שתף קטע נבחר

קיווי, אפרסמון או בננה: הבריאות שבפירות החורף

הפירות שנפוצים בחנויות הישראליות בעונת החורף הם טעימים ומגוונים, ולכל פרי יש את היתרונות התזונתיים שלו. מה מכילים האגס, הקיווי, האנונה, הבננה והאפרסמון, ולמה כדאי לנו לערבב את כולם לסלט פירות טעים וצבעוני?הדיאטנית טופז דרזנר מסבירה

 

 

לכל עונה יש את הפירות האופיינים לה, ולכל פרי יש יתרון תזונתי ובריאותי ייחודי. זאת הסיבה שמומחים רבים ממליצים לגוון באכילת פירות במגוון צבעים - שילוב הצבעים תורם למגוון רחב יותר של יתרונות תזונתיים.

 

הפירות שמאפיינים את החורף הישראלי הם אגס, אפרסמון, אנונה, בננה, גויאבה, פסיפלורה, קיווי, תפוח, תות שדה ופירות הדר. כל הפירות ברשימה הזו עשירים בוויטמין C ובמגוון ויטמיני B. בנוסף על כך, כל אחד מצבעי הפירות הוא ביטוי של משפחה מיוחדת של נוגדי חמצון (ראו טבלה מטה), וכל הפירות עשירים בסיבים תזונתיים ובמינרלים כמו אשלגן, מגנזיום, סידן וברזל. כל העושר התזונתי הזה תורם לבריאות הגוף, מחזק את מערכת החיסון, מונע מחלות ומשפר את תפקוד מערכת העיכול.

 

 

קיווי (צילום: shutterstock)
80% מכמות הוויטמין C המומלצת ביום. קיווי(צילום: shutterstock)
 

ההמלצה: 3 מנות פרי ביום עם גיוון לאורך השבוע

את הפירות אפשר לאכול כמו שהם, או כסלט פירות, שמספק שילוב מצוין של כל הבריאות יחד. כדאי מאוד להימנע מהוספת סוכר לסלט הפירות - הפירות מתוקים כשלעצמם ואינם צריכים חיזוקים. לגיוון הטעם ולתוספת בריאות, שלבו אגוזים ושקדים טבעיים לסלט הפירות או לצד הפרי. האגוזים והשקדים מאטים את קצב ספיגת הסוכר מהפרי, ויחד איתו מספקים תחושת שובע מושלמת. ויטמין ה-C מהפירות גורם לספיגה מוגברת של המינרלים מהאגוזים והשקדים, וכך נוצר שילוב מנצח.

פירות לפי צבעים ()

אגס

עשיר במיוחד בסיבים תזונתיים (אגס אחד תורם כ-15%-20% מכמות הסיבים היומית המומלצת). בשל כך, אכילת אגס טובה מאוד למניעת עצירות. האגס מכיל ויטמינים ומינרלים כמו אשלגן, מגנזיום, ברזל וזרחן, וכן ויטמין A ו-C. ניתן למצוא אגסים ירוקים ואדומים - ההבדל ביניהם הוא בסוג נוגד החמצון.

 

אנונה

עשירה בוויטמין C ומקור לוויטמיני B, ובעיקר ויטמין B6. האנונה עשירה בסיבים תזותיים (100 גרם אנונה מכילים 15% מכמות הסיבים היומית המומלצת). ריכוז הפחמימות באנונה גבוה, ולכן חצי אנונה נחשבת כמנת פרי. האנונה שייכת לפירות הלבנים.

 

אנונה (צילום: shutterstock)
עשירה מאוד בסיבים תזונתיים. אנונה(צילום: shutterstock)
  

אפרסמון

שייך למשפחת הפירות הכתומים ועשיר בבטא קרוטן. האפרסמון עשיר בויטמינים A, C ו-E ובסיבים תזונתיים - פרי בינוני יספק כ-20% מהצריכה היומית המומלצת של סיבים. אכילה של אפרסמון ביום אינה בעייתית לרוב האנשים, אבל לאנשים הסובלים מבעיות מעיים ההמלצה היא לא לאכול אפרסמון בכלל בגלל הקליפה הקשה לעיכול, שעלולה לגרום הידבקויות. האפרסמון הוא פרי מתוק וטעים, שיכול לשמש תחליף לממתק יומי עשיר בוויטמינים ודל בשומן.

 

בננה

פצצת אנרגיה צהובה, ששייכת גם היא למשפחת הפירות הלבנים. הבננה מכילה כמות גבוהה של סיבים התורמת לתחושת השובע, היא מקור מצוין לאשלגן שמסייע בהורדת לחץ הדם, ומהווה מקור למגנזיום - התורם גם הוא לשמירה על לחץ הדם ומונע התכווצות שרירים. הבננה מכילה סיבים פרה ביוטים, שמשמשים כמצע לחיידקים "הטובים" של מערכת העיכול ובכך תורמים לשמירה על בריאותה ולספיגת ויטמינים ומינרלים מהמעי.

 

קיווי

אחד הפירות העשירים ביותר בוויטמין C - קיווי אחד מספק כ-80% מכמות הויטמין C המומלצת ליום. הירוק של הקיווי שייך לכלורופיל - נוגד חמצון חשוב במיוחד. לקיווי כמות רבה של סיבים תזונתיים, ויטמין K, ויטמין E, חומצה פולית, אשלגן ומגנזיום.

 

 

טופז דרזנר היא הדיאטנית הראשית בחברת שומרי משקל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מנה משולבת של בריאות. סלט פירות חורף
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים