עצמאים, שכירים, בעלי עסקים קטנים - הקורונה הכתה בישראלים רבים במקום כואב במיוחד, הכיס. משפחות רבות מצאו את עצמן בבת אחת במצב של חוסר ודאות תעסוקתי, ובחלק גדול מהבתים בישראל חוו ירידה חדה בהכנסה לצד יכולת השתכרות מוטלת בספק. איך מתנהלים נכון כלכלית ומצליחים לנהל את משק הבית בתקופה כל כך מטלטלת?
השנים האחרונות היו שנים של שפע בלתי נתפס – הצריכה הרקיעה שחקים, בין אם היה לנו כסף או שלקחנו הלוואות לשם כך. כעת צריך להבין שהמציאות השתנתה, ולא לחיות יותר מעבר ליכולת שלנו. אז קודם כל דברו בפתיחות בבית על המצב הכלכלי, גם עם הילדים בהתאם לגילם ולהבנתם, חדדו את המטרות שלכם – אילו רצונות אתם מעוניינים להגשים (למשל מימון לימודים לילדים), ועל אילו ניתן לוותר (למשל החלפת הסלון), וגשו לתהליך צמצום ההוצאות וההתייעלות הכלכלית ממקום של חידוד המטרות והגשמתן, ולא רק ממקום של הכרח שיוצר תחושת חסר.
הנה כמה כללים בסיסיים שיכולים לעזור להתייעלות הזו, ולא רק בימי משבר כלכלי - גם בשגרה הם יכולים להועיל בכל בית.
בשגרה יש לנו הרבה מאוד הוצאות "על הדרך": הקפה בדרך לעבודה, הנעליים החדשות שנרכשו בסיבוב בקניון, וכך יוצא שאנחנו מתפזרים - ומפזרים. עברו על הוצאות כרטיסי האשראי והעו"ש שלכם, ומפו – לאן הולך הכסף. חלקו את המיפוי לשתי קטגוריות ראשיות: הוצאות קבועות שחוזרות מדי חודש, והוצאות משתנות, וכל קטגוריה חלקו לתת-קטגוריות: מזון, ביגוד, רכב ונסיעות, בילויים וכו'. לאחר מיפוי כזה תדעו טוב יותר כמה כסף הולך בכל חודש ולאן. דוגמה לטבלת מיפוי הוצאות מוצלחת ניתן למצוא בכלים של עמותת פעמונים (לצפייה לחצו כאן).
צמצמו את הוצאותיכם באופן מהיר ככל הניתן. כאמור, כלל הוצאות המשפחה מתחלקות לשני סוגים: הוצאות משתנות – כמו בילויים, חופשות, ביגוד וכו', והוצאות קבועות קשיחות שבדרך כלל חוזרות על עצמן מדי חודש, כמו תשלומי חשמל, ארנונה, טסט לרכב, ביטוחים ועוד.
זה הזמן לטייב את שני סוגי ההוצאות. התחילו עם ההוצאות הקבועות: איך אפשר לחסוך בחשמל? האם אין כפילות בביטוחי הבריאות? האם יש ביטוחים מיותרים שאינכם צריכים עוד? האם ניתן להוזיל את ביטוח החיים של המשכנתא? להפחית עמלות בבנקים? לעבור לחבילת תקשורת זולה יותר? האם זו העת לבטל מינויים כמו חדרי כושר וחוגים?
הוצאות משתנות: אם אין לכם הכנסה כרגע, דחו כל הוצאה לא הכרחית שניתן לדחותה, למשל מתנות, קוסמטיקה וביגוד. גם אם יש לכם הכנסה, תקצבו הוצאות אלו לפי סדר העדיפויות שלכם, על מנת שתוכלו לחיות ללא הלוואות, ללא חריגות ואפילו עם חיסכון קטן לעתיד. מכאן ואילך, התנהלו לפי תקציב מוגדר לכל קטגוריה של הוצאות, ועקבו אחריו ברמה השוטפת באמצעות קבוצת וואטסאפ, וברמה שבועית באמצעות אקסל.
