקו התחתון של השיש), על מנת שמים לא יחדרו לארונות ויפגמו בחזיתות".
הטעות: לא להתאים את הברז לקוטר הכיור
"בעת שמתאימים ברז חדש לכיור קיים, יש לוודא שגובה הברז ואורכו מתאימים לעומק ולגודל הכיור", אומר ג'יימי הרננדורנה, מנהל השיווק של HeziBank. אחרת, נסבול מהתזת מים ולכלוך על השיש או על המשתמש".
אם מתחשק לכם ללכת על נוחות, תוכלו לבחור בברז נשלף. "קיים בשוק מגוון של ברזים שנשלפים עד לאורך של 1.5 מטר ומקלים מאוד בעת הבישול והניקיון", מסביר הרננדורנה. "למשל, ברז נשלף מאפשר להגיע עד לסיר הפסטה שעל הכיריים, מבלי להרים סיר כבד ולהטות אותו על שפת הכיור. מי שמרחיק לכת יכול להתקין ברז עם מנגנון הפעלה ברגל, מה שמשאיר את שתי הידיים חופשיות לעבודה במטבח".
הטעות: להתקין מכשיר מים מסוננים בולט במטבח הסמוך לסלון
התקנתם מטבח אינטגרלי, הסלון קרוב למטבח, מרבית מכשירי החשמל נסתרים בתוך הארונות (כולל המקרר), אך מתקן המים המסוננים עודנו עומד בצורה בולטת על השיש או על האי האלגנטי במטבח. "רובנו מעדיפים לא להעמיס פריטים ומכשירים גלויים לעין", אומר הרננדורנה. "קיימות כיום אלטרנטיבות של סנני מי חכמים שנמצאים בתוך הארונות שמתחת למשטח העבודה. כל שתראו על השיש הוא ברז צר ועדין עם מים מסוננים (חמים או קרים)".
מחפשים נגר? לרשימה המלאה
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"