התות והגזר: מקומות מומלצים לקטיף נעים של סופ"ש
תותים, אגוזי פקאן, כרובים, גזרים ועוד - משקים חקלאיים רבים בישראל פותחים את שעריהם למטיילים זללנים. ריכזנו עבורכם כמה המלצות
בשבועות האחרונים עושה רושם שכל מדינת ישראל ותושביה מחפשים רק דבר אחד: קטיף עצמי. בראש הרשימה כמובן מככבים התותים האדומים, שופעי העסיס והמתיקות, אחריהם הירקות למיניהם, הפרחים וכמובן עשבי התבלין שאת ניחוחם המשכר לא ניתן לפספס.
מדובר באטרקציה שמתאימה לכל אדם ובכל גיל, שבה המבקרים מוזמנים לקטוף בעצמם, בערוגות מיוחדות שהוקצו לכך, שלל גידולים עונתיים. וכעת, כאמור, התפריט כולל תותים, גזר, עלי חסה מסוגים שונים, פקאן מעצי הפקאן שמתהדרים כעת בשלכת יפהפייה, עשבי תבלין, פרחים וסוגים נוספים של תוצרת חקלאית מבורכת.
בישראל, שבה תעשיית החקלאות משוועת להכנסה נוספת, הקטיף העצמי התיירותי הוא פתרון נהדר שגורם לילדים להבין שהפירות והירקות שאנו אוכלים לא מגיעים מהסופר אלא גדלים באדמה ובעקבות עבודה קשה. מקומות לקטיף עצמי אפשר למצוא היום בכל רחבי הארץ ובכל עונות השנה, וכמובן שאצטרך כמה וכמה כתבות כדי לסקור את כולן, לכן ליקטתי עבורכם כמה אפשרויות בכל רחבי הארץ. שימו לב: ברוב המקומות מבקשים להירשם מראש לקטיף במטרה לווסת את כמות המבקרים כדי שלכולם יהיה מה לקטוף. קטיף נהדר לכולכם!
רוח שתות
כאמור, החורף הגיע ואיתו גם התותים - הפירות האדומים שטעמם ומראם מעלים בכולנו חיוך של מתיקות. עונת התותים, שהחלה לפני כחודש ותימשך עד אפריל-מאי, היא הזדמנות נפלאה לצאת לשטח, לקטוף ולאכול תותים טעימים היישר מהשדה.
אחד המקומות הנפלאים ביותר לקטיף תותים הוא "רוח שתות". חווה חקלאית לגידולי תותים ופטל בכניסה לקיבוץ גן שמואל, שנמצא בין חדרה לפרדס חנה-כרכור. את "רוח שתות" הקים אילן שמעוני ומדובר במקום שכולו אהבת אדם ואהבת הפרי האדום הזה.
תוכלו להגיע לכאן עם הילדים, לצפות בסרט מבדר המסביר על ההדברה האקולוגית במקום המתבצעת בעזרת מין של דבורים שנקרא בומבוס, להאזין להדרכה מרתקת העוסקת בדבש, הדברה ביולוגית, כולל התנסות בלבוש הדבוראי, וגולת הכותרת: לקטוף ולזלול תותים היישר מהערוגה, חוויה טעימה ומלמדת.
התותים חפים מכימיקלים וטעמם נפלא, כך שניתן לאכול אותם במהלך הקטיף, בלי לשטוף במים. הכניסה כוללת סלסילת תותים שתוכלו למלא במהלך הקטיף ולקחת הביתה. במקום גם פעילויות שונות כמו אפיית פיתות בטאבון, (בתשלום), זלילת פונדו תותים בשוקולד וסדנאות יצירה משתנות.
במיוחד נגעה לליבי ההקפדה על נגישות לנכים במקום. במרכז המבקרים יש חממה נגישה לכסאות גלגלים, שאליה אפשר להגיע באמצעות משטח בטון נוח, שיוצא מהחניה. התותים בחממה, שתכנן אילן במיוחד למטרה זאת, גדלים בגובה שמאפשר קטיף גם כשיושבים בכיסא גלגלים או בעגלת תינוק, ובמקום גם מעסיקים מיום הקמתו עובדים בעלי צרכים מיוחדים.
