7 שיאי בירה מישראל ומהעולם
מהי הבירה החזקה ביותר בארץ, איזו מבשלה מפיקה בקבוקי בירה עם תוויות של קים ג'ונג און וסדאם חוסיין ומהי הבירה המיובאת היקרה ביותר? לרגל יום הבירה הבינלאומי שמציינים היום, קבלו 7 שיאי בירה מקומיים ומהעולם
אחרי יום השוקולד, יום ההמבורגר ויום הצ'יפס, גם לבירה מגיע יום אחד בשנה שיוקדש כל כולו עבורה. ואכן, מדי יום שישי הראשון של חודש אוגוסט, נוהגים לחגוג ברחבי העולם את יום הבירה הבינלאומי.
את מסורת החגיגות התחילו בשנת 2007 בקליפורניה שבארצות הברית, ומה שהיה בתחילה אירוע מקומי קטן - הפך במהרה לפסטיבל עולמי המתפרש על 207 ערים, 50 מדינות ושש יבשות, כולל בישראל, שתחגוג הלילה במיטב הברים, הפאבים והמסעדות.
לכבוד האירוע המחולל, בחרנו כמה שיאי בירה מסקרנים שהתרחשו באמת ויכולים לשמש כצ'יזבטים מצויינים לצד הבירה.
1. הבירה הכי חזקה בישראל
טוב, זו לא באמת הבירה הכי חזקה, אלא הבירה שהדמויות על התווית שלה הן הכי חזקות או במילים אחרות - קבלו את בירת גיבורי העל הישראלית הראשונה. "סיקס פאק" (Six Pack) יצאה לפני כמה חודשים לשוק, לאחר עבודה ותכנון של כמה שנים על ידי אייל נועם, חובב שתייה, קומיקס וגיבורי על: "רציתי לייצר בירה טעימה, איכותית ומגניבה. כזו שאני הייתי רוצה לשתות", הוא מסביר.
לאחר קורס בישול בירה קצר, החל נועם ליצור בירה על גג בית הוריו. לאחר שהתקבלה התוצאה הנכונה, נועם פנה לוולדיק סנדלר בבקשה שזה יאייר עבורו את הדמויות שעל התוויות, ולאלונה רדונסקי, המעצבת הגרפית, כדי שתכין תווית שכולה נראית ומרגישה גיבורי על.
בפועל, הבירה מיוצרת היום על פי מתכון של נועם במבשלת מוסקו, ולאחרונה החלו להפיץ אותה לפאבים ובאופן פרטי. היום מיוצרות שתי בירות: 5% Ultimus – בירה בסגנון אייל ענברי, וכן 7.5% Heavy Hitter –בירה בסגנון טריפל בלגי. בקרוב תתווסף גם בירה גיבורת-על, ואף יתקיים אירוע השקה חגיגי לאוהבי הבירה ולחובבי הקומיקס.
לרכישת הבירה, עדכונים וחדשות, מומלץ לבקר באתר הפייסבוק של מבשלת "סיקס פאק".
2. הבירה הכי חזקה בישראל, באמת
כמעט בכל שנה, חוגגת מבשלת "הדובים" את הקיץ עם בירה גריזלי. גריזלי הוא שם כולל לבירה בסגנון דאבל IPA שמיוצרת במבשלה, וגרסת 2018 היא הגריזלי הרביעית שמפיקה המבשלה.
ומדוע היא הכי חזקה? כי אחד המדדים לבדוק בירה היא רמת המרירות. במקרה זה, רמת הכוהל (9%) כמעט לא מורגשת בפה, אבל המרירות של הבירה מורגשת מאוד ונותרת בפה הרבה זמן אחרי השתייה.
אם להיכנס לקצת מושגים טכניים - לגריזלי 2018 מדד מרירות העומד על כמעט 100 IBU, ולצורך ההשוואה - בירות רגילות מסתדרות היטב עם מדד מרירות של 20-15 IBU. בכך, בירה זו זוכה לכינוי "הבירה הישראלית הכי מרירה לשנת 2018". הגריזלי זמינה במהלך הקיץ בחנויות האלכוהול המובחרות, ובמספר ברזים בפאבים ברחבי הארץ.
3. הבירה הכי הכי חזקה בישראל, באמת באמת
דרך נוספת לבדוק עוצמה של בירה היא לפי אחוזי הכוהל. בשלני הבירה של מבשלת "הדיקטטור" מפיקים מזה שנים בירות לא שגרתיות, המוכרות לרבים בזכות התוויות המוטרפות של בקבוקי הבירה עליהן מתנוססים "מיטב" הדיקטטורים של המאה האחרונה: לנין, קדאפי, פידל קסטרו, סדאם חוסיין, ואיך אפשר בלי ידידו הטוב של דונלד טראמפ - קים ג'ונג און מקוריאה הצפונית.
הבירה עצמה בעלת 53% (!!!) כוהל, וככל הנראה מדובר בבירה הישראלית הכוהלית ביותר (!). אנשי הדיקטטור מפיקים את הבירה באופן מאוד כשותי ובושמתי, ואז מעבירים אותה תהליך שנקרא זיקוק קר, המתבצע במקפיאים תעשייתיים בעלי בקרת טמפרטורת הקפאה מדויקת מאוד, ומפשירים אותה בדיוק מרבי.
