תרבחו ותסעדו: מצפון עד דרום - חוגגים מימונה
מאות אלפים, בהם בכירים במערכת הפוליטית, ציינו את החגיגה המסורתית. נתניהו ורעייתו התארחו במימונה באור עקיבא. הנשיא ריבלין בירך: "מאחל שנדע לשמוח כך גם ביתר ימות השנה". משפחת סגל מנתניה אירחה כ-500 איש: "הבית פתוח עד הבוקר, כולם מוזמנים"
פסח מאחורינו, המופלטות כבר על האש וחגיגות המימונה יצאו לדרך: ברחבי הארץ, מצפון עד דרום, התקיימו אמש (שבת) החגיגות המסורתיות. מאות אלפי אזרחים - בהם בכירים במערכת הפוליטית כגון ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו שרה - ביקרו בבתים ונהנים ממטעמי החג המסורתיים. מבחינת רבים מדובר בשיאו של אירוע שמתגלגל כבר שבועות. משפחות-משפחות נערכו לערב המימונה בצאת השבת כמו למבצע צבאי.
נשיא המדינה ראובן ריבלין בירך את חוגגי המימונה: "המימונה היא כבר מזמן החג של כולנו. מסורת של געגועים שהביאו איתם יוצאי צפון אפריקה, שהפכה לשמחת חג ישראלית חוצת עדות ומגזרים. אני מאחל ומקווה שנדע לשמוח יחד בשמחה המאחדת הזו, הנוכחת בנו כל כך במימונה הנהדרת, גם ביתר ימות השנה. יקיריי ויקירותיי החוגגים והחוגגות - תרבחו ותסעדו!".
ראש הממשלה, כאמור, ביקר במימונה של יו"ר סניף הליכוד באור עקיבא, מימון לוי. "פסח מדבר אליי", אמר נתניהו, "כי אין עם שנלחם על חירותו כמו עם ישראל מול כוחות כל כך גדולים, בעוז רוח כל כך גדול. הרבה פעמים נכשלנו, אבל אף פעם לא איבדנו תקווה ושמרנו על התקווה לחזור לארצנו ובנינו אותה. זה הולך ונבנה".
צילמתם תמונות מהמימונה שלכם? שלחו למייל האדום
מי מסתתר מתחת לתרבוש? חידון המימונה הגדול
בכיר איחוד מפלגות הימין בצלאל סמוטריץ' הגיע למימונה של מרכז ישיבות ואולפנות בני עקיבא בבית משפחת דהן באלקנה שבשומרון, יחד עם הרב חיים דרוקמן, ראש המועצה האזורית שומרון, יוסי דגן, ראש מועצה מקומית קרני שומרון, יגאל להב, ראש מועצה מקומית קדומים, חננאל דורני, שרים, חכ"ים ואישי ציבור נוספים, ראשי ומנהלי ישיבות ואולפנות בני עקיבא.
סמוטריץ התייחס לאפשרות של הכנסת "חוק ביטול ההתנתקות" להסכם הקואליציוני: "אנחנו מתחילים שנה חדשה שמתחילה בניסן ועם ההתחדשות הזו נתחיל קואליציה חדשה שתעשה 4 שנים לפחות. נביא את החוק של ביטול ההתנתקות לממשלה ובכך נחזור ליישובי צפון השומרון. זה האתגר הגדול לחזור ולבנות את מדינת ישראל".
כמו כן, כ-200 בני אדם השתתפו במימונה המסורתית שהתקיימה בביתו של סגן וממלא מקום ראש העיר רחובות, זהר בלום. יאיר לפיד, מיקי לוי, קארין אלהרר, בועז טופורובסקי, גדי יברקן ופנינה תמנו שטה מכחול לבן הגיעו גם הם.
במימונה העירונית של רמת גן שהתקיימה בבית האזרח בעיר משתתפים מעל 2,000 בני אדם. בין האורחים: השר ישראל כץ, השר יובל שטיניץ, חבר הכנסת יואב קיש, אבי ניסנקורן וחתן פרס ישראל זאב רווח.
משפחת אביטן ממושב שדה צבי התכוננה לאירוע עם מעל 40 ק"ג קמח לשם הכנת מופלטות וספינג'. "אנחנו נערכים לכ-500 מוזמנים", אמרו מירב וגולן. רוחמה אירם, תושבת קריית טבעון שמקיימת זו השנה ה-11 את המימונה ומארחת קרוב ל-300 אורחים, סיפרה ל-ynet: "בעלי מהנדס אז יש רשימת קניות באקסל, ולא רק רשימות לקניות, אלא גם מה צריך לקנות איפה ולמי זה שייך, כי אם דנה האחיינית שלי עושה חלק מהעוגיות אז מה צריך לשלוח לדנה. ככה אנחנו עובדים".
