3 מתכונים ללביבות מהבית של סבתא
שלוש סבתות מגלות את המתכונים ללביבות המפורסמות שלהן. "לביבות זה הזיכרון של סבתא שלי", אומרת מרגריטה בת ה-77. "ילדיי ונכדיי מתענגים בכל חנוכה על הטעם"
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"
אין כמו טעמן של לביבות ביתיות פשוטות שעוברות כסוד מסבתא לאם לנכדה. לפני שהטיגון הוכרז כאסון בריאותי סבא וסבתא הכינו לביבות ממרכיבים פשוטים, זולים וזמינים בשמן קנולה רותח שכל השכונה יכלה להריח.
"לביבות הן זיכרונות מבית אמא", אומרות מרגריטה, מלכיתה ודליה. שלוש סבתות בנות 75 ומעלה שמשחזרות בכל שנה את מנהגי בית הוריהן מאירופה. היום גם הנכדים נהנים מהטעם ושומעים את סיפורי הזיכרונות.
עוד במדור 60 פלוס:
מחקר: תרגול יוגה עשוי למנוע דמנציה
9 דרכים לשמירה על המשקל בגיל מבוגר
בגיל 68 : הסבתות שעפות על החיים
"לביבות של סבתא שלא הכרתי"
למרגריטה רוזמן בת ה-77, דיירת במגדלי הים התיכון בבת ים יש מתכון מיוחד שעובר במשפחה שנים רבות. "מתכון הלביבות שלי הוא מבית אמא". מספרת היום מרגריטה, "מתכון של סבתא שלא הכרתי, היא ניספתה בשואה לפני שנולדתי. ולאמא שלי היה מאוד חשוב להעביר את המתכון כלשונו".
"וכל מה שאני זוכרת מחג החנוכה כילדה הוא את הלביבות לזכר סבתא. היום אני יכולה לספר כי גם משפחתי מחכה בהתלהבות בכל חנוכה ללביבות שלי. לחנוכיה המיוחדת ולריח הנפלא שיש בבית מטיגון הלביבות. ואני מחכה לצלצול בדלת. רק אז אני מתחילה לטגן. שלושת ילדיי ושבעת נכדיי מתענגים על הטעם" מוסיפה מרגריטה בהתלהבות, "חוץ מבת אחת שהיא בדיאטה תמידית וכמו שכולם אומרים בכל שנה, ההפסד כולו שלה".
המתכון הסודי של מרגריטה
מרכיבים:
- 3 תפוחי אדמה גדולים
- בצל אחד
- 4 שיני שום
- ביצה
- מלח ופלפל לפי הטעם
אופן ההכנה:
לגרד בפומפייה הדגש בפומפייה את כל המרכיבים והסוד הוא- לטגן בשמן מיד. כי כעבור כמה דקות הבלילה מתחילה להפריש נוזלים אז יש צורך בקמח בשביל לאחד את התערובת וזה כבר לא אותו הטעם. כך נמסר לי וכך אני עושה.
ללביבות תפוחי אדמה יקיות
מלכיתה דובניקוב ילידת הולנד, כיום מתגוררת בחולון מתגאה שהגירסה שלה היא הדבר האמיתי. "הלביבות שלי הן זיכרון מתוק לארץ רחוקה", אומרת מלכיתה מארגון יוצאי מרכז אירופה.
"הלביבות שלי הן מסורת ארוכת שנים שעדיין מתקיימת, גרסה קלאסית ואמיתית ללביבה עליה גדלתי בתוספת חובה שאי אפשר לוותר עליה, רסק תפוחי עץ".
המתכון של מלכיתה שמעלה געגוע
החומרים הדרושים:
- 5 תפוחי אדמה
- 1 בצל
- מלח, פלפל שחור בנדיבות
- כף קמח
- ביצה
- שמן לטיגון (לא שמן זית)
לרסק תפוחי העץ:
- 5 תפוחי עץ גרני סמית חמצמצים
- שקית קטנה של סוכר וניל
- גרידת לימון
- מעט מיץ לימון
- סוכר לפי הטעם (מי שמעדיף רסק מתוק יוסיף יותר)
אופציה לשדרוג:
1 מיכל שמנת מתוקה
אופן ההכנה:
1: מגררים את תפוחי האדמה והבצל על פומפייה גסה, סוחטים היטב ומוסיפים כף קמח, ביצה שלמה, מלח ופלפל ומערבבים.
2: מטגנים בשמן די עמוק עד להזהבה ומניסים על גבי נייר סופג.
3: מקלפים את התפוחים וחותכים לרבעים, מכניסים לסיר. מוסיפים מעט מיץ לימון, גרידת לימון, שקית קטנה של סוכר וניל וסוכר לבן לפי מידת המתיקות הרצויה.
4: מכסים במים עד כדי רבע מגובה התפוחים ומבשלים בסיר על להבה רגילה עד לריכוך.
5: מקררים וטוחנים לרסק עם ממחה יד.
6: מגישים את רסק התפוחים לצד הלביבות. עד כאן המתכון המסורתי.
7: לגיוון נוסף, ניתן לקציף שמנת מתוקה ולהוסיף לצד רסק התפוחים או ממש לערבב עם רסק התפוחים אחרי שהתקרר.
לא רק תפוחי אדמה: המתכון של דליה
דליה יערי בת ה-83 ממגדלי הים התיכון בגני תקוה מספרת שהיא מרבה לבשל ולאפות בביתה. "אני מרכיבה לביבות על פי הירק שיש לי בבית", היא מספרת. "אבל לא משנה את אופן הטיגון - בשמן חם".
המרכיבים ללביבות של דליה
- 1/2 דלורית מגורדת
- 1/2 ק״ג תפוח אדמה מגורד לתוך מים בכדי למנוע השחרה
- 2 בצלים מגורדים
- 4 ביצים
- מלח, פלפל ומעט אבקת מרק עוף- לפי הטעם.
- 3 כפות קמח
אופן ההכנה:
1: לסחוט את בלילת הירקות.
2: להוסיף ביצים, קמח ותבלינים.
3: לערבב ובעזרת כף לצקת מהבלילה למחבט עם שמן חם.
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"
ואלו ההמלצות האמריקאייות האחרונות בנוגע לשימוש בשמן