שתף קטע נבחר
 

בחזרה למקורות: מה אוכלים בט"ו באב?

אוכל בגוון אדום, הרבה שוקולד וגם ענבים לזכר הנשים הרווקות שיצאו לחולל בכרמים: חזרנו אחורה, למקורות היהודיים, לבדוק על מה ולמה חוגגים את היום הרומנטי. ויש גם מתכונים מעוררי תשוקה שהכיף כיף לאכול בזוג של השף אוראל קמחי

אורי דוידוביץ'

אורי דוידוביץ'

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

שוקולד ופירות זה השילוב המושלם לאהבה (צילום: מירי משה ) (צילום: מירי משה )
שוקולד ופירות זה השילוב המושלם לאהבה(צילום: מירי משה )

ט"ו באב, ה"וולנטיין די" של היהודים, אם תרצו, הוא חג שקיבל את צורתו כפי שאנו מכירים אותה, רק במהלך השנים האחרונות. אך לפני שניגע בזה, אי אפשר שלא להתייחס לעובדה שחודש אב הוא אחד מהחודשים היותר מורכבים בלוח השנה היהודי: מצד אחד, בתחילת החודש נהוג לומר את המשפט "משנכנס אב, ממעיטים בשמחה", ועשרה ימים לאחר מכן כבר מציינים את "תשעה באב", יום הצום לזכר חורבן בית המקדש. ט"ו באב, שנחגג כמה ימים מאוחר יותר, נקבע בניסיון לאזן את אותו חודש רדוף צרות עבור בני ישראל.

 

ובחזרה למקורות של החג הכי רומנטי ביהדות: המסורת מספרת, כי ביום זה בנות ישראל נהגו לעטות על עצמן שמלות לבנות ולצאת לכרמים. אם תחפרו עוד קצת במקורות, תגלו כי למעשה ט"ו באב היה במקור חג הרווקות, במהלכו כל מי שטרם מצאה לעצמה בן זוג נהגה לצאת מביתה ביום זה כשהיא לבושה בלבן.

   (צילום: תיירות חבל בנימין)
"הקיץ הזה תלבשי לבן". מחוללת בכרמים(צילום: תיירות חבל בנימין)

הצבע הלבן היה סוג של סימן היכר לכך שהיא פנויה, כזה שכולם מכירים ויודעים, אבל אף אחד לא מעז לומר מילה. פשפוש נוסף במקורות מגלה לנו, כי ט"ו באב גם היה היום בו בני זוג שאינם מאותו השבט רשאים היו להינשא זה לזו. 

 

"סוף סוף יש חג שהוא כולו למען הרווקות"

בניסיון להבין קצת יותר לעומק את מהותו של היום הרומנטי בהיבט הדתי, פנינו להניה שוחט - יוצרת וסנטדפיסטית חרדית - כדי שתסביר לנו אחת ולתמיד למה בכלל צריך לחגוג את ט"ו באב. 

 

הניה, בואי נדבר קצת על ט"ו באב במגזר החרדי - מה באמת הולך שם?

"האמת שט"ו באב טובע לו בחגיגת בין הזמנים הכללית, כלומר בפרק הזמן האגדי שנמשך החל ממוצאי ט' באב ועד לר"ח אלול. כמה מגזרי וליטאי מצידנו לתחום את השמחה בגבול הברור שבין דיכאון החורבן לבין אימת חודש אלול, אבל אולי בעצם אפשר לומר שהאהבה צבועה אצלנו בצבעים אחרים מאשר אצל החילונים, ואולי הגדרות היצרן שלה שונות לחלוטין משל כל השאר, ולכן חג האהבה (ולנטיינז בואכה ט"ו באב) נראה אחרת במגזר החרדי".

   (צילום: דנה קופל)
הניה שוחט: "האהבה אצלנו תפורה מכל כך הרבה פרטים קטנים ולא מרגשים, כאלה שמרכיבים תמונה גדולה של אמון, ביטחון ויופי"(צילום: דנה קופל)
 

טוב, עד עכשיו דיברנו בכלליות. בואי נכנס פנימה לתוך נבכי המגזר - האם יש אצלכם אהבה ממבט ראשון?

"בעוד העולם הגדול דוגל בניסוי, טעייה ותהייה עד למציאת הזיווג המופלא (ולא נברא טירוף הזיווג אלא לשם פוסט I SAID YES עתיר לייקים וכן SAVE THE DATE הידוע לשמצה), אצלנו במגזר הדברים מאורגנים ומתוכנתים היטב. אין אהבה ממבט ראשון. אם תשאלו אותי, האהבה לא מגיעה גם במבט עשירי. מי בכלל יודע מהי אהבה, מה בינה לבין הידלקות, התלהבות ובין היקשרות עמוקה תלויית פז"מ, נתונים משותפים ומריבות על כביסות וכלים".

