מה אוכלים בגוש חלב?
בכפר הערבי ג'יש (גוש חלב) מסתתרים כמה מקומות שחובה על כל פודי להכיר - מחנות של נשים שמקפלות שישברק בעשר אצבעות בשביל שתוכלו להכין אותו אחר כך בבית, דרך מסעדה המגישה קינוחים ערביים אותנטים ועד ארוחות פרטיות בשטח ליד הנחל. ויש גם יקב, פיצרייה, חנות פיתות, קצבייה ובר קטן וסודי
הכפר הערבי ג'יש, המוכר גם בשם גוש חלב, שוכן בגליל העליון על כביש 89 קרוב לצפת. בכפר השקט מתגוררים כיום ערבים נוצרים וערבים מוסלמים, וקריאות המואזין שברקע מלוות את הביקור כמו פסקול אותנטי של החיים.
רוב תושבי הכפר הנוצרים הם מארונים ומקורם בלבנון, אותה ניתן לראות בבירור מאחת הגבעות בכפר, ביום עם ראות טובה. אבל לבנון לא נגמרת שם בנוף, אלא מגיעה גם לצלחות.
ומה עוד נמצא שם? בימי בית שני התגוררו במקום יהודים, ועד היום יש שם שרידים של בית כנסת עתיק, בית קברות יהודי ומערות קבורה, כך שמי שרוצה לצאת לטיול באזור יכול ליהנות לא רק מהקולינריה שיש לכפר הזה להציע. תוכלו גם להצטייד בפיתות, חומוס, בשר ומנגל, לצעוד לוואדי, להתמקם ולנפנף בטבע.
לסיור הקולינרי שלנו לקחנו שף מקומי שמכיר כל אבן וכל פיתה בכפר - שף באשיר סולימאן, השף והבעלים של מסעדת הבשר "בית הציד" ("האנטר האוס") השוכנת בלב ג'יש.
טיב חם
חנות קטנה השייכת לבשלנית ז'נט סולימאן, שם היא ועוזרותיה מגלגלות במקצועיות ראויה להערצה, בעשר אצבעות בלבד, מבחר מעדנים ערביים הנמכרים קפואים בקופסאות.
תמצאו שם סמבוסק, שישברק, קובה בשר, ספיחה ועוד מעדנים ערביים מהז'אנר הזה.
המסורת כאן נשמרה היטב, ואין סיכוי שלא תצאו משם עם כמה קופסאות (כולל מתכונים שיעברו בעל פה לכל דורש) שתוכלו להשוויץ בהן אחר כך בפני המשפחה והחברים.
אל ליאלי
אל ליאלי (בעברית: לילה) היא מסעדה משפחתית והיא גם המסעדה הכי מוכרת בג'יש, השייכת לאנטון זהרה. מהחלונות הרחבים שלה נשקף נוף מהפנט, ובכניסה למקום, אם תחפשו היטב, תוכלו למצוא גם סומק שגדל שם בחוץ.
המקום פתוח כבר 23 שנים, והעיקר בתפריט זה החומוס (משאוושה בעיקר) - ממנו הכל התחיל. עם השנים נוספו מנות נוספות מהמטבח הלבנוני (פלאפל, עלי גפן), וגולת הכותרת - קינוחים מסורתיים. אל תעזבו את המקום בלי להציץ לקולקציית המוחמצים במקום, שממוקמת בכניסה בתוך צנצנות ענק, וכוללת כל ירק שחשבתם שאפשר להחמיץ - וגם כאלה שלא.
סוזנה
הפיצריה המשפחתית הזאת היא שם דבר בכפר, והיא שייכת לז'קלין יעקב, סבתא של סוזנה בת השלוש. ז'קלין מכינה במקום את כל החומרים המשמשים אותה להכנת הפיצה, כולל רוטב העגבניות אותו היא מתבלת בתבלין שהיא לא מוכנה לחשוף בפני אף אחד.
כל פיצה מוכנה במקום מיד עם ההזמנה (כולל שלב פתיחת הבצק), כך שאולי תצטרכו להמתין כמה דקות, אבל הביס שווה את זה. את המתכון היא והבן שלה למדו להכין בעצמם אחרי לא מעט ניסוי וטעייה, ובסוף והגיעו לפורמולה הנכונה עבורם.
המחיר הוא 60 שקלים למגש משפחתי ענקי, שבו תוכלו לקבל גם שלוש תוספות חינם - פפרוני, פטה, זיתים ועוד. המחיר הזה כולל גם בקבוק קולה, וכל הפרמטרים האלה יחד הפכו אותה לפיצה הכי פופולרית באזור. שני דברים יכולים לגרום לכם להרים גבה בנוגע למוצר הסופי - האחד הוא סוג הגבינה שבה משתמשים - בניגוד לכל חוקי הפיצה משתמשים כאן בגבינה צהובה ולא במוצרלה; והשני הוא שבשעת ההכנה מפזרים שומשום בשולי הפיצה - אז מה קשור גבינה צהובה ושומשום - קחו ביס ותבינו. לקינוח מציעים כאן גם גלידה, מה שסוגר יפה את הפינה.
