הכינו את הקטניות: איפה אוכלים חמין?
פסטיבל חמין בשוק צפון ושאר מנות חמין שוות ברחבי הארץ: עונת החמין בשיאה ואין דבר טוב יותר מצלחת כזאת ביום חורף קר
תמצאו אותו במסעדות מזרח אירופאיות, במעדניות שף וגם בג'חנוניות; תוכלו לקבל אותו עם שירות משלוחים עד הבית, או בתוך סיר שרק תצטרכו להכניס לתנור או שתעמלו עליו יום שלם ותזמינו את כל החברים והמשפחה להשוויץ - אבל כך או כך, זה החמין הוא הכוכב הבלתי מעורער של החורף.
כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:
מתכונים לחמין
מתכונים למרק
לא משנה אם תקראו לו צ׳ולנט, חמינדוס, דפינה או תבית - אלה שמות שבאים לתאר דבר אחד - קטניות בבישול ארוך עם כל מיני דברים טובים אחרים.
תוכלו למצוא חמין במספר גרסאות: צמחוני, בשרי, עם קישקה או בלי, עם ביצה, עם רגליים של פרה, עם ראש של שום, עם דבש, עם עצמות מיח ועם כל הרשימה הזאת ביחד. יש כאלה ששמים בו שעועית, יש ששמים חיטה, יש כאלה שמסתפקים באורז ויש כאלה שיכניסו לשם גריסים ויחלקו הכל לשקיות לפי נושאים. האמת? הכי טוב זה סבלנות וחום נמוך, ואתם מסודרים.
אפשר למצוא אותו במעדניות שמציעות אוכל מוכן לשישי-שבת במשקל כמו ב"אהבה בטעם ביתי" בפרדס חנה, המציעים חמין ב-72 שקלים לקילוגרם; ב"ריחות וטעמים" באזור המוסכים של רמת השרון; בגבעתיים ב"טעמאמא"; בתל מונד, שם פועלת מסעדת תבשילים ביתיים בשם "הקוסקוס של גליה"; ובתבשיליה הותיקה בפתח תקווה הנקראת "סלומון" מציעים חמין עיראקי "תבית" (150 שקלים למנה ל-5 סועדים).
אם מתחשק לכם חמין מתובל בנוסטלגיה, תמצאו כזה במסעדות שהן מוסדות כמו במסעדת "שמוליק כהן" בתל אביב, שם מכינים את החמין מעורבב עם שעועית, גריסים, תפוח אדמה, בשר, מח עצם ומילוי של קישקשע שמוגש בצורת קבב (82 שקלים עם קישקע או 86 שקלים בתוספת בשר). יש גם חמין ביתי מעולה של פעם במסעדת "וינה" בתל אביב (חמין רגיל עולה 46 שקלים, חמין עם קישקע 68 שקלים וחמין עם בשר 78 שקלים). ב"סנדר" בדרום תל אביב ימכרו לכם סיר חמין לסופ״ש - זה סיר נירוסטה קטן עם תפוחי אדמה, נתחי בשר, קישקע תוצרת בית, שעועית וביצים חומות במחיר 89 שקלים. כל שתצטרכו זה להכניס אותו לתנור ולחכות. סיר זוגי יעלה 169 שקלים וסיר ענקי יעלה 469 שקלים. בחיפה תמצאו חמין של פעם ב"מעיין הבירה".
בחורף אפשר למצוא חמין מעולה גם בכמה מקומות שאף אחד לא מצפה למצוא בהם חמין: כך למשל ברשת "קופיקס" - חמין טבעוני שמכיל תפוחי אדמה, חומוס, בצל, שעועית אדומה ולבנה, שום ותבלינים (8 שקלים לכוס קטנה או 12 שקלים לכוס גדולה); חמין ב"סביח קומפלט" נחשב לסוד הכמוס של תל אביבים ומנה שלו כוללת קישקע, תפוחי אדמה, גריסים, שעועית ובשר, שמתבשלים יחדיו במשך 12 שעות (35 שקלים למנה). מצאנו חמין מעולה גם במעדניית בצקים תימניים בשם "חטיפי תימן" שבצפת - שם, בימי חמישי, מכינים סיר ענקי עם צ׳ולנט שמספיק כדי להאכיל את כל תלמידי הישיבות עד השעות הקטנות של הלילה (15 שקלים למנה קטנה, 27 שקלים למנה גדולה).
בשלושת סופי השבוע הקרובים - 9-10/1, 16-17/1, 23-24/1 - יתקיים בשוק צפון ברמת החייל בתל אביב פסטיבל חמין טעים במיוחד. יצרני חמין מכל רחבי הארץ וגם מהשוק עצמו, יגיעו עם סירים ויפתחו דוכני חמין ברחבת השוק. כל טבח יכין חמין מסורתי מהעדה שלו - מהחמין היהודי המסורתי - הטשולנט, ועד הטבית העיראקי, הסחנה המרוקאית, החמין הפרסי ועוד.
צפו בסרטון בראש הכתבה.
לפניכם כמה מקומות נוספים שבהם תמצאו מנות חמין מצטיינות במיוחד:
קיטון
החמין כאן מפורסם לא פחות מהמסעדה עצמה: אורנה רסקין, דור שלישי במסעדה, שימרה את המתכון המקורי של סבתהּ, והפכה אותו למנת הדגל של המקום.
אפשר להזמין חמין הכולל גריסים שעועית ותפוחי אדמה (44 שקלים) או חמין עם בשר (64 שקלים). אבל אם כבר ללכת על חמין יהודי אמיתי אז עדיף לטעום דווקא את ה"קומפלט" הכולל גם מעיים (76 שקלים).