 

בימינו אין באמת "לובשות לבן",  את זה אתן שומרות לשבועות. והרי אין לכם לא פייסבוק ולא אינסטגרם (רחמנא ליצלן) ובטח שלא טינדר, אז איך בכל זאת מוצאים חתן במגזר בימים אלו?

"המקורות מתארים את ט"ו באב כלילה מיוחד וחגיגי, בו היו יוצאות הרווקות המהוללות לרקוד בשמלות לבנות על מנת למצוא חתנים ראויים. אבל בדורנו אנו, בנות יוצאות לחתונות של החברות (החוצפניות) שלהן כדי לרקוד ולהיתפס בעינה של השדכנית התורנית, שתארגן לה את ההתאמה המושלמת מהישיבה הנהדרת עם המשפחה הקסומה. שזה מצחיק, כי אין באמת שוויגער (חותנת) קסומה.

 

"אגב, בעוד רוב החגים עוסקים במשפחה, זוגיות, ילדים ושאר הדברים שעושים לרווקים חררה, ט"ו באב סופסוף נותן לגיטימציה למי שטרם התברך - לרקוד ולחגוג את הלבד".

רווקות, ט"ו באב זה היום שלכן! (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
רווקות, ט"ו באב זה היום שלכן!(צילום: Shutterstock)
 

אז מצאת (או שהוא מצא) את שאהבה נפשי, איך ממשיכים מכאן? כי בתל אביב, בנקודה הזו כבר מתחילים לחפש דירה.

"אז מתי האהבה מגיעה, אם לא בפגישות ולא ברווקות? טוב, התיאוריות קצת שונות אצלנו. הן מסרבות להפקיד בידי הריגושים את ההחלטה אם לבחור בבחור הזה או האחר (שלא לומר, המשפחה הזו או המשפחה האחרת), ואם הנתונים לא רלוונטיים - הפרפרים אפילו לא בדרך.

 

"יש להוסיף לכך גם נתון נהדר של בדיקות גנטיות שנעשות עוד בישיבות ובסמינרים, והרבה לפני שהדבורה פוגשת את הפרח - מוצלבים הנתונים הגנטיים שלהם על מנת לוודא שלא תהיה שם תאונת מוטציות מגה דוסית".

שוחט: "ט"ו באב סופסוף נותן לגיטימציה למי שטרם התברך, לרקוד ולחגוג את הלבד" (צילום: עדי פרץ) (צילום: עדי פרץ)
שוחט: "ט"ו באב סופסוף נותן לגיטימציה למי שטרם התברך, לרקוד ולחגוג את הלבד"(צילום: עדי פרץ)
 

שוקולד ופירות מעוררי חושים

ובשעה טובה הגענו ליום המיוחל. מזל טוב. מה הלאה? יש הטבות? יש כרטיס מועדון?

"אין ספק שהחתונה, חגיגות 'שבע הברכות' ואפילו הילת ה-'שנה ראשונה', במהלכה כל זוג צעיר מקבל פריבלגיות והקלות (בעיקר הרבה ארוחות חינם אצל ההורים) במנהגים ומהמשפחה - כל כולם נושאים ריגושים ופרפרים משלהם. ואין המדובר בחוויה טכנית בכלל. האהבה אצלנו תפורה מכל כך הרבה פרטים קטנים ולא מרגשים, כאלה שמרכיבים תמונה גדולה של אמון, ביטחון ויופי.

 

"אגב, אני אישית כבר לא אלך לחולל השנה, כי גם אם ארצה לצאת לאחד מהפסטיבלים הרבים, כנראה שלא אמצא בייביסיטר כי כל הרווקות מחפשות, ולכן ארגיש בעיקר מחוללת".

 

אז מה אוכלים בט"ו באב?

"קשה לקבוע. ממקום אחד, ייתכן מאוד שמאכלי ט"ו באב יהיו בסגנון של יום האהבה הנחגג בכל העולם עם המון צבעי אדום, המון ג'וסי ובטח גם שוקולדים. ממקום אחר, כיוון שמוזכר שבנות ישראל היו יוצאות לכרמים ביום זה, הלכנו על קצת ענבים וכדי שלא יהיה משעמם, הוספנו גם פירות מעוררי חושים".

