יש לא מעט גלידריות מעולות ברחבי הארץ, וגם לא מעט כאלה שמדי שנה, עם בוא הקיץ, דואגות להפתיע אותנו. אז כבר ראינו גלידה זוהרת בחושך, גלידה שמחליפה צבעים, גלידה לכלבים, גלידה מלוחה, גלידה עם תבלינים, גלידה רכה וגלידה טרייה, אבל יש גלידות שהן הרבה מעבר לאופנה והרבה מעל הגימיק, כאלה שחוזרים אליהן כל פעם שוב ושוב. בואו נניח את הגימיקים בצד, ונגלה מהן הגלידריות הכי טובות בארץ.
ANITA
אניטה היא רשת גלידריות בוטיק קטנה שהחלה את דרכה בחנות צנועה בנווה צדק, וכיום אין מי שלא מכיר אותה, בין השאר הודות למרקם הקרמי והאוורירי של הגלידה. בקיץ הזה אניטה משיקים גלידה חדשה המשלבת שמנת קרמית במיוחד, ומגיעה בטעמים כמו קראנץ' פטל עם שבבי שוקולד, צ'אנקי לימון, קרייזי אננס, בננה עם פצפוצי שוקולד, קראק פאי ועוד.
בגזרת הטעמים הוותיקים והפופולריים שאסור לוותר עליהם נמצא שוקולד ובייגלה, אבטיח ונענע ושוקולד שקדים וקרמל, שצברו מועדון מעריצים משל עצמם. באניטה דואגים לא רק שיהיה טעים בפה, אלא גם שיהיה לכם יפה ברשתות החברתיות: בסניף נווה צדק עיצבו חלון ראווה שהוא קיר סלפי, עם 2,500 פרחים בעבודת יד.
מחירים: 17 שקלים למנה קטנה, 23 שקלים למנה בינונית, 27 שקלים למנת ג'מבו.
פלורנטין 3 תל אביב, 03-6838730, לא כשר
שבזי 40 תל אביב, 03-6246383, לא כשר
מתחם שרונה טמפלר 105 קומה ראשונה, 03-6542544, לא כשר
שבזי 44 תל אביב, 03-9585573, לא כשר
סיציליאנית
הגלידרייה הסיציליאנית התחילה את דרכה לפני 20 שנה ברחוב אבּן גבירול, כשעדיין לא היינו מפונקים ולא הייתה כאן גלידה איטלקית בכל פינת רחוב. מי שפתחו את המקום הם בני הזוג קרן ורפאל ארביב, היא ישראלית והוא איטלקי, ושניהם יחד מאמינים גדולים במהפכת הגלידה שעשו כאן. גם אחיה של קרן שותף בעסק, שמונה כיום ארבעה סניפים - ובשניים מהם קורה משהו מיוחד ויוצא דופן שאין בשום גלידרייה אחרת בארץ.
הגלידה נשמרת בתוך 16 מכונות גלידה עמוקות, שאחת לכמה שניות מערבבות את הגלידה בוו לישה מיוחד המופעל אוטומטית. זה גורם לגלידה להיות הכי אוורירית שאפשר, והאמינו לנו, זו אווריריות שלא תפגשו בשום מקום אחר. לצד המכונות הללו יש גם ברז שוקולד, ממש כמו שאפשר למצוא באיטליה, ומדובר במחזה מרהיב שלא מתאים לבעלי לב חלש או למכורים לשוקולד. השנה השיקו בסיציליאנית טעמים חדשים, כמו גלידה בטעם קינוח איטלקי מסורתי בשם זופה אינגלזה, גלידת אגוזי לוז מאלבה וגלידת מסקרפונה עם משמש ופירות יער. שיהיה בתיאבון.
מחירים: מנת ילדים - 18 שקלים, קילוגרם - 94 שקלים.
אבן גבירול 63 תל אביב, 03-6962458, כשר ללא תעודה
דיזנגוף 170 תל אביב, 03-5246438, כשר ללא תעודה
אבן גבירול 90 תל אביב, 03-6962458, כשר ללא תעודה
שנקר 14 הרצליה פיתוח, 09-9578224, כשר ללא תעודה
פינולי
פינולי היא הגלידרייה הכי חדשה ברשימה. היא נפתחה ממש לאחרונה בכיכר דיזנגוף, ואפילו זכתה להמלצה חמה מראש העיר רון חולדאי בחשבון הפייסבוק שלו. בגלידרייה הזאת מכינים את כל בוקר גלידה טרייה בעזרת מחיות טעם מאיטליה (בלי שימוש בחומרים משמרים מכל סוג שהוא, כך מבטיחים במקום). הטעם הכי מדליק הוא גלידת צנוברים (פינולי באיטלקית), ואנחנו מבטיחים לכם שאם תהיו נועזים ותטעמו, לא תשכחו אותו בחיים.
