שתף קטע נבחר

לראשונה בארץ ובעולם: יום צמצום מזון

כ-2.3 מיליון טונות של מזון, בשווי של 19.5 מיליארד שקלים, מושלכות בישראל מדי שנה. משפחה ממוצעת זורקת כרבע מהמזון שהיא קונה, בשווי של כ-8,000 שקל בשנה. יום צמצום בזבוז מזון מצוין לראשונה בעולם היום (ג'), 12/3, ומעכשיו מתחילים לצמב"ז

היום, יום ג', 12 במרץ 2019, מצוין לראשונה יום צמצום בזבוז המזון (Food Waste Day) בארץ ובעולם, ביוזמת ארגון The Natural Step ישראל (TNS ישראל), במטרה להעלות מודעות ולצמצם את בזבוז המזון (לצמב"ז) בכל המגזרים במשק כחלק מהאתגר העולמי.

 

צפו בראיון בנושא באולפן ynet:

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הנתונים מראים תמונת מצב מדאיגה: ישראל נמצאת במקום השני בבזבוז מזון מבין מדינות OECD, ומייצרת מדי שנה 2.3 מיליון טונות של פסולת מזון – כשליש מהייצור המקומי. 50% מהמזון שנזרק ראוי למאכל ומגיע לאשפה לא משום שתוקפו פג, שאינו מזין או שהוא לא בריא למאכל, אלא כתוצאה מדפוסי התנהגות, חוסר מודעות, הרגלי קנייה לקויים ועוד.

 

משפחה ממוצעת מוציאה כ-2,700 שקלים בחודש על מזון, זורקת לפח כרבע מהקניות שלה ולכן מבזבזת כ-8,000 שקלים בשנה, כמעט 700 שקל בחודש, על מזון שהולך לפח.

 

 

תפוחים שהיו אמורים להיזרק בקערה (צילום: ענבר שחק)
מנות שהוכנו מרכיבים שהיו מיועדים להשלכה(צילום: ענבר שחק)

 

כמונו, גם יתר העולם מבזבז אוכל, והכמות הופכת לבלתי נתפסת במספרים: 4.3 מיליון טונות של מזון מתבזבזות ברחבי העולם ביום, בעלות של 900 מיליארד דולר בשנה. האו"ם זיהה את הבעיה, ובשנת 2015 הכריז על יעד חדש: הפחתת בזבוז מזון ב- 50% לנפש, והפחתת אובדן מזון לאורך שרשרת הייצור והאספקה עד שנת 2030.

 

במחקר בנושא בזבוז מזון שנערך בקרב 501 מרואיינים בגיל 18 ומעלה, ובוצע על ידי מכון פאנלס עבור The Natural Step ישראל, נמצא שהשלכת אוכל היא בין הנושאים הבולטים המטרידים את המשיבים, אך הנתון המפתיע היה חוסר המודעות של המשיבים לכמויות שהם משליכים לפח - למעלה ממחצית המשיבים ציינו שאינם זורקים כמויות גדולות של מזון בבית. 79% מהמשיבים ציינו שהם מעוניינים במידה רבה לפעול לצמצום כמות המזון שהם זורקים.

 

למה חשוב לצמב"ז? לתופעה יש השלכות רבות, ובהן הנצחת פערים חברתיים המובילים לאי שוויון חריף. מבחינה חברתית, בזמן שצד אחד זורק, הצד האחר נותר רעב. מבחינה כלכלית, יוקר המחיה גדל - בכסף הנזרק ישירות לפח ניתן היה ללמוד, לקנות סמארטפון או לצאת לחופשה. מבחינה סביבתית, מדובר באובדן משאבים שהושקעו בייצור מזון שבוזבז, בשינועו של המזון, בטיפול בפסולת של אריזות, זיהום אוויר ועוד.

