לכל מדף ומגירה יש מטרה: כללים לסידור המקרר
מה מסתתר במקרר שלכם, מה שלום עשבי התיבול שקניתם אתמול ומה קורה במגירת הגבינות שלכם? במסגרת פרויקט "בית בריא" המשותף ל"ידיעות אחרונות", ynet ותנובה, אודי ואושר, שפים ודיאטנים קליניים, נכנסים איתכם למטבח ונותנים את כל הטיפים והשיטות לסידור המקרר ושמירה על טריות
בשיתוף תנובה
מה אפשר למצוא במקרר שלכם בבית - האם אתם מאלה ששומרים כל דבר במקומו לפי הסימונים או שמדי פעם אתם מוצאים בו משהו שחיפשתם כבר מזמן ועכשיו הוא לא בדיוק בצבע ובצורה המאפיינים אותו?
אחרי שלימדו אותנו מה כדאי לנו לשמור במזווה הביתי,
אושר אידלמן ואודי ברקן, שפים ודיאטנים קליניים, הגיעו למטבח של בית בריא,
הפרויקט המשותף ל-ynet, "ידיעות אחרונות" ותנובה, כדי להסביר מה צריך להיות במקרר, איפה שומרים כל דבר, בקיצור כל הטיפים שיעזרו לנו להשתמש במקרר בצורה המיטבית, משמע ככלי לשמור על המזון ועל טריות המזון לטווח ארוך יותר.
קודם כל, ברמת הסידור במקרר, חשוב מאוד שהדברים שאנחנו רוצים לאכול קודם, יהיו נגישים יותר.
ירקות ופירות - הם עשירים בוויטמינים, מינרלים, נוגדי חימצון וגם בטעם. ירקות משתלבים היטב בתפריט היומי, הן בסלט והן בתבשילים ורטבים, וכמובן שהם נפלאים בצלייה בתנור. תקפידו שבכל זמן נתון יהיו לכם שפע של ירקות זמינים במקרר. מלבד עגבניות ומלפפונים, את הירקות הקשים (גזר, כרוב, קולורבי, סלרי וכו') ניתן לחתוך מראש ולשמור בכלי סגור, מה שמקצר מאוד את הזמן של הכנת סלט.
מומלץ לגוון עם ירקות פחות שגרתיים כמו כרובית, ברוקולי, קולורבי וכו'. הגיוון חשוב וטעים.
אם חתכתם ירקות או פירות, יש לשמור אותם בכלי אחסון סגורים ועדיף שקופים כדי שתוכלו לראות אותם, ולהניח בגובה העיניים כך שכשיבוא לכם משהו לנשנש זה יהיה זמין ונגיש.
אם יש ירק או פרי שמתחילים להירקב - יש להוציאם מיד וחשוב להקפיד על ניקיון המגירות במקרר באופן קבוע.
עשבי תיבול טריים - מפטרוזיליה, כוסברה, בזיליקום, שמיר ונענע ועד טימין, אורגנו, מרווה, ורוזמרין. הם מהווים את גולת הכותרת של המטבח הישראלי ומוסיפים רעננות וטעם לכל מאכל, גם אם בושל לפני יום או יומיים.
טיפ: קיים מיתוס בציבור, שעשבי תיבול מתקלקלים מהר. לא כך הדבר במציאות. גלגול עשבי התיבול בנייר סופג מורטב קלות ישמור על טריותם לאורך זמן.
חלבון זמין טרי - מוצרי חלב, טופו, ביצים לדוגמה: מוצרי חלב, כמו יוגורטים וגבינות מספקים לנו חלבון זמין איכותי וויטמינים ומינרלים, כגון סידן וויטמין B12.
מוצרי חלב כדאי לאחסן במגירה או המגש במיועדים לכך במקרר, זאת על מנת שלא יספגו את הריחות והטעמים של מאכלים אחרים, ושלא יושפעו מכלים או מאכלים בטמפרטורה גבוהה אותם מכניסים לראשונה למקרר.
סדרו את המקרר כך שהמוצרים עם תאריך תפוגה קרוב, יהיו קרוב לפתח המקרר.
מוצרים עם תאריך תפוגה קרוב, ניתן להקפיא או לשלב במאפים ופשטידות.
אגב, מחפשים נשנוש מזין? פרוסת גבינה צהובה היא נשנוש ללא פחמימות, עשירה בחלבון ומספקת כ-20% מכמות הסידן היומית לילדים. נשנוש מזין נוסף הוא פרוסת לחם עם קוטג', העשירה בחלבון ודלה יחסית בלקטוז.
תבלינים - בקיץ הישראלי, תבלינים עדיף לשמור במקרר/מקפיא. תבלינים מפוצצים בטעם, וכך, הם משמשים לנו ככלי להפחתת כמויות הנתרן, הסוכר ועודפי השומן המיותרים במזון.
אגוזים וזרעים - הם מכילים בעיקר שומן איכותי ומבחינה קולינרית מוסיפים מרקם וטעם עשיר למזון. גם אותם, כמו התבלינים, רצוי לשמור רוב השנה במקרר או במקפיא. כך הם נשמרים לאורך זמן מבלי להתחמצן והמרקם שלהם פריך יותר. פקאן, אגוזי מלך, גרעיני חמניה, גרעיני דלעת, שקדים - כולם מכילים שומנים בלתי רוויים, ויטמינים ומינרלים, ומהווים נשנוש אופטימלי.
בשיתוף תנובה