איך מכינים דייסה? 6 מתכונים
חיים כהן ויונתן רושפלד בישלו דייסה: ריזוטו עם חלב תירס, פולנטה עם פלפל חריף וזיתים, שיבולת שועל עם פירות יער ואפילו גם אחת עם שוקולד - 6 מתכונים לדייסה
1. דייסת ריזוטו עם חלב תירס
מתכון של השף חיים כהן
המצרכים:
לחלב תירס -
10 קלחי תירס
50 גר' חמאה
4 ליטר חלב
לדייסה -
3 ליטר חלב תירס
1 ליטר שמנת
175 גר' ריזוטו
אופן ההכנה:
- מכינים את החלב תירס - מגלחים את קלחי התירס. מאדים את הגרגירים עם החמאה ומוסיפים את החלב. מרתיחים כשעה. טוחנים את התערובת בעזרת בלנדר יד, ומסננים עם מסננת צפופה.
- מכינים את הדייסה - מרתיחים את השמנת עם חלב התירס. כשמגיע לרתיחה, מוסיפים את הריזוטו ומבשלים על אש נמוכה עד שהנוזל מצטמצם בכשליש. מערבבים את התערובת לעיתים קרובות עם לקקן.
2. הדייסה של יונתן רושפלד
המצרכים:
400-350 גר' פולנטה אינסטנט
2 ליטר מים
150 גר' חמאה
250 גר' פרמזן מגורדת
מלח, פלפל שחור גרוס
לרוטב -
2 פלפלים חריפים אדומים או ירוקים, פרוסים
5 שיני שום, קלופות וקצוצות
1 כוס שמן זית
1 כוס זיתים שחורים, קצוצים גס
מלח, פלפל
להגשה -
6 כפות קאימק או קרם פרש
אופן ההכנה:
- מבשלים את הפולנטה עם המים תוך כדי ערבוב, עד שהתערובת אחידה וקרמית (הוראות על גבי האריזה).
- מוסיפים את החמאה והפרמזן, ומערבבים היטב. מתבלים במלח ופלפל.
- מחממים את שמן הזית. מוסיפים את יתר חומרי הרוטב ומטגנים כ-4 דקות. יוצקים על הפולנטה, מעטרים בקרם פרש או בקאימק ומגישים.
3. דייסת סולת
מתכון של רני בן אברהם
המרכיבים (ל-6 מנות):
4 כוסות חלב
1/2 כוס סולת
2 כפות סוכר
קורט מלח
6 מקופלת
אופן ההכנה:
- מביאים את החלב לרתיחה.
- מוסיפים את הסולת תוך כדי ערבוב על מנת שלא יווצרו גושים.
- מנמיכים את האש, מוסיפים את הסוכר וקורט המלח, מכסים ומבשלים עוד כרבע שעה על להבה נמוכה, תוך כדי ערבוב.
- מניחים את המקופלת בקערה מוזגים את הדייסה החמה ומגישים.
4. דייסת שיבולת שועל עם פירות יער
מתכון של אינס שילת ינאי
המצרכים (ל-2 מנות):
1 כוס קוואקר
2 כוסות חלב
1/2 1 כף סוכר חום
מעט קינמון
לתוספות -פירות יער קפואים - להפשיר מעט בטמפרטורת החדר
דבש - לפי הטעם
1 בננה טרייה פרוסה
אופן ההכנה:
- מבשלים את החלב בסיר קטן עד לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, ומוסיפים את הסוכר ואת שיבולת השועל. מערבבים במשך כ-5 דקות עד שכל הנוזלים נספגים בשיבולת השועל.
- מסירים מהאש, מעטרים בפירות ובזילופי דבש, מפזרים קינמון ומגישים.
5. סוטלאץ' (דייסה מהמטבח של יהודי ספרד) – Sutlach
מתכון של מרים ריימונד
המצרכים:
4 כוסות חלב
6 כפות אורז טחון
3 כפות סוכר
1 כפית קינמון
2 כוסות מים
אופן ההכנה:
- מרתיחים 3 כוסות חלב עם כוס מים וסוכר.
- ממיסים את האורז הטחון בכוס חלב וכוס מים, ומוסיפים לתערובת שמתבשלת על האש.
- מבשלים עד לרתיחה על אש בינונית ועד לקבלת דייסה סמיכה (במידה שהדייסה סמיכה מדי, אפשר להוסיף לה מעט חלב או מים).
- מוזגים לקערות הגשה אישיות ומפזרים קינמון מעל. מצננים היטב במקרר ומגישים קר.
6. דייסת שוקולד
מתכון של אינס שילת ינאי
המצרכים (ל-2 מנות):
2 כוסות חלב
3 כפיות אבקת קקאו
1/2 2 כפות סוכר חום
להסמכה-
1/2 כוס חלב
2 כפות קורנפלור
לעיטור-
1 בננה טרייה פרוסה
שקדים קלויים
אופן ההכנה:
- מחממים בסיר קטן את החלב עם הקקאו והסוכר עד להמסה.
- מערבבים בכוס נפרדת חצי כוס חלב קר עם 2 כפות קורנפלור, ומוסיפים לסיר הקקאו החם תוך כדי ערבוב עד להסמכה במשך כ-3 דקות.
- מגישים בקערה עם בננה טרייה ושקדים קלויים.