"את המימונה התחלתי להכין שנה לאחר פטירתו של אבי, דוד אזולאי", היא מספרת. "חגיגת המימונה תמיד הייתה ביום ההולדת שלו ומבחינתו זה היה יום מיוחד מאוד. יש את החג עצמו, המסורת המשפחתית או המסורת המרוקאית. חגיגה של סיום חג הפסח, והחגיגה הגדולה היא שיש את הקמח החדש ועכשיו בעצם עושים את הקמח החדש. עד היום אנחנו מחכים לאמא, שתכין את הבצק מהקמח החדש. מחכים עד שיוצא החג, שאמא תבוא. רק אז אנחנו מכינים את המופלטה. היא שמה את הבצק, מוסיפה שמרים וברכה וכל מה שצריך - ואז כל האחרות נתרמות לעבודה".
בני ובנות המשפחה טורחים על המאכלים לחגיגה עוד לפני הפסח, וכל החמץ מאוחסן עד צאת החג. במהלך החג עצמו מכינים רק את הדברים שאינם מכילים חמץ. "בפסח אנחנו עושים מרנגים, קוקוסים, בוטנים, שקדים, כל מיני ממולאים, ריבות כמובן", מבהירה רוחמה ומציגה בגאווה ריבת חצילים, ריבת תפוזים, ריבה מצימוקים ואגוזים, ריבת אגסים, ריבת גזר וכמובן ריבת תותים. בין לבין, היא מכינה עם הבת לי ועם הנכד עומר עוגיות בוטנים עדינות, מצופות אבקת סוכר.
בהווי המשפחתי, שבא לידי ביטוי בערב החג, ניתן למצוא גם את הסינר המשפחתי המשמש בערב החג. "יש לנו חבורה גדולה של נכדות, אשכנזיות, מרוקאיות, כולן מעורבבות. כולן מכינות פה יחד את המופלטות, ותמיד צריך סינר. אז לפני שנתיים החלטנו שאנחנו עושים סינרים, ויש לנו סינר שעליו תמונות של ההורים שלי, ראשי השבט. יש שם את המתכון למופלטה וכמובן הברכה, תרבחו ותסעדו".
20 ק"ג מופלטות ו-10 ק"ג ספינג'
אצל משפחת חסין מקריית ים ההתגייסות היא מכל קצוות הארץ. לקראת שביעי של פסח מגיעות האחיות יהודית ואהובה מירוחם, ומצטרפות לניסים ורונית חסין בבית המרווח בקריות. על המוסיקה אחראי הבן מתן, איש קבע שביקש להישאר בבסיס בליל הסדר, כדי שיוכל לצאת בחג השני ולחגוג עם בני המשפחה את המימונה.
את המתכון של אימא תמר חסין ז"ל למופלטה הוציאו בני המשפחה בימיה האחרונים של האם. היא הקריאה אותו בטלפון לרונית, וכל השאר היסטוריה. "אמא נפטרה באותה שנה", מספר ניסים. "שנה אחרי זה אמרתי - בוא נזמין את המשפחה, וניתן למקצוענים להכין. הבעיה עם המתכונים המרוקאים היא שהכול לפי העין. אין כמויות. כמה שמים סוכר? קצת. כמה שמים מלח? קצת. אנחנו רגילים מהמטבחים המקצוענים לקורט מלח, כפית וזה. אצל המרוקאים זה לא עובד, זה לפי היד או לפי העין.
"מ-2006 כל המשפחה בעניין. אנחנו בערך 30 איש ועבודת המטבח המקצועית נחלקת בין הבנות, האחיות שלי, עם העזרה של גיסתי ועוד אמא של אשתי. פה בתוך הבית מטגנים את הספינג'. בחוץ פותחים שולחן גדול, יש שם דלפק מופלטות, אחותי אהובה עומדת שם בדרך כלל, גיסתי ואחות נוספת. יש חלוקת תפקידים מאוד מאוד מסודרת".
בני המשפחה ערכו עד כה שלושה טיולי שורשים למרוקו, והביאו עמם תלבושות מקוריות וציוד. יהודית מספרת כי בתור ילדות הן זוכרות מימונה אישית יותר: "זוכרות בתים פתוחים, עם מאות אנשים שהולכים וחוזרים. זה אנחנו, זו המהות שלנו. ההתמסחרות של השנים האחרונות לא מדברת אלינו. אנחנו רוצות את החגיגה כמשהו טהור ונקי, עם האנשים שאנחנו רוצים שיהיו פה".