מחיר: 35 שקלים לאדם ביום חול, 45 שקלים בשבת. לפרטים נוספים - הקליקו .
תבלין בגן
כשתיכנסו לחצר הקסומה של נאוה כהנא במושב גן שומרון, לא תוכלו להתיק את עיניכם מעצי הפקאן האדירים העומדים כעת בשלכת צהובה יפהפייה, ובתוכם מתחבאים להם פרחיהם המיובשים חובקי אגוזי הפקאן. כמה יפה ומכושף כאן.
נאוה היא בכלל תזונאית טבעית שמילדותה לימדו אותה להעריך ולשמור על כל מה שהטבע מעניק לנו. לפני תשע שנים החליטה להקים מקום קטן, על טהרת הטבע, שבו חלמה על ילדים ומשפחות שיגיעו לכאן להתרוצץ בחצר, לפצח פקאנים בעזרת אבנים וחלוקי נחל ולזלול אותם היישר מהעץ. (פעילות שתעסיק את הילדים והמבוגרים לחצי שעה לפחות).
היא תקבל אתכם בחיוך רחב ובחליטה טעימה מעשבי המאכל בחצר, לאחר מכן תוזמנו לצאת לחצר שבה מבוך קטן להשתוללות ומקום מקסים שבו היא מגדלת ושומרת ברשות ומכל משמר על צבים ארץ ישראלים מתוקים שהזכירו לי ילדות רחוקה. בזהירות תוכלו להיכנס ולטפל עמה בצבים, חיה מוגנת בישראל ולשמוע על עולמם המרתק, (חוויה שילדיי לא הפסיקו לדבר עליה), וליהנות מהרוגע והחיוך של נאוה. הפעילויות מלבד הקטיף משתנות והגעה למקום מחוייבת בהרשמה ותיאום מראש. ואחר כך, שווה לאכול בפלאפל דבורה הנהדר בכרכור.
פתוח בהרשמה מראש, בין השעות 15:00-10:00. עלות לילד ומבוגר 25 שקלים. לפרטים והרשמה: נאוה: 052-3719196 או באתר המקום .
משק הלברכט
בפרדס בן תשעה דונמים במושב ביתן אהרון שבאזור השרון, בין נתניה וחדרה, נמצאת "גינת אוכל משק הלברכט", שהקימה תמי הלברכט עם אביה חובב הגינון, כדי לחבר אנשים למזון שהם אוכלים. יש כאן תחושה של חווה מארץ אחרת, עם שתי וערב של ערוגות בצבעים שונים, שבהן צומחים בין השאר כרוב סגול, פרחי כרובית ושיחי קייל.
בכל שבת מתקיימים כאן שלל פעילויות וקטיף עצמי לילדים, סיורים מודרכים וסדנאות יצירה עם ירקות. הילדים יוכלו להתרשם מהגידולים העונתיים, מטעמם של התפוז והקלמנטינה שנקטפים מהעץ, מערוגות התות ומכוורות הדבורים שמהן שולף הדבוראי המיומן לוחות עמוסים בדבש טהור ומתוק.
הגידולים אינם מרוססים, כך שתראו עליהם חרקים ושבלולים, ואף שהפעילויות מתקיימות בשבת המקום פתוח במשך כל השבוע פרט ליום ראשון. ניתן להגיע לשיטוט במשתלה ובחנות היפהפייה שבה נמכרת תוצרת המשק והאזור.
המחיר: 65 שקלים לילד, 40 שקלים למבוגר. התשלום מגיל שנתיים. 30 שקלים תוספת לקטיף הדרים. המחיר לקטיף יחסית יקר, אך הוא כולל סדנאות מושקעות, סיור מודרך, מתחמי יצירה, הכנת פוקאצ'ות בטאבון ועוד הפתעות, כך שניתן לבלות חצי יום במקום.
לפרטים נוספים כנסו לאתר ולעמוד הפייסבוק: "גינת אוכל משק הלברכט".
