מה אוכלים בערד?
יצאנו לסיור קולינרי בערד וגילינו מארחים ביתיים מכל העדות, מסעדה סינית, בית קפה עם עוגות נהדרות ועוד שלל דברים טעמים שכדאי להכיר
ערד לפעמים מצטיירת כעיירה מדברית שנמצאת אי שם בקצה העולם שמאלה. אבל בפועל, מדובר ביישוב שנמצא במרחק 40 דקות נסיעה מבאר שבע.
כאשר בודקים את ההיצע הקולינרי בערד מתגלה הפתעה: בעיר הזו פועלים מארחים ביתיים מכל העדות, מבשלת בירות שבסופי שבוע הופכת לבר שכונתי ומוסד עירוני שקיים מאז 1985 והוא שם דבר לא רק בעיר עצמה אלה בדרום כולו.
בערד יש גם מסעדה סינית מיתולוגית וגם שף צעיר ומלא תעוזה שמארח קבוצות רוכבי אופניים לארוחות מלאות השראה מול נוף מדברי עוצר נשימה. יצאנו לסיור קולינרי מפתיע בעיר.
אנהמיה
אדווה גולן היא בכלל מעצבת פנים ותכשיטים במקצועה, אבל בעקבות מהפך תזונתי שעברה במהלך השנים האחרונות, החליטה להתמקד בבישול של אוכל בריא ותוך כדי גם לעשות את מה שהיא הכי אוהבת - לארח אנשים בביתה.
גולן, מציעה במהלך האירוח שלה ארוחות בוקר וערב המורכבות ממנות מקוריות ומשתנות - צמחוניות וטבעוניות, המיוצרות מחומרי גלם מקומיים - אותן אפשר לזלול בסלון ביתה המרווח או במרפסת הפסטורלית שבחוץ.
ולמרות העובדה שהמנות משתנות, ארוחת הבוקר תמיד תכלול פוקצ'ות ביתיות, פשטידות וקישים, לצד גבינות מיוחדות כמו קממבר אפויה וממרחים שגולן מכינה בעצמה. תוכלו גם לבקש ממנה שתכין לכם בוריק ללא ביצה או עוגת שוקולד טבעונית לקינוח. ארוחת הבוקר תעלה לכם כאן בין 120-60 שקלים לסועד, ועל ארוחת הערב תשלמו 200 שקלים.
גולן, תקבל אתכם גם אם תגיעו כחלק מקבוצה וגם אם תגיעו רק כזוג, והדרישה היחידה היא לתאם מראש את הגעתכם. פרטים לגבי הארוחות הפתוחות הקרובות אפשר לקבל בעמוד הפייסבוק של גולן.
ערד, 054-5821483, לא כשר
אירוח מרוקאי ביתי של עליזה בן נר
עליזה בן נר עלתה עם משפחתה ממרקש שבמרוקו לערד כשהייתה ילדה, בבגרותה סיימה לימודי כימייה וכיום היא מארחת בביתה - שמעוצב כמו ארמון מרוקאי, עמוס בפריטי אומנות שהיא מייצרת בעצמה - לארוחות מרוקאיות אותנטיות. מחוץ לבית יש גינה קטנה עם מזרקה, שמוסיפה לאותנטיות של המקום.
במהלך הארוחה, בן נר תגיש לכם בכלים מרוקאיים יפהפיים מגוון סלטים פיקנטיים, ובהמשך גם כמה סוגי קוסקוס בדרגות שונות של מתיקות, חלקם עם תוספת בשר וחלקם צמחוניים. ואגב, אם תרצו גם ללמוד איך להכין את הקוסקוס - בן נר מעבירה במקום גם סדנאות להכנת קוסקוס כהלכתו (70 שקלים למשתתף).
ארוחה בשרית תעלה לכם שם 150 שקלים, ועל ארוחה צמחונית תשלמו 120 שקלים. הארוחות מיועדת ל-20-5 סועדים (כל יום במשך השבוע מלבד שישי ושבת).
ערד, 054-3150526 לא כשר
Bike Lodge Arad - אירוח ביתי של השף גיא פיסטרוב
השף גיא פיסטרוב למד את רזי הבישול בארגנטינה, וכשחזר ארצה עבד בלא מעט מסעדות נחשבות באזור המרכז. כיום, הוא מארח בביתו שבערד לארוחות שף, או נכון יותר בזולה הסמוכה לביתו שמשקיפה על הנוף המדברי היפהפה שמסביב. מלבד הארוחות, הוא מציע גם אירוח לקבוצות של רוכבי אופניים שמגיעים לאזור ומחפשים מקום ללון בו.
הארוחות אצל פיסטרוב מיועדות ל-20-8 סועדים, והן מורכבות מנתחי בשר שעוברים עישון או צליה על הגריל הארגנטינאי שממוקם בחצר ביתו וממנות ללא בשר שמיוצרות מחומרי גלם מקומיים אותם הוא מלקט מידי יום.
מחיר הארוחות נע בין 400-220 שקלים, ויש לתאם את ההגעה למקום מראש. פרטים נוספים אפשר לקבל בעמוד הפייסבוק - Bike Lodge Arad.
