ארגון הבריאות העולמי: שומן טראנס יוסר מהעולם תוך 5 שנים
שומן הטראנס הוא אחד מגורמי המוות העיקריים התורמים למחלות כלי דם ויש להסירו מכל מוצרי המזון עד שנת 2023 - כך קובע הערב ארגון הבריאות העולמי. ההחלטה תמנע חצי מיליון מקרי מוות מדי שנה
עולם ללא שומני טראנס תוך 5 שנים: ארגון הבריאות העולמי קורא הערב (ב') למדינות העולם להסיר את שומני הטראנס מכל מוצרי המזון התעשייתיים עד שנת 2023. ההחלטה הדרמטית תוביל למניעת חצי מיליון מקרי תמותה ממחלות לב וכלי דם.
שומני טראנס פופולאריים מאוד במוצרי מזון מתועשים, ובהם מוצרי מאפה, מוצרים מטוגנים וחטיפים, בעיקר משום שהם מאריכים את אורך חיי המדף. עם זאת הם מסוכנים מאוד עבור הצרכנים, ומעלים את הסיכון למחלות לב ב-21% ואת הסיכון לתמותה ב-28%, כך הסביר הארגון.
על פי ההנחיות החדשות של הארגון, על חברות המזון להחליף את כלל השימוש בשומני טראנס. מהלך זה כבר מיושם בחלקו במספר מדינות, שהגבילו את כמות שומני הטראנס במזון.
בשבוע שעבר פרסם הארגון הנחיות חדשות הקובעות כי יש לצמצם את כמות השומנים הנצרכים מדי יום. ההנחיות החדשות, המעדכנות את ההנחיות הקודמות משנת 2002, נועדו לצמצם את שיעורי התחלואה ממחלות לב וכלי דם. על פי הערכות הארגון, 72% מתוך 54.7 מיליון מקרי תמותה בשנה, מתרחשים בשל מחלות לב וכלי דם, רבים מהם עוד לפני גיל 70.
על פי טיוטת ההנחיות שהופצו כעת לחוות דעת הציבור, ומבוססות על מידע שהצטבר ב-15 השנים האחרונות, כמות צריכת הקלוריות הממוצעת של מבוגר עומדת על 2,500 קלוריות ביום.
ההנחיות קובעות שמתוך הכמות הזו, כמות השומנים הכוללת אסור שתעלה על 30%. מתוך כמות קלוריות היומית, כמות השומנים הרוויים אסור שתעלה על 10%, וכמות שומני הטראנס לא תעלה על 1%.
ארגון הבריאות העולמי נחשב לסמכות העליונה באשר להנחיות ותקנות. המדינות החברות בארגון נוהגות לציית לקווים המנחים. באופן תיאורטי לארגון יכולת להפעיל לחצים וסנקציות נגד מדינה המסרבת להנחיותיו, אף עד כדי הדחה מהארגון הבינלאומי.
השומן הקטלני שחוסם את כלי הדם
שומן טראנס הוא אחד מסוגי השומנים המסוכנים שמוכנסים למזון. במסגרת התהליך, לוקחים שומן מן הצומח והופכים אותו לקשה על מנת שימצק את מוצרי המזון. לצריכת שומן טראנס יש השלכות שליליות על גוף האדם כמו הורדת הכולסטרול הטוב, העלאת הכולסטרול הרע, התפתחות סרטן, ובעיקר עליית הסיכון לתחלואה ולתמותה ממחלות לב.
שומן הטראנס הוא מרכיב נפוץ במוצרי מאפה מסחריים כמו קרקרים, עוגיות, עוגות ובורקסים, במאכלים קפואים לרבות פיצות, במרגרינה ובפופקורן להכנה במיקרוגל. הוא נוצר בתהליך תעשייתי ולכן הגוף מתקשה לעכל אותו.
גם שומן רווי, המופיע לרוב במצב מוצק, נוטה להצטבר בכלי הדם ולחסום אותם. מאידך, השומן הבלתי רווי והחד-בלתי רווי, דוגמת שמן קנולה, שמן זית והשומן בטחינה ובאבוקדו, אינו נוטה להצטבר בכלי הדם, ולכן נחשב לבריא.
במהלך העשור האחרון פותחו שיטות שונות על ידי תעשייני המזון על מנת לצמצם את השימוש בחומצות שומן טראנס במוצרי המזון ולמצוא תחליפים. ניתן כיום להחליף את שומן הטראנס בשומנים שעברו הקשיה חלקית.
מרבית חברות התעשייה בענף המזון בישראל כבר הורידו את כמות שומן הטראנס במוצריהם, בזכות חוק סימון המזון שעבר בשנת 2014. החוק חייב את יצרניות המזון לסמן בטבלת את ערך השומן הכללי ואת ערך שומן הטראנס מתוכו. ההנחיות הנוכחיות הן, כאשר הכמות של שומן הטראנס אינה עולה על 0.5% ניתן לסמן את המוצר כמכיל עד 0.5% שומן טראנס.
בארה"ב כבר נאסר השימוש בשומני טראנס במסעדות. עוד לפני כן כבר הודיעו מספר רשתות מזון ובהם רשת העוף המטוגן KFC רשת מקדונלד'ס ודיסני, כי יפסיקו לעשות שימוש בשומני הטראנס.
מינהל המזון והתרופות האמריקני החליט אף הוא לאסור את השימוש בשומני הטראנס במזון. המהלך הזה כונה על ידי המינהל כ"מציל חיים" ועשוי, כך מקווים שם, להפחית דרמטית את שיעור התחלואה והתמותה. בישראל היוזמה לאסור כליל על שימוש בשומני טראנס – טרם יצאה לפועל.
וברגע האמת: מה עושים בזמן התקף לב? צפו: