תקופת החגים האחרונה העניקה לרובנו הררים של זמן פנוי. לכן, כשאבא שלי שיתף בגאווה בקבוצת הוואטסאפ המשפחתית העתקים מהדרכונים הלטביים של סבא שלו ודוד שלו, עם תמונות פספורט מהודרות שלהם חנוטים בחליפות, לא הופתעתי. "ניצלת את החופש כדי לחפור במסמכים של סבא אליהו ז"ל?", שאלתי אותו. "לא", הוא ענה ואז הפיל פצצה: "זה הכול מגוגל".
בנקודה הזו כבר הופתעתי. פייסבוק, אינסטגרם ושאר הרשתות החברתיות אומנם מספקות המון מידע אישי – והזדמנות פז להיפגש מחדש עם הילד ההוא שנורא אהבתם בכיתה ג', עד שההורים שלו החליטו לעבור דירה ועקבותיו נעלמו – אבל המידע רלוונטי רק לאנשים שהספיקו להירשם לאתרים הללו במהלך חייהם. מה לגבי העבר הרחוק יותר? היכן ניתן למצוא ברחבי האינטרנט מידע על קרובי משפחתנו שהלכו לעולמם לפני עידן הרשתות החברתיות?
7 צפייה בגלריה
 הדרכון של סבא-רבא שלי. במרחק כמה קליקים
 הדרכון של סבא-רבא שלי. במרחק כמה קליקים
הדרכון של סבא-רבא שלי. במרחק כמה קליקים
בפועל, באמצעות שימוש בכלים הנכונים ניתן למצוא באמצעות האינטרנט מידע רב על קרובי משפחתנו, גם על אלו שלא הספיקו מעולם לגלוש באינטרנט. מאגרי מידע מקוונים כלליים וייעודיים ליהודים מציעים שלל מידע שיסייע לכם במחקר המשפחתי שלכם – החל ממציאת אילנות יוחסין שילמדו אתכם על קשרי משפחה שכלל לא ידעתם על קיומם, ועד לאיתור מסמכים שעשויים להעלות דמעה נוסטלגית בעיניכם.
עוד יתרון שהביא עימו האינטרנט אל תחום המחקר המשפחתי הוא השיתוף. גם כשאתם יושבים לבד מול המחשב וחוקרים את העבר המשפחתי שלכם, אתם לא באמת לבד, אלא חלק מכוורת אינסופית של אנשים שמחפשים ומשתפים מידע. היכולת לשתף זה את זה והטכנולוגיה, המאפשרת להצליב מידע ולהגיע לרשומות באמצעות אילנות יוחסין של אחרים, הופכת את המחקר המשפחתי לקל ונוח בהרבה ביחס למה שהיה בעבר.
"לכל משפחה יש סיפור ששווה סרט דוקומנטרי", פוסק רועי מנדל מהאתר MyHeritage, המתמחה ביצירת אילנות יוחסין ובחיפוש אחר מידע משפחתי. "הדור הנוכחי אומנם יותר עסוק בעצמו ולא באחר, אבל יש גם תנועה הפוכה - דווקא בעידן האגואיסטי אנשים מתעניינים לדעת מאיפה הם מגיעים. מה השורשים שלי - זה כן עיסוק באני, אבל זה בא ממקום קצת אחר שמחפש עומק ורוצה לדעת קצת יותר. זה משהו שגורף לכולם. אנחנו רואים את זה בכל מיני מדינות, כולם נורא רוצים לדעת מהם השורשים שלהם ומאיפה הם מגיעים".
רגע לפני שאתם חופרים בגוגל ומחפשים מידע על חיי הלילה הסוערים של הסבא-רבא שלכם, מנדל מבקש מכם לעצור – ולעשות קצת שיעורי בית. "לפני שאתם עוברים על הרשומות הדיגיטליות, עדיף להתחיל מהבסיס. בכל משפחה יש מישהו שהוא האספן המשפחתי. צריך להיפגש איתו, ובעזרתו לאסוף את כל המידע שיש במשפחה: תמונות, מכתבים, הקלטות", הוא מסביר (ראו רשימת הטיפים מלאה בסיום הכתבה).
