סיור קולינרי בכביש הישן לירושלים
מחלבה, יקב, יצרני שמן זית, יצרני דבש ואפילו יצרני גלידה - כל זה קורה על כביש 424, הכביש הישן לירושלים. יצאנו לסיור קולינרי
צילום: ירון ברנר
כביש 424 מתחיל ברמלה ומסתיים במנזר לטרון, וזה בעצם הכביש הישן לירושלים. פעם, כשהיינו נוסעים על הכביש הזה, היו שם שני מקומות מיתולוגים שלא קיימים עוד, שניהם במושב משמר איילון: מחלבת רועי העמק שלא היה מישהו שעבר שם ולא עצר לאכול את היוגורט שלהם, והשני זה מסעדת הכרכרה. אבל כאמור, שניהם כבר לא איתנו, אבל זה ממש לא אומר שכבר אין בשביל מה לעצור שם.
כל האזור של עמק איילון ומועצה אזורית גזר עשיר בכרמים של זיתים, ענבים וגם בהרבה עצי פרי. יש שם יצרני בוטיק קטנים שמכינים גבינות, דבש, שמן זית, ריבות, גלידה וכמובן גם יין. יצאנו לסיור קולינרי באזור לכבוד שבועות.
כתבות נוספות שאולי יעניינו אותך:
- גילינו איפה מסתתר האוכל הכי טעים בגוש דן: באור יהודה
מחלבת עברי
אליהו ושולה עלו מעיראק בשנת 1951 והגיעו למושב עזריה, למשק של הוריהם – דוד ולואיזה עבדו, על מנת להמשיך את דרכם בחקלאות. בשנת 1985 החליט אליהו עבדו, שברשותו הייתה רפת משפחתית לחלב, לעשות את מה שהוא ידע עוד מעיראק – להכין גבינה עיראקית. הוא החל לייצר אותה במטבח הביתי ולמכור את התוצרת לחברים במושב ולתושבי הסביבה.
בשל הדרישה למוצרים שלו, שלוש פעמים בשבוע היה אליהו יוצא ביום קבוע לקרן רחובות בירושלים, יום קבוע ברמת גן ויום בשבוע באור יהודה, היה עומד שם ומוכר את הגבינה העיראקית שלו.
בשנות ה-80' הילדים של אליהו ושולה – דודי, רן, יאיר ומיכל – הצטרפו למשק והחלו לגדל צאן ובקר. הם טיילו הרבה באגן הים התיכון – איטליה, יון וקפריסין – ושם למדו לייצר גבינות קשות ורכות בסגנון ים תיכוני. כיום משווקת המחלבה גבינות להרבה מעדניות בוטיק בארץ וגם לפיצריות. הם מייצרים ומוכרים במקום מוצרלה צמות, בוראטה, פרובילונה, קשקבל, חלומי, גבינת שמנת, לבנה, אורדה, טבורג, טום וגבינה עיראקית.
גולת הכותרת של המקום זה ההפנינג שמתקיים בחנות המחלבה בימי שישי ובערבי חג. אפשר להזמין שם מגשי טעימות, לאכול קלצונות עם תוצרת המחלבה שנאפו בטאבון עצים, לשמוע מוזיקה של הרכבי ג'אז ולנשנש בוראטה על סלט עגבניות. אל תחמיצו את קערת ההפתעות שמגישים במקום – תערובת של ירקות וגבינות בתוך קערה של בצק, ואת כל הטוב שוטפים ביין מקומי. אתם יכולים לרכוש בחנות את כל הגבינות (כדאי להגיע עם צידניות עם קרח).
מושב עזריה, 08-9227266, חמישי 16:00-20:00, שישי 9:00-16:00 (שאר השבוע בתיאום מראש), כשר
יקב בן נון
דני בן נון הוא לא רק כורם אלא הוא גם רופא וגם חבר בהרכב ג'אז. לאדמה יש משמעות מיוחדת עבור יניב, ובאמצע החיים הוא החליט לעבור לכפר ולטעת כרם.
בשנת 2012 הוא הקים יחד עם חבר ילדות יקב בוטיק במושב, והחליט להתמקד בייצור יין אדום. התשוקה של יניב לייצר יין מקומי והרמוני הובילה לקידום החזון - יצירת יין אלגנטי וייחודי בעל זהות מקומית. צפו.
כפר בן נון, 050-7568159, ביקורים בתיאום מראש, כשר
מחלבות משק דותן
בשנות ה-50 עלו יצחק (סבא איזו) ואנוצה מרומניה והחליטו לבנות את ביתם בכפר שמואל. בשנת 1956 הקים הסבא את דיר הכבשים שלו, ומספר שנים לאחר מכן החל לייצר גבינות רומניות מסורתיות כמו שייצר ברומניה: גבינת אורדה, גבינת קש, גבינת בורדוף וקשקבל – כולן גבינות החביבות על הרומנים.
במהלך השנים אפריים דותן, הבן, הצטרף למשק והחל לעזור להוריו בגידול הכבשים וייצור הגבינות. בסוף שנות ה-80 הקים אפריים דיר כבשים מודרני עם מכון חליבה, שהיה אז המתקדם מסוגו בארץ.
עם הצטרפותם של שני בניו, ליאור ויניב, למשק המשפחתי, הרחיבו את המחלבה ואת הדיר ומלבד הגבינות שייצר אפריים החלו לייצר קשקבל, צ'אדר, פקורינו, מנצ'גו, ריקוטה, פטה וברינזה. היום המחלבה מייצאת גבינות גם לחו"ל.
מחלבת משק דותן היא אחת המחלבות הבודדות בארץ שלקחה אחריות על כל השרשרת – החל מגידול המספוא דרך גידול עדרי הצאן והחליבה ועד לייצור הגבינות.