חוץ מזה יש גם גלידה בטעם אפרול שפריץ ומלא ספשלים מתחלפים. המקום עצמו יפהפה, ומזכיר את בתי הקפה הכי שווים באיטליה, שבהם האיטלקים שותים אספרסו בעמידה. והנה עוד משהו קטן: הגלידרייה החדשה ממוקמת על כיכר דיזנגוף, אז כל מה שנותר לכם הוא לקנות גביע וללכת לבהות במזרקה החדשה.
מחירים: מנה קטנה - 17 שקלים, בינונית 22, ענקית - 26 שקלים.
כיכר דיזנגוף 6 תל אביב, לא כשר
שטפן
יש כאמור הרבה גלידריות בארץ, אבל רק באחת מהן הגלידה מיוצרת על ידי שף גלסייה, שעלה לארץ מוינה בעקבות האהבה לפני שבע שנים. כיום מציע שטפן מאכר בלב תל אביב, מלבד גלידת שף, גם קינוחים קלאסיים מהמטבח האוסטרי. מלבד טעמי הגלידה הקלאסיים אפשר למצוא במקום גם טעמים ייחודיים כמו שטרודל תפוחים, גלידת לינזר-טארט עם אגוזים וקונפיטורת דומדמניות וזאכר-טורט שוקולדי.
לכבוד הקיץ הזה השף השיק גלידה בטעם אפרול עם תות וגלידה בטעם חלב של קורנפלקס. העיצוב של המקום יזרוק אתכם לרגע לאירופה הקלאסית, ואל תשכחו לטעום גם מהקינוחים, בהם עוגיות ענק ממולאות גלידה שמכונות קוקימונסטר.
מחירים: מנה קטנה 17 שקלים, קילוגרם גלידה - 92 שקלים.
טשרניחובסקי 21 תל אביב, 03-6799788, לא כשר
בוזה
אחת הגלידריות היותר מיוחדות בארץ שייכת לשני שותפים - אדם זיו מקיבוץ סאסא ועלאא סוויטאת מתרשיחא. בכל סניפי הרשת השילוט הוא דו-לשוני (עברית וערבית), והטעמים הכי מפורסמים, אלו שעבורם באים במיוחד, הם גלידת שוקולד ים וגלידת קשיו.
הגלידות של בוזה יוצאות דופן הודות לשילוב תבלינים גליליים. הטעמים משתנים כל הזמן מסניף לסניף, ויש סיכוי שתמצאו גלידת כנאפה, גלידת מרווה וגלידת זעתר. בסניף של בוזה שבקיבוץ סאסא יש גם מרכז מבקרים, שבו נערכות סדנאות גלידה חווייתיות לכל המשפחה.
מחירים: מנה קטנה - 16 שקלים, מנה בינונית - 19 שקלים, מנה גדולה 24 שקלים, קילו גלידה - 89 שקלים.
השוק 1 מעלות תרשיחא, 04-8738984, לא כשר
צומת הגומא, 04-6545416, לא כשר
החשמונאים 91 תל אביב, 03-5465295, לא כשר
קיבוץ סאסא, 04-6918880, לא כשר
בני אפרים 280 תל אביב, 03-9666409, לא כשר
Arte
גלידרייה המשמשת גם בית לתרבות, ובימים כתיקונם, ימים ללא מגפות בינלאומיות, המקום מארח הופעות מוזיקה אחת לשבוע. מעבר להופעות, במקום מוצגות יצירות אמנות מתחלפות של אמנים ישראלים. את הגלידרייה הזאת פתחו מרקו קמורלי וסיסי פגאני, זוג איטלקים ממילאנו, שמייצרים גלידה טבעית מחלב, שמנת, אגוזים שנטחנים במקום, פירות טריים משוק הכרמל ושוקולד בלגי איכותי.
את הכנת הגלידה הם למדו באקדמיה לגלידה טבעית בטוסקנה, ואת ייצור הגרנטה הם נסעו ללמוד בסיציליה. הטעם הכי מפורסם כאן, זה שכבר שנים גורם לאוהבי הגלידה לחזור שוב ושוב, הוא "העוגה של מרקו" - גלידה שעשויה מגבינת שמנת, פירות יער וקרמבל שקדים נטול גלוטן תוצרת בית. הגלידה הזו זכתה ב-2014 בפרס ראשון בפסטיבל הגלידה האיטלקית Viareggio. גלידה נוספת שתוכלו למצוא רק כאן היא גלידה בטעם לחם וחמאה.
מחירים: מנה קטנה - 17 שקלים, בינונית - 23 שקלים, גדולה - 27 שקלים.