שדות
חוות שדות ממוקמת בכניסה לקיבוץ משמר השרון שנמצא בשרון הצפוני (חמש דקות מנתניה). זוהי חווה חקלאית עם שדות כלניות וערוגות תותים שבהן גדלים כמה זנים במתיקות שונה. כשתגיעו למקום יקבלו את פניכם פריחת כלניות בשלל צבעים: סגול, ורוד, לבן ואדום, וכמובן תותים אדומים ובשרניים שרק מחכים ליד עדינה שתקטוף אותם.
הגידולים בחווה אינם מרוססים, והילדים וגם המבוגרים ייהנו מאוד לשוטט בין הערוגות הצבעוניות, לקטוף ולחגוג יחד את החורף. אחר כך תוכלו לערוך טיול אופניים או טיול רגלי לנחל אלכסנדר שנמצא במרחק קצר, ולהעביר יחד יופי של שבת חורפית וגם לחזור עם זר כלניות צבעוניות הביתה.
המקום פועל בימים א'-ה' 14:00-08:30, שישי: 13:00-09:00, שבת וחג 14:30-10:00. מחיר: קטיף ואכילה בחלקה: 22 שקלים לאדם (התשלום במזומן בלבד). לקטיף יש להירשם מראש, בטלפון 052-5956654 או באתר .
סתלבתות
מקום נוסף שיאפשר לכם לקטוף תותים מלוא החופן הוא "סתלבתות" בהוד השרון. המקום פתוח במהלך השבוע ובשבת. יש כאן שפע תותים שתוכלו לקטוף והם כמובן עוברים הדברה ביולוגית בלבד, ללא ריסוס.
במקום ניתן לקטוף תותים, לנוח בפינות מוצלות, לשמוע הסברים על גידול התותים ועל הזנים השונים. כמו כן תוכלו גם להסתובב בחממה, לקטוף ולטעום מהשפע של המקום. בנוסף, מידי שבת מתקיימות במקום פעילויות משתנות המתעדכנות בעמוד הפייסבוק של המקום.
הכניסה עולה 40 שקלים לילד, הורים ומלווים 20 שקלים (כולל סלסילת תותים). המקום פתוח בימים א'-ו' 14:00-8:30, שבת 9:00 ועד התות האחרון. לפרטים: טל' 052-6178857 ובעמוד הפייסבוק: "קטיף סתלבתות".
המונשרי
הקטיף מאפשר לקטוף ולאכול היישר מהשדה עגבניות שרי אדומות וצהובות טעימות במיוחד. הקטיף נמצא במושב גני עם, צמוד להוד השרון, ברחוב בית העם. פתוח בימי שבת מ-9 בבוקר ועד העגבנייה האחרונה. בקטיף ניתן הסבר מעמיק על צמח העגבנייה: האבקה, גידול, מקור הצמח ועוד.
עגבניות השרי אשר גדלות בקטיף הן פרי פיתוחה של חברת הזרעים "הזרע" והן גדלות בחממה, דבר המאפשר לא לרסס כלל כנגד מזיקים. כמובן שמבנה החממה מאפשר לפתוח את הקטיף גם בשבתות גשומות. כמו כן נהנים משתתפי הקטיף משתילה של עציץ מאכל לקחת הביתה וסיור חקלאי בגן הירק האורגני הסמוך.
הכניסה עולה 35 שקלים לילד (כולל סלסלה לקחת הביתה), 10 שקלים למבוגר. המקום פתוח בימי שבת (גם שבתות גשומות) מ9 בבוקר ועד העגבנייה האחרונה.
לפרטים נוספים 054-727-4633 או באתר.
משק בגבעה
משק מקסים הממוקם בין גדרה לתל נוף, שבו תוכלו למצוא קטיף תותים, פינת חי קטנה וגולת הכותרת: נסיעה ברכבת הרתומה לטרקטור בין שדות ומטעים מוריקים להנאת הילדים. הקטיף נעשה בחממות, כולל בחממה עם הגבהה המאפשרת גישה נוחה וישירה לתותים העסיסיים עבור פעוטות וילדים קטנים וגם עבור אנשים עם מוגבלויות.
תוכלו להגיע לכאן בימי שבת החל מהשעה 9:00 ועד התות האחרון, לזלול תותים ללא הגבלה ולקחת סלסלה מלאה הביתה (בתשלום נוסף).