 

מודל חלופי: קנה אחד, קבל אחד במועד מאוחר יותר

בין הפתרונות: לפי תוצאות המחקר, השינוי הנדרש ביותר ברשתות שיווק המזון הוא קיומן של אריזות בגדלים מגוונים יותר. במקביל ניכרת דרישה מהמרואיינים להצגת מודל קידום מכירות שונה בסופרמרקטים, כמו למשל "קנה 1 וקבל 1 נוסף במועד מאוחר יותר" (במקום 1+1), וכן הנחות על מוצר סמוך לתאריך התפוגה שלו.

 

חשוב להבין שהאחריות אינה מוטלת רק על צרכן הקצה. גם לשרשרת אספקת המזון יש חלק משמעותי בהיקף הבעיה: יצרנים, ספקים, רשתות שיווק ומזון, רשויות מקומיות, יבואנים, נקודות הפצה ומכירה וגופי הסעדה ואירוח, וגם מקומות עבודה האחראיים להזנת עובדים.

 

אוכל שהיה מועמד להשלכה (צילום: ענבר שחק)
מנות שהוכנו מרכיבים שהיו מיועדים להשלכה(צילום: ענבר שחק)

 

The Natural Step ישראל הוא עסק חברתי הפועל להטמעת קיימות אסטרטגית בחברה הישראלית, ועם מייסדיו נמנית מנכ"לית הארגון, מיכל ביטרמן. הארגון, שהוקם בשנת 2012, הוא חלק מהרשת העולמית The Natural Step הפועלת זה קרוב לשלושה עשורים.

 

להעלות את המודעות לסוגיית הבזבוז העצום של מזון

במטרה לעודד עשייה, ארגון TNS ישראל, יזם יום בינלאומי שנקרא FWD) Food Waste Day). התאריך שנבחר הוא 12 במרץ, והשנה יחברו לראשונה ארגונים רבים בארץ ובעולם לפעילויות שנערכות באותו יום במטרה להעלות את המודעות לסוגיית הבזבוז העצום של מזון, ולעודד עשייה וצמצום בזבוז מזון במגזר האזרחי והפרטי. היום יכלול בתוכו פעילויות שונות כמו גם סיורים, סדנאות והרצאות.

 

"יזמנו וניהלנו את תהליך ההקמה של מעבדת חדשנות וקיימות לצמצום בזבוז מזון שבה שותפים 40 ארגונים עסקיים, ציבוריים וממשלתיים", מספרים אנשי הארגון. "נציגים של כל שרשרת האספקה, שאינם רגילים לדבר זה עם זה, התכנסו בחדר אחד במסגרת המעבדה והבינו מהי נקודת התורפה - עיוורון. אנו כצרכנים סופיים עיוורים, ולמערכת יש תמריץ לעוור את כולנו.

 

אוכל שהיה מועמד להשלכה (צילום: ענת פייסר)
"אנו כצרכנים סופיים עיוורים, ולמערכת יש תמריץ לעוור את כולנו"(צילום: ענת פייסר)

 

"המערכת מונה את היצרנים, רשתות שיווק המזון, מסעידים גדולים ואת הגוף הרגולטורי המכתיב את החוקים - הממשלה", הם מסבירים. "בין תוצרי המעבדה קיימת אמנה וולונטרית שעליה חתומים נציגים של כלל בעלי העניין בתחום המזון, ומטרתה לעורר מודעות ציבורית וממשלתית ולקדם עשייה למען צמצום בזבוז המזון".

 

לפעילות המעבדה והאמנה וליום עצמו נרתמו עשרות רבות של ארגונים בישראל המאמינים בנושא, ובהם יוניליוור, צה"ל, טיב טעם, רשת ויקטורי, טבע קסטל, מלונות דן, משרדי הממשלה (כלכלה, בריאות, הגנת הסביבה, חינוך וחקלאות), עיריות תל אביב וכפר סבא, יקב הרי גליל, מלונות פרמייר קיסר ישראל, hp אינדיגו, אדם טבע ודין, לקט, לתת, התאחדות התעשיינים - יצרניות המזון, The Kitchen, משרד עו"ד גולדפרב-זליגמן, החברה למתנ״סים, היוזמה הלאומית 2020, אקו 99, התנועה הקיבוצית, FOODY, ארגונים אזרחיים נוספים ושגרירויות שונות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים