שתף קטע נבחר

 

שיא עונת קטיף הליצ'י בגליל

170 דונם של ליצ'י בגליל העליון מניבים 200 טון ליצ'י בשנה - אז למרות שרוב הייבול מיוצא לאירופה, גם פה אצלנו מטורפים על הפרי האקזוטי: קצת מספרים ומתכונים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

כמה עובדות על ליצ'י שכדאי שתכירו:

קשה שלא לאהוב את הפרי הטרופי, שעל מנת להתאימו לאקלים הישראלי נאלצו לפתח מצע קרקע ייחודי, המווסת את רמת הלחות ואת כמויות המים לעץ ומדמה אקלים טרופי.

 

עיקר גידול הליצ'י בישראל מתרכז בגליל העליון, בשטח של 170 דונם המניבים כ-200 טון ליצ'י בשנה (רוב הגידול מתרכז בכפר גלעדי, כפר הנשיא, שניר ועמיעד). כלל יבול הליצ'י במדינת ישראל עומד על כ-320 טון בשנה, כשרוב היבול מיוצא לאירופה, ולאחרונה אף מדווחים המגדלים על עלייה בביקוש לפרי גם בשווקים הישראליים.

   (צילום: החברה לפיתוח הגליל)
(צילום: החברה לפיתוח הגליל)
 

בימים אלו עונת גידול הליצ'י נמצאת בעיצומה ברחבי הגליל העליון, שם גדלים בעיקר שני זנים שנקראים מאוריצ'יוס ופלורידאני הנחשבים לאיכותיים, מתוקים ומניבי יבול גדול יחסית. 

 

בארץ גדל זן נוסף של ליצ'י שמכונה "הונג קונג".

 

בעקבות מחקר פורץ דרך, עליו עמלו במחלקת המחקר והפיתוח של ה"חברה לפיתוח הגליל" במשך שלוש השנים האחרונות, הצליחו להקדים את עונת הליצ'י בכחודש ימים. כתוצאה מכך, השנה החלו לקטוף את הליצ'י הראשונים כבר בסוף חודש מאי.  

  •    (צילום: החברה לפיתוח הגליל)
    (צילום: החברה לפיתוח הגליל)
     

קבלו ארבעה מתכונים טעימים ולא שגרתיים עם ליצ'י שתוכלו להכין בבית:

 

סביצ'ה טונה וליצ'י

מתכון של מתן מרגלית, שף "הגושרים מלון בטבע"

 

המצרכים:

150 גר' טונה אדומה, חתוכה לקוביות

6 ליצ'י, קלופים וחתוכים לרבעים

1 נקטרינה/אפרסק, חתוכים לקוביות

1 גבעול בצל ירוק (החלק הירוק)

1/2 גזר, חתוך לרצועות

1 צנונית, פרוסה לפרוסות דקות

עלי בזיליקום

עלי כוסברה, מופרדים מהגבעול

1 כף שמן זית

מלח, פלפל

מיץ מלימון שלם

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים היטב את כל המרכיבים. 
  2. מתבלים בלימון, שמן זית, מלח ופלפל לפי הטעם.
  3. מעבירים לצלחת ומגישים מיד.

 

סורבה ליצ'י, ג'ינג'ר ופקאן סיני

מתכון באדיבות רשת "אייסברג": את בסיס הסורבה, שמורכב למעשה מסירופ מים וסוכר, אפשר להכין מראש ולשמור במקרר.

