אוכל טורקי: מסעדות טורקיות ודוכני רחוב שכדאי להכיר
לא רק קבב ובורקס: האוכל הטורקי הוא טעים, משביע ומלא בניחוחות ובטעמים שיש רק לו - אז איפה אפשר לאכול בארץ אוכל טורקי וגם ליהנות ממנו? כל התשובות בכתבה שלפניכם
עברו לא מעט שנים מאז ארץ ישראל נשלטה על ידי האימפריה העות'מאנית, אבל האוכל הטורקי נשאר ושרד הרבה אחרי. בינתיים, הספקנו להפוך את טורקיה ליעד תיירותי חם במיוחד, לזנוח אותה לטובת יוון, להעליב את השגריר הטורקי, לריב עם ארדואן וגם - להתמכר ל"כלה מאיסטנבול".
עוד כתבות שיכולות לעניין אתכם:
הכירו את המסעדות השוות של אור יהודה
יצאנו לסיור קולינרי ביהוד
דוקטור שקשוקה זולל דונר טורקי ב-10:00 בבוקר
אבל עם כל זה, מאז ומעולם שמרנו פינה חמה בלב למטבח המפואר של הטורקים, שמורכב מהמטבחים הנפוצים בטורקיה עצמה, כמו גם ממטבחים של מדינות אחרות עליהן שלטה בעבר האימפריה העות'מנית. מדובר בעצם בפסיפס קולינרי מרתק, שבשני העשורים האחרונים הובילו אותו שפים טורקיים מובילים כמו מוסא דאדבירן, מקסוט אשקאר ודאט בשארן, שמחוללים במטבח הטורקי מהפכה של ממש, באמצעות מחקר של מקורות חומרי הגלם המקומיים.
אבל מי שבאמת מעוניין לטעום ולהכיר את המטבח הטורקי הצבעוני, עדיף שייסע לטורקיה ולא יחפש אותו כאן, אצלנו. אמנם קשה להתעלם מהעובדה שפזורים כאן לא מעט דוכני אוכל רחוב טורקיים ואפילו כמה מסעדות שמגישות מנות טורקיות קלאסיות, אבל המטבח בעל המורשת העתיקה כמעט ונבלע כאן בתוך השילוש הקדוש של קבב-בורקס-קפה טורקי, ולא זכה באמת לעדנה מחודשת, כפי שקרה בשנים האחרונות למטבח המרוקאי, למשל.
אז נכון, אפשר למצוא בשפע מנות של עלי גפן טורקיים, לחמעג'ון וקבב, אבל את המטבח הטורקי בארץ עדיין מובילים השווארמה ומאפי בצק הפילו במילוי תרד וגבינה, שנמכרים בדוכני אוכל הרחוב.
ואם כבר הזכרנו את אוכל הרחוב, נציין גם כי החיבה לאוכל רחוב עממי בארץ ובעולם, הפכה את המטבח הטורקי למבוקש בקרב לא מעט פודיז מקומיים. מסיבה זו לא מעט דוכני שווארמה, קבב או בורקס טורקי שבמשך שנים פעלו אצלנו מתחת לרדאר, מתגלים כעת והופכים למוקדי עליה לרגל. האחרון שהצטרף לרשימה, אגב, הוא ״גואנה״ - דוכן טורקי חדש שנפתח בימים אלה במתחם "שרונה מרקט", במקום בו פעל קודם לכן הדוכן הטורקי של השף אביב משה.
אז עד שנפצח לגמרי את המטבח הטורקי - שגם העובדה שהוא אינו כשר מערימה לא מעט קשיים על התבססותו בקולינריה המקומית - אי אפשר שלא לשים לב לכך שאם בעבר כדי לאכול אוכל טורקי היה צריך לנסוע ליהוד או לאור יהודה, שנחשבות למעוז האוכל הטורקי בארץ, היום אפשר למצוא אותו בלא מעט מסעדות, בגרסה קלאסית - יותר או פחות.
יצאנו לבדוק איפה מגישים אוכל טורקי בארץ וחזרנו עם רשימה נהדרת לחובבי הז'אנר.
אצל הטורקי
המקום הבא הוא בעל היסטוריה ארוכה אותה במיוחד, אותה התחילו בשנות ה-50 בני הזוג שרה ויצחק דואניאס, כשפתחו דוכן למכירת קבב טורקי בפיתה באור יהודה. בשנות ה-70, הבנים שלהם - ישעיה ויעקב - הפכו את הדוכן למסעדה מזרחית, ועד היום הם מגישים בה קבב טורקי אמיתי כמו זה שמכרו הוריהם בזמנו (26 שקלים).