נחלת בנימין 11 תל אביב, 055-8954868, לא כשר
Tipsy scoop
כאן עשו שני מהפכים מבורכים בעולם הגלידה: הראשון הוא ייצור גלידה אלכוהולית (5% אלכוהול, בדומה לבירה), והשני קשור לנושא המדובר ביותר של החודשים האחרונים - המשלוחים. את הגלידה הזו לא רוכשים בגלידרייה מזדמנת, אלא מזמינים מראש באתר ומקבלים במשלוח עד הבית. מדובר בהברקה שהקדימה את זמנה, שכן אין לה שום קשר לקורונה. מרגע הפתיחה, הגלידה הזו הגיעה במשלוח בלבד.
הטעם שאתם חייבים לטעום הוא רוזה מסקרפונה ותותים, ומלבדו יש גם טעמים עונתיים שיוצאים במהדורת ספשל, כמו למשל עוגת גבינה עם וודקה, פירורים וגרידת לימון או ליצ'י בומביי ונענע. הגלידות מגיעות מדי יום לאזורים שונים בארץ, ועל מנת להתעדכן מתי היא תגיע לאזור שלכם צריך רק להיכנס לדף הפייסבוק.
מחירים: אריזה של כ-400 גרם - 48-40 שקלים
הזמנות באתר, כשר
דולצ'ה
גלידרייה שצבועה כולה בוורוד מסטיק, ובה מכינים גלידה תאילנדית. תהליך ההכנה הוא שואו מטורף שחייבים לראות: הגלידה מקופלת בתנועות מהירות על גבי משטח קפוא, ולאחר שהיא מוכנה היא מגולגלת לגלילים שנכנסים לתוך גביע בעמידה. מטרת תנועת הקיפול היא לערבב את הגלידה עם התוספות, שנבחרו מתוך ויטרינה עמוסה בכל טוב. בסופו של דבר תקבלו מנה אחת ענקית, ואנחנו מבטיחים לכם שעד שתסיימו אותה לא תהיה לכם תחושה בפה.
מחיר למנה: 25 שקלים
הגעתון 42 נהריה, כשר
Eissalon
Eissalon פירושו סלון גלידה. הגלידרייה - או קונדיטוריית הגלידות - שממוקמת על פסגת הכרמל בשכונת דניה, היא לא פחות מפורצת דרך בארץ: בעלת המקום, אדוה ליאני, מכינה את הגלידות במטבח כאילו היו מנות במסעדת שף - היא אופה, מבשלת, סוחטת, מערבבת, קוצצת ולמעשה עושה את כל התהליכים שיוצרים את טעם הגלידה במקום. תרכיזים, תמציות ואבקות לא תמצאו כאן.
בוויטרינה הגלידה מסודרת בתוך מתקן איטלקי בשם Pozzetti, וכדי להוציא אותה משתמשים בכלי מיוחד בשם Eisportionierer, שהיא כף מיוחדת הנשטפת לאחר כל שימוש במתקן ייעודי. הטעמים, כמו מנות במסעדת שף, משתנים מדי יום על פי מה שמתחשק לאדוה באותו היום.
בימים אלה אדוה ובעלה שיאון סיימו את ההקמה של הסניף השני, הפעם תחת השם אייספלד (שדה גלידה). הסניף החדש ממוקם בפרדס חנה-כרכור, וגם בו אין שום דבר בנאלי או מוכר מגלידריות אחרות. את הסניף השני פתחו בני הזוג יחד עם נועם מוסקל, וכאן מדובר בגלידרייה מקומית. למה הכוונה? הכוונה היא שהיא מותאמת לסביבה שבה היא נמצאת. המשמעות היא שתוכלו להגיע עם פירות משלכם (15 ק"ג לפחות), שמהם יכינו גלידה או סורבה שתיקרא על שמכם.
גלידה במשקל הביתה אפשר לקנות כאן רק במארזים מוכנים מראש - בליטרים ולא בקילוגרמים, כמו ברוב הגלידריות. כמעט כל הגלידות במקום הן סורבה (מתוך התחשבות בקהילה הטבעונית הגדולה שחייה בעיר), והילדים יכולים להגיע לכאן ולקנות בלי ארנק ובלי כרטיס של אימא - כל מה שצריך לעשות זה להירשם לשירות, להטעין את סכום הכסף המבוקש לחשבון וזהו.
מחירים: כדור גלידה ראשון 7 שקלים.
אוסקר שינדלר 7 סביוני דניה חיפה 04-8344340, לא כשר
המושב 42 פרדס חנה כרכור, 04-6373518, לא כשר
גלידת שפרעם
כאן מייצרים את הגלידה על פי מתכונים משפחתיים שנשמרו מאז 1939, ובהם השתמשה הסבתא של משפחת זייתון כדי להכין גלידה לילדי המשפחה. הסניף של גלידה שפרעם שממוקם בכפר יאסיף הוא בגודל של מסעדה, ויש בו מלבד הגלידות הקלאסיות גם גלידת מסטיקה טורקית (שבוודאי יצא לכם לטעום על אחת ממנות הכנאפה שכה פופולריות כיום).
