הכירו את המסעדות המקסיקניות בארץ
פהיטס, בוריטו, טאקו וגוואקמולי: במקסיקו חוגגים היום (1 בנובמבר) את יום המתים, וזו הזדמנות מצוינת להרים למקסיקנים עם מסעדות מקסיקניות בסטייל ישראלי. יצאנו לבדוק איפה אפשר למצוא בתי אוכל בארץ שיגישו לנו את המיטב מהמטבח הצבעוני
למרות שעל פניו נדמה היה שהמטבח המקסיקני שמבוסס על צ'ילי, אבוקדו ותירס, אמור היה להתאים לנו הישראלים כמו כפפה ליד, הוא לא זכה כאן למקום מכובד מדי והפריצה שלו לקולינריה הישראלית טרם הגיעה.
בארץ פועלות כעת מסעדות מקסיקניות בודדות בלבד, שנחלקות לשלושה סוגים: ברי טורטייה, שמלבד הטורטייה עצמה לא מציעים מאפיינים נוספים מהמטבח המקסיקני; טאקוריות אותנטיות, שעושות את כל המאמצים בניסיון להגיש אוכל מקסיקני אותנטי כפי שנהוג לאכול במדינת האם; ומסעדות מקסיקניות, שיש בהן קצת מהכול והן מתבססות על מטבח ה-Tex Mex.
מה זה Tex Mex? מדובר במטבח שנולד בדרום ארצות הברית, ומשלב בין המסורת הקולינרית של אזור הדרום לזו של מקסיקו. יש בו בעיקר שפע של גבינה צהובה ומנות גריל של בשר ושעועית.
לרגל חגיגות יום המתים - לציון זכרם של האבות המקסיקניים הקדומים שהלכו לעולמם, שנערכות במקסיקו בין ה-2-1 בנובמבר - בדקנו איפה אפשר למצוא מסעדות מקסיקניות בארץ ואיזה טורטיות, קסדיות, טוסטדות, טאקוס ובוריטוס מציעים בהן.
מילון מושגים מקוצר למאכלים מקסיקניים ממטבח ה-TEX MEX
פהיטס - יש שתי גרסאות למנת הפהיטס האלמותית; הראשונה, היא תבשיל שעשוי מחזה עוף או מבשר פלנק (ואסיו) בשילוב פלפלים ובצל על מצע טורטייה. הגרסה השנייה היא מנה להרכבה עצמית, שבה כל המרכיבים (טורטייה, בשר, גוואקאמולי ועוד) מוגשים בנפרד, והסועד מוזמן להרכיב מהם את הצירופים הקולינריים המועדפים עליו.
בוריטו - טורטייה מגולגלת במילוי בשר וסגורה מצד אחד. במקומות מסוימים, במקום מילוי בשר ממלאים אותה בתבשיל שעועית עם גוואקאמולי ואורז. אגב, סתם אנקדוטה נחמדה - פירוש המילה "בוריטו" בספרדית זה "חמור קטן".
טאקו - טורטייה קטנה מקמח תירס, שמוגשת פתוחה עם מילוי במרכז. היא יכולה להיות רכה או מעט פריכה, והקצוות שלה יהיו תמיד מקופלים כלפי פנים.
טוסטדה - טוסט מטורטייה צלוי על הגריל במילוי גבינה.
טאקוריה - מזללה שמתמחה בהכנת טאקו.
גוואקמולי - ממרח/סלט אבוקדו עם עגבניות ובצל סגול קצוצים דק.
סלסה - רוטב
אנצ'לדה - הקנלונה המקסיקני שעשוי מטורטייה ספוגת רוטב, ממולאת בבשר ואפוייה בתנור עם גבינה ורוטב.
קסדייה - טוסט מקסיקני קריספי שעשוי מטורטייה, אותה צולים על הגריל עם גבינה ותוספות נוספות.
טאקרייה
במסעדה שברחוב לבונטין מגישים תפריט בסגנון מקסיקני שמח וצבעוני, שמציע קרוב לעשר מנות טאקו עם מילויים שונים, רטבים וסלסות לצד קסדיות (36-28 שקלים) בוריטו, שאפשר לקבל גם מפורק בצלחת עם טורטיה בצד.
