החומר המשמר שגורם להשמנה וסוכרת - כך תזהו אותו במזון
החומר שהתגלה לאחרונה, החומצה הפרופנואית, מסכנת את בריאותנו - איך בדיוק נזהה את נוכחותה במזון שלנו? איפה זה רשום על גבי האריזה? איזה מספרי E צריך לחפש כדי לוודא שהיא לא נמצאת במזון שלנו? דיאטנית עושה סדר
אתמול (א') פורסם ב-ynet כי התגלה חומר חדש העלול לגרום להשמנה וסוכרת. מדובר בחומצה פרופנואית - חומר משמר שמוסף למזון ומטרתו למנוע התפתחות של עובש
מחקר גדול שהתפרסם כאמור לאחרונה מעלה את האפשרות כי צריכה של "חומצה פרופנואית" המוספת למזונות רבים, במטרה למנוע היווצרות של עובש ולהאריך את חיי המדף של המוצר, נמצאת כמעלה סיכון להשמנה וסוכרת.
החוקרים מדברים על עלייה בסיכון הבריאותי ככל שצורכים את החומצה לאורך זמן ארוך יותר. מכאן, שחושב מאד לדעת כיצד לזהות את נוכחותה במזון ולדעת לבחור מזונות בהם היא איננה מוספת, במידה וניתן.
קיראו עוד
הנחיות חדשות: זו כמות השומן שצריך לצרוך ביום
משרד הבריאות מפרסם: התפריט השבועי שימנע מחלות התפריט האישי: המלצות תזונה על פי גיל, מין ומצב בחיים
איך לזהות את החומצה הפרופנואית במזון?
החומצה הפרופנואית מסומנת על ידי המספר E-280. בנוסף, במזון אפשר למצוא מלחים שמכילים את החומצה כמו סודיום פרופיונאט (E-281), סידן פרופיונאט ( E-282), אשלגן פרופיונאט (E-283). אף הם מהווים חומר משמר שצריך לקחת בחשבון כאשר מחפשים אחרי נוכחות החומצה.
באיזה מזונות ניתן למצוא אותה?
תוספת החומצה הפרופנואית היא במרבית המקרים למזון מעובד שצריך לשמור על אורך חיי מדף ולמנוע התפתחות של עובש. תחום המזון בו נמצא הכי הרבה את החומר המשמר ונגזרותיו בישראל הוא תחום הלחם; לחם אחיד, לחמניות לבית ספר, לחם קל וגם לחם מלא לסוגיו.
בנוסף לכך אפשר למצוא את החומצה הפרופנואית במוצרי בשרים (למשל המבורגרים קפואים), גבינות ומאפים. אחת הבעיות היא שכאשר אנו קונים בקונדיטוריות ומאפיות בהן אין סימון תזונתי על המוצרים, לא נוכל לדעת האם המוצר שלנו מכיל את החומר המשמר.
איך זה רשום על גבי האריזה?
כאשר אנו רוצים לבדוק אם מוצר המזון מכיל את החומצה הפרופנואית והמלחים הנלווים שמכילים אותה, עלינו להסתכל ברשימת הרכיבים. בגלל שברשימת הרכיבים הסדר בו מופיעים הרכיבים הוא תמיד מן הגדול לקטן, יש לחפש אותה לקראת הסוף.
זאת בשל העובדה שהכמות שמוסיפים יחסית קטנה בהשוואה לנפח המוצר עצמו. שימו לב שהרישום יכול להיות מבלבל ולא כל החברות מסמנות באותו האופן. חלק מהחברות משתמשות במספרי E כדי לציין את השימוש בחומר המשמר.
במקרה זה נוכל לחפש את אחד מ-4 המספרים שמציינים את נוכחות החומצה הפרופנואית במזון: E-280, E-281, E-282, E-283.
חלק אחר מהחברות רושמות את השם המפורש של החומר על גבי האריזה וזה עלול להיות יותר מבלבל כי גם כאן יש מספר צורות רישום שונות. למשל:
סידן פרופיואנט
קלציום פרופיונט
בפועל בשני המקרים מדובר בחומר משמר מסוג E-282 המכיל את החומצה הפרופנואית.
קריאת תויות המזון מאפשרת לנו להבין את ערכו התזונתי של המוצר, אבל גם לאתר חומרים לא רצויים בתוכו. אם זיהוי נוכחות החומצה הפרופנואית במזון חשוב לכם, אפשר לבדוק את רשימת הרכיבים ולנסות לזהות האם הוסיפו אותה ו/או את המלחים אליהם היא קשורה למזון.
שימו לב כי ההחלטה אם לקנות מוצר מזון המכיל חומר משמר שעלול לגרום לבעיות בריאותיות היא בידיים שלכם.
יעל דרור היא דיאטנית קלינית ופיזיולוגית (M.Sc)