זה בריא זה? רוטב עגבניות של יכין ופריניר
רוטב העגבניות הוא מוצר פופולרי כמעט בכל בית ישראלי, בעבר הוא נקרא "רסק עגבניות" והתהדר בחזות פשוטה, חפה מתרכובות שאינן טבעיות וכמובן בריאה. אך האם כיום, לאחר השינוי שעבר, ערכו התזונתי של מוצר זה נשמר? הדיאטנית בודקת
בעבר קראו למוצר הזה רסק עגבניות, היום השם הוא רוטב עגבניות. לכאורה, עניין פעוט שאמור לעבור תחת הרדאר שלנו, הצרכנים. רובנו אפילו לא שמים לב לעניין 'פעוט' זה, שכן המוצר נראה בדיוק אותו דבר, למעט שמו.
המוצר מורכב מעגבניות שריסקו אותן, לכאורה הכי פשוט ובריא שאפשר: לוקחים עגבניות והופכים אותן לרסק ואתם מקבלים מן המוכן תמצית אדומה, עשירה בוויטמינים, מינרלים ואנטיאוקסידנטים מהטבע.
אך מהן האותיות הקטנות שאתם עלולים לפספס וכיצד תדעו לזהות מה המוצר הזה מכיל?
הדיאטנית כבר בדקה:
זה בריא זה? פיוז טי גרין בטעם פירות יער
בריא או לא? תפוצ'יפס אפוי בטעם עשבי תיבול
עגבניות מתוספות בסוכר
לעגבניה יש יתרונות בריאותיים רבים בזכות רכיביה. ראשית, היא עשירה בליקופן, המקנה לה את צבעה האדום. מדובר בנוגד חמצון, הנלחם ברדיקלים החופשיים ונמצא כמפחית תחלואה של סוגי סרטן שונים.
העגבניה עשירה בוויטמין C, אשלגן, ויטמין K ומכילה ברזל וויטמין B6. היא מכילה סיבים תזונתיים שמשפרים את תנועתיות מערכת העיכול ומסייעים להפחתת רמות סוכר וכולסטרול בדם, וגורמים לתחושת שובע.
בידול העגבניה אומנם הורס את הוויטמינים מסיסי המים כמו ויטמין C ו-B אך מצד שני מעלה את זמינות הליקופן. הבישול גם מפחית את חומציות הקיבה, דבר העשוי להקל על חלק מהאנשים הסובלים מחומציות יתר בקיבה.
בימים שהרוטב נקרא רסק, הוא הכיל סוכר, זה היה כתוב באותיות ממש קטנות שלא תמיד יכולנו לקרוא, אך בגלל שהמילה רסק הטעתה את הצרכנים שלתומם חשבו שאין תוספת סוכר, חוייבו היצרנים לציין באותיות קידוש לבנה את עובדת תוספת הסוכר ברסק העגבניות.
היות שהיצרנים לא ממש אהבו הנחיה זו, הם החליטו לשנות את שם המוצר וכך הגענו לרסק של עגבניות מתוספות בסוכר, הנקרא רוטב.
שני המוצרים מתוספים בסוכר מעובד, בין אם נקרא סוכר לבן ובין אם נקרא גלוקוז או פרוקטוז.
השם פרוקטוז, המופיע ברשימת הרכיבים כאחד המוצרים, מוכר לנו כסוכר פירות אך בוורסיה התעשייתית, זאת בניגוד לפרוקטוז הטבעי המצוי בפרי. מדובר ברכיב מזיק שנמצא כקשור להשמנת יתר, רמות שומנים גבוהות בדם, עלייה בעמידות התאים לאינסולין ועוד.
כך שמי שחושב שכאשר הוא צורך רוטב עגבניות תעשייתי, הוא יכול לסמן וי על צריכת הירקות, חשוב שיידע שטעות בידו.
העגבניות, גם אם נבחרו בקפידה, עוברות תהליכי ריסוק וחימום ורמת הוויטמין C שהוא הוויטמין הרגיש יותר לתהליכים השונים, היא זניחה אם בכלל.
כך תכינו רסק עגבניות ביתי בריא
העדיפו את המוצרים שאינם מכילים תוספות סוכר לצורך הכנת רסק עגבניות ביתי.
יש לזכור שכאשר מדובר בגרסאות למוצר הרוטב הבסיסי, כמו רוטב עגבניות לפיצה, לפסטה וכדומה, מדובר ברטבים שמכילים לרוב, אפילו עוד יותר סוכר בתוספת של שומן או מלח.
כדי לעבור לאופציה הביתית - רסקו על פומפיה עגבניות שהתרככו מעט וזהו.
בכל מקרה, על מנת לקבל ויטמינים, יש לצרוך פירות וירקות טריים או עם מינימום עיבוד כלשהו.
שירי נקש היא דיאטנית קלינית