מה אוכלים במעיליא?
במעיליא מצאנו את התמהיל המושלם ליום קולינרי בכפר: מסעדות לבנוניות, שווארמה מצטיינת, מחלבת עזים, כנאפה מעולה וזולה, יקב קטנטן וגם יצרן ערק - המקומות ששווה לאכול בהם במעיליא, לא רק בכריסמס
מעיליא הוא כפר שנמצא במרחק נסיעה קצר ממעלות-תרשיחא ומהיישוב מצפה הילה. גרים בו כ-3500 ערבים נוצרים, וכריסמס היא התקופה הכי יפה לבקר בו - אבל לא רק, כי גם בימים שבהם אין עצי אשוח ואורות צבעוניים מרצדים לא מקשטים את הבתים ואת הרחובות, מדובר על מקום טעים ומיוחד, עם תושבים מסבירי פנים שבכל הזדמנות שמחים לארח.
כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:
- מתכון מושלם לקרמבל תותים אפוי
יש שם גם קונדיטוריה עם כנאפה מעולה (והכי זול בארץ) מחלבת גבינות מחלב עזים, יקב גראז׳ שמייצר רק 4000 בקבוקים בשנה מכרמים שמטופלים בשיטה לא שגרתית, ויצרן ערק מסקרן במיוחד שחייבים להכיר - תמהיל מושלם ליום קולינרי בכפר.
יש במעיליא גבעה אחת שבה שוכנת טירה עתיקה. כשהשמש שוקעת ונדלקים האורות, Chateau du Roi מספקת את המראה הדרמטי שלא רואים כל יום. אפשר להגיד שהמקום הזה הוא הבטחה גדולה לענף התיירות של הגליל. בסיפורו של המקום משולבת היסטוריה, עבר משפחתי וקולינריה איטלקית-ערבית לא שגרתית והוא נפתח בסוף הקיץ האחרון, אבל רק עכשיו מושק באופן רשמי.
Chateau du Roi הוא מתחם שבנוי מכמה מפלסים ובו פועלת מסעדה אלגנטית, פיצריה ובר. מדובר על מיזם שחזור מרשים שיזמה סלמא עסאף, שרצתה לשמר את הבית בו גדל בעלה לביב עסאף שנפטר, אלא שבמהלך עבודות השחזור שהתחילו ב-2002 התגלה אוצר: באר מים עתיקה.
בקומת המרתף של מבצר המלך מהתקופה הביזנטית יש שרידים ארכיאולוגים של גתות יין מהתקופה הביזנטית, ומעליהם, בחלל עם תקרות עץ וקירות אבן משוחזרים, פועלת המסעדה. יש בה אח מהתקופה העותמאינית, וחדר מוכתר של הכפר שהוסב לחדר פרטי של המסעדה.
מטבח המסעדה הופקד בידי השף אליאן ליוס, יליד הכפר וחבר ילדות של סלמא, שחזר לארץ אחרי 30 שנה באיטליה, כדי להוביל את הפרויקט המיוחד של חברת הילדות שלו. גם האדריכל שעיצב את המסעדה הגיע מאיטליה, וכך גם כל צוות המטבח, כולל פרטים כמו סכו"ם, גופי תאורה, מפות וחלק מחומרי הגלם.
התוצאה מרשימה ומיוחדת מאוד: האוכל שמגיש כאן אליאן מורכב ממנות הדגל מהמטבח האיטלקי, בשילוב של טוויסטים מהמטבח הערבי, בדומה למה שאפשר לאכול במסעדה שלו בפדובה, שבאיטליה.
התפריט כולל מנות כמו בוראטה, המוגשת מעל סלט טאבולה (43 שקלים), תמנון מעל קרם תפוחי אדמה (70 שקלים) ולחי עגל עם פירה (52 שקלים). יש גם "קרפצ'יו ריפיינו" ממולא בעשבי בר, לינגוויני עם לובסטר, קוקי סן ז'אק מעל קרם אפונה (75 שקלים) וניוקי סלק רכים ועדינים.
את כל זה מלווים יינות איטלקיים ושמפניה, וברקע פרנק סינטרה. מלבד מסעדה פועל במתחם השאטו גם בר שמציע תפריט עם מנות בשר לבן והמבורגר, ופיצה בר עם פיצות לא שגרתיות, ביניהן פיצת שווארמה ופיצה עם בייקון או עם שינקן (80-38 שקלים). סלמא ושלושת ילדיה נמצאים במקום מדי ערב ומארחים את האורחים יחד עם המלצרים. אין סיכוי שתצאו מהמקום הזה כשאתם לא מהופנטים מהאווירה.
