כך תכינו פאי רועים בקלות
כל אחד יכול: רותי קינן מנדבת מתכון מהמטבח האנגלי שאין מתאים ממנו למזג האוויר החורפי שבחוץ - פאי רועים שאפשר להכין בבית בקלות ובמהירות
על אף המוניטין הלא מחמיאים שיצאו למטבח האנגלי, לפעמים אפשר למצוא גם בו הברקות. אחת מהן היא ללא ספק פאי הרועים. תמצאו אותו בתפריטי הפאבים, לצד מאכלים דשנים, עתירי שומן, קטניות וחלקי פנים הנחשבים קשים לעיכול למי שניזון בדרך כלל מתפריט ים-תיכוני קליל.
פאי הרועים מורכב מבשר טחון, חבוי תחת שכבה נדיבה של פירה תפוחי אדמה – שילוב מנצח, חוצה גילים, שפונה לטעמם של קהלים גדולים. וכן, זוהי מנה חורפית מחממת ומנחמת מאי כמותה.
ראשיתו של הפאי הזה כמאכל לניצול שאריות, שנרקח על ידי עקרות הבית החרוצות ממה שנותר מהצלי המפורסם של יום ראשון. חוקרים סבורים שהפאי עלה לראשונה על השולחן בשלהי המאה ה-17 או בראשית המאה ה-18, כשתפוחי האדמה - תגלית צעירה שהובאה מהעולם החדש - הפכו למזון הבסיסי העיקרי בתפריט האירי.
באירלנד השתמשו בעיקר בבשר טלה או כבש (ומכאן מקור השם), אבל כיום בבריטניה אפשר למצוא בכל מקום פאי רועים במלית בשר בקר, אולי אפילו יותר מאשר את הגרסה עם בשר הטלה.
אני מחבבת במיוחד את הפאי הזה לא רק בשל קלות ההכנה, אלא גם משום שאפשר להכין את מרכיביו מראש ולאחד ולאפות זמן קצר לפני ההגשה. אצלנו, אין אחד שלא מתחבר אליו, כולל ילדים (כי הבשר מזכיר קציצה מפורקת או רוטב בולונז) ורגישים לגלוטן (כשמחליפים את הקמח הרגיל, שנועד לעבות את הנוזלים שבבשר, בקורנפלור או בקמח מיוחד נטול גלוטן).
המתכון שאימצתי עושה שימוש במינימום מצרכים, המפשטים עוד יותר את ההכנה, אבל מי שרוצה יכול להוסיף לבצל המטוגן גם קוביות גזר וסלרי, ולתערובת הבשר המוכנה – חופן נדיב של אפונה ירוקה, שכולם שייכים לדנ"א של המאכל המוצלח הזה.
פאי רועים
אפשר לנצל לשכבת הבשר שאריות של צלי בקר, כולל הרוטב: מחממים מעט את הבשר ברוטב ומפוררים אותו במזלג, מסמיכים בקמח וממשיכים לפי המתכון.
המצרכים (ל-6 מנות):
500 גר' תפוחי אדמה
2 בצלים גדולים קצוצים
4 כפות שמן
500 גר' בשר טחון (בקר, כבש, עוף או הודו או תערובת שלהם)
2 כפות מחוקות קמח
1/2 כוס ציר בקר או עוף (או מים)
1 כפית פטרוזיליה קצוצה
1 כפית טימין קצוץ
מלח, פלפל
קורט פלפל אנגלי
1 כפית רוטב וורצ'שייר (לא חובה)
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות). משמנים היטב תבנית או כלי חסין אש בקוטר 24-22ס"מ או בגודל 30/20 ס"מ לערך.
- קולפים את תפוחי האדמה, שוטפים היטב וחותכים לחתיכות גדולות. מניחים בסיר, מכסים במים עם מעט מלח ומביאים לרתיחה. מבשלים על להבה בינונית עד שתפוחי האדמה רכים. מסירים מהלהבה ומסננים.
- מטגנים את הבצלים ב-2 כפות מהשמן עד שהם מתחילים להזהיב. מוסיפים את הבשר, וממשיכים לטגן תוך בחישה ופירור הבשר במזלג עד שהוא משחים.
- זורים את הקמח על פני הבשר, מוסיפים את הציר (או מים), הפטרוזיליה, הטימין, התבלינים והרוטב ומערבבים היטב. מבשלים תוך ערבוב כמה דקות או עד שמסמיך. מסירים מהלהבה ומעבירים לכלי האפייה.
- מועכים את תפוחי האדמה למחית, מוסיפים כף אחת מהשמן שנותר, מתבלים במלח, פלפל ומעט פלפל אנגלי ומכסים את תערובת הבשר.
- מטפטפים את השמן שנותר על פני המחית, ואופים במשך כ-30 דקות או עד שהמחית מזהיבה.