בתהליך ההפשרה נשארים המים קפואים בטמפרטורה המדויקת בהם הכוהל והסוכרים לא קופאים מלכתחילה, כך שאפשר להפריד את המים מהנוזל ולקבל נוזל בעל אחוז כוהל גבוה מאוד. "הדיקטטור" - קימ'ס גולאג פארטי, נמכרת במחיר השקה של 550 שקלים לבקבוק של 750 מ"ל.
4. הבירה המיובאת לארץ הכי יקרה
"דובל בארל אייג'ד" (Duvel Barrel Aged) היא הבירה המיובאת הכי יקרה בישראל. מהדורה מיוחדת זו מיוצרת בפעם השנייה בהיסטוריה, ובכמויות קטנות בשל תהליך יישון ארוך ויקר של מעל לשישה חודשים.
הבירה משלבת את טעמיה הייחודיים של בירה "דובל", ומוסיפה טעם קרמלי חלק של ברבן אמריקני. בשל תקופת היישון של הבירה בחביות, צבעה נעשה כהה יותר, אחוז הכוהל קפץ ל-11.5%, אולם רמת המרירות ירדה בהשוואה ל"דובל" רגילה.
חשוב לציין, כי זו אינה בירה קייצית ושותפה נהדרת לצד גבינות כחולות, בשר כבש, כבד אווז, דגים מעושנים, סושי ופירות טרופיים. בקבוק של 750 מ"ל יעלה לכם 220 שקלים.
5. הבירה הכי נשית
אוהבים בירה "קרלסברג", "טובורג" ו"סטלה ארטואה"? קשה לקרוא לטעם מועדף בבירה נשי או גברי, אבל בהחלט אפשר לטעון שחלק מן הבירות הכי נמכרות בישראל נעשות על ידי ענת מאיר, האישה הכי בכירה בתחום ייצור הבירה בישראל.
מאיר (46, נשואה ואימא לשניים),היא הברומאסטרית - טכנולוגית הבירה הראשית של מבשלות בירה ישראל, החברה המייצרת בישראל את הבירות "קרלסברג", "טובורג", "סטלה ארטואה" ועוד. מאיר גם אחראית לוודא שבירות מיובאות כמו "גינס", "הוגרדן", "לף", "ויינשטפן", "סומרסבי" ועוד, יעמדו בתקן הבינלאומי המחמיר.
מאיר עובדת כבר למעלה מ-20 שנה במבשלות באשקלון, כשהחלה את דרכה כלבורנטית במעבדת המבשלה. בשנת 2003 התגוררה במשך מספר חודשים בדנמרק, שם עברה הכשרה אינטנסיבית באקדמיה שבמטה הראשי של "קרלסברג", ובשנים האחרונות הפכה לברומאסטרית היחידה בישראל ונחשבת לאחת הדמויות הבכירות בענף בארץ.
6. המקצוע הכי מעניין בעולם הבירה
בשנת 1996, מבשלת "שטיגל" הוותיקה באוסטריה (יש הטוענים שקיימת משנת 1492), הבחינה כי מבשלות הבוטיק ברחבי העולם עשויות להתחרות בה בסגנונות בירה מיוחדים. לכן גייסו אדם לתפקיד המכונה "קריאייטיב ברומאסטר" (בשלן בירה יצירתי), שאמון על המצאה של בירות ייחודיות ויוצאות דופן.
אמנם הרוב המוחלט של הכנסותיה של המבשלה לא מגיע מאותן בירות מיוחדות, אבל שטיגל מבינה את הצורך בבידול לצד איכות, ועל כן יצרה מהדורות מוגבלות של בירות נהדרות, טעימות, מתובלות או כאלו המופקות בשיטות יוצאות דופן.
בירות הקראפט האלו טרם הגיעו לארץ, אך בהחלט אפשר ליהנות כאן מ"שטיגל גולדבראו", "שטיגל חיטה מעוננת", "שטיגל קולומבוס" בסגנון אמריקני, "שטיגל רדלר" ואפילו "שטיגל ספורט" ללא אלכוהול בכלל. להשיג בחנויות וברשתות השיווק.
7. המקצוע עם הכי הרבה סחבת
לקראת האוקטוברפסט שיתקיים בספטמבר הקרוב במינכן, מתאמנים מלצרים רבים בחדרי כושר מתוך מטרה אחת - לשבור את שיא הרמת כוסות הבירה. שנה שעברה שבר את השיא תושב גרמניה, אוליבר שטרומפפל, כשהצליח לצעוד 40 מטרים בזמן שהוא מחזיק בידו כמות שיא של 31 כוסות מלאות במשקל של כ-70 קילוגרם.
עם זאת, מכיוון שהבירה נשפכה משתי כוסות, השיא החדש הוא 29 כוסות בירה - ארבעה כוסות יותר מהשיא הקודם - שגם הוא נקבע על ידי שטרומפפל בשנת 2014. שיאן העולם הסכים לגלות כי חצי שנה לפני התחרות הוא התאמן בחדר הכושר בין 4-3 פעמים בשבוע כדי להתכונן לניסיון לשבור את השיא.
"כשאני חושב על זה, אלו 200 שעות בשביל בערך 40 שניות של הליכה", הודה שטרומפפל לאחר הניסיון המוצלח. השנה, הוא שוב ינסה לשבור את השיא. מאחלים לו בהצלחה.
ורגע לפני סיום, קבלו מתכון ללחם בירה שתמיד מצליח: