שונית האלמוגים באילת היא אחת מהשוניות היפות בעולם, אבל למרות העובדה הזו - היו מי שפגעו בצורה קשה מאוד בשונית. לבקשת ynet התיר בית המשפט השלום באילת לפרסם סרטון, שבו תיעוד ההרס שגרמו העבודות שביצעה חברת קצא"א לשונית האלמוגים במפרץ אילת.
צפו בסרטון המתעד פגיעה קשה בטבע שלנו:
המדינה הגישה כתב אישום נגד קצא"א (קו צינור הנפט אילת-אשקלון) וחברה נוספת בגין פגיעה בשונית האלמוגים במפרץ. בסרטון, שצולם על ידי המומחה של רשות הטבע והגנים ד"ר אסף זבולוני, נראים אלמוגים שבורים ודגים גוססים. הסרטון צולם ב- 2014, כשלוש שנים לפני שחוף קצא"א נפתח לראשונה לציבור, לאחר עשרות שנים שבהן היה סגור. כיום המבקרים במקום יכולים להתרשם מהטבע התת ימי המרשים ומתהליכי השיקום שלו.
בתחילת חודש ינואר 2014, במהלך עבודות שביצעה קצא"א באמצעות קבלן חיצוני, חתכו עובדי חברת "מרינה דרומית דיוורס בע"מ" כלונסאות בשטח הנמל שנפלו לקרקעית הים. החברה התחייבה לפרק "דולפין", נקודת הקשירה של מכליות הנפט במזח, ולפרק 14 כלונסאות פלדה. מבלי שקיבלו אישורים מרשות הטבע והגנים, עובדי "מרינה" החלו לעבוד במקום.
הם חתכו תשעה כלונסאות וחמישה מהם נפלו לקרקעית הים. "עבודות אלה, לרבות חיתוך הכלונסאות, גרמו לפגיעה קשה הן לערכי הטבע שגדלו על הכלונסאות והן לשוניות שנמצאות למרגלות אותן כלונסאות, שבה נדרסו ונשברו אלמוגים רבים", נטען בכתב אישום שהגישה המדינה. לפי הערכות, מעל ל-2,600 אלמוגים נפגעו וכך גם דגים וחסרי חוליות נפגעו או מתו.
כדי להבין את עומק הפגיעה בשונית באתר העבודות של קצא"א, חשוב להבין כי במקום מינים נדירים ביותר, ואף כאלה שלא מצויים בשונית הטבעית באילת. לכתב האישום צורפה חוות דעת מומחה, שכתב ד"ר אסף זבולני, דוקטור לאקולוגיה וביולוגיה של שוניות אלמוגים ואקולוג מפרץ אילת. "בעשורים האחרונים אנו עדים להידרדרות במצבן של שוניות אלמוגים במקומות רבים בעולם, כאשר פעילות האדם, במקרים רבים, היא זו שתורמת באופן משמעותי להידרדרות זו. כל פגיעה בבעלי חיים מוגנים עלולה גם להפר את האיזון העדין שקיים במערכת האקולוגית ולגרום לתגובת שרשרת, שבסופה אוכלוסיות מינים שלא נפגעו ישירות מפעולה זו, נפגעות אף הן באופן משמעותי".
ד"ר זבולוני תיאר בחוות הדעת את שראה בצלילה: "כאשר נכנסתי לצלילה נדהמתי מהנזק שנגרם... ראיתי שהחלק העליון של חמישה עמודי מזח נחתך והופל לקרקעית הים עם כל ערכי הטבע המוגנים שגדלו על העמודים... אלמוגים רבים נשברו או כוסו בחול ואבנים. על קרקעית הים הבחנתי בכמות גדולה של אלמוגים שבורים וחסרי חוליות נוספים שנפגעו כתוצאה מעבודתם... גלשו כמויות גדולות של חול ואבנים מטה וקברו תחתם אלמוגים רבים".
מעבר לפגיעה הנראית לעין, לפי הערכה בעלי חיים רבים מתו במהלך העבודות. "אני מניח שהנזק הנלווה לפגיעה באלמוגים מגיע למספרים הרבה יותר גדולים. למשל, אלמוג בוגר - מאכסן לעיתים בין ענפיו עשרות דגי כרומית, סרטנים, נחשוני-ים וחסרי חוליות נוספים. אם אלמוג זה נפגע (נשבר, או נקבר בחול) מתים יחד איתו רוב בעלי החיים שמצאו באלמוג זה מקום מסתור", אמר החוקר.
לפי חוות הדעת את הנזק הגדול ניתן היה למנוע בקלות. "הנזק החמור שנוצר היה יכול, ללא כל צל של ספק, להימנע אם הקבלן היה מתאם את העבודות עם רשות הטבע והגנים", נכתב בחוות הדעת. לדברי ד"ר זבולוני ניתן היה להעתיק את האלמוגים למקום אחר.
הסרטון שבו תיעוד הנזק הוצג בבית משפט השלום באילת, כאשר ד"ר זבולוני הסביר לנוכחים על אודות ההרס שתועד. עו"ד יאיר הלר, התובע בתיק מטעם המדינה, התעקש שבית המשפט יתרשם מהנזק כשד"ר זבולוני מסביר בכל רגע מה רואים. "אפשר לראות איך חתיכות מתכת מהמזח שהתקלפו נפלו על השונית, חתיכת מתכת שנפלה מהעמודים ויחד איתה אלמוגים", סיפר בבית המשפט. כל האזורים הלבנים הם שברי אלמוגים או אלמוגים שכוסו בחול. שברים, שברים, שברים. כמובן שלא רק אלמוגים נפגעו כאן, אלא כל אלפי היצורים שחיים בין אלפי האלמוגים... כאן רואים דג גוסס שנאסף. דגים אלה נמצאים בין האלמוגים שם הם משחרים לטרף. כנראה כאשר הדבר הזה קרה הם כוסו בחול או איבדו את ביתם". ההוכחות בתיק נמשכות גם כיום.
מקצא"א נמסר בתגובה: "המקרה המתואר מתברר בימים אלו בבית המשפט, ועל כן מנועה החברה מלהגיב עליו".