הרב שנתן הכשר למסעדה שפתוחה בשבת: "הרב עובדיה הורה לנו"
איך מכינים את האוכל? האם מותר לשלם בשבת? ולמה מה שאפשרי בדרך לחו"ל אסור בתוך הארץ? הרב שהעניק את הכשרות למסעדות הראשונות שנפתחו בנתב"ג בשבת, מסביר איך חילקו את השדה: "התנאים שם ייחודיים. זו המדיניות מאז נתב"ג 2000"
אסף שמאמא, מסעדן ירושלמי, הופתע לגלות כי מה שאסור לו ולחבריו – מותר בנתב"ג, וכבר די הרבה שנים: כך זכתה מקדונלד'ס בכשרות של הרבנות הראשית, על אף שהיא פתוחה בשבת בנתב"ג, כמו גם עסקי מזון אחרים במתחם.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>
"זה החל כבר בהקמה של נתב"ג. רשות שדות התעופה נותנת שירות לכל העולם, כל השבוע כולו וגם בשבת", אומר בראיון לאולפן ynet הרב שניאור זלמן רווח, ראש המכון למצוות התלויות בארץ – ומי שהעניק את הכשרות לראשונה למסעדות במתחם.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- ה"אבא של החיילים החרדים" הותקף: "אם לא המשטרה - היו עושים בי שפטים"
- "אנחנו נחשבים בחו"ל": הסיבה שמקדונלד'ס בנתב"ג כשר
- רבנים בכירים: "הרב טל קיים קשרים עם אישה נוספת; אסור ללמוד במוסדותיו"
"מטוסים זרים באים ויוצאים, גם בשבת עוברים בנתב"ג אלפי נוסעים, וצריך להבין שאנחנו עסקנו בסוגיה ההלכתית". הרב מציין כי כמות הנוסעים עולה משנה לשנה, ובהתאם - הצרכים. "הרבנים הראשיים בזמנו היו הראשון לציון הרב שלמה משה עמאר - והרב יונה מצגר, וזה הגיע לפתחם, והיה ברור שצריך לחלק את השדה לכמה חלקים", הוא מספר.
"החלק של מקבלי הפנים סגור בשבת, כנ"ל לגבי קניון שחקים. הנקודה הקריטית הייתה המעבר לאחר החתמת הדרכונים, כי שם הלקוח שבוי. הוא לא יכול לחזור אחורה, ושם הרשות אמרה שאנחנו חייבים לתת לו מענה של שתייה ואוכל".
"לא התבקשנו חלילה להכשיר חילול שבת", הוא מדגיש. "המטבח כשר: אין בישולים, אין טיגונים, אין אפייה, כדין בתי המלון. בניגוד לטענה כאילו בבית מלון לא משלמים בשבת ובמקדונלד'ס כן, גם בבית מלון יקבלו כסף".
משלמים במכונות אוטומטיות
התשלום, מסביר הרב, מתנהל במכונות אוטומטיות, והחימום הוא על גבי פלטות בלבד. "כשהתברר שיש בעיה עם הכסף, ניגשתי עם הרבנים הראשיים לרב עובדיה יוסף", הוא מספר, "הרב ישב ושקל, ואז אמר לי – 'תשמע, צריך לתת כשרות... אתה מעדיף שהמקום הזה לא יהיה כשר בכלל, גם בכל ימות השבוע, במקום שבו עוברים מיליוני אנשים?' לכן הוכרע שבתי עסק לאחר שלב החתמת הדרכון, יוכלו לקבל כשרות אם יעבדו במתכונת מלון בשבת".
מהרבנות נמסר בתגובה: "ההסדר קיים כ-16 שנה ואושר על ידי הרבנים הראשיים דאז. הוא קיים רק באולם הנוסעים היוצאים לאחר עמדת החתמת הדרכונים. לעסק שנדרש להיות פתוח בשבת, כחלק מתנאי הזיכיון, ניתן אישור לפעול במתכונת הקיימת בבתי המלון. כל הבישולים נעשים טרם כניסת השבת, ותפעול החנות השוטף נעשה על ידי עובדים לא יהודים, תוך כדי פיקוח כשרותי במשך השבת של הרבנות לכשרות ארצית".
ממקדונלד'ס נמסר בתגובה: "אנו פועלים במתכונת זהה למטבחים בבתי מלון כשרים בשבת כדת וכדין, ללא חילול שבת ובשימוש בקומביסטימר (תנור טורבו) משוכלל".