איזה יין נשתה בפסח?
תוצרת הארץ: במהלך השנה האחרונה שי שגב לגם, שתה ורוקק מעל אלף יינות ישראלים, וכל זה בשביל שיוכל להגיש לכם את המלצותיו לקראת הפסח. אז מה נשתה הפסח הזה?
פסח הוא החג הגדול של היקבים בישראל: הדיוווחים מחנויות היין מראים כי כ-70% מסך מכירות היין השנתיות מתרחשים בשבוע שלקראת ליל הסדר, כשהעיקר הם יינות כשרים ויינות תוצרת הארץ. לגבי כמויות - בשולחן הסדר מומלץ בקבוק אחד לכל חמישה מבוגרים. לא כל האורחים שותים? לא נורא, יישאר לכם מספיק יין עד ליום העצמאות.
גבעות, גופנה ג'נדאלי 2016
במהלך השנה האחרונה הפיק היקב, בראשותו של היינן המוכשר ד"ר שיבי דרורי, מבחר יינות מצוינים, אם זה פינו נואר ששונה מאוד בנוף הישראלי, המשיך בשילוב מקורי של שרדונה עם קברנה סוביניון ואפילו שנין בלאן איכותי. אולם היין ששווה להתאמץ ולחפש הוא מזן הג'נדאלי הייחודי לארץ ישראל העתיקה, ונעשה ביקב ללא מגע חבית. תרגישו בו עושר כייפי של פירות לבנים וכתומים וברקע מינרלים, שמניבים משקה עם חמיצות עדינה וסיומת יבשה ואף מלוחה. בהחלט חוויה כייפית לליל הסדר.
מחיר: 110 שקלים
עמק יזרעאל, נהלל 2016
היקב היחסית צעיר בנוף שלנו זכה השנה להצלחה בינלאומית אדירה, עת התברג לכמה מרשתות היין הגדולות בעולם – אם זה חנויות או בתי מלון, וכאמור – עשה בשנה אחת מה שלוקח ליקבים אחרים בגודל דומה - שנים רבות מאוד. גם היינות המיוצרים ביקב ראויים לתשבוחות אינספור, אולם אחד היינות המקוריים והמעניקים תמורה טובה למחיר הוא נהלל, המשלב את הזנים האדומים גרנאש, קריניאן וסירה. בניגוד לחשיבה שאלו זנים כבדים, התוצאה היא יין נעים, רך, נגיש לכל חיך, המותיר טעם עשיר ונוכחות שעושה חשק לעוד.
מחיר: 80 שקלים
בנימינה, טבע, שיראז 2017
היקב הוותיק עבר הרבה תהפוכות השנה, אם זה בהחלפת כל השדרה הניהולית והיצרנית השנה, ועד לשיפור האיכות בסדרות הנגישות לכיס של כולנו. במהלך הדרך אף מותגה סדרה חדשה, המכונה "המושבה" – המביאה יינות מזנים שונים ובמחירים טובים. אבל את הכבוד הראוי והמחמאות יש לשפוך לכוסית החג עם סדרת טבע, מהרוזה חצי יבש ועד השיראז הכבד והמלא, שבה אפשר למצוא איכות והנאה וגם מבצעים משתלמים בנקודות המכירה.
מחיר: 25 שקלים
הרי גליל, אביבים 2016
יקב הרי גליל החל במסורת קיימות חשובה השנה, כאשר החל לדשן את הכרמים השונים שלו עם שיירי הקפה של נספרסו. לאורך זמן נדע אם הגפנים יותר ערניות מהרגיל. היקב המשיך לייצר את יין הסירה העוצמתי והמרשים, אולם כדאי להעניק את תשומת הלב ליין אביבים הנוצר משילוב של שרדונה וויונייה, והתוצאה היא אף עשיר בחמאתיות, וניל ופירות קיץ, כשהפה מלא, סמיך ונעים. אם חיפשתם יין שישתלב לצד הגפילטע פיש – אין טוב ממנו.
מחיר: 78 שקלים
דרימיה, קברנה סוביניון 2014
היקב פחות מוכר אצלנו אך מסתבר כי הוקם כבר למעלה מעשור במושב סוסיא - שליד חברון, תחת שמו הקודם חוקק. מאז, עבר הרבה יין במכלי הנירוסטה, ומלבד המרלו החמוד מאוד, אפשר לנסות את הקברנה סוביניון כיין מרכזי לארוחת החג. ניכר שהענבים שנבצרו בחבל יתיר המדברי מעניקים איכות פרי נהדרת למוצר המוגמר, וגם כאן התוצאה היא יין מאוד מתובל, עשיר בפירות אדומים, כמו פטל, דובדבן, שזיף ואוכמניות, ונראה שזהו יין ישראלי קלאסי במהותו, כבד ועשיר, המותיר את הפה עם טעם לעוד.
