החשש מהתפשטות מגפת הקורונה גרם לוועדי העובדים להקדים את חלוקת השי המסורתי לפסח. חלקם אף החלו לחלק אותו, בהם כלל, התעשייה האווירית וחברת החשמל. כך עולה מנתוני חברת ועדים, המרכזת את המידע על הפעילות הכלכלית-חברתית של ועדי העובדים בישראל.
לדברי יעקב אלוש, מנכ"ל החברה, חלוקת השי מתבצעת בדרך כלל בשבוע שלפני פסח, במסגרת האירועים המתקיימים בחברות. עם זאת, בעקבות הביטולים ההמוניים של אירועי פורים בצל החשש מהתפרצות מגפת הקורונה, מסתמן שגם אירועי פסח יבוטלו השנה, וכי חלוקת השי תתבצע באופן פרטני לעובדים.
מסקר שערכה החברה, שווי השי לעובדים שיחולק השנה יעמוד על היקף של יותר מארבעה מיליארד שקלים ל-3.5 מיליון עובדים. השי הממוצע לעובד יעמוד על 650 עד 850 שקל, בעוד שמנהלים בכירים ייהנו גם השנה משי לחג בסכום גבוה של 5,000 עד 7,000 שקל בממוצע.
נתוני הסקר מלמדים כי בראש הטבלה, עם השי הנדיב ביותר, נמצאים כתמיד הוועדים החזקים, ואילו בתחתית ממוקמים עובדי הקבלן ועובדים שאינם מיוצגים על ידי ועד עובדים. בראש הטבלה נמצאות גם חברות הייטק כמו אינטל, אמדוקס, קנאמטל ואחרים, שיעניקו לעובדיהם בפסח שי בשווי 1,000-1,400 שקל בממוצע.
כך, עובדי מפעלי ים המלח גם הפעם בראש הרשימה עם שי בשווי 2.800 שקל, ואחריהם עובדי נמל חיפה (2,000 שקל), עובדי חברת החשמל ורותם אמפרט נגב (1,500 שקל), עובדי טבע תעשיות פרמצבטיות, אי די אי טכנולוגיות וקנאמטל (1,400 שקל), וכן עובדי לאומי שירותי שוק ההון ואלתא מערכות (1,300 שקל).
הסקר הקיף השנה מעל 1,100 מקומות עבודה מכל המגזרים במשק, והשתתפו בו בנוסף לוועדי עובדים גם מנהלי משאבי אנוש, מנהלי רכש וקניינים.
סיגל בן צבי, מנהלת יריד הוועדים למכירות מרוכזות ושי לחג שנערך בחודש החולף, מציינת כי הצעות השי הבולטת השנה יהיו מוצרי סטייל למטבח ולבית, שעונים חכמים, טקסטיל בית, מכשירי חשמל, אלקטרוניקה בידורית ועוד. בן צבי מוסיפה כי בשל משבר הקורונה, עובדים רבים יקבלו את השי לחג ישירות לחשבון הבנק שלהם.