ומה עושה אותו אמיתי? בעיקר העובדה שמכינים אותו במקום על פי מתכון סודי שהביאו עמם בני הזוג דואניאס מטורקיה. מלבד הקבב, יש שם גם בשרים נהדרים על האש, ושווארמה הודו עם שומן ליה (45 שקלים בצלחת).
הראשונים 2 אור יהודה, 03-5331352, ראשון-חמישי 24:00-11:00, שישי 15:00-11:00, מוצ״ש- 24:00, כשר
פונדק אקספרס
המקום הוקם ב-1963 ביהוד על ידי ליאון נגרי, כפונדק למכירת קבבים בסגנון טורקי. כיום, מנהלים את הפונדק בנו של נגרי, שוקי, ואשתו - ציפי, שממשיכים להגיש את אותן הקציצות הטורקיות הנהדרות.
המקום פשוט ומשפחתי, יש בו כיסאות פלסטיק ואפס תפאורה, ולמרות זאת הוא כמעט תמיד מלא בסועדים שמגיעים במיוחד בשביל לטעום מהקבב ששמו הולך לפניו. את הקבב, אגב, תקבלו שם בתוך פיתה עם חומוס תוצרת בית, בצל על האש ופלפל ירוק חריף (26 שקלים למנה).
אלטלף 2 יהוד, 050-5708844, ראשון-חמישי 17:00-07:00, כשר
בורקס חזן
את המקום הבא, גם הוא ביהוד, פתח ב-1958 שבתאי קראדו, שלמד את רזי הכנת הבורקס באיזמיר שבטורקיה. לאחר שנים בהן הכין את הבורקס בעצמו, קראדו פרש מהמקצוע ואת מקומו ממלאים כעת כלתו רבקה, והחתנים שלו - דוד ויהודה.
את יריעות הבצק הדקות עד כדי שקיפות ממנו עשוי הבורקס, מכינים במקום. בהמשך, ממלאים אותן בתרד, גבינה, תפוח אדמה או בחציל אפוי (11 שקלים ליחידה). מביני עניין, יאכלו אותו בליווי ביצה קשה ואיירן (רוטב יוגורט טורקי) שגם אותו מכינים במקום, ועבורו תשלמו שם עשרה שקלים נוספים. אל תוותרו גם על קינוח הסוטלאץ' הטורקי - מעין דייסת אורז מתוקה שמוגשת עם אבקת קינמון מעל (10 שקלים).
המקום עצמו צנוע מאוד וכולל שלושה שולחנות בלבד, אך אל תתנו למראה החיצוני להשפיע עליכם, שכן יש הטוענים כי כאן נמצא הבורקס הטוב בארץ. והבונוס - מכיוון שהבורקסים עצמם אינם גדולים, בהמלך הביקור שלכם כאן תוכלו לטעום כמה סוגים שונים מבלי לסבול מכאבי בטן, או גרוע מכך - מייסורי מצפון קשים.
סעדיה חתוכה 26 מדרחוב יהוד, 03-5361649, ראשון-שישי 14:30-6:30, כשר
דונר
את המסעדה הטורקית הזאת פתחו לפני כ-15 שנה ביהוד האחים אמיר ולירז אוחיון, שם הם מגישים אוכל טורקי אסלי. בין היתר, אפשר למצוא שם שיפודים טורקיים, ביניהם קבב ושישליק טורקי המוגשים מעל לאפה עם ירקות חרוכים, טחינה וסלטים. אבל עם כל הכבוד לכל אלו, גולת הכותרת שלשמה רבים מגיעים לכאן היא בעצם השווארמה, שעשויה מפרגית והודו נקבה.
לצד השווארמה הזו נצלה כאן גם שיפוד של דונר קבב, שגם בשבילו שווה להגיע למקום במיוחד. הוא עשוי מבשר כבש ועגל טחון, מעוטר בכיפה של שומן כבש, והתיבול העדין יאפשר לכם לחוש היטב בטעמי הבשר של המנה הזו.
אברהם גירון 20 יהוד, 03-6325111, ראשון-חמישי 22:00-10:00, כשר
באבאג'ים
מזללת אוכל טורקי שהקים ניסים ברק בבת ים, ובחודש אוקטובר האחרון התרחבה ופתחה סניף נוסף ברחוב סלמה בדרום תל אביב. מדובר במקום פשוט ואותנטי, אולי בשל העובדה שמרבית העובדים במקום מדברים ביניהם טורקית ויודעים בדיוק מה הם עושים.