מחיר כניסה לאדם מגיל 3: 30 שקלים. סלסלה הביתה 20 שקלים. במקום שתייה חמה וקרה ללא עלות נוספת. פרטים נוספים באתר המקום .
משוך בגזר
משק בק הוקם במושב צופית בדרום השרון בשנת 1933 ע"י שרגא ויפה בק, וכיום מנהל את המשק ערן בק, דור שלישי למשפחת החקלאים. ערן מספר לי שמאז שהוא זוכר את עצמו הוא עזר במשק החקלאי שתמיד גידלו בו ירקות: גזר, בטטה, תפוח אדמה, כרוב אדום ולבן, תירס ועוד.
לפני כחצי שנה "נתקע" ערן עם תוצרת של 30 דונם גזר שלא היה לו שווה למכור (בגלל מצבה הקשה של החקלאות בארץ) והוא פנה לציבור בהזמנה לקטוף את הגזרים הטריים בארבעת הצבעים שהוא מגדל. להפתעתו, הציבור הגיע בהמוניו וכך נולד הקטיף העצמי והסיורים המודרכים במתחם "משוך בגזר" שהוא הקים.
מידי יום שישי, שבת וגם בימי החגים וחול המועד, המשק פותח שעריו למבקרים ואורחים המוזמנים לסיור מודרך בשדות החקלאיים, לטיול קטיף עצמי ולחוויה לימודית לכל המשפחה, במהלכה אתם והילדים תוזמנו ללמוד לעל חקלאות ישראלית בשנות ה-2000.
בנוסף, הקים ערן גם מספר חלקות מקסימות לקטיף תותים נהדרים כמו גם מתחם פיקניק, שירותים מסודרים, פינת יצירה ואפילו תפוחי אדמה ובטטות שאופים כאן בתנור מיוחד, היישר מהקטיף בשדה לצלחת שלכם, (בתשלום נוסף). קדימה, מגיעים למשוך בגזר?
שעות הפעילות בימים בשישי-שבת החל מ-9:00 ועד 14:30 ובשבת בשעות 16:00-9:00. עלות כניסה: קטיף ירקות 35 לאדם מגיל שלוש, כולל סיור מודרך. ועל כל ירק שקוטפים 5 קילו לירק. לאור בקשת הציבור נפתחה גם פינת יצירה ופעילויות. לפרטים נוספים ויצירת קשר: 09-9570220 או באתר המקום .
שביל הסלט
במושב תלמי יוסף מצפה לכם חוויה תיירותית קסומה: "שביל הסלט". אורי אלון, אגרונום, איש אדמה ו"יועץ בינלאומי בנושא מחלות צמחים", מפעיל עם בני משפחתו טיול מודרך לכל גיל שבו הוא מראה לבאים איך גדלים ירקות דוגמת עגבניות, פלפלים וגזרים.
הסיור כולל הסברים מרתקים על חלוציות וציונות אמיתית, וכמובן קטיף וטעימות, היישר מהשדה. נוסף על כל מעלותיו, אורי הוא גם אלוף הארץ בהפרחת יוני דואר, ומלבד שלל אנקדוטות הקשורות בתחביב הקסום - את הרעיון קיבל מדודתו, שהיתה אחראית על יוני הדואר בארגון ההגנה, והמקום גם שימש השראה לספרו של מאיר שלו "יונה ונער".
כך שאם אתם באים לבקר תוכלו להפריח יונה לשמיים. חוויה מופלאה כזאת שכל אחד, גדול כקטן, ייהנה ממנה מאוד. הסיור מיועד למשפחות והוא נערך בימי שישי ושבת בלבד. משך הסיור כשלוש והוא כולל סיור בחממות חקלאיות, טעימות ואפיית פיתות. תענוג של מקום.
מחיר: 50 שקלים לכל אדם מגיל שנה וחצי. לפרטים נוספים כנסו לאתר המקום .
להמלצות נוספות ועדכונים שוטפים הצטרפו לקבוצת הפייסבוק "רגעים קטנים - מטיילים עם יעל לרנר ".