טורקיה: טראמפ פועל להסגרת יריבו של ארדואן
האם חלומו של נשיא טורקיה מתגשם? שר החוץ שלו טוען כי בפסגת ה-G20 אמר לו טראמפ שהממשל פועל להסגיר לאנקרה את איש הדת הגולה פתהוללה גולן, שארדואן מאשים בניסיון ההפיכה נגדו
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אמר לנשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן כי וושינגטון פועלת להסגרתו של איש הדת הטורקי הגולה פתהוללה גולן לידי טורקיה. כך טען היום (א') שר החוץ הטורקי, מבלוט צ'בושולו. גולן מואשם על-ידי שלטון ארדואן בארגונו של ניסיון ההפיכה נגד הנשיא הטורקי בקיץ 2016.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
השר הטורקי טען כי טראמפ אמר לארדואן את הדברים במהלך פסגת ה-G20 בארגנטינה לפני שבועיים, וכי הנשיא האמריקני הוסיף שארה"ב פועלת להסגרת אנשים נוספים.
הניסיון הכושל להפיכה צבאית נגד ממשלתו של ארדואן בוצע בקיץ 2016. במהלך הניסיון יצאו חיילים עם טנקים לרחובות, השתלטו על הטלוויזיה הממלכתית והפציצו את הפרלמנט. בתוך שעות דוכא ניסיון המרד, אבל במהלך הלחימה הקצרה נהרגו יותר מ-240 בני אדם.
לאחר ניסיון ההפיכה טענו ארדואן ואנשיו שיריבו פתהוללה גולן הוא האחראי למרד, ובחודשים הבאים יצאו שלטונות טורקיה למסע טיהורים: רבבות טורקים פוטרו מעבודותיהם במוסדות ממשל ועוד עשרות אלפים נעצרו – כולם בטענה שיש להם קשרים לתנועתו של גולן. אנקרה דרשה מארה"ב להסגיר לה את גולן, אך וושינגטון לא נענתה.
בחודש שעבר טען טראמפ כי הוא אינו שוקל להסגיר את גולן לטורקיה כחלק ממאמציו להפחית את הלחץ הטורקי על סעודיה בפרשת רציחתו של העיתונאי מתנגד המשטר ג'מאל חשוקג'י בקונסוליה הסעודית. באוקטובר, כשטורקיה נכנעה ללחץ אמריקני והסכימה לשחרר מהכלא כומר אמריקני שאותו היא האשימה במעורבות בניסיון ההפיכה, הועלתה ההשערה שממשל טראמפ הסכים בחשאי להסגיר בתמורה את גולן לידי טורקיה, אולם ארה"ב הכחישה זאת.
החבר שהפך לאויב
תנועת "היזמט" של גולן נחשבה בעבר לשותפתו של ארדואן, ונתפשה בציבור הטורקי כמי שסייעה לשים קץ לאחיזתו של הצבא בפוליטיקה הטורקית. בזכות השפעתה הגדולה במערכת המשפט הביאה התנועה להרשעת מאות קציני צבא בגין ניסיונות הפיכה קודמים ולשליחתם לכלא – ובכך סיפקה לארדואן את אחד מהישגיו הגדולים. התנועה גם סייעה ל"מפלגת הצדק והפיתוח" של ארדואן (AKP) לזכות בתמיכה רחבה בשלוש מערכות בחירות.
הקרע בין ארדואן לגולן התגלע אחרי שממשלת ארדואן הכריזה על תוכניתה לסגור בתי ספר תיכוניים פרטיים המכשירים את התלמידים למבחני הכניסה לאוניברסיטה, מבחנים הנחשבים לתחרותיים מאוד בטורקיה. ארדואן, אז ראש הממשלה, התעקש כי הצעד נעשה כחלק מהרפורמות של הממשלה בתחום החינוך, ומשום שבתי הספר האלה נותנים יתרון לא הוגן למשפחות אמידות. מכיוון שכרבע מבתי הספר האמורים הופעלו על-ידי התנועה של גולן, רבים ראו בהחלטה צעד שנועד לנשל את התנועה ממקור הכנסה והשפעה גדול מאוד.
גולן חי בארה"ב מאז 1999, ולמרות ריחוקו הפיזי מטורקיה הוא נותר במשך שנים אחד האנשים המשפיעים ביותר בה. ממקום מושבו בפנסילבניה ניהל תנועה רבת עוצמה שדורשת להקים בטורקיה ממשלה חילונית ודמוקרטית. רבים מתומכיו של גולן רואים בו אדם פרוגרסיבי בהרבה מארדואן, שדעותיו בנושאים כגון הפלות או צריכת אלכוהול ספגו בשנים האחרונות ביקורת חריפה בשל התערבותו בחייהם הפרטיים של אזרחי טורקיה.
התנועה של גולן קוראת ליישם גרסה מתונה יותר של האיסלאם הסוני, כזו ששמה דגש על סובלנות ועל דיאלוג בין-דתי ותומכת בדמוקרטיה, בחינוך ובמדע. לתנועה אין מבנה היררכי רשמי, אך תומכיה הצליחו להפוך אותה לרשת חובקת עולם שיש לה גם השפעה גדולה על החיים בטורקיה.
באוקטובר השנה נרשם אירוע ירי בביתו של גולן בפנסילבניה: מאבטח ירה באוויר אחרי שזיהה אדם חמוש וחשוד מנסה לפרוץ למתחם.