ז׳אסקלה
זהו יקב ערבי שנמצא בחלק העתיק של הכפר (ולא בשכונה החדשה איפה שרוב המסעדות ממוקמות). מדובר עסק משפחתי שאותו מנהל נאסר חריש.
היקב קיים משנת 2003, ומייצרים כאן 25-30 אלף בקבוקים בשנה: קברנה סוביניון, מרלו, שירז, קברנה פרנק וסוביניון בלאן. כל הכרמים נמצאים כאן, בגוש חלב. המחיר: 180-75 שקלים לבקבוק.
סבא רבא של נאסר הגיע מכפר עין אבל בדרום לבנון ליד מארון אל ראס, והסבא שלו נטע בכניסה עץ פיסטוק שאותו הביא מסוריה, והיום הוא כבר בן מאה שנה.
איטליז מגזל
האיטליז ממוקם בסופרמקרט לא גדול, שבסופו חנות בשר נקייה ורצינית. אם אתם מתכננים פיקניק, אז במקום לסחוב מצרכים מהבית, תוכלו להצטייד כאן במנגל, פחם, פיתות, סלטים וכל מה שצריך בשיל לבלות חצי יום מושלם בוואדי של הכפר.
תומאס מגזל, בעל המקום, הוא דור שלישי בעסק, שקיים כבר 30 שנה. הוא מישן את הבשר, ועובד בעיקר עם עגלות, וזה האיטליז היחידי בכפר שנותן מענה לנתחים מיוחדים של הפרה - פריים ריב, סינטה, אסדו, טומהוק ועוד. והמחירים? שווים: צלעות טלה (של טלאים מהאזור) - 115 שקלים לקילוגרם, אנטרקוט על העצם מבשר עגלות מקומי - 98 שקלים לקילוגרם וסינטה - 89 שקלים לקילוגרם.
מאפיית גוש חלב הברכה
המקומיים יכולים להישבע שהישאם סמעאן, דור שלישי למשפחת אופים, מכין כאן את הפיתות הכי טובות בכפר. תוכלו לקנות אצלו פיתות בחצי אפייה (את האפייה תשלימו בבית וקיבלתם פיתה סופר טרייה וסופר טעימה), פיתה עם זעתר, פיתה עם גבינה, פיתה פיצה ועוד.
זה לא המקום לספור בו קלוריות - מי שלא בעניין של נשנוש במקום, שלפחות ייקח קצת פחממות הביתה.
חוות הסוואנה
בחווה הזאת עושים מספר חודשים בשנה (מאי עד אוגוסט) קטיף עצמי של דובדבנים, פטל, פטל שחור ותותים. בשבתות של קטיף כאלף איש גודשים את המקום, ואין כיף גדול יותר מלתת ביס בפטל שזה עתה נקטף.
בחודשים שאין קטיף יש שם סדנה להכנת ליקר או סדנה להכנת ריבה. מוכרים שם דבש, ריבת פטל שחור, וגם את כל הפירות שהם מגדלים.
מסעדת ארזים
מהחלון של המסעדה הזאת משקיף הנוף של מטעי הכפר ושטחי החקלאות שבו (מגדלים שם בעיקר דובדבנים, אפרסקים, ענבים ומשמשים), המסתיימים בכניסה להר מירון.
במסעדה המשפחתית הזאת, הקיימת כבר 11 שנים, השף והמלצר הם אחים, והם יחכו לכם שם עם תפריט המבוסס על אוכל לבנוני אותנטי: מלוחייה, קובות, עראייס, שישברק, שיח אל מאחשי, סלט פאתוש ומעדנים נוספים.
דאנז
דאנז היא מזקקה של ערק ומבשלה של בירה, השייכת לבחור חביב בשם דן עיסא. מייצרים שם עד אלפיים בקבוקים בשנה, אותם מוכרים רק במקום.
את הערק הם מייצרים בזיקוק משולש ויש שם ערק תאנים, ערק אגסים, ערק ענבים. וגם יין אחד - בלנד של שיראז, קברנה סוביניון ומרלו.
במקום יש גם בר סודי צנוע ונחבא מהעין, שם תוכלו לשבת ולטעום את הכהלים לפני שתחליטו מה חוזר אתכם הביתה.
קייטרינג "האנטר האוס" בוואדי
חוץ מהמסעדה שלו, באשיר סולימאן מתפעל גם קייטרינג לאירועים פרטיים שמבוסס על ארוחות בשר רציניות. את הקייטרינג אפשר להזמין לכל מקום שתרצו, אבל השוס - ארוחה בוואדי של גוש חלב - בעין עלוויה. האירוח של באשיר נדיב, מקצועי וישאיר לכם טעם טוב בפה - מכל המובנים.
הגישה לוואדי יכולה להיות או דרך השטח בג'יפ או מכיוון הכביש ברכב פרטי. לצד הנחל שמימיו קפואים, גדלים כאן באין מפריע גרגר הנחלים, נענע בר, זעתר, לשון הפר, ועשבים שונים.
אל תוותרו על החוויה הזאת, במיוחד אם אתם חובבי אוכל וטבע.
להזמנות: 04-8722708