7 צפייה בגלריה
אילן יוחסין. הרבה יותר פשוט להכנה מבעבר
אילן יוחסין. הרבה יותר פשוט להכנה מבעבר
אילן יוחסין. הרבה יותר פשוט להכנה מבעבר
(צילום: shutterstock)
העבודה המקדימה תקל עליכם כשתגיעו לשלב החיפוש באינטרנט - ותהפוך אותו למעמיק ורציני יותר. על פניו אתם יכולים כבר עתה לשוטט במאגרי מידע גנאלוגיים (מלשון גנאלוגיה - חקר היוחסין והשתלשלות הדורות), וייתכן שגם תפיקו מכך לא מעט הנאה ותוצאות משעשעות או מרגשות, אבל כדי להגיע לתוצאות מעמיקות באמת תצטרכו להתייחס אל המחקר המשפחתי באינטרנט כאל מחקר סמי-מדעי, להתאזר בסבלנות ולעבוד ביסודיות ובדיוק. ריכזנו עבורכם כמה מהכלים היעילים ביותר ברחבי הרשת, שישלחו אתכם במנהרת הזמן אל עבר הסיפור המשפחתי המרתק שלכם.
החברה הישראלית שמוכרת לחלקנו משבוע הדופלגנגר (שבוע הכפילים בפייסבוק) מתעסקת לפני הכול במחקר משפחתי, ומציעה כמה כלים לשם כך. מוצר הדגל של החברה הוא ה-Family Tree Builder (בונה אילן יוחסין) - תוכנה לבניית אילן יוחסין למחשב, לטלפון הסלולרי או לטאבלט. זוכרים את עצמכם אי שם בחטיבת הביניים מותחים קווים בסרגל? לא עוד. התוכנה החינמית של MyHeritage תסייע לכם בבניית אילן היוחסין, מורכב ככל שיהיה, ותאפשר לכם לשתף אותו ברשת ולשאוב מידע עבורו מאילנות יוחסין אחרים.
שלל הרשומות שתעלו למערכת יעברו, אם תסכימו לכך, תהליך של קיטלוג, ובכך יצטרפו למאגר העצום של האתר. באמצעות הצלבת מידע, המערכת של MyHeritage תמצא עבורך רשומות היסטוריות ואילנות יוחסין רלוונטיים עבורך.
כלי מרכזי נוסף של MyHeritage הוא מאגר הרשומות ההיסטוריות. ניתן לחפש במאגר בין מיליארדי רשומות הלקוחות משלל מאגרי מידע, ולשלוף מידע רלוונטי על המשפחה שלך - החל מפרטים בסיסיים ועד למכתבים, תעודות רשמיות, מסמכים וכיוצא בזה.
מחיר:
הורדת התוכנה ועריכת אילן יוחסין בסיסי (עד 250 איש) – חינם.
אילן יוחסין משופר (עד 2,500 איש) – 449 שקלים לשנה (339 שקלים בשנה הראשונה)
אילן יוחסין בלתי מוגבל ואופציות נוספות – 709 שקלים לשנה (529 שקלים בשנה הראשונה)
גישה למאגר הרשומות ההיסטוריות – 599 שקלים לשנה (449 שקלים בשנה הראשונה)
חבילה מלאה (גישה למאגר הרשומות ההיסטוריות ואילן יוחסין בלתי מוגבל) – 979 שקלים לשנה (689 שקלים בשנה הראשונה).
7 צפייה בגלריה
תוכנה לבניית אילן יוחסין של MyHeritage
תוכנה לבניית אילן יוחסין של MyHeritage
תוכנה לבניית אילן יוחסין של MyHeritage
אתר אמריקאי ותיק ועשיר במידע על השורשים היהודיים. האתר כולל בתוכו מעל ל-30 מיליון רשומות משלל מאגרי נתונים על אודות יהודים בתפוצות, כגון מפקדי אוכלוסין, מאגרי לידה ופטירה, פנקסי רישום נישואים וגירושים ועוד. אופציה מעניינת נוספת היא חיפוש אילנות יוחסין. האתר מחזיק במספר עצום של אילנות יוחסין שהכינו גולשים ומתנדבים, ודרכם תוכלו ללמוד על קשרים משפחתיים של קרוביכם.
