הילדים משתלטים על המטבח: רבע גמר ראשון של "השולחן המשפחתי של המדינה"
רבע הגמר של תחרות "השולחן המשפחתי של המדינה" הפגיש בין ילד בן שלוש וחצי שמלהטט במטבח לילד בן שנתיים וחצי שכבר עוזר בבישול, ובין מנה מקסיקאית לא מוכרת לתבשיל עם תרד וגרגירי חומוס. מי שבה את לב חברות הצוות והמשיך הלאה?
בשיתוף אסם
התחרות מתחממת! הגענו לשלב רבע הגמר של "השולחן המשפחתי של המדינה", שבה משפחות צריכות לבשל טעים, בריא וביחד. להבדיל מהשלב הקודם, הפעם כולם כבר מנוסים, כולם כבר ניצחו דו־קרב אחד, וכולם מאוד נחושים להמשיך את המסע לקראת הפרס הגדול – מטבח חדש מתנת SAMGAL KITCHENS.
משפחת נעים מבאר־שבע, בסינרים צהובים, בחרה להכין את מנת ילדים הכי אהובה בבית: קציצות מפרגית (טחונה) ברוטב תרד וגרגירי חומוס. גם המשימה הזאת החלה ב"טקס": תיפוף מרשים של אורי המוזיקלי בן השלוש וחצי על כל כלי אפשרי שנמצא במטבח התחרות.
אחר כך פונים לבשל. "זו מנה עם הרבה ירוקים, בעיקר תרד", מסבירה האמא, לימור. אורי נותן מיד פרשנות: "פופאי אכל מלא תרד וזה עשה לו מלא שרירים. תראו את השרירים שיש לי כבר", הוא אומר, ומצביע על השרירים בזרועותיו הקטנות. אחיו, ירין בן השנה, יושב בכיסא מיוחד, טועם מכל רכיב שיש על השיש, ולא נכנע גם כשטעם מסוים גורם לו לעקם את הפנים, אלא ממשיך לדגום.
חברות "צוות זמנים בריאים של אסם", אורלי פיינה, איילת הירשמן וסיגל קפלן, נדרכות בפעם הראשונה כשאורי מבקש לסייע בקיצוץ הבצל. מדובר במבחן חשוב: האם ההורים יגיבו באופן מעצים או יכבו את ההתלהבות? הם זורמים איתו לגמרי, תוך השגחה צמודה כמובן. אורי מסיים, ובלי שאמרו לו מילה, כאילו זה אצלו בתוכנה, עובר לשלב הבא במשימה: לגלגל את הקציצות. "עגולות עגולות", הוא מסביר לצוות, ומהצד זה נראה כמו הופעה של אומן אחד. ההורים הם רק הסו־שף שלו.
הוא מאושר, מחכה בסבלנות שלכל שלב בהכנת המנה יסתיים, נזהר מהסיר החם, יודע היטב לשמור גבולות בזירת המטבח המסוכנת, אבל שותף מלא. וכאמור, הוא רק בן שלוש וחצי. בסיום הוא מגיש בעזרת הוריו את המנה לחברות הצוות ומכריז: "הכל מוכן. בתיאבון".
התהליך מרשים, אבל האם זה יספיק כדי לנצח? בצד השני, משפחת לוי מפתח תקווה עם עוד מנה מקסיקנית מבית משפחתו של אבא, סמי: אינצ'ילאדס.
גם הפעם הם מביאים תבלינים מהבית. "אין פשרות. אם אנחנו מכינים מנה בנוסח מקסיקני הפרודוקטים והתבלינים חייבים להיות מאותו מטבח. זה חשוב מאוד ומשפיע על התוצאה הסופית", הם אומרים.
סמי, אשתו לוריסה והילדים תפארת (6), ברכה (4) ויהודה (שנתיים וחצי) ניגשים לפעולה: ראשית, הם מכינים סלסת עגבניות בבלנדר עם שום וקצת בצל, ומבשלים אותה על המחבת עם קצת שמן. לוריסה והילדים מתחילים להכין רוטב לשעועית, וסמי הופך נוסטלגי.