   (צילום: מאיר בולקה)
מנת קרפצ'יו ענבים מעוררת חושים של השף אוראל קמחי(צילום: מאיר בולקה)
   

בניסיון להגדיר קולינרית את ט"ו באב, קפצנו למסעדת "פופינה" שבנווה צדק, של השף אוראל קמחי. ולמרות דבריה של שוחט בנוגע למנות אדומות ושופעות שוקולד חם, החלטנו ללכת על ארבע מנות שיש בהן טעימה ונגיעה ממה שמסמל עבורנו הקיץ, תשוקת הצעירים וכמובן, עוד כמה רעיונות למפגשים קולינריים זוגיים. אז שיהיה חג אהבה שמח לכל החוגגים! 

 

צילום: מאיר בולקה

צילום: מאיר בולקה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

קרפצ'יו ענבים

המצרכים (ל-2 מנות):

300 גר' ענבים ירוקים, גדולים ושטופים

8 יח' אספרגוס גדולות

100 גר' קינואה אדומה

1/2 גליל גבינת סנט מור

200 מ"ל חומץ בלסמי

שמן לטיגון

מלח, פלפל שחור

שמן זית

 

אופן ההכנה:

  1. פורסים את הענבים לפרוסות דקות, ומסדרים על צלחת צמוד-צמוד כמו קרפצ'יו.
  2. חותכים את האספרגוס בתחתית הגבעול בגובה של כ-4 ס"מ. את החלק הלא אכיל זורקים. מקלפים בעדינות את האספרגוס עד לקצה התחתון של הראש.
  3. מרתיחים סיר מים עם קצת מלח, חולטים את האספרגוס למשך דקה ומעבירים מיד למי קרח לקירור.
  4. מבשלים את הקינואה בסיר עם 200 מ"ל מים במשך כרבע שעה מהרתיחה, על אש נמוכה. כשהקינואה מוכנה, מסננים אותה מנוזלים, משטחים על מגש מרופד בנייר אפייה ומייבשים בתנור שחומם מראש ל-85 מעלות עם דלת מעט פתוחה למשך כשעתיים, עד שהיא מתייבשת.
  5. מחממים סיר עם שמן לטיגון לחום גבוה (בין 210-200 מעלות), ובעזרת מסננת מטגנים את הקינואה במשך כמה שניות, עד שהיא מתנפחת והבועות מפסיקות. מוציאים ומעבירים למגש עם נייר סופג, ומפזרים מעל מעט מלח.
  6. בסיר קטן מביאים לרתיחה את הבלסמי, ומצמצמים לחצי מהכמות, מקררים ושומרים בקופסה.
  7. מרכיבים את המנה - מעל פרוסות הענבים שסידרנו בכל צלחת, מניחים 4 יח' אספרגוס. מפזרים מעל קרעים של גבינת סנט מור ומהקינואה הפריכה, ומקשטים עם זילופים של הבלסמי המצומצם.

 

סלט אנדיב ופירות עונתיים

המצרכים (ל-2 מנות):

2 ראשי חסה פריכה וטרייה, שטופים ומופרדים לעלים

4 ראשים של אנדיב סגול, שטופים ומופרדים ליחידות בודדות

150 גר' אגוזי פקאן, קלויים וחתוכים גס

2 סברסים קלופים

שמן זית

מיץ סחוט מ-3 ליים

מלח, פלפל שחור

   (צילום: מאיר בולקה)
(צילום: מאיר בולקה)

אופן ההכנה:

  1. שוטפים את החסה, מפרידים את העלים ומייבשים היטב. חותכים את האנדיב בתחתית, מפרידים את העלים ושוטפים היטב.
  2. קולים את אגוזי הפקאן במחבת ללא שמן עד להשחמה קלה, מפזרים מעל מעט מלח, ומעבירים לנייר סופג עד שמתקררים. חותכים כל אגוז ל-4-3 חתיכות.
  3. מקלפים את הסברס, ופורסים לפרוסות יפות ודקות.
  4. מרכיבים את המנה - בקערה שמים את העלים והסברס, מוסיפים מעט מיץ ליים, שמן זית, מלח ופלפל, מערבבים בעדינות ובודקים טעמים.
  5. הגשה - מסדרים על צלחת עם טיפה עומק את המרכיבים בצורה אסתטית ויפה. מפזרים מעל הכל את האגוזים, ומגישים.

