מגנזיום: מה לאכול כדי להתגבר על מחסור
על פי הערכות כ-20% מהאוכלוסייה סובלים ממחסור במגנזיום. כשאחת הבעיות היא שלא תמיד ניתן לזהות זאת בבדיקת דם. לרגל חודש המודעות לצריכת מגנזיום - כך תזהו את החסר ואיך ניתן להשלים אותו באמצעות תזונה
כמחצית מכמות המגנזיום נמצאת בשלד, כמחצית בשריר ורקמות רכות אחרות, ורק כ-1% בדם. בזה טמון הקושי בבדיקה מהימנה של מגנזיום, שהרי רמתו בדם לא משקפת את הסטטוס שלו בגוף.
אין הרבה נתונים סטטיסטיים אבל על פי הערכות, אחוזים ניכרים מהאוכלוסייה המערבית הבריאה לא צורכים מגנזיום במידה מספקת (360-420 מ"ג ביום למבוגרים).
על פי הספרות המדעית, בין 8%-20% מהאוכלוסייה בעולם סובלת מחסר במגנזיום, בדרך כלל החסר נפוץ יותר מנשים מאשר בגברים. בין סימני המחסור במגנזיום: התכווצות שרירים, חוסר תחושה, נימול, עייפות וחולשה. מחסור במגנזיום עלול להשפיע גם על פעילות הלב.
בין הסיבות למחסור:
צריכה מוגבלת של המזונות המכילים מגנזיום.
צריכה עודפת של סוכר ומלח.
צריכת אלכוהול.
סטרס, הזעה יתר, פעילות גופנית עצימה (ספורטאים, חיילים קרביים).
נטילת תרופות כמו כדורים משתנים, ואנטיביוטיקה.
מחלות ומצבים שונים כגון: השמנת יתר, סוכרת לא מאוזנת, מחלות מעיים (קרוהן, צליאק).
בגיל מבוגר עלול להיווצר במקרים רבים מחסור במגנזיום.
מקורות תזונה למגנזיום
מזונות העשירים במגנזיום הם קטניות, דגנים מלאים, סויה, שקדים, קשיו, בוטנים, ירקות בעלי עלים ירוקים, קוואקר, תפו"א, אבוקדו, בננה, שוקולד מריר.
בנוסף, אחד המקורות הנחשבים של מגנזיום הוא מים. אך יש לקחת בחשבון שמים מותפלים הם נטולי מגנזיום. בקניית מים מינרליים חשוב לשים לב לתכולת המגנזיום, להשוות ולהעדיף מים שעשירים יותר במינרל זה.
הכותבת היא ראש תחום תזונה קלינית הפקולטה למדעי הבריאות אוני' אריאל