"רבע גמר זה כבר רציני", אומר הרופא שעלה ממקסיקו במבטא הספרדי החינני שלו, "עשינו ישיבה משפחתית והחלטנו הפעם לבשל מנה שלמדתי מאמא שלי אבל לדעתי אני מצליח לעשות אותה טוב יותר. זו מנה מאוד מקסיקנית שדווקא לא מפורסמת בעולם, מבוססת על שעועית בעגבניות - פריכולארס וטומנטראס".
הם נראים כאילו הם נמצאים בבית, מבשלים להנאתם תוך ניהול המשימות בעברית משולבת באנגלית (שפתה האם של לוריסה). ברכה שוברת ביצה אחר ביצה ליד אבא תוך השמעת פליאה גדולה שהצליח לה: "WOW". אבא מפרגן ומעודד. לוריסה לא מפסיקה לשתף את יהודה הקטן במשימת הבישול ולהודות לו על עזרתו.
"זו מנה טיפוסית שבמקסיקו אוכלים בארוחת בוקר וערב. אפשר להכין אותה במילוי גבינה, עוף, ביצה, או בלי מילוי כלל. זה טעים בכל מצב", אומרת לוריסה. "אצלנו בבית אנחנו מכינים את המנה הזו לעיתים קרובות. זה קל, מאוד בריא והילדים שלנו מתים על המנה הזו".
הגיע זמנן של חברות הצוות לתת ציונים. הן מתחילות עם משפחת נעים. "ילדים מבשלים, הגרסה המתוקה והוורבלית", אומרת הירשמן השפית. "בדרך מקסימה ורגועה הוכנו כאן באהבה קציצות עוף מתובלות במדויק בתוך תבשיל חומוס, תרד ושמן זית, שהיה פשוט נפלא. ציון: 8.5".
קפלן, מדריכת ההורים: "זו הדוגמה לכך שאף פעם לא מוקדם מדי להכניס ילדים למטבח. מאוד אהבתי את ההכלה והשיתוף בהסברים של לימור לאורי. ככה ילדים לומדים שלכל פעולה יש היגיון. ציון: 9".
פיינה, הדיאטנית הקלינית: "מנה נהדרת, קלה להכנה ואיכותית מבחינה תזונתית, עשירה בסיבים ובחלבון: קציצות עוף רכות ששולבה בהן שיבולת שועל והתבשלו בתבשיל תרד וחומוס. התרד העשיר בוויטמין K ובוויטמינים נוספים וסיבים. יש כאן דוגמה נהדרת לדרך שבה ההורים מתווכים לילדים את המזון: אורי קורא לקציצות 'קציצות כוח', משמע שההורים הסבירו לו את ההרכב התזונתי באופן המותאם לגילו. והתוצאה – מנה שהוא אוהב לאכול. ציון: 9".
ומשפחת לוי? "הייחודיות במנה היא בשילוב של קטניות וירקות נוספים במרקם רך, המתאים גם לפעוטות", אומרת פיינה. "הקטניות הן
מרכיב חשוב בתזונה ים תיכונית, שעוזרת בשמירה על אורח חיים בריא ובמניעת מחלות. ציון: 8".
הירשמן: "מרגש לראות עולים שמלמדים את ילדיהם כיצד בישלו בארץ ממנה הגיעו. הכנת טורטיות תירס תוצרת בית זה שיחוק, מה גם שהן היו מצוינות. שילובן עם רוטב השעועית השחורה ושאר המרכיבים היה מפתיע, טעים ומנחם, כמו שאוכל משפחתי מסורתי צריך להיות. ציון: 9".
קפלן: "הרבה שמחה יש במטבח, שנובעת בין היתר מההזדמנות להשריש את התרבות והשורשים של ההורים בקרב הילדים, שהם הדור הראשון בארץ. גם מאוד נהניתי לראות את מערכת היחסים בין ברכה ויהודה הקטן. ציון: 9".
משפחת נעים היא הראשונה שעולה לחצי הגמר. מי עוד יהיה שם? בעוד יומיים נדע.
הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"
בשיתוף אסם