תוכלו לזלול שם גם טוסטאדה, מנה מקסיקנית אותנטית שעשויה מטורטיית תירס פריכה וממולאת בשרימפס, אבוקדו, עגבנייה, בצל, פלפל חריף, בוטנים וליים (26 שקלים). בגזרת האלכוהול, מהבר יוצאות מרגריטות (26 שקלים) וכ-30 סוגי טקילות, כיאה למטבח המקסיקני.
לבונטין 28 תל אביב, 03-6005280, ראשון-שלישי 24:00-12:00, רביעי-שבת 1:00-12:00, לא כשר
לה אוטרה
מסעדה מקסיקנית עם נגיעות מהמטבח הקאריבי, שמציעה מנות כמו נאצ'וס לצד גבינת צ'דר ופריכולס (42 שקלים), סביצ'ה של דג לבן עם סלסת אננס וזוקיני (46 שקלים), מגוון מנות טאקו, טורטיות סגולות ואמפנדס במגוון מילויים (22 שקלים).
יש שם גם כמה סוגי קסדיות יצירתיות כמו זו במילוי שבבי בייקון וגבינת אמנטל (52 שקלים), ובוריטו ממולא בפרגית (56 שקלים).
בגזרת האלכוהול, מציעים של מגוון קוקטיילים שמחולקים לקטגוריות שונות בהתאם לחומרי הגלם מהם הם מורכבים, ומחירם נע בין 54-48 שקלים.
הירקון 66 תל אביב, 073-2649464, ראשון-שבת 2:00-18:00, לא כשר
טאפאצ'ולה
מסעדה צעירה וצבעונית, שבה תוכלו מלבד הנאצ'וס להזמין גם שרימפס מטוגנים בבלילת בירה (39 שקלים), תבשיל צ'ילי קון קרנה (44 שקלים) וטאקוס במילוי רצועות דג, עוף צלוי מפורק, צלי בקר, שרימפס קצוצים או עוף מטוגן בבלילת בירה (39 שקלים).
בנוסף, כולל התפריט מבחר קסדיות (76 שקלים) ובוריטו (46 שקלים).
הרצל 4 פינת שד' רוטשילד, 03-7754566, ראשון-שבת 1:00-12:00, לא כשר
Mezcal
"מזקל" הוא בר-מסעדה תל אביבי ותיק, שהיה מבין הראשונים שנפתחו בגל המקסיקני האחרון שפקד את תל אביב לפני כעשור.
יש במקום מעל 30 סוגי טקילה, מגוון מנות טאקו (36-32 שקלים), טוסטאדה (46-32 שקלים), פריחולס ומנות מקסיקניות קלאסיות כמו אנצ'לדה, בוריטו, צ'ילי קון קרנה ונאצ'וס, שמגיעות בגודל המתאים גם לחלוקה.
ויטל 2 תל אביב, 03-5187925, ראשון-שבת 1:00-12:00, לא כשר
מקסיקנה
מסעדה מקסיקנית שפועלת מאז 2006 בפינת הרחובות בוגרשוב ובן יהודה, ומציעה תפריט מגוון שכולל את כל אבני הייסוד של המטבח המקסיקני - החל מטאקוס ואנצ'לדס דרך בוריטוס וטוסטאדס ועד פהיטס, וקסאדייס. לצידן, מוגשות שם גם מנות מקסיקניות סטייל קליפורניה.
בין היתר, אפשר לזלול שם ארוחת טעימות זוגית הנקראת "דוס מקסיקנוס" (199 שקלים), מבחר ספיישלים של צ'ילי קון קרנה, שרימפס ברוטב חלפיניו וגם מנות כמו צ'ילאקילס - נאצ'וס עם גוואקאמולי, חלפיניו כבוש, צ'דר, קסו פרסקו, שמנת חמוצה וביצת עין (49 שקלים); ו"אסקיטס" - סלט תירס קלוי חם עם מיוקרמה, צ'יפוטלה וקסו פרסקו.
בוגרשוב 7 תל אביב, 03-5279911, 1-700-500-993, ראשון-שבת 24:00-12:00, לא כשר
מקסיקנו טורטייה בר
טורטייה בר שמציעה טורטיות עם חמישה מילויים שונים (אנטרקוט, חזה עוף, קבב, שניצל ופורטובלו) בשלושה גדלים שונים (120, 160 או 280 גרם), עליהן תשלמו בין 43-32 שקלים.
בנוסף, תמצאו שם נאצ'וס עם סלסה (22 שקלים), צ'ורוס (30 שקלים) ומלבי (13 שקלים) לקינוח.