מחיר: 105 שקלים
ברבדו כרמי יוסף, סוביניון בלאן 2017
היקב האקדמי ביותר בארץ, כפי שנוצר על ידי פרופ' בן עמי ברבדו ופרופ' עודד שוסיוב, ממשיך להפיק יינות כבדים, מלאים וסמיכים, בהתאם לשיטת ההשקיה הייחודית שפיתחו הפרופסורים. מעבר לשרדונה הנהדר שמוציא היקב מדי שנה, כדאי להתמקד בחג זה דווקא בסוביניון בלאן הקליל ושובר השגרה, המעניק אף ססגוני של פירות טרופיים רעננים, מול גוף עשיר וטעים, שיכול להתמודד יפה מול חרוסת ועד חזרת.
מחיר: 80 שקלים
סגל, פרי ראן, מרלו 2016
סגל, מן היקבים הוותיקים ביותר בארץ, החליט לפתח סדרה נגישה חדשה ובמחיר ראוי. כרגע שווק קברנה סוביניון מעניין ומלא טעמים, אך גם פה – המרלו מותיר את הטעם והחשק לעוד, ולמי שמחפש אחר טעמי השזיף ועשבי התיבול, שישתלבו מעולה מול נזיד חג הפסח, או אפילו כיין אידיאלי להרמת ארבע כוסות, זהו היין שיכול לעשות את העבודה ובמחיר סביר בהחלט.
מחיר: 65 שקלים
כרמל, ויניארדס, שני 2014
כמו יקב אחר לעיל, גם כרמל עבר תהפוכות רבות בשדרה הניהולית והיצרנית, אולם היקב עושה את מה שהוא יודע הכי טוב, וזה לייצר הרבה ובמגוון גדול, והשנה היו הפתעות רבות מסדרת סלקטד, דרך הפרייבט קולקשן, המשך מעלה לסדרה האזורית ועד יין השרדונה המעולה מסדרת כרם אדמון. אולם באמצע המדרג האיכותי, היקב פיתח את סדרת ויניארדס המסקרנת, ועל אף אחוזי הכוהל הגבוהים, נוצר יין ממסך המזכיר את יינות בורדו, אולם במחיר נגיש בהרבה מהיינות הצרפתיים, ובטעמו ינעם לחובבי האדומים החושקים ביין מלא ועשיר.
מחיר: 75 שקלים
רמת הגולן, ירדן, כרם בראון 2014
היקב הצפוני הוותיק מצליח לקפוא על שמריו, מבחינת היררכית היינות, אך גם כאן היו שינויים ברמה הניהולית, ובעיקר שיפורים טכנולוגיים מתקדמים, בייחוד באיכות הכרמים. כיום, היקב מחזיק בחלק מן הכרמים הטובים בארץ, ואפשר להרגיש את זה בסדרת הר חרמון הנגישה, דרך גמלא הנותנת תמורה טובה למחיר, וכלה בסדרת ירדן שכבר ממותגת כאיכות ברמה בינלאומית. לקראת הפסח בהחלט כדאי להשקיע ולטעום את סדרת כרם בראון, שאמנם מוצלת תחת הכותרת ירדן – אך זהו יין העומד בפני עצמו. מהסדרה אמנם נעשה יין זני, אך דווקא הממסך מכמה ענבים אדומים מביא את הנוף הססגוני של רמת הגולן לכוסית היין, והעושר הוויזואלי של הצפון חודר גם לפה עם יין עשיר, טעים, אלגנטי ומעל הכל איכותי. המחיר אמנם מעט יקר, אך פעם בשנה – שווה להשקיע.
מחיר: 285 שקלים
טפרברג, אינספייר, פמיטאז' 2017
אינספור אזכורים מצוינים קיבל היקב אודות השיווק החכם שעשה בשנתיים האחרונות, ובין השאר מיתוג כל הסדרות מחדש, פיתוח תוויות ייחודיות ואפילו עדכון המחירים לנגישים בהתאם לתמורה. בסדרת אינספייר אפשר למצוא את פמיטאז' - יין ישראלי הלכה למעשה, המשתמש ביותר ממחציתו בזן הענבים הארץ ישראלי, דבוקי. אפשר להרגיש בקלילות הכייפית אל מול הפרחוניות העשירה באף, כך שהיין יכול להתמודד באופן מושלם אל מול מנות הפתיחה של ליל הסדר, ויש גם כמה אורחים שבוודאי ימשיכו איתו עד הקינוח.
