לראשונה באירופה: מסעדה שכולה מתחת למים
הייתם מזמינים מקום? מסעדה חדשה וראשונה מסוגה באירופה מציעה חוויה שלמה מתחת לפני הים. מתי ואיפה תוכלו לסעוד בה ומה יש למתכננים לומר על בעיות הקלסטרופוביה? כל הפרטים מהמעמקים בכתבה הבאה
מלונות מתחת למים הם דבר שהתרגלנו לראות בשנים האחרונות. חלקם כבר בנויים לחלוטין ומארחים את הלקוחות האמיצים שלהם כמו המלון Conard Maldives שבמלדיביים, וחלקם עוד בתכנון. אפילו כאן אצלנו יש כבר תוכניות בנייה למלון כזה באילת. עכשיו הגיע תורם של מקומות הבילוי. קבלו את המסעדה הראשונה באירופה – שכולה תהיה מתחת למים.
המסעדה הייחודית תיקרא "אנדר" (UNDER) כמתבקש, כשבנורבגית יש למילה אף משמעות כפולה (מעבר ל"מתחת") והיא "פלא" (WONDER). המסעדה התת-ימית תוקם בנקודה הדרומית ביותר של קו החוף הנורבגי ליד הכפר באלי (Båly), בתוך מבנה בטון גדול בעומק של חמישה מטרים מתחת לפני המים. בקצהו יהיה חלון ענק באורך של כ-11 מטרים, כך שהסועדים יוכלו להשקיף ישירות אל המצולות.
למי שחושש מקריסת המבנה או חדירת מים אליו, נאמר באתר המסעדה כי קירות המבנה יהיו עבים מספיק כדי לעמוד בכל מצבי הים שיעמדו בפניהם.
מתי תוכלו לסעוד במקום?
הבנייה תתחיל כבר בחודש פברואר 2018 והמסעדה צפויה להיות מוכנה בתחילת שנת 2019, אז יש עוד זמן להזמין מקומות מראש. המסעדה, שתפעל גם כמרכז לחקר ימי, היא מחווה לחוף הים הנורבגי הסלעי שבדרום המדינה ולמחוז לינדנסנס (Lindesnes) בו היא נמצאת.
המבנה יכיל שלושה מפלסים עם תפוסה של עד מאה איש. מתחת לאולם הכניסה והמלתחות יחכה לאורחים בר שמפנייה שיסמן את המעבר מקו המים אל עומק האוקיינוס. מתחת לשני אלו, במפלס השלישי והאחרון יתפרש חלל האכילה שיורכב בעיקר משני שולחנות ארוכים ועוד כמה קטנים יותר אשר כולם יפנו לכיוון החלון הגדול.
חיבור מיוחד של בטון וטבע
המבנה תוכנן בהקפדה ורגישות גדולה לסביבה הגיאוגרפית שלה והשכנים הימיים. "הצורה הפשוטה וה'זורמת' של המבנה, המגולמת במין קונכייה עשויה משטח בטון גס, בעצם אמורה להזמין את חיות הים, בעיקר הצדפות, לבוא ולהיאחז במבנה, כך מסבירים באתר המקום.
מי שאחראי על הפרויקט התקדימי הוא משרד האדריכלות Snøhetta שאחראי בין היתר על הספרייה הגדולה באלכסנדריה שבמצרים ועל בית הבלט והאופרה הלאומי בנורבגיה.
באמצעות הארכיטקטורה, התפריט והמטרה של ליידע את הציבור על המגוון הביולוגי של הים, UNDER תספק חוויה מתחת למים, השראה ותחושה של יראת כבוד ועונג. במילים אחרות הפעלת כל החושים - הן פיזית ואינטלקטואלית, כך לפי יזמי הפרויקט.
"אחד היתרונות במבנה הזה הוא החיבור שלו לטבע ולאדמה. כך שמי שנכנס פנימה יכול להרגיש שהוא נכנס בצורה בטוחה מהקרקע ואז הוא עובר בצורה דרמתית דרך צינור הבטון הזה אל הטבע של קרקעית הים ובעצם עובר חוויה שלא חווה בעבר", כך מסביר האדריכל הראשי של הפרויקט, רון גראסדאל שמשווה את צורת המבנה לפריסקופ (מעין משקפת המורכבת מצינור ובו שתי מראות).
בנוסף, אומר האדריכל כי היה לו חשוב ליצור מבנה שלא יגרום לתחושת אי נוחות או קלסטרופוביה שלעיתים קרובות נוצרות במבנים סגורים, בעיקר כשהם מתחת לפני האדמה. גראסדאל מסביר שכדי להשיג תחושה הפוכה הם לקחו בחשבון מספר גדול של אלמנטים כמו שימוש בחומרים טבעיים דוגמת עץ אלון ותאורה נכונה. "זו צריכה להיות חוויה מרגשת אך עם זאת אנשים צריכים להרגיש טוב ובטוח כאשר הם יישבו במסעדה הזאת".