כך תכינו מרק ירקות כתומים
בריא וטעים: מזג האוויר בחוץ דורש - מרק ירקות כתומים עם גזר, דלעת ובטטה
מרק כתומים הפך כבר לפני כמה עשורים לאחד המרקים הקרמיים הפופולריים ביותר ברפרטואר המקומי – שידוך של ירקות שצבעם כתום, שמניב מנה מרהיבה ורבת רושם, חמימה וטעימה. הרכב הירקות כולל (בדרך כלל) דלעת, גזר, בטטה ולפעמים גם פלפל צהוב או כתום.
מה שנחמד בנבחרת הכתומה הזאת הוא לא רק הצבע העז והחמים, אלא גם המתקתקות שכל הירקות מביאים אתם למנה באופן טבעי. את הטעם הבסיסי הזה אפשר למשוך ולעגן בטעמים מסורתיים מכל רחבי הגלובוס – מהמטבחים האירופיים, עם תוספות כמו בצל, כרישה ושמנת, ועד למטבחי אסיה, כשמוסיפים ג'ינג'ר, פלפל אדום חריף, כוסברה וחלב קוקוס.
במטבחים הים תיכוניים והמזרחיים, הוא מגיע עם תוספת עשבי תיבול כמו פטרוזיליה או בזיליקום, ותבלינים חמים כמו כמון וקינמון וכמובן עם כורכום, כשחקן חיזוק כתום. וכמובן – עם סיומת של יוגורט חמצמץ שנותנת קונטרה למתיקות.
עוד יתרון הוא המרקם – הדלעת והבטטה תורמים למרק הזה מרקם קטיפתי נפלא, שעובד טוב עם כל תוספת מתפצחת שתחליטו לשדך לו – מקרוטונים ועד אגוזים, גרעיני חמניות או דלעת קלויים.
הגרסה שבחרתי לחורף שואבת השראה מהמטבח האסייתי, בתיבול שכולל ג'ינג'ר, סויה, שום ופלפלת חריפה ותוספת של חלב קוקוס, שמעשיר הן את הטעם והן את המרקם.
מרק ירקות כתומים בחלב קוקוס
התיבול והתוספות האסייתיים מדגישים את המתיקות הטבעית של המרכיבים. אפשר לפזר על המרק לפני ההגשה מעט בוטנים או אגוזי קשיו קלויים ומרוסקים גס, לתוספת פריכות.
המצרכים (ל-6 מנות):
2 גזרים גדולים
400 גר' דלעת
כ-400 גר' בטטה
2 כפות שמן
2 שיני שום, כתושות
1 כפית שורש ג'ינג'ר מרוסק
2 כפות רוטב סויה
מלח, פלפל
קורט פלפלת חריפה (אפשר יותר, למי שאוהב)
4 כוסות ציר עוף, ציר ירקות או מים
כ-250 מ"ל חלב קוקוס
2 כפות כוסברה, קצוצה
אופן ההכנה:
1. קולפים את הירקות וחותכים לחתיכות גדולות.
2. בסיר גדול מטגנים את השום והג'ינג'ר תוך כדי בחישה כחצי דקה. מוסיפים את כל הירקות, את רוטב הסויה, מלח, פלפל ופלפלת חריפה, הציר או המים ומביאים לרתיחה.
3. מנמיכים את הלהבה ומבשלים בסיר מכוסה חלקית כ-20 דקות או עד שהירקות רכים מאוד. מצננים מעט.
4. מועכים את הירקות עם נוזליהם בבלנדר מוט או במעבד מזון למחית חלקה מאוד. מחזירים לסיר ומוסיפים את חלב הקוקוס. מביאים לרתיחה, טועמים ומתקנים את התיבול.
5. אם המרק סמיך מדי – מוסיפים מעט מים רותחים. מבשלים 5 דקות תוך בחישה תכופה. מפזרים את הכוסברה ומגישים.