הוצאות מזון: זו אחת ההוצאות הגדולות של משק הבית, וכעת ישנה עליית מחירים בקטגוריה זו. לכן, בימים אלו כדאי לנסות לצמצם בהוצאות אלו. ככלל אצבע – הוצאות מזון, כולל חומרי ניקיון ומזון תינוקות, אמורות לעמוד על כ-700 שקל לאדם במשפחה בחודש. איך מתייעלים? "אכלו את המקרר" – הבית והמזווה עמוסים בכל טוב אחרי ההסתערות האחרונה? נסו לדחות קניות נוספות. בהמשך קבעו תקציב מוגדר למזון, ערכו קנייה גדולה אחת לשבועיים שנשענת על תכנון ארוחות ורשימה שהוכנה מבעוד מועד, וצאו להשלמות קטנות בלבד של גבינות, ירקות, לחם וכו'. אל תקנו מזון בכמות גדולה רק מכיוון שהוא במבצע, אלא אם אלו מוצרים שהופיעו ברשימה ממילא, או מחליפים פריטים ממנה.
אם אין לכם הכנסה קבועה כרגע (חל"ת או פיטורים) או שההכנסות שלכם ירדו, נסו להיערך לתקופה של שלושה חודשים. כלומר, תוך שלושה חודשים - אילו הכנסות יהיו למשק הבית? האם תקבלו דמי אבטלה? האם בכוונתכם להשתמש בחסכונות (בצורה מושכלת)? האם יש לכם קרן חירום ייעודית למקרים כאלו? האם ניתן להיעזר בבני משפחה? האם תזדקקו להלוואות? ואיך, להערכתכם, תוכלו לפרוע אותן? חשוב לציין שנטילת אשראי כעת צריכה להיעשות בזהירות רבה, תוך הבנה של מחיר ההלוואה ודרך פירעונה.
מצד שני, מפו בדייקנות את ההלוואות וההתחייבויות שלכם (כולל מינוס ותשלומים), מהו המחיר שלהן, ואם ניתן לפרוס או להקפיא אותן (ועשו זאת רק אם באמת חייבים, שכן פריסה או הקפאה של הלוואה עולות כסף בתשלום ריבית). בדקו הוצאות שאתם מחויבים אליהן ונסו להפחית אותן במו"מ.
אחרי שהבנתם את ההכנסות הצפויות לשלושת החודשים הקרובים, ומזערתם את ההוצאות, נסו להבין מהו הפער ביניהן, ובנו תקציב רזה ככל האפשר על מנת לא להעמיק את הבור הכלכלי.
גם אם הוצאתם לחל"ת, מומלץ לנצל את הזמן להכרת שוק העבודה שבו אתם פועלים – הבנה של הצרכים המשתנים שלו, רכישת כישורים נוספים בעזרת קורסים או לימוד עצמי וייצור הכנסות מאפיקים נוספים שבהם יש לכם יכולות.
שוק העבודה עובר טלטלה עזה. גמישות ויצירתיות הן שתי תכונות חיוניות בימים אלו. זה הזמן ללמוד לתעדף ולנהל את הזמן באופן מיטבי, להכיר את כל החידושים הטכנולוגיים הקשורים לעבודה שלכם - וגם את המוצרים של המתחרים. יצאה תוכנה חדשה? תדאגו ללמוד אותה. יש ביקוש בחברה לתפקידים אחרים עכשיו? זה הזמן לנסות.
בחיים יהיו עליות, ירידות ומצבים לא צפויים למכביר. כל משפחה צריכה חיסכון בקרן חירום נזילה, בגובה 3-2 משכורות, כלומר כסף שיישב בחיסכון לבחירתכם, אך בסיכון נמוך וברמת נזילות גבוהה, שבמקרה הצורך תוכלו להפוך אותו לכסף נזיל בקלות - פק"מ. מעבר לכך, מומלץ לחסוך מראש על מנת להשיג יעדים ארוכי טווח, במקום לממן אותם בדיעבד בעזרת הלוואות יקרות.