בתחנת דלק בכניסה למעיליא, פועלת כבר 25 שנה מסעדה לבנונית קטנה ומבריקה מניקיון. שם המקום הוא "אל רביע", ומדובר על מיזם של אשה אחת - מרים חדאד, אלמנה אמיצה שלמרות כל האתגרים גידלה לבדה את שלושת ילדיה וגם פתחה מסעדה. היא נמצאת במסעדה כל יום בשבוע (בימי ראשון בתיאום מראש בלבד), והיא זו שגם מבשלת וגם מארחת.
חדאד מגדירה את המקום שלה כ"בית", ולמרות שהיא כבר סבתא לשני נכדים היא כאן כל היום, מהבוקר ועד הלילה. כדאי לטעום את הקובה המטוגן שהיא ממלאת בתערובת ארומטית של בשר ובצל ומאכלים לבנוניים כמו פול מחלוטה (25 שקלים), שולבאטו (35 שקלים), מנזלה (40 שקלים), שושברק נהדרים מבצק גבינה מבושלים בלבן (50 שקלים) ובהזמנה מראש גם קובנייה (80 שקלים).
גם מסעדת "Marush" של נביל חנא, מסתתרת מאחורי תחנת דלק הממוקמת מול מעיליא, על כביש נהריה-מעלות, אבל אם אתם אוהבים מאכלים לבנונים, ובמיוחד את הסלטים המיוחדים שמגיעים כפתיח לארוחה, זה מקום שכדאי לכם להכיר.
מדובר על קולקציה של 18 מנות שכוללת בין השאר חומוס, טבולה ופטוש כמובן וגם סלט עולש, שנקליש, חצילים מוחמצים, סלט טורקי מתובל בכמון, סלט עולש וסלט רוקט (40 שקלים לאדם).
אחרי זה יגישו לכם כאן מנסף מעולה וגם סנייה טחינה או סנייה עגבניות שבבסיסן תערובת בשר של כבש, טלה ולייה (70 שקלים). יש בתפריט גם מנה לבנונית בשם "ראס א ספור" המורכבת מקוביות פילה עם שום וחריף, יין ולימון (80 שקלים), קבב חאלבי חריף אש (70 שקלים), עראיס מומלא בבשר עגל וצוואר טלה (55 שקלים) ופריקי עם כבש.
"מחלבת עז הרים" של פטריק עראף ממוקמת באזור התעשיה של מעיליא, ואותה הוא הקים לפני ארבע שנים אחרי שעזב את הוראת החינוך הגופני. מדובר על מחלבה כשרה שבה את כל הגבינות במקום מכינים בשיטה מסורתית על פי מתכונים של אימא, עם שימוש מינימלי במכשור טכנולוגי.
כל מוצרי המחלבה עשויים מחלב עזים שמספק עדר של המשפחה המונה 1000 עזים (הממוקם במיקום אחר בכפר). אפשר להגיע למקום כדי לטעום ולקנות את המוצרים, ואל תפספסו את הלאבנה עזים עם 12% שומן, גבינה צ'רקסית עם קצח, ג'יבנה מלוחה שמזכירה ברינזה, יוגורט עזים בטעמי פירות ולבן. מוצר הדגל במקום (אותו אסור לפספס) הן הגבינות הקשות והמתישנות ביניהן גבינת "גורן" עם 38% המיושנת חודשיים וחצי. טווח המחירים של מוצרי המחלבה 160-60 שקלים לקילוגרם.
את כל זה בנה ג'ורג' בעצמו בעזרת 4ארבעת ילדיו. בהשכלתו ג'ורג הוא אגרונום בעל תואר שני, שעבד במשך 20 שנה במשרד החקלאות. מתוך היכרות עמוקה עם עולם הצמחים הוא החליט לשתול כרם עם ענבי קברנה סוביניון, שמקבל השקייה אך ורק ממי הגשמים. בשיטה הזו יש סיכון כלכלי וכמות הפרי קטנה מאוד (בגלל הצורך בדילול של 50% ממה שמניב הצמח), אבל היא גם מבטיחה את הפרי האיכותי ביותר ובעל רמות הסוכר הגבוהות ביותר.
הודות לשיתופי הפעולה שיצר ג'ורג' עם חלקאים יהודיים מהגליל, קולקציית היינות של היקב כוללת מלבד הקברנה סובניון גם שני בלנדים Samara ו-Duel וגם יין רוזה ויין לבן. את היינות ג'ורג' מיישן בחביות עץ אלון במשך 11 חודשים, ואותם אפשר למצוא בתפריטי מסעדות בנצרת ובחיפה וגם בכמה חנויות אלכוהול.
אפשר גם לקנות את היין ביקב שמארח לטעימות. באביב ובקיץ אפשר להגיע לטעימות בכרם הממוקם ארבעה קילומרים מהכפר, שם ג'ורג' מארח מתחת לעץ זית, מול נוף עוצר נשימה (30 שקלים לטעימה).