האתר עצמו מוגש בשפה האנגלית ונהנה מתמיכה של Ancsetry.com – מאתרי הגנאלוגיה הגדולים בעולם. למרות המעלות הללו, לפחות במבחן האישי שלי החיפוש לא הוליד תוצאות מסמרות שיער. הזנה של השם "דעואל" במנוע החיפוש של האתר העלתה אמנם כמה תוצאות, אך חשוב לציין שמדובר במידע טקסטואלי בלבד ויחסית יבשושי, כמו תאריך לידה ומספר דרכון. מדובר באתר יעיל למדי כמקור למחקר משפחתי, אבל ספק אם תשלפו משם מסמכים יוצאי דופן.
מחיר: חינם.
טרגדיית השואה היא נדבך חשוב בהיסטוריה היהודית, ולכן חשובה גם במחקרים משפחתיים. יד ושם, המוסד העיקרי בישראל העוסק בחקר השואה גם בהיבט הגנאלוגי, מחזיק באתר אינטרנט עשיר עם מספר רב של אוספים ומאגרי מידע, שיוכלו לסייע לכם למצוא מידע על קרוביכם שנספו בשואה וגם על אלו שניצלו מציפורני הנאצים.
המאגר המרכזי באתר הוא שמות קורבנות השואה. במאגר העצום תוכלו למצוא מידע על הנרצחים כמו שנת לידה, שנת פטירה, מקום המוות, מקצוע ואף סריקות של מסמכים הקשורים בו, כמו דפי עד ידניים שהוזנו לגביהם, דרכונים, רשימות נרצחים שבהם נכללו ועוד.
חשוב לציין כי המאגר המקיף כולל גם שמות של ניצולים, ואפילו של כאלו שכלל לא שהו באירופה בזמן השואה. כך למשל מצאתי במאגר את הדרכון של סבא-רבא שלי, שעלה ארצה זמן רב לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה.
מאגר ענק נוסף הוא מאגר התצלומים, הכולל מעל ל-400 אלף תמונות הקשורות בתקופת השואה, החל מתמונות של הקהילה היהודית לפני תחילת ההשמדה, תמונות מהמחנות ותמונות אישיות של הנרצחים והניצולים. ניתן כמובן לחפש במאגר תמונות של קרוביכם לפי שם משפחה או מקום. הארכיון השלישי והרלוונטי מאוד למחקר משפחתי הוא ארכיון המסמכים, הכולל מכתבים, יומנים אישיים, מסמכים, כרזות, עדויות, רשימות ועוד מתקופת השואה.
מחיר: חינם
7 צפייה בגלריה
 ארכיון יד ושם
 ארכיון יד ושם
ארכיון יד ושם
מוזיאון העם היהודי מציע גם שירותי ארכיון ומאגרי מידע. חומרים כמו צילומים, סרטים, קובצי מוזיקה יהודית ועצי משפחה שהצטברו במאגרי הארכיון במשך עשרות שנים עוברים כעת תהליך של דיגיטציה, וזמינים בחיפוש דרך האתר. ניתן לחפש על פי שם משפחה או לפי מקום. בתוצאות תוכלו למצוא שלל תמונות מחיי הקהילה היהודית במקום, כולל פירוט והסבר על מה שמצולם. את התמונות הקשורות בסיפורכם המשפחתי תוכלו לסמן, ובכך לבנות קובץ של הסיפור המשפחתי האישי שלכם. בעתיד ניתן יהיה גם לשתף חומרים שלכם, ובכך לסייע להגדלת הארכיון.
מחיר: חינם
פרויקט מרשים של הספרייה הלאומית ואוניברסיטת תל אביב, הכולל נכון לכתיבת שורות אלה 263,572 גיליונות של עיתונים יהודיים וישראליים החל מהמאה ה-18. ניתן לנסות לחפש שמות של קרובי משפחתכם, ולגלות פרטים מעניינים או אפילו ביזאריים על אודותיהם. אני למשל למדתי שסבא שלי ז"ל היה בין הפותרים נכונה של חידת "עושים חשבון" בעיתון ב-1962, ואף זכה על כך בספר.
מחיר: חינם
המוסד הוותיק שתפקידו לתעד את סיפור העשייה הציונית פועל עוד מ-1919, ומקום מושבו בירושלים. במאה ה-21 חומריו עברו דיגיטציה, וכיום תוכלו למצוא באתר שלל פריטים מההיסטוריה הציונית. לאתר יש אוסף מרשים של תצלומים, קטעי קול, אוספים אישיים, ספרים ושאר פריטים הקשורים בציונות. ייתכן שתמצאו שם גם אזכורים ספציפיים לבני משפחתכם.