כפר שמואל, 08-9216450, ביקורים בתיאום מראש, כשר
משק רוטמן כרמי זיתים
הזוג יוסף ורות רוטמן מגדלים שלושה זנים של זיתים על 55 דונם – פישולין, ברנע וקורטינה. הם אוצרים את הזיתים בכבישה קרה, ואת השמן משווקים בעיקר למסעדות ולמעדניות בוטיק.
רות מייצרת ריבות וקונפיטוריות לפי העונה, מפירות שגדלים בחצר שלה - תפוזים, שזיפים, אפרסקים, תפוחים וגם ריבת ורדים.
משק 95 כפר שמואל, 050-8722100, ביקורים בתיאום מראש, כשר
לייש קרים
המקום הזה הצליח להפתיע בגדול, אפילו שועל חיפושים ותיק כמוני. אני לא חובב מתוקים וקינוחים, ואני לא זוכר מתי עצרתי את האוטו בחנייה כפולה ליד גלידרייה כמו שאני יכול לעצור לדברים אחרים מעניינים כמו חומוס או קבב טוב בפיתה. אבל הזוג הזה הצליח להפתיע אותי אפילו שאני לא איש של מתוקים.
דייויד ליישמן ואשתו מירי גולד (רבה רפורמית) עלו לארץ מארצות הברית לפני כ-40 שנה, והגיעו לקיבוץ גזר. דייויד ומירי הם פנסיונרים שעוסקים המון בפעילות של ארגונים חברתיים, ובין הדברים הבודדים שהביאו איתם מארצות הברית זה מכונות גלידה ביתיות ידניות שבהן ייצרו גלידה בארצות הברית.
השניים הציבו לעצמם מטרה – לעשות מהפכת גלידה כמו שקרה בארץ עם לחם, שמן זית, קפה, גבינות ויין, והם החלו לקיים סדנאות גלידה קבוצות של עד 30 איש בביתם המקסים בקיבוץ.
בסדנאות תוכלו ללמוד איך לייצר גלידה ביתית (לא מסחרית) מחומרים טבעיים בלבד - שוקולד ולרונה, קפה ערביקה (קפה שהוא פחות חומצי משאר סוגי הקפה), וניל אמיתי, פירות טריים, בוטנים טחונים וגם גלידת טחינה העשויה משומשום ביתי טחון. בנוסף לכל זה יש להם גם גלידת מנטה ממנטה שגדלה אצלם בחצר, גלידת קרמל, שוקולד לבן, אוכמניות ותותים בעונה – כל זה בייצור מאוד מדויק וטעים.
טעמנו בערך 7 סוגי גלידה, וכמו ביין או בגבינות – התחלנו בדברים עדינים ועברנו לדברים עוצמתיים. כדאי להתחיל עם וניל וקרמל, להמשיך עם תפוז ושוקולד שבור, אחר כך גלידת חלבה, גלידת מנטה וגלידת וניל עם צימוקים אוזבקיים שהושרו כמה ימים ברום. לסיום – גלידת קפה שהרגישה בדיוק כמו אספרסו מעולה אחרי ארוחה טובה.
אפשר לארח סיורים במקום – מזוגות ועד קבוצות של 30 איש. משך הסיור כשעתיים.
קיבוץ גזר, 050-5226129, ביקורים בתיאום מראש
משק יהודה משמר איילון
יהודה אייבנשביץ מגדל ב-50 השנה האחרונות כרם זיתים ותיק. יש שם רק זן סורי, ובזה הוא מתמחה.השמן של יהודה זה אחד משמני הזית הטובים שקיימים. הוא מחזיק את כל מלאי שמן הזית שלו במיכלים מיוחדים שלא מאפשרים לשמן להתחמצן, ובחדר חושך השמן מקורר לטמפרטורה המתאימה וככה הוא מאוחסן.
משמר איילון, 053-2225911, ביקורים בתיאום מראש
משק גרתי
במשק גרתי מגדלים 100 דונם זיתים מ-11 זנים שונים, שאת כולם אפשר לרכוש במקום. אבל לא בשביל שמן הזית כדאי להגיע למשק הזה אלא דווקא בשביל הדבש שאותו מייצרים במקום - דבש עם אג'נדה.
שני חברים טובים מהמושב - שחר הכט, אגרונום במקצועו וחברו מומי גרתי, החליטו ללכת לקורס דבוראות וצירפו אליהם את תום גרתי, בנו של מומי. תום נלכד בקסמי הדבורים, למד את נושא הדבוראות, את אורח חיי הדבוראים ואת ייצור הדבש. המטרה של תום היא בין היתר גם להציל נחילי דבורים, והוא עושה את זה במסגרת עמותה שנקראת "מגן דבורים אדום".
תום וחברי העמותה מגיעים למקומות שיש בהם נחילי דבורים באזורי מגורים, ומעבירים את הדבורים לשטחי כוורות. אחרי תקופת התאוששות הם גם מצרפים אותם לכוורות, משום שהנחילים שבאים מבמחוץ צריכים להבריא ורק אחר כך אפשר להוציא אותם לשטחי הבר, לפרדסים ולמטעים.
תום מדריך דבוראים צעירים ומשתתף בתחרויות דבוראים בין לאומיות. מהכוורות של מומי ושחר אפשר לקנות דבש אבודקו, דבש אקליפטוס, דבש פרחי בר, דבש שזיף, דבש זעתר ודבש ליצ'י.
כפר בן נון, 052-3201634, ביקורים בתיאום מראש
דרור פילץ הוא מנחה סדנאות בשר ומנחה סיורים קולינרים ברחבי הארץ, פרטים באתר