מנת הדגל כאן היא הדונר קבב בלחמעג'ון, שכוללת פיסות בשר נוטפות שומן שמונחות על לחמעג'ון דק שנאפה במקום, ומקבל משיחה של עגבניות, פלפלים אדומים ובשר טחון. מעל הבשר מוסיפים גם פטרוזיליה, בצל בסומק, עגבנייה ופלפל חריף צלויים על הגריל. להשלמת היצירה הקולינרית, סוחטים מעל מיץ לימון ומגלגלים את הכול יחד לגליל ארוך ומגרה במיוחד.
אבל הדונר הוא לא הדבר היחיד שמגישים כאן: יש גם שווארמה כבש (55 שקלים), שיפודים ומנות נוספות מהמטבח הטורקי כמו מרק אישקמבה (30 שקלים), לחם טורקי ופידה - מאפה ממולא בבשר, בפסטרמה טורקית או בגבינה. את הארוחה המשביעה הזו, מומלץ לקנח בתה טורקי ואיירן (10 שקלים) או בפודינג קרמל שנקרא בטורקית - "קזנדיבי". את השווארמה, אגב, אפשר להזמין גם בצלחת (וללא הלחמעג'ון), בפיתה או בלאפה.
רוטשילד 1 בת ים, 054-9488193, שני-שבת 22:30-11:30, לא כשר
סלמה 44 תל אביב, 054-9488193, לא כשר
מוטפאק
דוכן שווארמה טורקית שמשגעת את תל אביב, ומנוהלת על ידי בני משפחה אחת שמכינים את ה"איסקנדר" שלהם על פי מתכון סודי אותו הביאו מאיסטנבול ומדרום טורקיה. אגב "איסקנדר", מדובר במנת הדגל של המקום שהיא, למעשה, דונר טורקי המוגש על צלחת עם חמאה, רוטב עגבניות, יוגורט תוצרת בית, לחם וירקות צלויים בגריל. כל הטוב הזה נערם יחד למנה עסקית בגודל בינוני שמחירה 50 שקלים.
יש כאן גם לחמעג'ון עם בשר כבש וירקות צלויים (20 שקלים), בורקס שנאפה במקום עם מגוון מילויים (20 שקלים) וקבב, אותו אפשר לקבל גם בפיתה (29 שקלים), בבגט (35 שקלים) או בלאפה (37 שקלים).
דרך שלמה 110 תל אביב, 054-9072666, ראשון-שישי 21:00-9:00, לא כשר
Dilek's Turkish Bakery
במאפייה, שממוקמת מטרים ספורים מתחנת רכבת ההגנה בתל אביב, דילק בהג'י - שעלתה מטורקיה לפני 18 שנה - מכינה את בורקס המים היחיד בארץ. הוא עשוי מכמה שכבות של בצק יופקה שבושלו במים, ובין השכבות המלטפות יש מילוי נדיב של גבינה או של תרד וגבינה.
המאפה הזה הוא, למעשה, שילוב בין פשטידה ללזניה, אבל הקראסט בשכבת הבצק העליונה משייך אותו חד משמעית למשפחת הבורקס. המנה עצמה תעלה לכם שם 25 שקלים, ולצידה תקבלו גם ביצה קשה וסחוג.
אגב, מלבד הבורקס בהג'י מציעה במקום הקטן שלה גם עוגיות סולת טורקיות, בקלאווה ופודינג אורז שנקרא "קזנדיבי", ומזכיר מעט את השילוב שבין הקינוח "ירח מתוק" למלבי.
ההגנה 33 תל אביב, 054-9021634, ראשון-חמישי 21:00-7:30, שישי 18:00-7:30, לא כשר
איסטנבול
חמארה טורקית שפועלת בתל אביב והוקמה על ידי בן שלוין (או כפי שהוא מכונה: "בוגי בן"), עם תפריט שכולל עלי גפן, חומוס עם פול, גבינות מיובאות מטורקיה וקציצות דגים. בגדול, ההיצע של המנות כאן משתנה מעת לעת, ומחירן נע בין 39-20 שקלים.
אבל אם נודה על האמת, האוכל במקום הוא ממש לא העיקר; מדי ערב מארחים כאן הופעות שירה בסגנון טורקי, והאווירה בו היא כזו שתגרום לכם להרגיש כאילו אתם נמצאים באחד ממקומות הבילוי שפועלים בסמטאות של איסטנבול ולא ברחוב שואן בתל אביב.
אגב, מדי פעם מתארחים במקום גם שפים טורקיים שמכינים שם ארוחות בסגנון טורקי עם כל הקלאסיקות המוכרות.
רבי מאיר 40 תל אביב, ראשון,שבת 2:00-21:00, שני-חמישי 2:00-20:00, שישי 17:00-11:00, לא כשר
Pepo Burekas
מקום שנפתח לאחרונה בשוק הכרמל, ומציע אווירה צעירה ודינאמית. הישיבה במקום היא על הרחוב עצמו, והתפריט מציע כמה סוגי בורקס טורקי מעלי פילו ועם מגוון מילויים - החל מתפוחי אדמה, דרך גבינה ותרד ועד שילוב של תרד וגבינה.
את הבורקס עצמו מגישים שם לצד רסק עגבניות, חמוצים וסחוג (17 שקלים), ובתוספת של שלושה שקלים אפשר לקבל גם ביצה קשה שנאפתה בתנור. בגזרת השתייה, מציעים כאן קפה טורקי (5 שקלים), בירה מהחבית, ערק בטעמים וסחלב - לקינוח.
חבשוש חיים 32, 03-9307676 ראשון-חמישי 24:00-9:00, שישי 16:00-9:00, לא כשר
טורק לחמעג'ון
בשעות הצהריים, אי אפשר להתקרב למקום הזה שמקבץ אליו את כל העובדים באזור שנמנעים מהתור הארוך שמשתרך מחוץ להמבורגרייה הסמוכה.
מציעים כאן לחמעג'ון ומאפה "פידה" - על כל אחד מהם תשלמו 20 שקלים (כולל בשר שמפוזר מעל בנדיבות), כמו גם פינת סלטים טריים שכוללת סלט גזר מוחמץ, מלפפון חמוץ וכרוב. מלבד המאפים, תמצאו שם גם שווארמה דונר מבשר כבש, אדנה קבב וכופתא קבב.
נחלת בנימין 77 תל אביב, 03-5661661, ראשון-חמישי 22:00-11:00, שישי 16:00-11:00, כשר
בורקס טורקי אמיתי
הבורקס של מלכה וניסים, הוא אחד מדוכני הבורקס היותר מוכרים שפועלים בשוק הכרמל. מציעים שם מאפה טורקי אוורירי מבצק פילו, עצום מימדים, שמגיע בשלל מילויים ומוגש לצד ביצה אפויה בתנור, עגבנייה ושתייה קרה (28 שקלים). מלבד הבורקס יש שם גם לחמעג'ון, איירן, מלבי עם פירות יבשים וחלווה טורקית.
הכרמל 39 שוק הכרמל תל אביב, 03-5176980, ראשון-שישי 17:00-8:00, כשר
קפאסה
בבר-מסעדה הזה מציעים לחמעג'ון ירושלמי שמורכב מבצק דקיק שנאפה בטאבון אבן וממולא בבשר טלה קצוץ, צנוברים, טחינה ושמן זית, חצילים ועגבניות (52 שקלים).
מנה נוספת מהמטבח הטורקי שמוגשת שם היא האדאנה קבב - קבב טורקי מבשר בקר וכבש צלוי על הגריל המוגש על פוקאצ'ה לצד סלט עגבניות פיקנטי עם בצל ופלפלים חריפים, טחינה, הריסה ולימון כבוש (69 שקלים).
חיל הנדסה 6 באר שבע, 08-6655122, ראשון-חמישי 24:00-12:00, חמישי-שבת 1:00-12:00, לא כשר
אונזה
במקרה של המקום הבא לא מדובר במסעדה טורקית טיפוסית כמו אלו שסקרנו לאורך הכתבה, בעיקר בשל העובדה שהיא מציעה מאכלים נוספים מלבד מנות מהמטבח הטורקי. מצד שני, אם תגיעו לכאן ביום ראשון תגלו שיש למקום וייב טורקי ולא מעט מנות מהמטבח הע'ותמני שלא היו מביישות אף חמארה שפועלת בסמטאות איסטנבול.
בין היתר, תוכלו לזלול שם מאזות טורקיות (46-18 שקלים) כמו לחם סימיט טורקי, ג׳יג׳יק, טרמה איקרה, ומנות נוספות. למנה עיקרית מציעים שם את מנת ה"באליק כופתא" - חלת בריוש עם קציצת דג, טחינה יוגורט, קרם עגבניות וכוסברה (58 שקלים)
רבי חנינא 3 יפו, 03-6486060, ראשון-שבת 18:00- 23:45, לא כשר