צפו: הכלכלה בצל הקורונה
(צילום: משי בן עמי)

מחאת המסעדנים: כ-1,500 מסעדנים, בניהם רותי ברודו, חיים כהן, אסף גרניט, מאיר אדוני, הודיעו היום (ו') לרשות המיסים ומשרד האוצר כי לא ישלמו מיסים, מאחר וההחלטה לסגור את כל מקומות הבילוי והמסעדות לא תאפשר להם לעשות זאת.
בפנייה טוענים המסעדנים כי "הבטחה שניתנה ע״י שר האוצר משה כחלון בשידור חי בטלוויזיה לדחיית תשלום מע"מ לסוף אפריל, הייתה שקרית. אנחנו נדרשים לשלם מע"מ עד 26.3".
2 צפייה בגלריה
אופנה
אופנה
רותי ברודו, חיים כהן
(צילום מסך קשת 12)
בהצהרה שנתן מוקדם יותר החודש כחלון הודיע כי תשלום המע"מ יידחה בחודש, אולם בהמשך התברר כי דחיית המע"מ בחודש היא רק עבור עסקים קטנים (עד מחזור שנתי של 1.5 מיליון שקל) שנדרשים לשלם פעם בחודשיים (וקיבלו חודש נוסף). עסקים גדולים יותר קיבלו בסך הכל דחייה של 10 ימים ל-26 במרץ. לפי גורמים בענף, "כל מסעדה עם מחזור של מעל 150 אלף שקל נדרשת לשלם כעת מע"מ, וזה הרוב הגורף של המסעדות. מדובר על ענף עם אחוזי רווחיות נמוכים אם בכלל, ענף מדמם. הקריטריון של מחזור כל כך נמוך לא רלוונטי לרובנו."
עוד מחו המסעדנים כי "בשאר המדינות המערביות הממשלות הציגו תוכניות תמיכה במשק, ממשלת צרפת הזרימה מיידית 300 מיליארד דולר למשק. גם איטליה, ארה״ב ואנגליה. בעוד אצלנו, 'הוענקו' הלואות שמסתבר שהם בריביות דרקוניות ודוחים תשלומים של ארנונה ומיסוי, כאילו מחר יפול עלינו כסף מהשמיים. היום המסעדנים אומרים לממשלת ישראל, עד כאן".

המסעדנים לכחלון: שחרר את כספי הפיקדון של מבקשי המקלט

נזכיר, כי ביום רביעי פנה איגוד המסעדנים הישראלי לשר האוצר, משה כחלון, בדרישה כי ישחרר מיידית את כספי קרן הפיקדון של מבקשי המקלט בצל משבר הקורונה. במכתב כתב שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות, כי "14 אלף יזמים בתחום נותרו מובטלים, עם שק של חובות וללא שום ביטחון סוציאלי. לדאבוננו, נאלצנו גם להוציא לחל"ת (חופשה ללא תשלום) יותר מ-100 אלף עובדים. אנחנו נאלצים גם להפסיק עבודתם של מעל 10,000 מבקשי מקלט".
החוק כיום מחייב את המסעדנים להפריש 16% לפנסיה ופיצויים לקרן, ואת העובדים להפריש 20% משכר הבסיס - 6% מתוך זה לפנסיה והיתר לקרן לתמרץ את עזיבתו. בפועל, כל הסכום של המעסיק והעובד נכנס לקרן המוחזקת בבנק מזרחי - ומבקשי המקלט יראו אותה רק כאשר יעזבו את הארץ.
2 צפייה בגלריה
מבקשי מקלט ממתינים בכניסה למשרד הפנים
מבקשי מקלט ממתינים בכניסה למשרד הפנים
מבקשי מקלט ממתינים בכניסה למשרד הפנים
(צילום: עמית שעל)
במכתב הוסיף ברמן: "כידוע לך, מבקשי המקלט אינם זכאים לדמי אבטלה, ולכן יוותרו חסרי כל בתקופת המשבר, וזאת למרות שלעובדים אלה צבורים כספי פיצויים מלאים ואף מעבר לכך בפקדון המסתננים - אלא שהם לא יכולים למשוך כספים אלה עד עזיבתם את הארץ".
עוד כתב ברמן: "בסיטואציה שנוצרה, עובדים אלה פונים אלינו, המעסיקים, לתשלום פיצויי פיטורים על מנת שיוכלו להתקיים, ובכך מוסיפים נטל כבד נוסף על התעשייה אשר ממילא מצויה עמוק בתוך משבר. כמובן שמצב כזה איננו מתקבל על הדעת. מצב זה אף מהווה אפליה בינם לבין עובדים ישראלים, אשר רשאים למשוך את כספי הפיצויים הצבורים להם מיד עם סיום עבודתם".
השף חיים כהן מסר לכלכליסט כי "הנושא הזה חשוב מבחינה הומניטרית. המדינה מחייבת אותנו להפריש עבורם כסף לקרן פיצויים, ואז כשהם מפוטרים לא נותנים להם את הכסף. שיחליטו: או שזאת קרן פיצויים או שמדובר במס נוסף על המסעדנים".
פורסם לראשונה: 20:42, 18.03.20