ערד, 052-4788198, לא כשר
מיסטר שי
המסעדה הבאה מסתתרת מאחורי מתחם מסחרי קטן, מיקום שגם הוויז בעצמו לא יצליח לעזור לכם למצוא. אבל ברגע בו תעברו את מפתן הדלת ותיכנסו פנימה, לתוך החלל הלא גדול, תציף אתכם אווירה שנעה בין אותה אווירה שהייתה במסעדות הסיניות שפעלו כאן בשנות ה-80, לבין האווירה שיש במסעדות התאילנדיות שפועלות כיום.
"מיסטר שי" הוקמה ב-1990 על ידי שי ורותי, בני זוג, הוא ממוצא תאילנדי שעלה ארצה ב-1979 והיא צברית שנולדה בישראל. השניים מציעים כאן תפריט שמורכב ברובו ממנות סיניות, לצידן יש גם כמה מנות מהמטבח התאילנדי ובחמש השנים האחרונות נוספו לו גם מנות סושי.
בני הזוג אחראים גם על הבישול וגם על ההגשה לשולחנות, ועושים זאת באדיבות רבה. אז מה אוכלים כאן? אגרול (25-15 שקלים), מרק תירס (15 שקלים) ומנות קלאסיות מהמטבח הסיני - ישראלי כמו עוף חמוץ מתוק (46 שקלים) ועוף בשומשום (43 שקלים) וכמה מנות מוקפצות סגנון אסייתי. לקינוח, מציעים במקום סושי מתוק במילוי שוקולד (35 שקלים).
הפלמ"ח 32 ערד, 08-9955506, ראשון-חמישי 23:00-12:00, שישי 15:00-12:00, שבת 23:00-21:00, כשר
אופרה
בית קפה השייך לבני הזוג יגאל ואירה גורביץ, שנמצא בקניון של ערד, במיקום שבו פעל בעבר סניף של רשת בתי הקפה "קפולסקי". כבר בכניסה למקום, תחכה לכם ויטרינה עם שלל עוגות נהדרות (כל עוגה עולה שם 24 שקלים) ביניהן עוגת דובדבן פיסטוק, עוגת נפוליאון מצוינת וקינוח של לימון וקוקוס.
מלבד העוגות, מציעים שם גם ארוחות בוקר, פסטות טריות דגים ומנות אסייתיות. ואגב, לבני הזוג יש גם קייטרינג חלבי ובשרי הנושא את אותו השם כמו של הבית הקפה.
קניון ערד, 08-9205062, ראשון-חמישי 21:00-9:00 שישי 15:00-9:00, כשר חלבי
לנגב בנגב
מסעדת פועלים שמתמחה במנות חומוס, ונפתחה לפני פחות משנה לאחר שבעיר לא פעלה אפילו מסעדה אחת מהז'אנר המדובר.
התפריט במקום מציע ארוחת חומוס מלאה ב-38 שקלים (מנת חומוס + שתי פיתות + חמוצים + סלט + צ'יפס + שתייה קלה + קפה), שקשוקה (25 שקלים כולל פיתות, חמוצים וסלט), קבב בבגט (35 שקלים), שניצל בפיתה או בבגט (23-20 שקלים) ומעורב ללא טחול (35-32 שקלים). את כל המנות מגישים במקום בכלים חד פעמיים אקולוגיים, לצד מבחר קלאסי של סלטי פתיחה.
יהודה 1 ערד, 073-7368699, ראשון-חמישי 21:00-10:30, כשר ללא תעודה
מוזה
המסעדה המיתולוגית של ערד, שפועלת בעיר משנת 1985 ולאחרונה אף שינתה מיקום ונמצאת כיום סמוך לתחנת דלק. מחוץ למסעדה, בה עובדים רבים מצעירי העיר, יש חצר המשמשת להופעות, ובחלל הפנימי שלה יש בר שמציע 27 סוגי בירה ולא מעט צעיפים של קבוצות כדורגל המכסים את הקירות.
ומה אוכלים שם? לצד תפריט טבעוני ותפריט ללא גלוטן שכולל גם מנה מצוינת של סינייה טבעונית (35 שקלים), מציעים שם המבורגרים מצוינים (69-59 שקלים), מרק גולש (40 שקלים), כריכים, פיצות ופסטות, מנות אסייתיות, נשנושי בר וסלטים.
כביש 31 בכניסה לערד מתחם תחנת אלון, 08-9975555, ראשון-שבת 2:00-8:00, לא כשר
מבשלת שיטה
בסופי שבוע המבשלה של ערד, שממוקמת ברובע האומנים בעיר, הופכת לפאב שכונתי קהילתי ומתקיימות בו הופעות סטנד אפ, ערבי הקראת שירה והופעות אקוסטיות. יש במקום גם משחקי שולחן, ובגזרת האוכל מגישים שם נקניקייה (ששמה יצא למרחקים) יחד עם צ'יפס וחמוצים.
במבשלה, שהחלה לפעול בשנת 2010, מיוצרות מגוון בירות, ביניהן גם כאלה שגרפו פרסים בינלאומיים. ההיצע כולל סטאוט עץ אלון, בירת חיטה גרמנית, בירת Dunkel, IPA, פורטר אנגלית ופורטר דובדבנים.
סדן 10 ערד, 052-6650380, חמישי 23:00-18:00, שישי-שבת 23:00-17:00, לא כשר