שתף קטע נבחר
 

ירוק עולה: שלב שמינית גמר ראשון של "השולחן המשפחתי של המדינה"

שני הדו-קרבות הראשונים של שלב שמינית הגמר בתחרות "השולחן המשפחתי של המדינה" הפגישו משפחות שהתבססו על רכיבים ירוקים מול אלה שהלכו על גווני האדום-כתום. המסקנה: תחרות בישול שבה צריך לספק טעם, בריאות ושיתוף פעולה בין חברי "הנבחרת" מניבה תוצאות אחרות ממה שרואים על הדשא

בשיתוף אסם

 

 

שלב שמינית הגמר בתחרות "השולחן המשפחתי של המדינה", פעילות משותפת של קבוצת אסם, "ידיעות אחרונות" ו־ynet, יצא לדרך בסערה עם שני דו־קרבות מרתקים שהפגישו ארבע משפחות שיודעות לבשל טעים, בריא ותוך מתן ביטוי לכשרונות של כולם – הורים וילדים.

 

במקצה הראשון, משפחת חן מהיישוב שקד פגשה את משפחת לוי מפתח־תקווה. כל משפחה הגיעה מצוידת היטב בילדיה, חלקן עם אביזרים מהמטבח בבית, שעושים לטענתם את העבודה טוב יותר אך נועדו גם לספק "נגיעת מזל" להצלחת המנה, וחלקן אף עם תבלינים מהבית.

 

שתי המשפחות הצעירות הגיעו למטבח שלנו עם רוח ספורטיבית ועליזה. כבר בשלב האיפור הצהיר אור, אחד הילדים במשפחת חן: "למרות שאנחנו רוצים מאוד לנצח, בכל מקרה זו תהיה חוויה של ממש לכל המשפחה. שווה להפסיד כמה שעות בית־ספר בשביל לבשל ביחד באולפן ריאליטי".

 

משפחת חן (צילום: ירון ברנר)
משפחת חן(צילום: ירון ברנר)
 

 

 

כרמית (בת 40) ומיקי (41) חן הגיעו עם ארבעת ילדיהם: מאי (12 וחצי), אור (בן 10 וחצי), שחר (בן 9 וחצי) וזוהר בן השנה. אור מתגלה כ"דובר" של המשפחה. "אצלנו כולם אוהבים אוכל, ומכל סוג", הוא מודיע, שולח לאוויר צרור בדיחות, ואחר כך משתף אותנו משתף אותנו בעובדה שהוא מאוד אוהב לשיר ולרקוד, חולם אולי להיות שחקן ויש לו גם "אוסף מטורף" של מאות בובות קטנות. מאי מספרת לחברות "צוות חיים בריאים של אסם", אלה שיעניקו ציונים למנות, כי כבר מגיל שלוש היא מסתובבת עם סינר קטן במטבח עם אמא. "אני מאוד אוהבת לבשל ולאפות", היא מדגישה.

 

"מה תכינו לנו היום?" – שואלות חברות הצוות, השפית איילת הירשמן, היועצת המשפחתית סיגל קפלן ואורלי פיינה, דיאטנית קלינית ומנהלת תחום התזונה באסם.

 

"מנת קציצות בשר בעגבניות בתוספת קוסקוס מלא", הכריז אור, ומאיה פירטה מה בדיוק היא כוללת: בשר בקר, תבלינים, פירורי לחם ומרכיב סודי שנותן נפח: סודה לשתייה. אחרי שמערבבים את כל אלה ונותנים לעיסה "לנוח", עובדים על הרוטב ועל הקוסקוס.

 

במטבח, זוהר הקטן מקבל לנשנש גזר בעודו יושב בכיסא אוכל שהוכן לכבוד התינוקות במטבח התחרות. כרמית ומיקי לשים ומתבלים את עיסת הבשר הקצוץ, שני הבנים מסייעים בהכנת כדורי הקציצות ומאי מתקתקת את הרוטב – הוכחה שבאמת למדה הכל מאמא.

