כשכל הנוכחים הם מבוגרים, דרוש ילד שיזעק שהמלך הוא עירום, וכשהקהל כולו הוא על טהרת ההייטקיסטים וחסידי הסקטור הפרטי, דרוש עובד ציבור כדי להגיד את מה שאיש מהם לא מעז לומר. ובמקרה של אירוע ה"קנאביס טק", שנערך בתל-אביב ביום שלישי השבוע ונועד להפגיש סטארטאפים בתחום הקנאביס עם משקיעים פוטנציאליים, עובדת הציבור הייתה המשנה למנכ"ל משרד הכלכלה, נעמה קאופמן פס. היא הוזמנה לשאת דברי ברכה, ולפני שצללה למחוזות התודות המפותלים ועמוסי השמות, הספיקה לומר למאות הנוכחים את המשפט המדויק הבא: "הבטיחו שנעשן, הבטיחו פופקורן, הבטיחו שנאכל עוגיות. איפה כל זה?"
שום עוגייה לא הוזעקה אל הבמה ואף לא ג'וינט. ככה זה כשמרימים אירוע מינגלינג לתעשייה שאת המוצר שלה אסור לצרוך בישראל. הטריגר שבזכותו נאספו בעלי חברות, משקיעים, סקרנים, מדענים, עסקנים וסטלנים על גג בניין גן העיר, הוא החלטה של ממשלת ישראל מלפני כחודש, שמתירה לחברות פרטיות לייצא קנאביס רפואי. האישור רלוונטי לגידול, ייצור, אחסון והפצה מישראל החוצה, כשהממשלה מעריכה שהיקף שוק הקנאביס הרפואי העולמי עומד על כ-100 מיליארד שקל בשנה, והפוטנציאל הכלכלי של היצוא מישראל מגיע ל-4 מיליארד שקל בשנה.
וכך, באירוע הסתובבו אנשים ומילמלו ביטויים כמו "רגולציה" ו"מלאן כסף". כמה סוגי אוכלוסייה עיקריים הגיעו לשם: יזמי קנאביס צעירים, לבושים בסגנון כיף-אלגנט עם חיוך שובב; משקיעים וסקרנים שנראים בעלי כיסים עמוקים, רובם גברים מעל גיל 50; חקלאים ומדענים שחוקרים את הקנאביס ונראים כמו החבר'ה מהגרעין של אורי אריאל שנקלעו לאירוע היי-טק; ומחפשי בוננזה בשנות ה-20 לחייהם ששמעו שיש הרבה כסף בקנאביס ומחפשים דרך להשתלב. למרות שהחלטת הממשלה מדברת על יצוא קנאביס רפואי בלבד, התחושה באוויר הייתה של חגיגה לרגל פתיחתו של ענף כלכלי חדש בישראל, שממש לא ייעצר בקנאביס הרפואי.
מספר סטארטאפים ישראליים הציגו את מוצריהם. הבולט שבהם היה "קניבל", שהעמיד מכונה להכנת פופקורן עם שמן קנאביס, שמשכה את הנוכחים בעזרת חוש הריח. אלא שהאכזבה מיהרה להגיע כשהסקרנים התבשרו כי השמן בפופקורן איננו מזן שממסטל. למה? כי אסור למכור קנאביס בישראל, ולמסטל עשרות אנשים במרכז תל-אביב זה הכי להשתין מהמקפצה.
קניבל משווקים מוצרי מזון המכילים קנאביס בריכוזים משתנים. הם עומדים להתחיל למכור בארה"ב ובקנדה קאפקייקס עם קנאביס, שייקים, בצק לעוגות, ממתקים ואפילו תבלין לפיצה שמעורבב בקנאביס, כשהשוס הוא המחירים. "בראוני של 100 גרם עם רבע גרם THC (אחד החומרים הממסטלים שבצמח) יעלה בארה"ב 30 דולר", מספר מנהל השיווק, זיו טרנר, "צנצנת של 60 סוכריות גומי עם קנאביס תעלה 150 דולר, כלומר 10 שקלים לסוכרייה. יש בתחום הזה כסף לא פרופורציונלי לשום ענף אחר בתעשיית המזון".
סטארט-אפ אחר שמשך את תשומת הלב היה "סידו" (Seedo), שמייצר מין אינקובטורים ביתיים לגידול קנאביס. המכשיר מגדל בעצמו תוך שלושה חודשים שיח קנאביס שמכיל 100-90 גרם פרחים.
המכשיר לא דורש התערבות אדם, מלבד חיבור לברז מים או לחלופין להזין לתוכו מים אחת לכמה זמן. עלות התענוג היא 2,400 דולר. לפי המחירים הממוצעים של גראס בישראל כיום (כ-80 שקל לגרם) – שלושה משתמשים שמעשנים 10 גרם בחודש כל אחד, יחזירו יחד את ההשקעה תוך שלושה חודשים וחצי.
גם סידו וגם קניבל לא מוכרות בישראל, אם כי ישראלים יכולים להסתכן ולהזמין את מוצריהן ברשת ולקוות שרשויות החוק לא יעלו עליהם.
אירוע הקנאביס טק הופק על ידי ארגון "יוזמה לאומית" של אראל מרגלית, שיחד עם משרד הכלכלה הקים את קהילת החדשנות "פודטק ישראל", תחתיה יפעל גם שוק הקנאביס ההולך וצומח. פרופ' דן לבנון, בעבר המדען הראשי במשרד החקלאות, שדיבר באירוע, מסביר שלתעשיית הקנאביס הישראלית יש פוטנציאל צמיחה גדול, כי "כבר עשרות שנים שהאקדמיה בישראל חוקרת את הקנאביס ויש לנו הרבה מאוד ידע בנושא. בארה"ב, למשל, לאקדמיה אסור לחקור את הקנאביס, למרות שהצמח חוקי בלא מעט מדינות. בקולורדו, נגיד, אסור למדענים לחקור קנאביס באוניברסיטה, אבל מותר לעשן אותו ברחוב. חוץ מזה, יש לנו בארץ שמש וזה מעולה לגידול".
מרגלית נתן נאום שעסק בחזונו להפרחת הגליל במפעלי היי-טק, בין השאר מתחום הקנאביס, באותו הטון מסרטון ה"קיבינימט" המפורסם – עם הרבה תשוקה ובווליום גבוה. הוא משוכנע ששוק הקנאביס יהפוך גדול יותר מהשוק המיועד למטרות סטלה. הוא עצמו, לטענתו, לא עישן בחיים.
קאופמן פס הפצירה ביזמים שהגיעו: "דברו איתי אם אתם נתקלים באיזשהו חסם רגולטורי בכל הקשור ליצוא קנאביס ואעזור". למה בעצם זה כל כך חשוב לה? כי "יצוא מכניס מסים לקופת המדינה, היצואניות יעסיקו כאן עובדים, ונתבסס כמעצמה בתחום הקנאביס והפוד-טק, מה שיתרום לחוסן ולביטחון של ישראל", היא מסבירה.
את אוהבת קנאביס?
"לא ניסיתי, חלילה. בעלי שופט, אז בכלל".