מחיר: 60 שקלים
קסטל, גראנד וין 2015
יקב הבוטיק הישראלי המפורסם בעולם ממשיך מסורת ארוכה של ייצור יין איכותי בסדרות הגבוהות. גם סדרת הפטי קסטל יצאה השנה עם יין ראוי להנצחה, אך הבציר של סדרת העלית, גראנד וין משנת 2015, הפתיע רבים מאוד לטובה עקב שנת הבציר. מדובר ביין איכותי, מרוכז ומרשים ביותר, ובמחיר נגיש יחסית לסדרת יינות היוקרה הנמכרים בארץ. לאלו המחפשים לחג מיתוג גבוה עם איכות טובה, זה היין בשבילכם.
מחיר: 214 שקלים
רקנאטי, ספיישל רזרב 2015
מזה שנים רבות הפך יקב רקנאטי לסמל של איכות, דיוק ומקוריות. שני סוגי הרוזה שמייצר היקב הפכו לשם דבר, סדרת יונתן נמצאת כיום בכמעט כל רשת מזון המכבדת את עצמה ואפילו סדרת הרזרב נחשקת בקרב אספני יין ישראליים. אולם מעל כולם משקיפה מלמעלה סדרת הספיישל רזרב, שמלבד הגברת הראשונה המכונה ווייט - שהיא אכן נחמדה ומעלה חיוכים - דווקא הגברבר האדום הוא מופת ליין אלגנטי ישראלי, כשהכוהל לא מאפיל על הטעם, והעוצמה והעושר על החיך רק יוצרים רצון לאתגר את הלשון בלגימה נוספת.
מחיר: 195 שקלים
ברקן, איתן, אסמבלאז' 2014
יקב ברקן הוותיק זכה ליינן מוכשר השנה, שמנסה לקחת את היקב למחוזות חדשים – ברמה ובאיכות של מיטב יקבי אירופה הקלאסית, עם אוריינטציה ייחודית לישראל ולמזרח התיכון. ליקב מבחר סדרות איכות וברמות מחיר שונות, כמובן שמעל כולם נמצא הסופריור קברנה סוביניון 2013 שהושק השנה, וראוי לכל מחמאה אפשרית – אלא שזהו עדיין יין צעיר שלא בטוח שיספיק להיות מוכן לערב החג. לכן, נבחר מסדרת האסמבלאז' – יין האיתן, אשר ברובו מורכב מזן המרלו, והשאר שיראז, קברנה סוביניוןופטי ורדו. התוצאה היא תמורה אדירה למחיר, גוף מלא וסיומת פירותית. משקה שבוודאי ישתלב לצד מנות הבשר האיכותיות של החג.
מחיר: 69 שקלים
אמפורה, בלאן דה נואר 2016
גם יקב אמפורה החליף בעלים, מנהלים וייננים בתקופה האחרונה, אך דבר אחד שלא הוחלף הוא הבלאן דה נואר הטעים במיוחד, או יותר נכון – היין הלבן העשוי רובו מענבים אדומים, והתוצאה היא יין כיפי, מיוחד, טעים ונגיש. אם אתם אוהבים דבש, קרמל ושיורת ארוכה וטעימה, שיכולה להשתלב באופן מרשים מול דג אפוי בתנור או אפילו חרוסת טרייה, זה היין שלכם לחג.
מחיר: 73 שקלים
וורטמן, לבנט 2015
זה אחד היקבים היפים בארץ, ולו בשל הנוף הנשקף מחלון חדר הטעימות. אולם מעבר לחזות הנאה, היקב גם מייצר יינות משובחים ביחס למחיר. יין הלבנט עם התווית של הסירה הפיניקית, מנסה להעביר ללוגמים את הטעמים הייחודיים ששתו באיזור כנען בעת העתיקה. אמנם משתמשים כיום בזני מרלו, מלבק, סירה ופטי ורדו, אך זהו יין מתובל, ים תיכוני והעושר של עשבי התיבול הרבים המצפים את הפה נותרים עוד זמן רב לאחר סיום הכוסית. בהחלט שווה את מחירו.
מחיר: 89 שקלים
עוד תריסר יינות שלא כדאי לפסוח עליהם בחג הפסח:
אלכסנדר,רזרב, גסטו 2013, 150 שקלים
בלו נאן, גוורצטרמינר ריזלינג 2017, 50 שקלים
בן חיים, רזרב, קברנה פרנק 2013, 150 שקלים
ברון הרצוג, שנין בלאן 2016, 40 שקלים
דרך ארץ, שיראז 2016, 30 שקלים
טורא, מאונטיין ויסטה, רוזה 2016, 79 שקלים
ירושלים, רזרב, פטי ורדו 2016, 85 שקלים
יתיר, הר עמשא 2013, 99 שקלים
מדבר, שנין בלאן 2016, 90 שקלים
קלוד סרור, ל'אור בלאן 2017, 120 שקלים
תשבי, ויונייה גרווצטרמינר 2017, 55 שקלים
תבור, אדמה, ברברה רוזה, 2017, 59 שקלים