המסע אל מולדת הוויסקי
עם קרח או בלי קרח? טיול בין ארמונות עתיקים למזקקות ויסקי באחד ממוקדי זיקוק הוויסקי החשובים בעולם, אם לא החשוב ביותר - נשמע לכם קסום? כדאי שתכינו את החצאית הסקוטית ואת הלואו-בול האהוב עליכם, כי אנחנו ממריאים
בשיתוף "החברה הגיאוגרפית"
דרך הוויסקי - מסע סביב משקה הזהב
טיולי נושא הם טרנד חדש שהתפתח בשנים האחרונות, ומטרתם היא לגלות יעד מרתק ולא שגרתי סביב מורשת מקומית עתיקת יומין. רק בשנות ה-60 של המאה הקודמת יצא הסינגל מאלט מגבולות סקוטלנד, אך הוויסקי הוא צוהר ל-150 שנות היסטוריה מקומית. "הפתיע אותנו לגלות כמה אנשים לא טיילו בסקוטלנד", אומר רענן בן בסט, מנכ"ל "החברה הגיאוגרפית". החיבור הכמעט טבעי בין ההיסטוריה של משקה הוויסקי לבין סקוטלנד הוליד את המסע המרתק. "דרך החיבור הזה נוצר מפגש מרתק של כמה ימים בסקוטלנד, שמלווים בהרפתקה וחוויה מיוחדת שכוללת טעמים אחרים ויעד לא שגרתי", מציין בן בסט.
טעמים ונופים
"ויסקי הוא הרבה יותר ממשקה, הוא תרבות, היסטוריה ועולם ומלואו", כתב יונתן ישי (50) בספרו "ספר הוויסקי". ישי היה בעברו ברמן סקוטי מן המניין וחי כמה שנים בעיר אברדין. כיום הוא מנכ"ל מועדון הוויסקי הישראלי ומשמש מדריך במסע המרתק אל רזי המשקה המוזהב. "רוב האנשים ששותים ויסקי בקביעות כלל לא ביקרו בסקוטלנד", מספר ישי. "ללגום את הוויסקי במקום הייצור שלו - זו חוויה שונה לגמרי. אין מה לעשות, הטעם שונה. האגמים והירוק שמקיפים אותנו במסע רק מעצמים את החוויה", הוא מתאר.
"אני לא חושב שמישהו מצליח לדמיין מה היא מזקקת ויסקי, איך נראים דודי הנחושת האייקונים של המזקקות הסקוטיות, שבהן מתחמם המשקה. אתה נכנס לתוך עולם מופלא ועתיק בן 150 שנים, ודרך השימור המדויק של המסורת מבחינים כיצד הסקוטים מכבדים ומעריכים את מורשת הוויסקי שלהם", מתאר בן בסט. "בטיול נשברות כל מיני תמות: האם לשתות עם או בלי קרח את הוויסקי? האמת היא שהסקוטים שותים עם קרח, אבל מעל הכול החשיבות היא בטעם - הקרח הוא שולי אל מול המטרה המרכזית של הסקוטים. אתה לומד מה זה 'שיוואס' ומהו תהליך הזיקוק. סביב המסורת יש המון קלאסה, המון יופי והרבה אסתטיקה", הוא אומר.
ללגום, לתור ולהכיר
"המסלול הוא בעיקרו במרכז סקוטלנד באזור ספייסייד (Speyside), שם מרוכזות עיקר המזקקות. במסע נבקר בעיר אברדין - עיר סקוטית אמיתית ומיוחדת. כמובן נטייל סביב אגם הלוך-נס, שנודע בזכות הגדה על 'המפלצת מלוך-נס', שמסתתרת באגם. הטיול מציע את השילוב הנכון ביותר של הוויסקי ושל אתרים סקוטיים אותנטיים", מספר ישי.
בן בסט מסכם את החוויה במולדת הוויסקי: "אני, שטיילתי לא מעט בעולם וראיתי דברים, ביקרתי בפעם הראשונה בסקוטלנד ונדהמתי. הישראלים מכירים יקבים, חביות - אבל מראה של מזקקה הוא שונה לחלוטין. הצינורות, הדודים, הכול מאוד-מאוד מדויק וקלאסי. נכנסנו לבר שבו יונתן עבד באברדין, ואתה רואה בר מקומי אותנטי שנשים נכנסו אליו רק משנות ה-80. הבר מלא בקרשים על החלונות כי פעם בכמה זמן יש מכות. אין כיסאות, אין איפה לשבת, ויש תא שירותים אחד. כולם שותים ומדברים, מציעים כאן עשרות סוגים של ויסקי, וזו באמת חוויה אחרת לגמרי".
בואו לגלות איתנו את מולדת הוויסקי
בשיתוף החברה הגיאוגרפית