מה אוכלים באשקלון?
איפה יש המבורגרים טעימים, לאן תוכלו להגיע בפיג'מה, איפה יש תפריט ידידותי לטבעונים ומי היה הראשון שהפיח חיים במרינה? כל מה שטעים באשקלון - להדפיס ולשמור
צפו: דוקטור שקשוקה מבקר בקבב התקווה
אשקלון היא עיר של ישן וחדש, והדבר בולט במיוחד באוכל. קחו לדוגמה את קפה רוז׳ה - בית קפה הפועל במרכז העיר, ומתפקד על תקן אגדה אורבנית של ממש. בבית הקפה הזה יושבים פרלמנטים (שהחליפו את הקלפים והגרעינים בסמארטפונים וגרעינים), וכאן גם מתארחים פוליטיקאים שמגיעים לסיבוב בעיר לפני הבחירות.
המקום הזה הוא הרבה יותר מבית קפה, הוא מוזיאון הנצחה לדמויות עבר בעיר. רוז׳ה, בעל המקום, פתח את המסעדה לפני 26 שנה, ויש לו תמונות המעטרות את הקירות מסביב עם כל סלבריטאי הארץ ופוליטקאים שונים. בשעה 6:00 בכל בוקר נפתח המקום והוא פועל עד השעה 22:00.
צפו: הסנדוויץ' הטוניסאי שהעיף לדוקטור שקשוקה את הראש
צמוד למקום של רוז׳ה פועלים כמה מוסדות ותיקים נוספים: "המעורב של ממן", "פלאפל בוארון" וכוך קטן בשם "סנדוויץ' טוניסאי אמיתי", שכדי להגיע אליו צריך לעבור בתוך מסדרון צר. כאן, מכינים סנדוויץ' טוניסאי (28 שקלים) ופריקסה (25 שקלים).
בין הפריקסה לרוז׳ה מתחיל המדרחוב הישן. במדרחוב הזה פועל דוכן פלאפל של פעם "פלאפל צנעני", שבו מטגנים כדורי פלאפל צהובים ואווריריים, מתובלים בהרבה שום (17 שקלים למנה גדולה, 12 שקלים למנה קטנה).
בהמשך לאותו המדרחוב נמצא מקום בשם "פושטק", השייך לבנות הזוג יעל ורינת מורשמילוביץ. המקום הקטן שלהן פתוח רק עד 16:00, ושם הן מציעות תפריט vegan friendly. יש שם ארוחת בוקר סטנדרטית (56 שקלים ליחיד או 104 שקלים לזוג) ו"בוקר עיראקי", ארוחה המורכבת מחביתת חומוס, קציצות ערוק, חצילים קלויים, טחינה סילאן וסלט פרחי עלים (62 שקלים). יש בתפריט גם סלטים, גרבדלקס וקבבוני דגים, ריזוטו, פסטות וכריכים כולל כריך ערוק (35 שקלים).
בהמשך הרחוב נמצאות "פרנקו" ו"טאו טאו", שתי מסעדות כשרות - הראשונה כשרה חלבית ונחשבת למוסד, והשניה אסייתית. על המטבחים של שתיהן אחראי השף מיקי סוויסה שהוא גם השף הראשי של חברת "מזרח ומערב", שעובד יחד עם השף התפעולי משה אזולאי. יש במקום חדר vip עם 48 מקומות ישיבה, סושי נהדר ומנות כמו פאד קפאו דגים (52 שקלים) ותאי פיש קארי (52 שקלים).
בגזרת השווארמה, המצטיינות של העיר הן "שווארמה ראש העיר" (יש הודו ויש פרגית) של האחים כהן (36 שקלים בפיתה) הממוקמת סמוך לקפה של רוז׳ה; שווארמה "נובי", שנמצאת במרכז אפרידר; ולטרוף באם אתם בעניין של לטרוף בשר אז יש גם את "סטייקית איסטנבול" וקצביית "ג׳וליה מעדני בשר" שפועלות בשכנות זו לזו; וגם את "קבב התקווה", המתמחה בחלקי פנים.