 

מוס פסיפלורה עם קולי אננס וקרמבל קוקוס 

המצרכים (ל-4 מנות):

 

למוס - 

500 גר' מחית פסיפלורה

350 גר' שוקולד לבן

3 דפי ג'לטין, מושרים במי קרח

500 גר' שמנת

 

לקולי אננס -

350 גר' מחית אננס

3 גר' אגר-אגר

 

לקרמבל -

100 גר' קוקוס

150 גר' קמח

50 גר' סוכר

5 גר' אבקת ג'ינג'ר

200 גר' חמאה קרה, חתוכה לקוביות

 

לקישוט -

קוביות אננס טרי

   (צילום: מאיר בולקה)
(צילום: מאיר בולקה)
 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את המוס - מחממים בקערה על סיר כפול (באן מרי) את מחית הפסיפלורה עד להמסה של השוקולד, מוסיפים את הג'לטין ומערבבים עד להמסה. מצננים את התערובת עד לטמפרטורה של 35 מעלות. מקציפים את השמנת למרקם של יוגורט, ומקפלים בעדינות לתוך המסה. מעבירים לשקית זילוף, ונותנים למסה לנוח במשך 3-2 שעות במקרר לפני השימוש.
  2. מכינים את קולי האננס - בסיר קטן מביאים לרתיחה את מחית האננס ואת האגר-אגר, ונותנים למסה לבעבע במשך שתי דקות על אש נמוכה. מעבירים את התערובת למקרר, ונותנים למחית להתייצב. לאחר שהתערובת מתייצבת, מעבירים אותה לקערה וטוחנים בעזרת בלדר מוט עד לקבלת מרקם חלק.
  3. מכינים את הקרמבל - מעבירים את כל החומרים היבשים לקערת מיקסר, ומערבלים במיקסר עם וו גיטרה במהירות נמוכה עד לקבלת תערובת אחידה. מוסיפים פנימה בהדרגה את קוביות החמאה, ומערבבים עד לקבלת מרקם "חולי". מעבירים למגש מרופד בנייר אפייה, ומשטחים מעט. אופים בתנור שחומם מראש ל-175 מעלות במשך 25 דקות.
  4. מרכיבים את המנה - בקערה, מסדרים בתחתית את הקרמבל, מעל שמים את הקולי אננס ואז את המוס. מקשטים בקוביות אננס טרי ומגישים מיד.

 

עוגת מוס גבינה

המצרכים (ל-4 מנות):

 

לקרמבל -

150 גר' קמח

50 גר' סוכר

50 גר' חמאה

150 גר' שוקולד לבן

 

למוס - 

250 גר' גבינת מסקרפונה

250 גר' גבינת שמנת

100 גר' סוכר

מעט קליפה מגורדת מלימון אחד טרי

מעט תמצית וניל

2 דפי ג'לטין, מושרים במי קרח

200 מ"ל שמנת מתוקה

 

להגשה -

1 נקטרינה, חתוכה לפרוסות דקות

מעט אבקת סוכר

   (צילום: מאיר בולקה)
(צילום: מאיר בולקה)
 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את הקרמבל - במיקסר עם וו גיטרה מערבבים את החומרים היבשים, מוסיפים בהדרגה את החמאה ומערבבים עד לקבלת מרקם חולי. מעבירים למגש עם נייר אפייה, משטחים מעט ואופים בתנור שחומם מראש ל-175 מעלות במשך 25 דקות. ממיסים בסיר כפול (באן מרי) את השוקולד הלבן, מערבבים היטב ובעדינות עם הקרמבל ויוצקים על תחתית התבנית.
  2. מכינים את המוס - בסיר כפול (באן מרי) מחממים את המסקרפונה יחד עם גבינת השמנת, הסוכר, קליפת הלימון המגורדת ותמצית הווניל. מערבבים היטב עד שאין גושים, מוסיפים את הג'לטין ומערבבים. מנמיכים את הלהבה וממשיכים לערבב (שימו לב: התערובת צריכה להיות  בטמפרטורה של מתחת ל-35 מעלות). מקציפים את השמנת עד לקבלת מרקם יוגורט, ומקפלים לתוך המסה בעדינות.
  3. מרכיבים את המנה ומגישים - יוצקים את תערובת המוס על תחתית הקראמבל, ומעבירים למקרר להתייצבות למשך 4-3 שעות. לפני ההגשה, מקשטים את המוס עם פרוסות נקטרינה פרוסה ומעט אבקת סוכר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר בולקה
מנה של אהבה: קרפצ'יו ענבים של השף אוראל קמחי
צילום: מאיר בולקה
מומלצים