דיזינגוף 145 תל אביב, 03-5233679, לא כשר
סוליקה
במעדנייה של השף אבי ביטון מציעים החורף חמין מסורתי עם חיטה, שעועית לבנה, ביצה, תפוחי אדמה, בשר וקוקלה (קציצת סולת טוניסאית מסורתית) תמורת 49 שקלים ל-100 גרם. איינשטיין 7 תל אביב, 03-9595525, כשר
Heart of TLV
מכאן תוכלו להזמין בשבת ג'חנון וחמינדוס של סבא - תבשיל חמין שמגיע עם מלא בקטניות, חיטה, קציצות קוקלה ובשר בקר בבישול ארוך. מחיר המנה 40 שקלים והיא מגיעה עם אורז. אפשר לקחת טייק אווי או להזמין משלוח, ואם תזמינו שלוש מנות המשלוח יהיה בחינם.
הזמנות בפייסבוק (Heart of TLV- soul food) או באתר
המטבח של פליקס
השף פליקס רוזנטל (לשעבר בעלים של מסעדת חאן מנולי ביפו) לקח את 15 שנות הניסיון שלו במטבחים והקים מיזם שהוא גם קייטרינג וגם מכירה של סירי אוכל מוכן לשבת. התפריט מתפרסם בתחילת כל שבוע בעמוד הפייסבוק ותמיד תמצאו שם חמין קלאסי שמבושל לילה שלם עם נתחי אונטריב, שעועית, גריסים ותפוחי אדמה. מנה זוגית עולה 90 שקלים, ואת ההזמנה כדאי לבצע עוד ביום רביעי, בשביל שאת המשלוח תקבלו בשישי.
תל אביב, 054-2186802
דליקטסן
החמין של הדליקטסן הוא החמין עם הכי הרבה סטייל: יש בו בשר בקר, קישקע, שעועית, חיטה, תפו"א וביצים שבושלו לילה שלם על פלטת שבת. המחיר הוא 265 שקלים ובמחיר הזה יאכלו (וישבעו) 6 סועדים. ואפשר להזמין ליום שישי או שבת באתר של המעדנייה.
הזמנות באתר של דליקטסן
ביקרייה
המאפיה והמעדנייה החדשה של השפים דודו אלמקיאס ויוסי שיטרית (המוכים בתור "דוד ויוסף") תמצאו חמין עם בשר במחיר של 12.90 שקלים ל-100 גרם. חוץ מזה יחכו לכם שם גם מרק קובה סלק, קוסקוס עבודת יד ותבשילים נוספים.
איינשטיין 12 תל אביב, 03-9492111, כשר
שטיסל
החמין הזה הוא כנראה החמין המפורסם ביותר בבני ברק: בליל חמישי עומדים בשבילו בתור ולאחר מכן אוכלים אותו בחדר אחורי נטול כל חן. במהלך השבוע יש צ'ולנט ללא בשר וביום חמישי מגישים את הדבר האמיתי עם הקישקע והבשר. המחיר הוא 20 שקלים לצלחת ענקית שתשביע אתכם כנראה ליותר מיום אחד.
הרב ש"ך 14 בני ברק, 03-5706005, כשר למהדרין
תטה
ניר פרומר מגיש בחורף חמין מושקע במיוחד עם בשר זנב, מח עצם, שני סוגים של שעועית וקישקע, ביצים ונגיעה של סילאן - בדיוק כמו הצ'ולנט שבת של סבתא. מחיר של מנה ענקית הוא 77 שקלים (כולל פוקצ'ה סלטים ושתיה חמה).
דרך פיקא 1 פרדס חנה כרכור, 04-6376401, לא כשר
באב אל יאמן
בית קפה לא שגרתי הפועל בירושלים ללא השגחת כשרות ואפילו פתוח בשבת, אבל מכריז על עצמו כ"כשר" מהזן החדש. בתפריט שלו יש אוריינטציה תימנית ומטרת קיומו לייצר שיח תרבותי המשלב גם את המגזר הערבי. בתפריט של המקום יש בין השאר גם ג'חנון, גם קוגל וגם חמין צמחוני (45 שקלים).
עזה 29 ירושלים, כשר ללא תעודה
דיטש
המסעדה הזו מאכילה בעיקר סקרנים שמסתובבים בשכונת מאה שערים ואת הלקוחות משרתים בה שלושה אחים ג׳ינג׳ים לבית משפחת דיטש החרדית. המשפחה תקשורתית ושירותית, ואם תבקשו יפה יתנו לכם להציץ לתוך סיר ענק שמאחורי הדלפק שבו ממתין החמין הכי טעים בירושלים, עם שומן אווז כמו פעם וגם קישקע מתקתק (28 שקלים למנה).
מאה שערים 32 ירושלים, 02-5829529, כשר למהדרין
ארטישוק של נעם
חווה גדולה שבה נועם יעקבא מגדל ארטישוקים על פני שטח חקלאי שגודלו 500 דונם. מדי סופ"ש החווה פותחת את שעריה לסיור מודרך שבסיומו יש ארוחת בופה צמחונית המושתת על כל מה שניתן להכין מארטישוק. בחורף מכינים במקום גם חמין צמחוני עם לבבות ארטישוק. מחיר סיור וארוחה בין 80-50 שקלים.
שד׳ הוורד 36 ניר בנים, 054-2278637, לא כשר
כפות תמרים
המסעדה הזאת הופכת מדי שישי לקייטרינג של אוכל מוכן שבו מציעים את המאכלים של רוב עדות ישראל.
אחת ממנות הדגל הוא החמין עם בשר ושעועית (55 שקלים לקילוגרם). כדאי לשדרג אותו עם חיטה (30 שקלים לקילוגרם) ועם ביצים קשות שבושלו יחד עם החמין (2 שקלים ליחידה).
קיבוץ אילות, 08-6358789, כשר