3 מתכונים מהמטבח הגלילי
קבב על קינמון, עלי תרד ביוגורט ושכבות עלי גפן ואורז בתנור: מתכונים פשוטים מהמטבח הגלילי, שכל אחד יכול להכין בבית בקלות
קבב טלה על שיפוד מקל קינמון
המצרכים (ל-5 מנות):
לקבב טלה -
1/2 ק"ג בשר כבש טחון או בשר בקר עם 10% שומן
10 מקלות קינמוןצרור גדול של פטרוזיליה, שטופה וקצוצה
2 בצלים בינוניים, קצוצים
2 כפות של נענע, קצוצה (רק העלים)
1 כף כמון
1 כף בהרט
1/2 כוס שמן סויה
מלח ופלפל גרוס לפי הטעם
3 חצילים בלאדי, שרופים על אש גלויה ומקולפים
לטחינה לימון כבוש -
2 כוסות טחינה גולמית
3 כפות לימון כבוש
מלח לפי הטעם
מים קרים
לסלסלת עגבניות חריפה -
4 עגבניות תמר או עגבניות בלאדי אדומות ובשלות, חתוכות לקוביות קטנות
1/2 כוס שמן זית
1/2 כוס כוסברה, קצוצה
2 שיני שום, קצוצות
1 פלפל חריף, קצוץ
מלח ופלפל לפי הטעם
- מכינים את הקבב - בקערה גדולה ונוחה לערבוב מערבבים את כל מרכיבי הקבב, משפדים על מקלות הקינמון ומניחים במקרר ללילה או למינימום 3 שעות. צולים על גריל פחמים או מטגנים על מחבת חמה.
- מכינים את הטחינה - מכניסים לקערה את כל מרכיבי הטחינה, טורפים בעזרת מטרפה ומוסיפים מים קרים עד לקבלת המרקם הרצוי. מתבלים מתבלים ומשפרים אם צריך.
- מכינים את סלסת העגבניות - מערבבים בקערה את כל מרכיבי הסלסה ונותנים לה לנוח במקרר כשעה על-מנת ללכוד את כל הטעמים.
- מרכיבים את המנה - מפזרים את החציל הקצוץ על מגש רחב או צלחת הגשה גדולה, ומתבלים במעט מלח. עורמים במרכז עגבניות, מניחים את הקבבונים מעל ומזלפים טחינת לימון כבוש.
- מומלץ להגיש עם לאפות חמות או פיתות.
עלי תרד מוקפצים עם בצל ויוגורט
המצרכים (ל-5 מנות):
1 ק"ג עלי תרד או מנגולד או חוביזה, שטופים
3 בצלים גדולים, חתוכים לרצועות
2 כפות צנוברים
1 ליטר יוגורט עיזים
בד לסינון היוגורט
1/2 לימון, סחוט
1/2 כוס טחינה גולמית
מעט סומק
מעט שמן זית לתיבול
מלח ופלפל גרוס
אופן ההכנה:
- שופכים את היוגורט לתוך בד הסינון ומתבלים במלח לפי הטעם. תולים מעל הכיור, או מעל קערה לסינון הנוזלים למשך מספר שעות או עד שמרגישים שהמרקם בסמיכות ובקושי הרצוי.
- מחממים מחבת או סיר רחב עם מעט שמן זית ומאדים את הבצל עד להזהבה יפה.
- מוסיפים את העלים ומתבלים במלח ופלפל. מוציאים לקערה.
- מטגנים את הצנוברים כ-2 דקות באותה המחבת שבה השתמשנו.
- מניחים במרכז צלחת הגשה רחבה וגדולה את היוגורט המסונן ופותחים אותו בצלחת בעזרת כף בתנועת סיבוב, בדיוק כמו שעושים עם חומוס.
- במרכז הקערה מסדרים חופן מן העלים המוקפצים עם הבצל, מזלפים את הטחינה הגולמית, סוחטים לימון לפי הטעם, מאבקים בסומק ויוצקים שמן זית בנדיבות.
- מומלץ להגיש עם פיתות חמות.
שכבות עלי גפן ממולאים באורז וטלה עם גרגירי חומוס
המצרכים (ל- 5 מנות):
צנצנת עלי גפן למילוי (בעונה אפשר לקטוף עלי גפן ולחלוט)
1/2 שקית של גרגירי חומוס קפואים
1 ק"ג אורז בסמטי (אפשר גם אורז פרסי)
1/2 ק"ג בשר כבש טחון או בשר בקר טחון עם 10% שומן כבש
2 בצלים גדולים, חתוכים לקוביות של 1X1
3 גזרים גדולים, חתוכים לקוביות של 1X1
2 לימונים, פרוסים לפרוסות דקות
1 כף גדושה של כמון
1 כפית קינמון טחון
1/2 כוס שמן סויה לטיגון
מלח ופלפל גרוס לפי הטעם
להגשה -
חופן בצל ירוק, חתוך גס
חופן עגבניות שרי
1/2 לימון סחוט
מעט שמן זית
מלח ופלפל
אופן ההכנה:
- שוטפים היטב את עלי הגפן במים (אם הם מצנצנת).
- מחממים סיר רחב עם שמן ומטגנים הבצל והגזר עד לכדי השחמה קלה. לאחר מכן מוסיפים את הבשר ומערבבים.
- במקביל, מרתיחים כ-1.5 ליטר מים.
- כאשר הבשר מתחיל לקבל צבע מוסיפים את האורז ומטגנים כדקה. מוסיפים את התבלינים ומערבבים.
- מוסיפים את המים הרותחים לסיר עם האורז, בוחשים ומנמיכים את הלהבה למינימום. מכסים ומבשלים כ-15 דקות.
- לאחר שהאורז מוכן מאווררים אותו בעזרת מזלג ומצננים.
- לוקחים כלי הגשה שיכול להיכנס גם לתנור, ומיצרים שכבות של עלי גפן ואורז. בסוף מעטרים בפרוסות עגבניות ובפרוסות לימון, ומעל הכל מזלפים שמן זית.
- מחממים תנור לטמפרטורה של 180 מעלות ואופים כ-15 דקות.
- מגישים עם ערימה של בצל ירוק חתוך גס ועגבניות שרי מתובלים בלימון ושמן זית.
המתכונים באדיבות אבי כהן שף מלון "גליליון" בגליל העליון