"אחרי שאתה עושה טיול שורשים במרוקו ואתה רואה מה השאירו שם אתה רוצה להביא את זה לפה", מוסיף ניסים, "לשמחתנו יש לנו את האפשרות והיכולת להמשיך את זה. אחרי שאמא שלי נפטרה, זה קיבל משמעות יותר חזקה כי זו היא. כך היא עדיין קיימת והכול עובד בדיוק כמו שהייתה רוצה שיקרה".
בחגיגה שעורכים בני משפחת חסין משתתפים בין 100 ל-200 אורחים: "יש את אלה שבאים ויושבים, ויש את אלה שבאים, טועמים ועוברים הלאה. אבא שלי, שייבדל לחיים ארוכים, בן 84, הוא ראש השבט. הוא מתהלך פה עם הג'לביה הלבנה, עם הכובע, עושה צ'ק ליסט. מי הגיע, מי אכל, מי לא אכל".
ספירת המלאי כוללת קרוב ל-20 ק"ג מופלטות וכ-10 ק"ג ספינג'. במקררים ובמחסנים ממתינים ארגזי החמץ, ובחג מכינים את העוגיות הכשרות וכמובן את הריבות. על הגז מתבשלת ריבת החצילים המסורתית לצד ריבת קיווי מודרנית. בני המשפחה המורחבת ממשיכים לטפח את המסורת ולתעד אותה, בספרים, בתמונות ואף ב"הגדה של מימונה" שהפיקו. גם אצל משפחת חסין מתגאים בסינורים המיוחדים שהכינו לאירוע השנתי - ואצלם מתחלקים הסינרים לשניים, האחד רגיל והשני לצוות המופלטה.
אצל סגל בנתניה
אחת המימונות הגדולות בנתניה נערכת אצל משפחת סגל. סמדר סגל, שאביה מרוקאי ואמה טריפוליטאית, עמלה על ההכנות ביחד עם בעלה ג'לו, ממוצא רומני. "הרומנים הם עם שמח, וכשיש שמחה אני בעד ולא נגד", אומר ג'לו. הערב, כמו בכל שנה ב-15 השנים האחרונות, הם יארחו בבית כ-500 בני אדם שייהנו מהמטעמים.
כל השולחנות בבית עמוסים בעוגיות לקראת החג. הריבות נמצאות במקרר, התרבושים והגלביות על הסטנד והמחבתות להכנת המופלטות על הכיריים. "אנחנו כמעט מוכנים למימונה. בזמן שכולם עמדו בחול המועד בפקקים וטיילו, אנחנו בבית הכנו את העוגיות והריבות", הם אומרים - וקוראים לכולם לבוא ולחגוג. "כולם מוזמנים, הבית פתוח לכולם עד אור הבוקר".
מסורת של ריקודים ושלוחנות עמוסים בכל טוב
המימונה הוא חג עממי יהודי המקובל בעדת צפון אפריקה ונחוג למחרת חג הפסח. מקור שמו מיוחס למימון, אבי הרמב"ם, שנפטר באסרו-חג פסח, אך גרסאות אחרות קושרות את שם החג למילים "ממון" ו"אמונה". מכיוון שהמימונה נחגגת לאחר היום האחרון של פסח, היום שבו לפי המסורת נקרע ים סוף, יש הרואים את החגיגות ואת מנהגיהן כקשורים לקריעת ים סוף ולביזת הים. הברכה "תרבחו ותסעדו", למשל, מקורה בכך שהכול נהנו מביזת הים וכל אחד מצא לו שלל.
יש המשערים שמכיוון שחגיגות המימונה נפתחות בטקס לישת הבצק, תפקידה של המימונה הוא למעשה לגשר בין ימי חג הפסח לימי החול, לאחר שבוע ימים שבהם לא נאכל לחם. לפי השערה אחרת, מרכיבי שולחן החג, המורכב מדברי מתיקה, הם סמלים לשפע וברכה.
בישראל חודשה לראשונה המסורת בשנת 1966 בהשתתפות 300 עולים מבני העיר פס שבמרוקו. ב-1968 כבר השתתפו בחגיגות כ-5,000 איש, וכיום מגיע מספר המשתתפים לרבע מיליון ויותר. החגיגות המרכזיות נערכות בגן סאקר בירושלים, במקרים רבים בהשתתפותם של ראש הממשלה, שרים, חברי כנסת ואנשי רוח. בנוסף לשולחנות עמוסים בכל טוב, ההילולה כוללת גם ריקודים צפון אפריקניים בלבוש מסורתי.