סערה בפיתה: האיחוד האירופי בדרך להחרים את השווארמה
בניסיון לצמצם את היקף מחלות הלב במדינות האיחוד, בקרוב ייאסר הייבוא והשימוש בפוספטים - שמשמשים בין היתר לשימור טעם בשר השווארמה. המהלך יפגע בעיקר בכ-200 אלף איש העוסקים בתחום ברחבי האיחוד: "נזק גדול לתעשיית המזון המהיר"
האיחוד האירופי הציב לעצמו מטרה להילחם במחלות הלב, אבל המדיניות החדשה מאיימת על עתידה של השווארמה בבריטניה ובשאר מדינות האיחוד. במסגרת הצעדים החדשים של האיחוד, אמורה להיחסם כניסתם ליבשת של פוספטים שמהווים חלק חשוב בתיבול השווארמה, או "דונר קבב" כפי שהיא מוכרת בחלק מהמקומות.
ב"טלגרף" הבריטי דווח כי כ-1.3 מיליון מנות שווארמה נמכרות מדי יום בממלכה המאוחדת ביותר מ-20 אלף בתי עסק. עוד דווח כי כ-200 אלף אזרחים עובדים בתחום ברחבי אירופה.
איברהים דוגוס, ראש ארגון המייצג את העסקים המוכרים מזון מהיר, בהם ארגון הקבב, אמר כי "האיסור של האיחוד האירופי על הדונר קבב יגרום לנזק גדול לתעשיית המזון המהיר – תחום המייצר 4.5 מיליארד פאונד בגידול כלכלי ומייצר מאות אלפי מקומות עבודה".
"דונר קבב הוא מאכל אהוד מאוד ומהווה מרכיב מרכזי בהזמנות מזון ברחבי המדינה. אנשים נהנים לאכול אותו מאז המאה השמינית לפני הספירה", הוסיף דוגוס. "במקרים רבים, בהם המקרים של המסעדות שלי, הקבב מוגש בפיתה עם סלט טרי ומציע ללקוחות אופציה בריאה". הוא אמר כי "מסעדות מגיבות לדרישת הצרכנים לאופציות בריאות יותר ועדכון התפריטים בהתאם – החל משימוש בשמנים בריאים יותר ובתוצרת אזורית".
במחקר מדעי משנת 2012 עולה כי יש קשר אפשרי בין הפוספטים, שאותם רוצים לאסור באיחוד האירופי, לבין מחלות לב. עם זאת, מסקנות המחקר אינן חד-משמעיות. השימוש בפוספטים כתוספים המשמשים לשמירה על טעם המזון אסורים על פי חוקי האיחוד. עם זאת, ישנם מקרים חריגים לחוק ואין כרגע איסורים ספציפיים על השימוש בפוספטים בבשר המשמש לשווארמה.
ועדת הבריאות של פרלמנט האיחוד האירופי דחתה השבוע הצעה מטעם הנציבות האירופית שמטרתה אישור השימוש החומרים הזרחניים בסוגי הבשר המשמשים לשווארמה, דוגמת כבש, בקר ועוף. הפרלמנט כולו יצביע על הנושא בעוד כשבועיים במהלך ישיבה שתיערך בשטרסבורג שבצרפת.