מי אתה דג טרחון?
אולי הוא לא דג פופולרי כמו הפורל או המושט אבל הוא דג נהדר שמתאים למנות דגים נאים או לצלייה על הגריל: כל מה שרציתם לדעת על דג טרחון כולל טיפים ושני מתכונים פשוטים
יש זנים שונים של דגים: הדגים הפופולרים כמו הבורי, המושט, הפורל, הברבוניה והאינטיאס, ויש כאלו שפופולרים פחות, לא בגלל שאינם טעימים או שקשה למצוא אותם, אלא פשוט בגלל שאנחנו לא מכירים אותם ולא יודעים מה להכין מהם להכין מהם בבית.
הפעם בחרתי להציג לכם את דג הטרחון, או בשמו הנוסף טרולוס. זהו דג ים נהדר בעל בשר מצויין וורדרד, המתאים במיוחד למנות המשלבות דגים נאים ולמנות קרות.
כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:
איפה לאכול דגים בזול?
ריאיון עם אידי ישראלוביץ' ממסעדת אידי באשדוד ארז קומרובסקי מכין סופגניות תרד מלוחותהטרחון הוא חלק ממשפחת הצניניתיים, אחת ממשפחות הדגים הגדולות, משפחה שמתאימה לאכילת דגים נאים בעיקר. עוד במשפחה הזו תמצאו את האינטיאס, האריין (שאותו קשה מאוד להשיג היום), העטוט והאחרון חביב הוא המיני טרולוס - דג שדומה לטרחון אבל יותר קטן ממנו.
דג הטרחון נחשב לטעים במיוחד. בשרו צפוף וחזק והוא מתאים לאכילה כדג נא או בצלייה. בים הוא נחשב לאחד הדגים המהירים ביותר: הוא שוחה כבודד בים ונדיר לפגוש אותו בלהקה, לכן דייגים מתקשים לתפוס אותו גם בעזרת רשת דייג. אלו שמצליחים מרגישים כאילו זכו בלוטו.
דווקא הדייגים בחכה מצליחים הרבה יותר, מכיוון שהוא מגיע קרוב לחוף כדי לאכול את הדגים הקטנים יותר. משקלו של הדג נע בין 500-600 גרם, ואפשר לפגוש גם קטנים יותר. בקטנים אני פחות נוהג להשתמש בגלל שבשרם צפוף יותר ומקשה על החיתוך והאכילה במנות דגים נאים.
הטרחון נפוץ מאוד בים התיכון, וקשה מאוד לפספס אותו בדוכני הדגים בשווקים, כשהוא נמצא בעונתו (מנובמבר עד סוף מאי). הטרחון אינו נמצא בסכנת הכחדה, ואפשר לפגוש אותו גם במדינות מסביב לאוקיינוס האטלנטי ובחופים של מערב אפריקה. כמו כן הוא נפוץ מאוד בדרום אמריקה ולכן נחשב לדג הקלאסי עבור סביצ'ה פרואני.
במתכונים שלפניכם בחרתי להגיש את הטרחון בצורתו הנאה עם מעט מאוד תוספות ומרכיבים, כשהוא נכבש על ידי חומרי הגלם האחרים.
איך לפלט דגים בבית?
- השתמשו בסכין צרה, גמישה וחדה.
- חיתכו את ראש הדג והזנב באלכסון (ושמרו אותם לציר דגים).
- הכניסו את הסכין לדג בעדינות והתחילו מאזור הסנפיר העליון קרוב לראש.
- אם נשארו עצמות קטנות, השתמשו בפינצטה לשלוף אותן החוצה (ולא בעזרת האצבעות).
- על מנת להוריד את עור הדג יש להניח את צד העור על המשטח לתפוס חתיכה מעורו בקצהו ובעזרת הסכין לחתוך לרוחב הפילה ולהפריד בין העור לבשר באיטיות ובזהירות.
קרפצ'יו של טרחון עם פרי הדר וטרגון
מנה נהדרת לפתיחת ארוחה, עם שילוב טעמים מעניין: המתיקות והחמיצות של פרי ההדר והחריפות של הצ'ילי, יוצרים מנה רעננה וצבעונית. המיצים של הסלט כובשים את הדג באופן קל ונעים, ולא מבשלים אותו יתר על המידה.
המצרכים (ל-3 מנות):
2 פילטים מדג אחד
1 פרי הדר חתוך וקלוף (תפוזים, קלמנטינה, פומלה, פומלית או תותים. בקיץ אפשר להחליף למנגו)
1 צ'ילי קטן
צרור טרגון, קצוץ דק
1 כף שמן זית
מיץ מחצי לימון
1 כף צנוברים
אופן ההכנה:
- פורסים בעזרת סכין חדה מאוד את הפילטים לפרוסות דקות. מסדרים על צלחת בצורת מניפה.
- קולפים את הפרי וחותכים לקוביות.
- חותכים את פלפל הצ'ילי דק מאוד (אפשר גם לקוביות קטנות, ומי שאוהב חריף יותר יכול לפרוס לפרוסות עגולות דקות).
- בקערה שמים את הפרי שחתכנו, פלפל צ'ילי, טרגון, כף שמן זית, מיץ לימון וכף צנוברים.
- מערבבים היטב בעזרת הידיים או בכף (יש להיזהר לא למעוך את המרכיבים שלא תצא דייסה מהסלט).
- מניחים את הסלט מעל מניפת הדג, ומגישים.
סלט תירס מתוק חריף עם טרחון ושמנת חמוצה
המצרכים (ל-2 מנות):
גרגירי תירס מתוק מופרדים משני קלחים (עדיף תירס גילי ואפשר גם תירס מקופסה)
150 גר' פילה טרחון פרוס לעובי של כחצי ס"מ (אפשר גם להשתמש בכל דג לבן אחר)
1 כף סירופ אגבה
2 סברסים, פרוסים
1 מיכל שמנת חמוצה
1 פלפל חריף, קצוץ
צרור כוסברה, חתוכה גס
2 כפות בוטנים, קלויים
1 כף שמן זית
מיץ מ-2 ליים או לימונים קטנים
מלח לפי הטעם
1 מיכל שמנת חמוצה
אופן ההכנה:
- מורחים בנדיבות בצלחת שמנת חמוצה.
- מערבבים בקערה את כל שאר המרכיבים, למעט הבוטנים.
- עורמים הכל על השמנת, מפזרים בוטנים קלויים ומגישים.