כל אחד יכול: מאפה תפוחי אדמה לפסח
אם אין לחם, תאכלו תפוחי אדמה: זה שאין לחם במשך כמה שבועות, זה לא אומר שאתם חייבים לאכול מצות - רותי קינן מגישה מתכון פשוט וטעים במיוחד של מאפה תפוחי אדמה בשמן זית (במקום בחמאה), שגם מאותגרי המטבח יצליחו להכין בקלות
כשמגיע פסח, אי אפשר שלא להידרש לחלקה הראשון של האמרה הידועה המיוחסת למארי אנטואנט (שההיסטוריונים טוענים כי לא היא שטבעה אותה) - "אם אין לחם". מאחר שהתשובה המתבקשת "תאכלו מצות" לא תמיד מקובלת, והתשובה המקורית "תאכלו עוגות" לא תמיד רלוונטית, לא נותר לנו אלא להשלים אותה בתחליף הפחמימתי הכי מתאים לפסח - תפוחי אדמה.
- אין ספק שפסח הוא חגם הגדול של תפוחי האדמה, המתפקדים בו לא רק כמאכל, אלא גם כעמילן וכתחליף אולטימטיבי לקמח. וכאן המקום גם להיזכר שהיסטורית, זה בדיוק מה שהעלה אותם למעמדם הנוכחי, המכובד, בצלחת של רוב מטבחי העולם. ועל אף שאבותינו, שיצאו ממצרים, לא הכירו את הפקעת הצנועה, כמה אלפי שנים לאחר אותו אירוע היא רשמה לעצמה הישגים מרשימים.
עוד כתבות שיכולות לעניין אתכם: - המתכון הכי פשוט בעולם לקניידלך
- איך מכינים חרוסת מרוקאית? ארבעה מתכוני עדות
- מה זה קונפי ואיך מכינים קונפי סלמון?
תפוחי האדמה לא היו ידועים מחוץ לגבולות אמריקה לפני שהיבשת התגלתה, בשלהי המאה ה-15. וכשהגיעו לאירופה, הם זכו ליחס חשדני, נחשבו לרעילים ושימשו מאכל לבהמות בלבד. נדרש זמן עד שתושבי העולם הישן השתכנעו בסגולות המופלאות שלהם כמאכל, שילידי אמריקה גילו כבר מזמן, וכדי שהפקעת תשמש תחליף מוצלח לדגנים, שגידולם לא תמיד צלח. אך את הכיבוש הגדול שלה היא חייבת למבצע שיווק מבריק של רוקח בשם פרמנטייה, שהצליח למכור את הרעיון לצרפתים ולהציל את המוני העם מחרפת רעב בתקופת המהפכה המהוללת.
מאותה הארץ ומטבחה המשובח, מגיע גם המתכון הפשוט והחביב שלפניכם, שמבוסס על חמישה מרכיבים בלבד ואינו כרוך בטרחה רבה (בעיקר אם יש לכם פוד פרוססור טוב). במקור משתמשים בחמאה, אבל שמן זית עושה עבודה מצוינת ובריאה (וגם הופך את המנה לפרווה לגמרי).
אפשר להגיש את המאפה כמנה עיקרית בארוחה צמחונית או ארוחת ערב קלה, לצד סלט חסה או סלט ירקות מרענן, ואפשר לשדך אותו כתוספת למנה עיקרית בארוחה חגיגית. רצוי לאפות אותו בכלי שבו יוגש, אבל אם תשתמשו בכלי עם ציפוי אל דבק משובח - יש סיכוי טוב שתוכלו להפוך אותו בשלמותו על צלחת ההגשה.
מאפה תפוחי אדמה בשמן זית
אפשר לאפות גם בכלי הגשה אישיים, קצת יותר עבודה אבל יופי של תוצאה!
המצרכים (ל-6 מנות):
750 גרם תפוחי אדמה (רצוי מזן דזירה)
1/3 כוס שמן זית
מלח
פלפל שחור, גרוס גס
מעט אגוז מוסקט מגורר
אופן ההכנה:
- משמנים בנדיבות בשמן זית מחבת קטנה ללא ידית, תבנית או כלי עגול מפיירקס או מחרס (בקוטר 18-16 ס"מ).
- קולפים את תפוחי האדמה, ופורסים אותם לפרוסות דקות מאוד (רצוי במנדולינה או במעבד מזון עם דסקית פריסה).
- מניחים בכלי שכבה דקה של פרוסות תפוחי אדמה. מזלפים מעט שמן, ובוזקים מלח, פלפל ואגוז מוסקט. ממשיכים להניח כך את כל פרוסות תפוחי האדמה בשכבות, כשביניהן השמן והתבלינים.
- אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך כ-45 דקות, עד שתפוחי האדמה רכים (נועצים סכין במרכז המאפה לבדיקה) ופני המאפה שחומים.