המכבים 16 קרית שמונה, 04-6275675, ראשון-רביעי 3:00-12:00, חמישי 4:00-12:00, שבת 3:00-19:00, כשר
El Pueblo
מסעדה מקסיקנית שנפתחה לאחרונה במושב אניעם על ידי רותם צרפתי (הבעלים של מסעדת "זיגל" לשעבר), שמתמחה בהכנת המבורגרים ובמנות Tex mex.
בתפריט הלא כשר של המסעדה תמצאו מנת המבורגר אמריקאי עם גווקאמולי, גבינה, פיקו דה גאיו וחלפיניו (65 שקלים), לצד מנות מקסיקניות עם נגיעות אמריקאיות כמו קדרת צ'ילי קון קרנה (65 שקלים), בוריטו (55 שקלים) ונאצ'וס שמוגש לצד סלסה, אבוקדו ושמנת חמוצה.
חובבי הבשר יוכלו לזלול שם גם מרק עדשים עם קבנוס מעושן, טאקו נקניקיות, קאסדייה עוף ועוד, ואפילו הטבעונים ימצאו כאן אופציות טבעוניות מהמטבח המקסיקני שהכי כיף לאכול אותן לצד מרגריטות קפואות (25 שקלים לכוס או 50 שקלים לחצי ליטר). ושימו לב: מדי חודש מעדכנים שם דילים שונים, לגביהם כדאי לבדוק בדף הפייסבוק של המסעדה.
כפר האמנים אניעם, 052-3881929, שעות ההרצה: שני-חמישי 22:00-18:00, שישי 22:00-17:00, שבת 172:00-12:00, לא כשר
Rock & Stein
המקום, שנמצא בבעלות נחמן וברק רוקנשטיין, מוגדר אמנם כביסטרו מקומי, אך אל תתנו להגדרה השרירותית הזו להטעות אתכם, שכן מדובר בביסטרו בעל די אן איי מקסיקני מובהק, שמציע תפריט מקסיקני לגמרי, עם כל הכוכבים של המטבח הדרום אמריקאי שהישראלים הכי אוהבים.
בין היתר, תמצאו שם נאצ'וס (55-39 שקלים) ותירס מקסיקני צלוי, קאסדייה (34 שקלים), מגוון גדול של מנות טאקוס (48-41 שקלים) וגם בוריטו עם מגוון מילויים כמו אסאדו, סלמון, חזה עוף ונתח קצבים.
כמו גם, מציע התפריט צ'ילי קון קרנה (57 שקלים), מנה זוגית של פהיטס שמגיע עם 220 גרם בשר (156 שקלים) ובגזרת הקינוחים, מלבד הצ'ורוס המפורסם, יש גם עוגת קונסואלה מבראוניז עם ריבת חלב, קרם קפה וגנאש אספרסו (38 שקלים).
בשעות הצהריים (בין 16:00-11:00) תוכלו להזמין כאן ארוחה עסקית שכוללת בוריטו עם שליש בירה ב-55 שקלים, ואם פחות מתחשק לכם על אוכל מקסיקני אותנטי - יש שם גם אופציה למבחר פיצות, סלטים, כריכים ומנות בשר.
שדרות הנשיא 1 פרדסייה, 09-7743330, ראשון-רביעי, שישי 23:00-12:00, חמישי 2:00-12:00, שבת 23:00-18:00, לא כשר
מקסיקנו
בר אוכל מקסיקני השוכן במתחם האוכל "אושימרקט" בכפר סבא, שמציע מנות צבעוניות ומתובלות כיאה לאוכל המקסיקני ואווירה שמחה ורגועה. התפריט עצמו מחולק כאן לקטגוריות: נאצ'וס, בוריטו, קאסדיה וקערות אורז, המגיעות עם תוספות כמו צ'ילי קון קרנה, פויו (חזה עוף קצוץ על הפלנצ'ה בתיבול צ'יפוטלה) וסייטן טבעוני.
לתוספות הללו מצטרפים גם קוואקמולי, פריחולס, סלסה, פיקו דה גאיו, בצל מקורמל, חלפיניו כבוש, שמנת חמוצה ומיקס גבינות של צ'דר-מוצרלה.
בשעות הצהריים, מציעים במקום עסקית שכוללת בוריטו, קסאדיה או קערה מקסיקנית ופטאטס (קוביות תפוחי אדמה ברוטב מקסיקני) או נאצ'וס בתוספת שתייה ב-54 שקלים.