מחיר: חיפוש במאגרים הדיגיטליים של הארכיון הוא חינמי. ישנה אפשרות לפנות למדור לחקר המשפחה של הארכיון בבקשת עזרה בחיפוש מידע על בני משפחה, בעלות של 200 שקל.
7 צפייה בגלריה
עיתונות יהודית היסטורית
עיתונות יהודית היסטורית
עיתונות יהודית היסטורית
קברים יכולים להיות מקור מידע מצוין עבור פרטים בסיסיים וחיוניים כמו תאריך לידה, תאריך פטירה, מקום פטירה, שמות ההורים ועוד. באתר נשמה ניתן למצוא תיעוד מצולם של קברים רבים מרחבי ישראל.
מחיר: חינם
אתר גנאלוגי עולמי ענק ממדים עם מאגר מידע הכולל מיליארדי רשומות. האתר כולל כמה כלים, בהם תוכנה לבניית אילן יוחסין, כלים למחקר של ה-DNA המשפחתי ואפילו מעקב אחר הבריאות המשפחתית.
מחיר:
149 דולר לחצי שנה לגישה לרשומות מכל העולם או 35 דולרים לחודש.
199 דולר לחצי שנה לגישה לרשומות מכל העולם ולמאגרי מידע נוספים, כמו עיתונות מהעבר ואינדקסים צבאיים, או 45 דולר לחודש.
יורופיאנה אינו אתר שעוסק בעם היהודי, אבל מספק גישה למיליוני ספרים, ציורים, חומרי ארכיון וגם פרטי יודאיקה שעברו דיגיטציה באירופה. מכיוון שלעם היהודי עבר ארוך באירופה, ייתכן שתוכלו למצוא דרכו חומרים הקשורים במשפחה שלכם או בקהילה שבה חיו.
מחיר: חינם
פורום שורשים משפחתיים של תפוז בעידן הרשתות החברתיות, פורום נשמע כמו מושג מתקופה קדומה, אבל באתר תפוז דווקא פועל פורום חי ובועט העוסק במציאת שורשים משפחתיים. הודעות בפורום נכתבות על בסיס כמעט יומיומי, וניתן להשתמש בחוכמת ההמונים שם כדי לקבל סיוע במציאת מידע משפחתי או כלים רלוונטיים למציאת המידע.
מחיר: חינם
7 צפייה בגלריה
פורום שורשים משפחתיים בתפוז
פורום שורשים משפחתיים בתפוז
פורום שורשים משפחתיים בתפוז
1. לפני שאתם רצים לאינטרנט, חשוב לערוך בדיקה מקיפה בתוך המשפחה: זהו מיהו האספן המשפחתי שלכם ולקטו כמה שיותר הקלטות, מכתבים ותמונות.
2. כולנו כתבנו בכיתה ז' עבודת שורשים – אם מישהו במשפחה שלכם שמר את העבודה, זה בסיס שאפשר לעבוד איתו.
3. בדקו מה כתוב בצד האחורי של התמונות - פעם נהוג היה לרשום מי צולם, איפה צולמה התמונה ומתי. זהו מידע חשוב למחקר גנאלוגי.
4. דיוק במחקר גנאלוגי הוא חשוב מאוד, בעיקר בפרטים הבסיסיים: תאריך לידה (או לפחות שנת לידה), מקום לידה, תאריך פטירה ומקום פטירה.
5. בזמן המחקר המשפחתי, חשוב לשאול את השאלות הנכונות והרלוונטיות למחקר שלכם.
6. זכרו שנשים רבות שינו את שם משפחתן אחרי הנישואים, ושמשפחות רבות בארץ עברתו את שמן. בירור של השמות המקוריים יכול להוביל אתכם למידע רלוונטי למחקר.
7. שתפו קרובי משפחה במחקר שלכם – תנו להם גישה לאילן היוחסין שלכם. ככל שיותר אנשים ישתתפו בדבר, כך תוכלו להגיע למידע רב יותר.
8. נסו להשיג כמה שיותר מידע על האדם – אפילו לאילו מחלות הם היו חשופים, מידע גנטי. אלו דברים שיכולים להיות מידע פרקטי ממש לדורות הבאים.
9. עם זאת, אל תבצעו השלמות לפי ההיגיון – ציינו רק את מה שאתם יודעים.
10. תמיד ציינו את מקור המידע – טעות קטנה יכולה להשפיע על הכול.