קציצות בשר בעגבניות בתוספת קוסקוס מלא (צילום: ירון ברנר)
קציצות בשר בעגבניות בתוספת קוסקוס מלא(צילום: ירון ברנר)

 

המתמודדים מולם, בני משפחת לוי, בחרו לבשל מנה מקסיקנית. לא מפתיע לאור העובדה שסמי (43), כירורג ומנהל יחידה בבית־החולים וולפסון, הוא יליד מקסיקו. אשתו, לוריסה (36), היא ילידת ארה"ב אך חיה כמה שנים בספרד ודוברת את השפה. לבני הזוג יש שלושה ילדים: תפארת (6), ברכה (4) ויהודה (שנתיים וחצי). לצוות "חיים בריאים של אסם" הם מסבירים ש"את התבלינים וחומרי הגלם אנחנו קונים מחנויות המתמחות במטבח המקסיקני. לא מתפשרים על חיקויים. בחרנו להכין לסיפתח, לשמינית הגמר, מנה שהילדים הכי אוהבים, קלה להכנה וגם בריאה".

 

מהרגע הראשון רואים כאן עבודת צוות מיוחדת במינה. בשלב הכנת שני הסלטים כל הילדים, כולל יהודה, חתכו את הירקות. בהמשך עזרו עם אצבעותיהם הקטנות למלא טורטיות בבשר ובסלטים. "אחד הסלטים נקרא סלפיקון. השני הוא סלט גוואקמולי. זו מנה שעשירה בירקות ובחלבונים", מספרים ההורים. בסיום הם מגישים את הצלחות לחברות הצוות ואומרים "פרובצ'ו", בתיאבון בספרדית.

 

משפחת לוי  (צילום: צביקה טישלר)
משפחת לוי (צילום: צביקה טישלר)

ומה חושבות חברות הצוות? "קציצות בקר וקוסקוס מלא זו מנה קלאסית, שמאוד אהובה בדרך כלל על ילדים", אומרת אורלי פיינה. "בשר בקר הוא מקור טוב לחלבון ולברזל, החשובים לגדילה ולהתפתחות. חשוב לבחור בנתח דל שומן. קוסקוס מלא או מועשר בסיבים דומה מאוד בטעמו לקוסקוס הרגיל, בוודאי כשהוא מוגש

לצד מנה כמו קציצות ברוטב, אך זו תוספת שמעשירה את המנה בסיבים תזונתיים המסייעים לתחושת שובע, שמירה על משקל תקין, פעילות תקינה של מערכת העיכול ועוד. ציון: 8.

 

"משפחת לוי הכינה מנה מקסיקנית קלאסית, דרכם של ההורים להעביר לילדים את המסורת שעליה גדלו. יצירת מסורת משפחתית שתהפוך לזיכרונות ילדות, להכין ולאכול ביחד ארוחת ערב משפחתית, להביט זה לזה בעיניים, לספר חוויות מהיום שעבר עלינו – זו חוויה נעימה שיש רצון לחזור עליה וזו הדרך הנכונה ללמד את הילדים לאכול מזונות מגוונים ובריאים ולהתנסות בטעמים חדשים. רצועות בשר בקר איכותי מהוות מקור לחלבון ולברזל, סלט גוואקמולי על בסיס אבוקדו הינו מקור לשומן לא רווי מהצומח המומלץ לצריכה, ויש גם ירקות שונים. ציון: 9".

 

הירשמן: "הקציצות עם הקוסקוס היו ארוחה נהדרת שכל המשפחה אכלה ביחד מהסיר. הקוסקוס מהקמח המלא היווה מצע נהדר לכדורי הבשר, שלא טוגנו אלא בושלו ברוטב. טעים, אבל היה צריך כאן קצת יותר איזון בתיבול. ציון: 8.

 

"לגבי המנה של משפחת לוי: וואו, כמה שזה טעים. הסלסה עשויה היטב, הגוואקמולי הוא מעדן, זו ארוחה מזינה, שלמה וטעימה ביותר. מנה משמחת בטעם ובערכים התזונתיים, שנולדה תוך כדי שיתוף פעולה מלא בין כל בני הבית. ציון: 9.5"

טורטיות מקסיקניות (צילום: צביקה טישלר)
טורטיות מקסיקניות(צילום: צביקה טישלר)

קפלן: "נהניתי לראות אצל משפחת חן את גילויי החיבה לאורך כל העשייה המשותפת במטבח, שבאה לידי ביטוי במילים ובנגיעות קטנות. לעבודה משותפת במטבח המשפחתי יש הרבה משמעויות. אחת מהן היא להעצים את הילדים, לדבר אליהם בגובה העיניים ולא להעצים ילד אחד על חשבון ילד אחר. כאן, האבא כל הזמן פנה אל הילדים בשוויוניות מוחלטת, ועל הדרך גם החמיא לאשתו. ציון: 8.5.

 

"בצד השני ראינו שוויוניות מלאה במטבח כבר מגיל מאוד צעיר. אפילו בן השנתיים היה שותף פעיל. גם אין חלוקת תפקידים מגדרית כפי שהיה בימים עברו. זה שינוי שקורה במשפחות הצעירות של היום. והמנה? אי אפשר להפסיק לזלול. ציון: 9.5".

 

משפחת לוי עולה שלב, והמקצה השני מפגיש את משפחת פפושדו משוהם ומשפחת אינדיג מאורנית. אילן מיכאל פפושדו (47) הוא אב גרוש שמאוד אוהב לבשל. שלושת הסו־שפים שלו הם התאום והתאומה עמית ושילי (14) ובן הזקונים אביב (9), שבישלו סלמון לצד אספרגוס טרי מוקפץ עם אפונה. אילן הוא דור שלישי למשפחת יצרני העוגיות "פפושדו", אבל הילדים צוחקים ומספרים שכשהוא רוצה לפנק אותם הוא קונה להם רוגלעך – בערך העוגייה היחידה שלא קיימת בקולקציה של פפושדו.

 

תוך כדי בישול הילדים מספרים שלהוריהם יש משמורת משותפת עליהם, שהם לומדים בבית־הספר הדמוקרטי וזה "פשוט מסלול נפלא", והם גם מדברים אנגלית מצוין כי אמא שלהם מאנגליה במקור. שילי מוסיפה שבשעות הפנאי היא מתאמנת באקרובטיקה של עולם הקרקס. "אה, וגם אסור לנו לטגן כשאנחנו לבד בבית", מוסיף עמית, והוא ואביב מגחכים ומשתפים שההוראה ניתנה לאחר שאחותם טיגנה משהו עם חברה שלה ובטעות שרפה את כל הבית.

משפחת פפושדו (צילום: ירון ברנר)
משפחת פפושדו(צילום: ירון ברנר)

האוכל נראה מצוין, אבל האם זה יספיק מול משפחת אינדיג – אבא דביר (39), מנכ"ל מתחם בריקסטון כספות, אמא אביטל (39), עורכת ב"מקור ראשון", וחמשת ילדיהם: יואב (12), נתי (9), גיא (6), עמית (4) והתינוקת נאווה? הם מכינים שניצל אורגני בתנור, עטוף פצפוצי בצל ופירורי פנקו מלחם מלא, ולצידו מחית פירה מירקות כתומים אורגניים. האמת, תענוג לצפות במשפחה כה גדולה מתקתקת מנה כשכולם שותפים בהכנה.

 

משפחת אינדיג  (צילום: צביקה טישלר)
משפחת אינדיג (צילום: צביקה טישלר)

ומה אומרות חברות הצוות? פיינה: "המנה של משפחת פפושדו מהווה דוגמה נהדרת לארוחה העונה על עקרונות התזונה הים תיכונית, שאפשר להכין בזמן קצר – ירקות, קטניות ודג. הסלמון מהווה מקור לחלבון ועשיר באומגה 3, אפונה היא קטנייה המהווה מקור לחלבון מהצומח וסיבים, והאספרגוס העשיר בסוגים שונים של סיבים תזונתיים, ביניהם אינולין, המהווה מזון לחיידקים הטובים במעי המסייעים לתהליכי עיכול תקינים ובמניעת אלרגיות. ציון: 9".