ממש מתחת למבצר היפה Chateau du Roi, בתוך חלל עתיק עם קירות אבן ותצוגה מרשימה של ענתיקות מכל התקופות, פועלת מזקקת ערק "קסיס" של באסל קסיס. שלט אין במקום, רק דלת עץ כפולה בתוך קיר שדרכה אפשר לראות את המזקקה הסורית בצבע ברונזה שמיוצרת בפורטוגל, מתוכה נשפך המשקה השקוף בעל ניחוח אניס חזק במיוחד.
את הערק עם 61% אלכוהול באסיל מזקק כבר 15 שנה (מתוכם 8 שנים עסק במלאכה כחובב עבור צריכה עצמית בלבד) והוא עובד בשיטה של פעם, כולל רישום הנתונים המספריים של תהליך הזיקוק בקלסר, עם עיפרון, בתוך טבלה משורטטת ביד.
משפחתו של בסל עסקה כל החיים בגידול טבק. בשנת 1990 הם נאלצו למצוא לעצמם תעסוקה אחרת, ואז באסיל החליט לוותר על לימודי ההנדסה כדי לייצר ערק. את האניס הוא קונה מסוחרים בסוריה, שמגיע לארץ דרך טורקיה.
זן הענבים שבהם הוא משתמש הוא מזן דבוקי, זן קדום שגדל כאן בארץ. חלל המזקקה שייך למשפחה כבר 400 שנה, והוא משמש כבית מורשת בו אפשר להתארח על מנת לשמוע את הסיפור המשפחתי, ולצפות במצגת שמספרת על הטבק שגידלו במקום.
אפשר גם לקנות שם ערק (100 שקלים), והכניסה עולה 20-15 שקלים (תלוי בגודל הקבוצה, המקום יכול להכיל קבוצות של 45-10 איש).
במרכז הכפר, במקום שנראה כמו בית פרטי, שוכנת אחת השווארמות המצטיינות בארץ. המקום נקרא "עמו" כשם החיבה של בעל המקום, תאמר מתא, שמכין שיפוד אחד דחוס במיוחד של בשר כבש, עגל ולייה.
הבשר מתובל בשמונה תבלינים, ויורד מהשיפוד קרנצ'י, בחיתוך ידני דק דק. יש בו איזון טעמים מעולה ורמיזות עדינות של כבש. לצד הבשר מוגשת כרובית מוחמצת, בצל מתובל עם סומק, עגבניה טרייה, עמבה, סלט כרוב חתוך דק דק ופלפל ירוק חריף.
פיתה עם 280 גרם בשר עולה 35 שקלים (יש גם חצי פיתה ב-25 שקלים), צלחת קטנה עולה 80 וצלחת גדולה 100 שקלים (כולל סלטים). יש במקום מרפסת עם כמה שולחנות ובר ישיבה גבוהה והוא פתוח כל השבוע מלבד ימי ראשון מהבוקר ועד שנגמר השיפוד.
ולקינוח:
ליד המרכז המסחרי עאסי סנטר, באזור התעשיה של מעיליא, נמצאת קונדיטוריה דרוזית ותיקה בשם "ממתקי יאסר מדאח", שהתחילה את דרכה ב-1987 במעלות תרשיחא. את העסק הקים יאסר מדאח מפקיעין, היום ממשיכים את דרכו בתו מונה ובעלה ראיד.
אפשר לשבת ולאכול במקום כנאפה טרי וחם שעולה רק 10 שקלים למנה, ואפשר לקנות הביתה מגש בקלאוות קטנטנות מלאות בפיסטוק חאלבי וסמנה פרווה (45 שקלים למגש או 55 שקלים לקילוגרם).
במיקום הנוכחי הקונדיטוריה הקטנה והצנועה הזו פועלת כבר עשור, והיא פתוחה כל יום מהבוקר ועד הערב מלבד ימי ראשון. אפשר לשבת במקום ואפשר להזמין גם קפה ליד הכנאפה.
מקומות נוספים במעיליא שאולי תרצו להכיר:
כתובות:
מסעדת Chateau du Roi: בוויז - שאטו דה רואה, 04-8850088מסעדת אלרביע: תחנת דלק בכניסה למעיליא, 04-9571327
מסעדת Marush: בוויז - מסעדת מרוש, 04-9570512, 050-4412051
מסעדת Hanan: מרכז עאסי סנטר, 04-999-7888
מחלבת עז הרים: בוויז - מחלבת עז הרים, 04-9888548
יקב ג'וליה: בוויז - יקב ג׳וליה, 054-5656281
ממתקי יאסר מדאח: בוויז - ממתקי יאסר, 054-8354910, 04-6786539
מזקקה של באסל קסיס: 052-4246691
העוגות של איליא: בין קניון עאסי סנטר למעיליא, 050-5524843
מנצ'ס: בוויז - מנצ'ס גריל מסעדה, 04-9572266
את הסיור ארגן וליווה גיא מלל, יועץ תיירות וסמנכ"ל "בית הספר לתיירות בישראל"