מבחר הטעמים המיוחדים כולל גלידה בטעם חלווה, גלידה בטעם מסטיקה, גלידה בטעם כנאפה עם שערות קדאיף, בטעם קינוח "לילות ביירות" (קינוח לבנוני עתיק יומין שמורכב משכבות של פודינג סולת מתובל, שכבת קרם, פיסטוקים קלויים וסירופ) ובטעם בקלאווה "בורמה". שלוש האחרונות מיוצרות בתבניות מרובעות ומוגשות בצלחת, כקינוח. אם תרצו לקחת גלידה בטייק-אווי, יארזו לכם אותה בגביע קרטון אישי וממותג עם מכסה.
מחירים: 13 שקלים למנה קטנה או 18 שקלים למנה גדולה, 28 שקלים למנה בצלחת
גלידת שפרעם כפר יאסיף, 04-9077751
גלידריית משק יעקבס
הגלידרייה הזו היא היחידה בארץ שצמחה מתוך מחלבת בוטיק משפחתית. החלב והשמנת שמהם מייצרים את הגלידה הם אותם החלב והשמנת שמהם מייצרים במחלבה את הגבינות המפורסמות שלה. קולקציית הטעמים שמוצעת בגלידרייה משלבת טעמים קלאסיים וטעמים חדשים ויצירתיים, שמתבססים על גבינות המחלבה. כך למשל תוכלו לטעום כאן גלידת ריקוטה תאנים, גלידת מסקרפונה ודובדבני אמרנה וגלידת יוגורט כבשים ואוכמניות. לצד אלו יש כמובן גם טעמים "רגילים", כמו גלידה בטעם אספרסו ושקדים בקרמל.
מחירים: מנה קטנה - 14 שקלים, גדולה - 18 שקלים.
גבינות משק יעקבס מושב כפר הרא"ה, כשר
מוסלין
הגלידריה הכי מיוחדת ומעניינת בירושלים היא מוסלין, ויש לה ארבעה סניפים בעיר, הקרויים על שם העיר מוסול שבצפון עיראק. שום דבר מחוץ לגלידרייה לא מרמז על מה שקורה בפנים. על פניו מדובר בגלידרייה סטנדרטית, אלא שבוויטרינה שלה אפשר למצוא את הגלידה שלא משנה איך תסתכלו עליה, לא תיראה כמו משהו סטנדרטי: גלידת הוואסאבי הפיקנטית, שאי אפשר להפסיק לאכול ממנה כי היא משלבת קרירות עם פיקנטיות עדינה של וואסאבי; גלידת שומשום שחור; גלידת צ'אי מסאלה; גלידת בזיליקום, או גלידת טונקה, שמזכירה שילוב בין וניל, שקד, קינמון וציפורן. לפעמים ישנן גם גלידת שמן זית, הל ומי ורדים, וגלידת הזעפרן המעולה שתיקח אתכם למחוזות אוריינטליים. שווה ביקור.
מחירים: 20-13 שקלים למנה.
האשכול 6 ירושלים, 02-5003601, כשר
הערמונים 2 ירושלים, 1-700-502-722, כשר
הנשיא 10 ירושלים, 1-700-502-722, כשר
יד חרוצים 4 ירושלים, 1-700-502-722, כשר
שד׳ הרצל 103 קומה 1 ירושלים, 1-700-502-722, כשר
גלידת באר שבע
גלידת באר שבע היא ככל הנראה העתיקה ביותר בארץ, כי היא קיימת מאז 1950. זהו מותג באר-שבעי עם סיפור מיוחד וגלידת גזר מעולה, עם חתיכות קטנטנות של גזר בפנים, שאתם חייבים לטעום. יולי רוטנברג, שעלתה מפולין ופתחה את הגלידרייה, מתבוננת על המתרחש מתוך תמונת פורטרט ענקית שעל הקיר. מי שמכין במקום את הגלידה כיום הוא הנכד של יולי, עודד בר. מחוץ למקום עדיין תלוי שלט עתיק, ובפנים ויטרינה עם תצוגה מטורפת של לפחות 45 טעמים שונים (בחורף), ולפעמים אף 60 (בקיץ). כדאי לטעום כאן גם את גלידת הפרג, וסורבה שקדים בעל טעם של משקה רוזטה. כיום, בזכות הקורונה, הגלידרייה בת ה-70 עושה גם משלוחים.
מחירים: 25-14 שקלים.
הדסה 50 באר שבע, 08-6277072, לא כשר