"אושימרקט שוק האוכל" מתחם "אושילנד" עתיר ידע 4 כפר סבא, ראשון-חמישי 22:00-11:30, שישי 15:00-11:00, שבת 22:00-11:00, לא כשר
טורטולוקו
בר טורטיות שמציע מנות טורטייה מגולגות במילוי בשר המוגשות לצד כדורי פירה, צ'יפס פוטטו או טבעות בצל. בין המבחר המוצע במקום, אפשר לקבלד טורטייה במילוי בשר כבש, פרגית, אנטרקוט וחזה עוף (30-29 שקלים). אבל עם כל הכבוד לטורטיות, אי אפשר לאכול ארוחה מקסיקנית בלי נאצ'וס עם סלסה ואבוקדו למנה ראשונה, וצ'ורוס לקינוח (16 שקלים).
אליעזר שמואלי 1 באר שבע, 08-6444478, ראשון-שבת 23:30-11:00, לא כשר
מקסיקו 70
בר טורטיות נוסף שממוקם בעיר שדרות, ובו מציעים טורטיות במילוי אנטרקוט וקבב, חזה עוף או פרגית. בנוסף, מציעים שם מיקס בשר בטורטייה ונקניקיות מרגז בטורטייה. אבל המנה הכי מקסיקנית במקום היא, ללא ספק, בוריטו במילוי טורטייה עם אורז ושעועית שחורה.
הטורטיות מגיעות בכמה גדלים: לארג' (35 שקלים) אקסטרה לארג' (55 שקלים) ואקסטרה-אקסטרה לארג' (65 שקלים).
כיכר הנשיא 7 שדרות, 08-6899990, ראשון-חמישי 24:00-11:00, שבת 1:00-19:00, כשר
טאקוס לואיס
במסעדה, שהוקמה בעזרת גיוס המונים ב"הד סטארט", מבשלים בני הזוג ובעלי המסעדה, לאה סטופר ולואיס קרוז, מקסיקני יליד וואחק.
השניים, מציעים שם תפריט טאקוס שמיוצרים במקום על פי כל הכללים המקסיקניים, אותם הם מגישים לצד שווארמה הודו במרינדת תבלינים ואננס, עם צלעות בשר בבישול ארוך, עם דג קוד מטוגן ואפילו עם תבשיל טבעוני (15-13 שקלים).
מלבד הטאקו, יש שם גם משקה היביסקוס שנקרא "חמייקה" שמייצרים במקום, אורז עם תבשיל שעועית שחורה וסלסה (22 שקלים) וגם "טוטופוס" - טורטיה צ'יפס עם גוואקאמולי (25 שקלים). לקינוח, מגישים שם צ'ורוס עם קינמון וסוכר (16 שקלים).
שלומציון 11 ירושלים, אין טלפון, ראשון-חמישי 22:00-12:00, כשר
המקסיקני
רשת ברי הטורטיות הגדולה בארץ שהוקמה בשנת 2006, ומאז היא מונה קרוב ל-15 סניפים בפריסה ארצית. התפריט שלה מציע עשרה סוגי טורטיות שונים, חלקן במילוי חזה עוף ובשר טחון, חלקן עם אנטרקוט, חלקן עם אנטריקוט ופרגית ועוד (35-30 שקלים).
בשעות הצהריים מוגשות בסניפי הרשת ארוחות עסקיות, הכוללות מנה עם שתייה ותוספת ב-45 שקלים. בגזרת התוספות יש סטייק צ'יפס בתיבול מקסיקני (15 שקלים), פוטטוס ונאצ'וס (20 שקלים), אורז מקסיקני וצ'יפס בטטה.
מקסיקנה גריל
רשת אוכל רחוב מקסיקנית מבית היוצר של מסעדת "מקסיקנה", שפועלת ברחוב בוגרשוב בתל אביב. הרשת מונה ארבעה סניפים הממוקמים במתחם "שרונה מרקט", בשוק צפון, בסינמה סיטי ובקניון עזריאלי, חלקם כשרים ואחרים כשרים ללא תעודה.
התפריט במקום מציע בוריטו מגולגל או מפורק בתוך קערה (46-39 שקלים), טאקוס בטורטייה רכה מחיטה או בטורטייה פריכה מתירס (29-23 שקלים), קאסדיה ונאצ'וס.