 

"השניצל של משפחת אינדיג הוא דוגמה לשדרוג של ארוחה קלאסית שילדים אוהבים: שילוב בטטה בפירה ופירורי לחם על בסיס קמח מלא, שטעמם השונה כמעט ואינו מורגש במנת השניצל. ציון: 7.5".

 

הירשמן: "אצל אינדיג ראינו מנה ישראלית קלאסית שהכינו בצורה מעניינת ושונה. הוספת חלב קוקוס לשניצל שנאפה בתנור מוסיפה עסיסיות. בפירה הכתום היה המון זעפרן. אני בעד לגוון, אבל כמו שאמרו הילדים: זה פירה שמבוגרים אוהבים. ציון: 7.5.

פילה סלמון לצד אספרגוס (צילום: ירון ברנר)
פילה סלמון לצד אספרגוס(צילום: ירון ברנר)

"אצל פפושדו: טעים !טעים! טעים! שילוב נהדר של חמאה ונגיעת טריאקי מעל נתח הסלמון. החלטה חכמה לשמור על עור הדג כי הוא מאפשר צריבה נכונה ששומרת על

העסיסיות והערכים התזונתיים. ואהבתי גם שהאח הגדול לא הפסיק ללטף את הגב לאח הקטן כדי לעודדו. ציון: 9".

 

קפלן: "נהדר לראות שילדי משפחת פפושדו נכנסים לבשל עם האבא על בסיס קבוע. זה זמן איכות נהדר. אני מסכימה מאוד עם איילת: זה לא מובן מאליו לפגוש משפחה שבה האחים בקשר כל כך יפה. ולגבי המנה: היא קלה להכנה, ותוך 10 דקות יש ארוחה טעימה ומזינה. ציון: 9.5.

 

"המנה של משפחת אינדיג טעימה ונעים לגלות שגם שניצל שנאפה בתנור לא פחות קראנצ'י משניצל מטוגן. לגבי העבודה במטבח: כשבן השש רצה לקלף ירקות בקולפן, ההורים השיבו: 'אתה קטן עדיין'. הוא ענה: 'אבל אני גדול'. המטבח זו מעבדה לימודית שבה ניתן לתת לילדים להתנסות בכל מיני דברים בזמן שההורים לצידם ונותנים להם את 'חגורת הבטיחות'. טיפ נוסף: במטבח מבשלים ופחות עוסקים כל הזמן בטעימות, בעיקר באצבעות. ראשית, הטעימות הן נשנוש, ועדיף להשאיר את התיאבון לארוחה עצמה. שנית, זה פחות היגייני. אם כבר לטעום אז עם כפית אישית. ציון: 7".

שניצל אורגני עטוף פצפוצי בצל ופירורי פנקו מלחם מלא לצד פירה כתום (צילום: צביקה טישלר)
שניצל אורגני עטוף פצפוצי בצל ופירורי פנקו מלחם מלא לצד פירה כתום(צילום: צביקה טישלר)

משפחת פפושדו עולה גם היא לרבע הגמר. מחרתיים נדע מי עוד יהיה שם.

 

צוות חיים בריאים של אסם (מימין): אורלי פיינה, איילת הירשמן וסיגל קפלן (צילום: יאיר שגיא)
צוות חיים בריאים של אסם (מימין): אורלי פיינה, איילת הירשמן וסיגל קפלן(צילום: יאיר שגיא)

 

המשפחות בישלו במטבח המיוחד שהוקם באולפני y-productions, בית ההפקה מקבוצת ידיעות אחרונות. 

 

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

בשיתוף אסם

 

 


פורסם לראשונה 26/11/2018 08:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים