שתף קטע נבחר
 

מחקר: למה אסור לשתות תה חם אם שותים או מעשנים

השילוב המסוכן: מדענים בסין שבדקו כמעט חצי מיליון בני אדם במשך תשע שנים, מצאו שאצל אלו שדיווחו על צריכת אלכוהול וסיגריות, התוספת של תה חם על בסיס יומי הגבירה באופן ניכר את הסיכון לחלות בסרטן הוושט

ידוע כי עישון סיגריות ושתיית אלכוהול מגבירים את הסיכון לסרטן הוושט, אבל מחקר חדש מוצא שהסיכון הזה גדל פי חמישה כשמוסיפים להרגלים המזיקים הללו גם שתיית תה חם. המחקר פורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine.

 

מנתוני המחקר עולה כי בקרב מעשנים ששותים לפחות כוסית אלכוהול אחת ביממה, שתיית תה חם העלתה את הסיכון לחלות בסרטן הוושט עד פי 5 בהשוואה לשותי תה שאינם מעשנים וצורכים אלכוהול. יחד עם זאת, מי שאינו מעשן ואינו שותה אלכוהול, אינו בסיכון גבוה לסרטן הוושט כתוצאה משתיית תה חם.

 

השילוב עם סיגריות ואלכוהול עלול להיות קטלני. תה חם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
השילוב עם סיגריות ואלכוהול עלול להיות קטלני. תה חם(צילום: shutterstock)
 
במסגרת המחקר, שנערך בקרן הסינית הלאומית למדע (National Natural Science Foundation of China), המדענים ניתחו נתונים של מעל 456 אלף מבוגרים סינים בגילי 79-30 שלא לקו בסרטן בתחילת המחקר. הנבדקים נשאלו באשר להרגלי שתיית התה, צריכת האלכוהול ועישון הסיגריות שלהם. בהמשך, עקבו החוקרים אחר הנדבקים במשך תשע שנים, ומצאו כי 1,700 מהם לקו בסרטן הוושט.

 

קראו גם:

איך תמשיכו לשתות משקאות חמים - ללא הסיכון לסרטן

בעקבות אזהרת ארגון הבריאות העולמי: הקשר בין החום לסרטן

מחקר: אנשים שאוכלים הרבה ציפס - בסיכון כפול למות


החוקרים מצאו שאלו ששתו תה חם מאוד (לא נמסר באיזו טמפרטורה), עישנו ושתו אלכוהול, היו בסיכון הגבוה ביותר ללקות בסרטן הוושט. אלה ששתו תה חם, עישנו ושתו אלכוהול, היו בסיכון הגבוה ביותר לסרטן הוושט. עם זאת כאמור, אלה ששתו תה חם אך לא עישנו או שתו – לא היו בסיכון גבוה משמעותית לסרטן.

 

"בהשוואה לנבדקים ששתו פחות מספל אחד של תה חם בשבוע וצרכו פחות מ-15 גרם אלכוהול ביום, אלו ששתו מדי יום תה חם ו-15 גרם או יותר של אכוהול, היו בסיכון הגבוה ביותר לסרטן הוושט", כתבו החוקרים.

 

המחקר מצא כי בשילוב שתיית אלכוהול מוגברת, תה חם העלה את הסיכון היחסי ללקות בסרטן הוושט פי 5. הסיכון של מעשנים ששתו תה חם אחד ביום עלה פי שניים ביחס לאלו שאינם מעשנים.

 

החוקרים גילו סיכון של פי 5 לסרטן הוושט בקרב צרכני אלכוהול כבדים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
החוקרים גילו סיכון של פי 5 לסרטן הוושט בקרב צרכני אלכוהול כבדים(צילום: shutterstock)

מאחר שהמחקר היה תצפיתי (לא בחן סיבה ותוצאה), החוקרים לא מצאו בהכרח שהתה החם הוא הגורם לסרטן. עם זאת, החוקרים משערים כי התה החם עלול לפגוע ברקמות בוושט (הצינור שמחבר את הפה למערכת העיכול) - וכך להעלות את הסיכון לפגיעה בוושט בעקבות שתיית אלכוהול ועישון. החוקרים משערים גם כי תה חם עלול להגביר את הסיכון לסרטן באמצעות יצירת גורמי דלקת ברקמת הוושט, שגורמים לגירוי חוזר של תאי הוושט ומכאן ליצירת תאי הסרטן.

 

"מצאנו קשר בין שתיית תה בטמפרטורה גבוהה לבין סיכון מוגבר לסרטן הוושט אצל מעשנים השותים אלכוהול", אמר ראש צוות החוקרים, פרופ' יון לב מאוניברסיטת פקין שבסין, "מי שצורך אלכוהול או מעשן צריך להימנע משתיית תה חם. וברור שעדיף להיפטר בכלל מהרגלי העישון וצריכת אלכוהול רבה". 

 

כבר הוכח בעבר: הקשר בין משקאות חמים לסרטן

למרות שמחקרים רבים כבר הוכיחו שתה וקפה תורמים דווקא לבריאותנו, ב-2016 ארגון הבריאות העולמי קבע כי שתית משקאות אלו בטמפרטורות גבוהות (מעל 65 מעלות צלזיוס), מגבירים את הסיכון לסרטן הוושט.

 

המחקרים עליהם התבססו המומחים כללו צריכה של תה או תה בטפרטורה של 70 מעלות צלזיוס ומעלה בסין ובדרום אמריקה. על פי ההשערות, החום גורם לנזק לתאי הוושט ולהתפתחותם של רכיבים חנקניים הגורמים להיווצרות של מוטציות.

 

בנוסף, החום פוגע בתפקודי תאי האפיתל בוושט ואינו מאפשר להם לתקן את עצמם מפני הנזק שנעשה. על פי השערה נוספת, החום שבמשקאות הקפה והתה מפחית את יצירתם של פלבנואידים בעלי אפקט נוגד חמצון ואנטי סרטני.

 

בישראל לוקים מדי שנה כ-120 ישראלים בסרטן הוושט לסוגיו, מרביתם גברים בגיל מבוגר. המחלה שכיחה יותר אצל אלה הסובלים באופן כרוני מריפלוקס (החזר חומצי מתוכן הקיבה), מעשנים, צרכני אלכוהול, וגם בקרב אוכלוסיות במזרח הרחוק.

 

צפו: 5 סימנים שעלולים להעיד על סרטן - וחשוב לבדוק 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סיכון מוגבר לסרטן הוושט
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים