דיאטת כדור הארץ: התזונה שעושה טוב לגוף ולסביבה
איך לאכול בריא וגם לשמור על כדור הארץ? פורום EAT-Lancet, פלטפורמה גלובלית מבוססת מדע, ניסחה כללים חדשים לאוכל מזין ובריא וזאת בלי לפגוע בכדור הארץ. עיקרי ההמלצות: הפחתה דרמטית של מוצרי מזון מהחי והוספת קטניות
הדיאטה שדואגת גם לבריאות שלכם וגם לכדור הארץ: לאחרונה פורסמו מסקנותיה של ועדה בינלאומית שביקשה להתמודד הן עם תזונתם הלקויה של מיליארדי בני אדם ברחבי העולם והן עם מניעת אסונות אקולוגיים.
דיאטת ה-"Planetary Health", (בריאות גלובלית, או דיאטת כדור הארץ, בתרגום חופשי), נהגתה על ידי הפורום EAT-Lancet - פלטפורמה גלובלית מבוססת מדע שמבקשת לנסח כללים שיספקו אוכל מזין לאוכלוסיית העולם שצפויה להגיע ל-10 מילארד בני אדם עד 2050, וזאת בלי לפגוע בכדור הארץ. הדיאטה מתמודדת הן עם תזונתם הלקויה של מיליארדי בני אדם ברחבי העולם, שגורמת למחלות ומוות, והן עם מניעת אסונות אקולוגיים. העקרונות שעליהם מבוססת הדיאטה דורשים הפחתה ניכרת באכילת בשר אדום בקרב תושבי מדינות המערב, ושינויי תזונה מרחיקי לכת ברחבי העולם. במסקנותיה, מתייחסת הוועדה בין השאר לתפקיד המשמעותי של החקלאות - בעיקר של תעשיית המזון מן החי - בתרומה לשינויי האקלים, הרס חיי הבר וזיהום הנהרות והאוקיינוסים.
"הכינוי Planetary Health Diet משקף את מאפייני הדיאטה, שמיטיבה הן עם בריאות האדם והן עם כדור הארץ", מסבירה אורית אופיר, דיאטנית קלינית ב"עתיד- עמותת התזונאים בישראל" ודוקטורנטית לתזונה באוניברסיטה העברית. "שימור הסביבה הוא אינטרס בריאותי לכל דבר ואמור להדאיג את כולנו, לא רק את שוחרי הסביבה, שכן סביבת המחייה שלנו משפיעה ישירות על בריאות האדם, שמושפעת מאיכות המים, האוויר, הקרקע ועוד".
עוד כתבות בנושא:
השמנת ילדים בישראל: האם ניתן למנוע את המגפה?
למנוע סרטן באמצעות תזונה: 6 המלצות
למה חשבו שסויה מסוכנת לבריאות - ומה גרם לשינוי בגישה
"בשנתיים האחרונות", מוסיפה אופיר, "האינטגרציה בין השיקולים הבריאותיים לסביבתיים מתחילה לבוא לידי ביטוי בהמלצות תזונתיות ברחבי העולם, ואחת הדוגמאות הבולטות לכך הן המלצות התזונה החדשות של קנדה ובריטניה, שהכריזו על הקטניות כמקור החלבון המועדף. יחד עם זאת, זו הפעם הראשונה שבה עולה קריאה חד משמעית וברורה לפעולה, כפי שהדו"ח מדגיש: 'המידע שיש בידינו הוא מספק וחזק דיו כדי לחייב פעולה מיידית. עיכוב בפעולה רק יוביל לעלייה בהתכנות השלכות רציניות ואף הרות אסון'".
עיקרי הדיאטה
אופיר מסבירה שהדגש המרכזי בהמלצות החדשות הוא צמצום מסיבי של צריכת חלבון מהחי,
לרבות ביצים ומוצרי חלב: "הצמצום מתבטא בפועל בשתי דרכים: ראשית, בתדירות הצריכה הנמוכה יותר, ושנית - בהפחתת גודל מנת הבשר או הדג בארוחה לכ-100 גרם, אם ניקח בחשבון שמנה סטנדרטית שנוהגים לאכול שוקלת בסביבות 200-150 גרם.
"חשוב לציין שתדירויות הצריכה עולות בקנה אחד עם המינונים המאפיינים את התזונה הים תיכונית - אחד מדפוסי התזונה הנחקרים והמומלצים ביותר כיום. לא מדובר רק בהגבלה המוכרת על צריכת בשר אדום, אלא גם במגבלה על צריכת עוף - הבשר העיקרי שנצרך בישראל, למנה קטנה פעמיים בשבוע בלבד, והפחתה דרמטית גם במינון צריכת הביצים ומוצרי החלב.
"לעומת כל אלה, הקטניות, שמאפיינות את התזונה הים תיכונית המסורתית, חוזרות למרכז הצלחת, ואמורות להוות את מקור החלבון העיקרי בתזונה היומית".
אופיר מסבירה שההמלצות לקבוצות המזון השונות מתייחסות לצריכה יומית עבור צריכה קלורית של 2,500 קק"ל. לכן, במקרה של מזונות מן החי, למינון היומי אין משמעות פרקטית (לדוגמה: 13 גרם ביצה), כך שיש להמיר את הכמות לתדירות צריכה שבועית. "הבחירה לשלב מזונות מן החי היא בגדר אופציה, ולא הכרח", היא מדגישה.
המלצות: טיפים לשילוב קטניות בתזונה היומית
מעבר למג'דרה ואורז עם שעועית, לקטניות יכולים להיות שימושים קולינריים מגוונים, ובהם מרקים, סלטים, המבורגרים, קציצות, חמין, ממרחים, חביתות מקמח חומוס או עדשים, ובל נשכח את המאכלים הלאומיים פלאפל (אפשר גם לאפות) וחומוס.
לחוששים מפני גזים - ככל שהופכים את אכילת הקטניות להרגל, הגוף מסתגל לעיכולן והגזים פוחתים ואף נעלמים עם הזמן. מומלץ להוסיפן לתזונה באופן הדרגתי, ולהתחיל עם הקטנות שבהן, למשל עדשים (במיוחד הכתומות). כמו כן, השריית הקטניות מומלצת מאוד, וגם תורמת להעלאת הערך התזונתי שלהן.
כדי להפוך את צריכת הקטניות לנוהג קבוע וספונטני, אפשר להשרות ולבשל בפעם אחת כמות גדולה של קטניות ללא תיבול, לחלק למנות בשקיות ולהקפיא. ניתן להפשיר בקלות מנה לפי הצורך. ניתן גם לקנות קטניות קפואות ואף מבושלות.
*ההמלצות מאת התזונאית אורית אופיר
וגם - התזונה שמסייעת לגוף להתגונן מפני סרטן: צפו בהמלצות>>