מחקר עולמי: 1 מכל 5 בעולם מת מתזונה לקויה, ובאיזה מקום ישראל?
1 מכל 5 בני אדם מת כתוצאה מתזונה לא נכונה, יותר מעישון ואפילו ביחס לתמותה מלחץ דם. החוקרים שבדקו נתונים מ-195 מדינות בכחמישה עשורים, מצאו שדווקא מה שאנחנו לא אוכלים הוא זה שהורג
היא אחראית ליותר מקרי מוות מעישון ואפילו יתר לחץ דם: מחקר עולמי חדש מצא שהתזונה הלקויה היא גורם התמותה המרכזי בעולם. יותר נכון – מה שאנחנו לא אוכלים הוא זה שהורג אותנו, והמספרים מדאיגים: אחד מכל חמישה בעולם מת מתזונה לקויה.
קיראו עוד
התזונה הבריאה ללב: 10 מאכלים מומלצים
10 צעדים קלים למעבר לתזונה בריאה
5 דיאטנים מסבירים איך לאכול בריא
המחקר נערך על ידי מדעני אוניברסיטת וושינגטון ופורסם בגיליון החדש של כתב העת Lancet. החוקרים אספו נתונים מ-195 ארצות, במשך 27 שנים. החוקרים עקבו אחר מקרי תמותה מוקדמת ומוגבלות במעל 350 מחלות ופציעות ברחבי העולם.
10 מיליון מתים בעולם מסיבות הקשורות לתזונה לקויה
כבר בחודש ינואר האחרון פורסם כי הפחתה בצריכת בשר אדום וסוכר לחצי וצריכה גבוהה יותר של פירות, ירקות ואגוזים עשויים למנוע עד 11.6 מיליון מקרי תמותה מוקדמת.
מהנתונים שפורסמו כעת, עולה כי מתוך כלל מקרי המוות הקשורים בתזונה בשנת 2017 ברחבי העולם, נרשמו כ-10 מיליון איש שמתו ממחלות לב וכלי דם. סרטן אחראי לכ-913 אלף מקרי תמותה ממזון, וסוכרת נקשרה ל-339 אלף מקרי תמותה מתזונה.
בנוסף, 66% מהמוגבלויות של בני אדם בשנת 2017 נבעו ממחלות כרוניות הקשורות למחלות לב, סרטן וסוכרת. החוקרים הופתעו לגלות שהשמנת יתר לא היתה אחד התורמים העיקריים לתמותה.
ישראל: הכי פחות מתים בגלל תזונה לקויה
המדינה בה נרשמו מרבית מקרי התמותה הקשורים בתזונה היא אוזבקיסטן, אחריה אפגניסטן, איי מרשל, פפואה גינאה החדשה ו-ונאוטו. ישראל היא המדינה בה נרשם מספר מקרי התמותה הנמוך ביותר כתוצאה מתזונה לקויה, אחריה צרפת, ספרד, יפן ואנדורה.
במונחים של שיעורי התמותה, בריטניה נמצאת במקום ה-23, מעל אירלנד במקום ה-24, שוודיה (25), בעוד שארה"ב נמצאת במקום ה-43, אחרי רואנדה וניגריה (41 ו-42 בהתאמה). הודו במקום ה-118 וסין במקום ה-140.
גורם סיכון התמותה מתזונה הגבוה ביותר עבור ארה"ב, הודו, ברזיל, פקיסטן, ניגריה, רוסיה, מצרים, גרמניה, איראן וטורקיה, הוא מחסור בדגנים מלאים. עבור ארצות רבות אחרות, גורם זה הוא הסיבה השנייה או השלישית לתמותה מתזונה.
גורם סיכון התמותה העיקרי בסין, יפן, אינדונזיה ותאילנד היה כמות הנתרן (סודיום) בתזונה. ככל הנראה בשל כמות המלח הקיצונית בחומץ אורז, רטבים ופסטות המשמשים בהכנת האוכל האסיאתי.