 

המצרכים:

לבסיס:

1/2 ליטר מים

250 גר' סוכר

 

לסורבה -

500 גר' ליצ'י טרי ומגולען, טחון למחית (אפשר להשתמש גם בליצ'י משומר)

30 גר' ג'ינג'ר טרי, מגורד בפומפייה

70 גר' אגוזי פקאן סיני, שבורים לחתיכות

מיץ לימון - לפי הטעם


(צילום: דנה קופל)

אופן ההכנה:

  1. מכינים את הבסיס - מבשלים בסיר את המים והסוכר, עד שכל הסוכר נמס והסירופ נעשה שקוף. מסירים מהאש ומצננים.
  2. מכינים את הסורבה - מערבבים את כל מרכיבי הסורבה, למעט אגוזי הפקאן. מוסיפים את הסירופ ומערבבים עד שמתקבלת תערובת אחידה. מצננים במקרר במשך מספר דקות.
  3. יוצקים את תערובת הסורבה לכלי שטוח ומכסים בניילון נצמד. מכניסים למקפיא למשך שעתיים (להקפאה חלקית).
  4. מוציאים את התערובת מהמקפיא, מעבדים במעבד מזון (או מיקסר) ומחזירים למקפיא לשעתיים נוספות. חוזרים על פעולה זו שלוש פעמים נוספות (כשבכל פעם ממתינים כשעתיים).
  5. לאחר ההקפאה האחרונה הסורבה מוכן, ואפשר לשמרו בהקפאה גם מספר ימים לאחר מכן.
  6. לפני שמגישים את הסורבה מערבבים לתוכו את שברי האגוזים, ומגישים.

  

ג'לי גוורצטרמינר עם ליצ'י וקליפות תפוז

מתכון של נעמי אבליוביץ' - ארכיטקטית, גסטרונומית, עיתונאית וצלמת אוכל: ג'לי בגרסה רוטטת, אלכוהולית ועונתית. להגשה אפשר להשתמש בתבנית שקעים מסיליקון, כוס שוטים, כוסות תה טורקי או אספרסו.

 

המצרכים (ל-8-6 סועדים):

16-14 ליצ'י קלופים, מגולענים וחצויים

חופן קליפות הדרים, קצוצות גס

14 גר' אבקת ג'לטין (1 שקית) או אגר-אגר, או 4 עלי ג'לטין

2 כפיות סוכר

400 מ''ל יין לבן גוורצטרמינר (לחילופין, אפשר להשתמש בשרדונה, קאווה או פרוסקו)


ג'לי גוורצטרמינר עם ליצ'י וקליפות תפוז (צילום: נעמי אבליוביץ') 

 

אופן ההכנה:

  1. ממלאים את כוסות ההגשה או תבנית שקעים בחתיכות הליצ'י וקליפות ההדרים עד ל-3/4 גובה. מכניסים לקירור במקרר.
  2. אם משתמשים בעלי הג'לטין, משרים אותם במים קרים למספר דקות עד שהם מתרככים. מוציאים מהמים וסוחטים.
  3. מניחים בקערה את הג'לטין (אבקה או עלים) או אגר-אגר.
  4. מכסים ב-150 מ''ל מים חמים (לא רותחים) והסוכר. מערבבים עד לקבלת תערובת חלקה.
  5. כשהתערובת התקררה לטמפרטורת החדר, מערבבים לתוכה את הגוורצטרמינר ומערבבים היטב.
  6. מוזגים את הנוזל לתוך התבניות, מעל הפירות. מחזירים למקרר למספר שעות, עד שהג'לי מתייצב.
  7. להגשה, אפשר לפזר מעל בוטנים קלויים או עלי נענע.

 

סוכריות ליצ'י עם ג'ינג'ר, פקאן סיני ומוצרלה

מתכון של נעמי אבליוביץ' - ארכיטקטית, גסטרונומית, עיתונאית וצלמת אוכל: קינוח קל וקצת אחר לחום המכביד של הקיץ מליצ'י מקורמל, ג'ינג'ר מיובש, מוצרלה טרייה ואגוזי פקאן קצוצים, כולם על צלחת מרהיבה אחת. מנה שהיא בלגן מסודר ודביק שכיף לאכול, ועוד יותר לחלוק.

 

את כל המרכיבים אפשר להכין כך שלפני ההגשה נשאר רק להרכיב את המנה. לגיוון, אפשר להחליף את אגוזי הפקאן בבוטנים קלויים ולהגיש עם גבינה כחולה או ריקוטה. את סוכריות הליצ'י אפשר גם להגיש עם הסירופ מעל גלידה, עוגה או גבינה טובה.

 

המצרכים:

1 כוס סוכר

1 כוס מים

15 ליצ'י קלופים, מגולענים וחצויים (אפשר להחליף בליצ'י משומר כשהטריים לא בעונה)

1 כדור גבינת מוצרלה

חופן פקאן סיני, קצוץ גס

חופן קוביות ג'ינג'ר (מסוכר או מיובש)


סוכריות ליצ'י עם ג'ינג'ר, פקאן סיני ומוצרלה (צילום: נעמי אבליוביץ')  

אופן ההכנה:

  1. מניחים את הסוכר בסיר, מכסים במים ומערבבים.
  2. מוסיפים 5-4 ליצ'י ומביאים לרתיחה. בשלב הזה אפשר גם להוסיף גם קינמון או פלפל צ'ילי לסירופ.
  3. מורידים את הלהבה ומבשלים על בעבוע עדין כ-30 דקות, עד שמתקבל סירופ סמיך.
  4. מניחים את הליצ'י הנותרים בתבנית צלייה. יוצקים עליהם את סירופ הסוכר, ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-200 מעלות למשך שעה אחת.
  5. מורידים את חום התנור ל-160 מעלות, ואופים עוד 3-2 שעות. מדי 30 דקות מושחים את הליצ'י בעדינות בסירופ הסוכר, והופכים אותם בתבנית כדי שיקבלו גוון קרמל אחיד.
  6. מוציאים את התבנית מהתנור ומניחים בצד להתקרר.
  7. הגשה - על צלחת הגשה שטוחה או בכלים אישיים מפזרים את קרעי המוצרלה, הפקאנים הקצוצים וקוביות הג'ינג'ר. מניחים את פרוסות הליצ'י המקורמלות מעל, ומזליפים את הסירופ הסמיך.

 

עוגת ליצ'י עם טופי

מתכון של השף-קונדיטור תומר כבירי: מתי בפעם האחרונה ניסיתם להכין מתכון של השף הצרפתי פייר הרמה ? זהו מתכון לא פשוט אבל בהחלט מתגמל, וללא ספק גם אחד המעניינים שיצא לי לטעום.

 

המצרכים:

60 גר' ליצ'י משומר

110 גר' אבקת שקדים

80 גר' אבקת סוכר (4 כפות)

65 גר' קמח (3 כפות)

130 גר' חמאה רכה

90 גר' מסת קרמל

50 גר' חלמון (2.5 חלמונים)

30 גר' ביצים

1 כף חלב

2 חלבונים

30 גר' סוכר (2 כפות)

 

למסת קרמל -

35 גר' סוכר (2 כפות)

1 כפית גלוקוזה

8 גר' חמאה

3 כפות שמנת 42%

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את הקרמל - מבשלים את הסוכר והגלוקוזה עד לקבלת גוון חום בהיר. עוצרים את הבישול עם החמאה ויוצקים את השמנת. מביאים לרתיחה, ומקררים בצד.
  2. מכינים את העוגה - קוצצים את הליצ'י, ומערבבים יחד את אבקת הסוכר ואבקת השקדים. מקרימים את החמאה, אבקת השקדים, אבקת הסוכר והקרמל בעזרת וו גיטרה. מחליפים את הגיטרה במקצף, מוסיפים את החלמונים והביצים ומקציפים בין 3-2 דקות.
  3. מקציפים את החלבון תוך כדי הוספה הדרגתית של הסוכר עד לקבלת קצף רך. מקפלים את שתי התערובות יחד, ומוסיפים את הליצ'י.
  4. אופים בתנור שחומם מראש ל-150 מעלות במשך 70 דקות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הפך לישראלי. ליצ'י
צילום: shutterstock
מומלצים