במרחק כמה צעדים ממרכז אפרידר, ברחוב הנשיא מס׳ 1 ממוקם האייקון של אשקלון החדשה - "הנשיא 1".
המקום אומנם נחשב פאב שכונתי, אך שלא תטעו - הוא נפתח כבר בשעה 9:00 ומארח את הפרלמנטים שירש מבית הקפה הראשון של אשקלון, שפעל שם בשנות ה-60 באותו המיקום בדיוק. את "הנשיא 1" הקים ב-2006 רונן נגר, בחור שהחליט בגיל 40 להגשים חלום ישן ולהקים לאשקלונים פאב שכונתי שיוכלו לשתות בו בירה. הוא עזב לשם כך משרה נוחה כנהג אגד, והוסיף נדבך חשוב לבילוי בעיר.
היום יש לו שותף צעיר בשם משה נחום (שהתחיל במקום בתור ברמן), בר-מסעדה עם 150 מקומות ישיבה ועובדים שנמצאים איתו מאז הפתיחה ("בזכות האווירה המשפחתית"). המקום הזה חיתן לקוחות ועובדים והסלוגן שלו - "אפשר גם בפיג׳מה".
מכיוון שגם המבורגר טוב לא היה באשקלון עד ש"הנשיא 1" נפתח, רונן החליט לנסות את מזלו גם בהמבורגר, ומאז ההמבורגרים שלו הפכו לשם דבר במקום. והאמת? הם באמת מעולים: הם עשויים מהבשר שליד הצלעות ומגיעים בארבעה גדלים שונים - פאפא במשקל 330 גרם (61 שקלים), מאמא במשקל 250 גרם (51 שקלים), בייבי במשקל 170 גרם (41 שקלים) ומיני במשקל 80 גרם (20 שקלים). מדובר על המבורגרים עסיסיים, מתובלים בצורה מושלמת והלחמניות שלתוכן הם נארזים טבעוניות כך שאם תזמינו את ההמבורגר הטבעוני של "הנשיא 1" הוא יהיה טבעוני 100%.
יש למקום הזה גם פן תרבותי כי מתקיימים בו ערבי במה פתוחה. ביום העצמאות, למשל, נערכת שם מסיבת רחוב עם פרפורמרים מעניינים, ולמרות שהוא נטול כל אלמנט אופנתי, מדובר על אחד המקומות השווים והמומלצים ביותר בעיר.
כשרונן פתח את הפאב שלו, לא היה כלום ברחוב הנשיא. היום, הרחוב הזה תוסס ופועלות בו לא מעט מסעדות: מסעדה איטלקית "Eataly" המגישה ארוחות בוקר (56-52 שקלים); לידה פועל "Maceo", מקום שמציע קונספט עיצובי מגניב והמבורגרים כשרים (108-58 שקלים), כריכים בשריים בתוך פרנה ומנת עראיס מעולה (48 שקלים). את המקום הזה פתחו מור ועומרי דביר שבבעלותם גם "Mai-Way", מסעדת סושי כשרה.
ברחוב הנשיא פועל מקום נוסף, מיוחד ושונה בנוף - "Patio" - בית קפה אופנתי שמעוצב בסגנון טרנדי מדליק.
יש כאן תפריט בוקר שמוגש עד 12:30 ובו ארוחות בוקר (65 שקלים ליחיד או 118 שקלים לזוג), בנדיקט מעל בריוש נהדר עם רוטב הולנדייז בעל מרקם עדין, פטריות ותרד (67 שקלים) וגם מנות בריאות מפוארות כמו קערת מוזלי (46 שקלים).
בצהריים התפריט מתחלף ומציע מנות כמו שווארמה מוסר ים (58 שקלים), סלט ניסואז (56 שקלים), כריך קפרזה - הנחשב לאחת ממנות הדגל במקום (46 שקלים) וגם פסטות, פיצות ומנות דגים. המקום חלבי כשר ללא תעודה, והוא סגור בשישי בערב ופתוח כל היום בשבת.
מסעדת "לינדה", שהייתה מוסד בעיר, נמצאת היום היום בבעלות מיכה קרצמן, אורי שקל וסלאבה דניסוב, והיא מקום נוסף שכדאי להכיר באשקלון.