רשימת נתוני השי לחג, לפי חברת ועדים:
עובדי מפעלי ים המלח: 2,800 שקל
עובדי נמל חיפה: 2,000 שקל
עובדי חברת החשמל, רותם אמפרט נגב: 1,500 שקל
עובדי טבע תעשיות פרמצבטיות, אי די אי טכנולוגיות, קנאמטל: 1,400 שקל
עובדי לאומי שרותי שוק ההון ואלתא מערכות: 1,300 שקל
עובדי פאנאיה, תעשייה אווירית (נציגות האקדמאיים) משרד הביטחון 1,250 שקל
עובדי אמדוקס, הרשות לניירות ערך, אדמה מכתשים , תדיראן סוללות, כי"ל: 1,200 שקל
עובדי תעשית אבן וסיד, מקורות, עובדי סימפליויה, טמפו: 1,100 שקל
עובדי Check Point, אינטל, פלסקום, IAI, KRATOS GMI EYAL, עובדי בית הנשיא, Aspire Global, עיריית אשקלון, רשות שדות התעופה, בנק אגוד, מכללת בית ברל, בנק מסד, קמג, מועצה אזורית שומרון, המועצה להשכלה גבוהה: 1,000 שקל
עובדי מפעלי תובלה, אלטשולר שחם, בנק דיסקונט, צים, טכנומד, רכבת ישראל: 900 שקל
עובדי עיריית ירושלים, קימברלי קלארק, בית חולים אסף הרופא: 850 שקל
עובדי אלביט תקשוב וסייבר, עיריית רמת השרון, פרפקטו, עיריית ראש העין: 800 שקל
עובדי IBM, משרד התקשורת, עמידר, עיריית חיפה, טבע נאות: 800 שקל
עובדי מכון התקנים, רשות החשמל, פז: 750 שקל
עיריית אשדוד, עירית טייבה, פריגו, קופ"ח מאוחדת, עיריית כפר סבא: 700 שקל
עודי משרד הבינוי והשיכון, תל בר תעשיות: 650 שקל
עובדי דן, תאגיד המיחזור אל"ה, הקריה האקדמית אונו, משטרת ישראל, סוגת: 600 שקל
עיריית ראשון לציון, אוניברסיטת תל אביב: 550 שקל
PCB Technologies, שינדלר נחושתן מעליות, עובדי פדקס ישראל, אוסם: 500 שקל
עובדי שרותי בראות כללית: 430 שקל
עובדי אגד, רד תקשורת מחשבים, יובל גד: 400 שקל
עובדי די אייץ אל ישראל , שלמה ביטוח: 300 שקל
עובדי זארה ישראל, דלק, אלקטרה אלקו התק"ש: 250 שקל
עובדי אוניברסיטת אריאל: 200 שקל
הייטקזון: הממוצע בהייטק - 470 שקל
בצד הנתונים המרשימים בחלק מחברות ההייטק, מבדיקה שערך מועדון הצרכנות של עובדי חברות ההייטק, הייטקזון, עולה כי השווי הממוצע של השי לחג בכלל החברות בענף עומד על 470 שקלים. לפי הנתונים, 5.5% מהמועסקים בהייטק יקבלו שי בשווי של עד 200 שקלים, כ-12% מהעובדים יקבלו שי של 600-500 שקל, וכחמישית יקבלו שי בשווי של 600 שקלים ומעלה.
הסקר של הייטקזון מתבסס על ניתוח של כ-100,000 אלף מתנות ומסקר שערך בקרב 75 מנהלות רווחה. עוד מלמדים הנתונים, כי רוב העובדים בענף (73.2%) יקבלו מתנה מוחשית, כ-12% שובר גיפט קארד, ו-12.6% תווים לרכישת מזון, בעיקר לרשת שופרסל.
דגן רונן, מנכ"ל משותף של מועדון הצרכנות הייטקזון, אמר כי השנה היה ביקוש גבוה בענף לאיירפוד ולסטים של מזוודות, זאת לצד שואבי אבק. לדבריו, "בשנים האחרונות התפתח בהייטק נוהג שבו מאפשרות החברות לעובדים לבחור בין מתנה לתווי קניה, אלא שהשנה אנו רואים שלמעלה מ-70% מהחברות לא מציעות תווי קניה אלא מציעות לעובדיהן אפשרות לבחור רק מבין מבחר מתנות מוחשיות".
עם זאת הוא מציין כי מוקדם להספיד את תווי הקניה. "הצעת מתנות מוחשיות כאופציה נוספת לצד התווים נועדה לתת מענה לעובדים המשתכרים מתחת לממוצע", אמר. "החברות חשות מחויבות להעניק גם מתנה שוות-כסף לרשתות הקניה, שתאפשר לאותם עובדים לעמוד בהוצאות הגבוהות של הקניות לחג. כמו כן, רבים משתמשים בתווים שקיבלו ממקום העבודה ומעבירים אותם כמתנה לחג למטפלת, לגננת, למנקה וכיוצא באלה.