מדובר על ביסטרו עם עיצוב צנוע ומטבח עונתי שבו ניכרת מקוריות שמשאירה מקום גם לקלאסיקות. יש בתפריט המסעדה מנות פשוטות אבל עם טוויסט כמו סלמון ברוטב שמנת תפוז מעל קרם תירס וטוויל פרמז'ן (109 שקלים), חזה עוף עסיסי שכדאי להזמין עם אורז עשבים (79 שקלים), סינטה עם ניוקי ודוקסל פטריות (139 שקלים) וספיישלים כמו כנאפה בשר.
בחוף דלילה פועל אחד המקומות הכי מעניינים באשקלון -"ארצ'י". המקום נפתח לפני שש שנים על ידי ארבעה שותפים, חברי ילדות, שראשי התיבות של שמם יצרו את שם המקום: אלי גוטמן, רמי אלימלך, צ׳יצ׳ו (שבינתיים פרש מהשותפות) והשף ויוגב זגורי.
ל"ארצ׳י" יש נוף לים, קירות מעוטרים בגרפיטי צבעוני וקומה שנייה שמיועדת לאירועים פרטיים. במקום הזה אפשר לאכול טוב, ואל תתפלאו לראות בני הדור השלישי ובשולחן לידם רוקסטארים מקועקעים לצד בני עשרים פלוס שותים בירה.
למקום הזה יש הרבה אופי ותפריט אוכל מקורי ושונה בנוף, ואם לא די בכך, מדי פעם גם עורכים במקום מסיבות בצהריים. למעשה, "ארצ׳י" הוא גם בר וגם מסעדה. יש שם גם עמדת די.ג׳י ובתפריט מנות כמו אינגליש ברקפסט (72 שקלים), סלט קצבים עם פרוסות אנטרקוט (71 שקלים), כריך קורנביף (63 שקלים), ביונד בורגר (46 שקלים), סליידר כבד אווז (38 שקלים), שרימפס על בריוש (38 שקלים) ומנות שרינג כמו פלטת שרקוטרי.
אחת ממנות הדגל הוא כריך פילי צ׳יז סטייק, סטייק עצום מימדים שמגיע עם נתחי בשר חמים עטופים בגבינה מותכת. בתפריט האלכוהול יש קוקטיילים מעניינים לשתיינים רציניים ואת הכל עוטפת אווירה נהדרת ומוזיקת פאנק המתנגנת בווליום נכון.
לפני חודש החבורה של "ארצ׳י" חברה לשף ניקיטה מרחסין שעבד בעבר עם השף מוטי טיטמן ב"מלגו ומלבר" וגם בקייטרינג של השף ארז קומרובסקי וחנן עזרן. יחד הם פתחו מול המסעדה מקום חדש בשם "320 ומשהו", שעתיד להיות הדבר החם הבא בעיר. יש בו טאבון, נוף לשקיעה, פיצות מבצק שעובר התפחה של 72 שעות ומטבח איטלקי המבוסס על דגים נאים.
בתי אוכל נוספים שכדאי להכיר בעיר הם ביסטרו שכונתי "אנונה" הפועל בשכונת ברנע ומציע מבחר גדול של מנות טבעוניות וקרואסונים; מפעל "רביולון" בו אפשר להזמין פסטה טריה ולבוא לאסוף אותה במצב קפוא (20-32 שקלים לחצי קילוגרם); ומעדניית "אלגרה ולאון", הממוקמת במרינה.
באותה המרינה פועלת גם מסעדת טאפס עם עיצוב סופר מגניב בשם "בנג׳מין", הצופה ליאכטות, והמבורגרים טובים אפשר למצוא גם ב-"The Jack", הצמוד ל"ארצ׳י". ובר נוסף ומפורסם באזור הוא "סקובר", מי שהיה הראשון שהפיח חיים במרינה, אז מקום שומם והיום אזור בילויים תוסס.
תודה מיוחדת לפודי האשקלוני, יוני ברבי, שסייע בהכנת הכתבה וליווה את הסיור הטעים שלנו בעיר