טונות רבות של נפט דולפות בימים האחרונים מאוניית משא יפנית שעלתה על שרטון סמוך לחופי מאוריציוס. במדינת האי הקטנה שבאוקיינוס ההודי הכריזו על מצב חירום וקראו לסיוע בינלאומי על מנת לצמצם ככל האפשר את נזקי הדליפה, שעלולה להפוך לאסון האקולוגי החמור ביותר בתולדותיה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
יותר מ-1,000 טונות של נפט כבר דלפו מאוניית הצובר MV Wakashio לעבר המים בחוף הדרום-מזרחי של מאוריציוס. הנפט הזה מזהם את שוניות האלמוגים שאליהן נקלעה האונייה, את החופים הלבנים של האי ואת הלגונות הבתוליות שלו, אתרי טבע שמושכים תיירים מרחבי העולם.
הספינה פגעה ב-25 ביולי בשונית באזור המכונה Pointe d'Esny, פנינה אקולוגית שמוקפת בחופים שלווים ושוניות צבעוניות, ומהווה בית לבעלי חיים ייחודיים ונדירים. במשך כמה ימים פעלו צוותים על הספינה על מנת לחלצה, אך בחסות מזג האוויר הסוער הגלים היכו שוב ושוב בסיפון וכאשר התגלו בו סדקים לפני כמה ימים הצוותים פונו משם. כ-400 מחסומים צפים הוצבו מסביב לאונייה על מנת למנוע את התפשטות הנפט שהרשויות צפו שידלוף, אך המחסומים הללו לא הצליחו למנוע מהנפט להגיע לחוף.
צילומי לוויין הראו את הנפט מתפשט במי הטורקיז שסובבים את היבשה. הנפט הגיע גם ליערות המנגרוב שגדלים במים. הנפט זיהם שטחים נרחבים לאורך החוף, ופעילים למען הסביבה אומרים כי הנזק שנגרם עד עתה מחק שנים של עבודות לשימור סביבתי. הם מזהירים כי דליפה נוספת תביא עמה השלכות קטסטרופיות למערכת האקולוגית שמאוריציוס וכלכלתה נשענות עליה.
הרשויות הצליחו לשאוב מהספינה כ-500 טונות של נפט עד כה, אך ההערכה היא ש-2,500 טונות נוספות עדיין נשארו בפנים. ראש הממשלה פרבינד יוגנאות' אמר כי צוותי חירום הצליחו לבלום לעת עתה את הדליפה, אך הביע חשש כבד מאפשרות שהסדקים באונייה יתרחבו ושהנפט ידלוף בקצב גדול אף יותר ממקודם. "האפשרות שהאונייה תתפרק לשני חלקים עדיין קיימת", הוא הזהיר. כאמור, הוא הכריז על מצב חירום וביקש סיוע בינלאומי.
צרפת נענתה לבקשה זו ושלחה מהאי ראוניון הסמוך, שנמצא בשליטתה, ספינה של חיל הים שלה ומטוס צבאי. יפן הודיעה כי תשלח למאוריציוס צוות של שישה מומחים על מנת לסייע בפעולות סילוק הנפט מהספינה. "אנו מקווים שהתמיכה תסייע לשיקום הסביבה במאוריציוס ותמנע זיהום ימי", מסר משרד החוץ בטוקיו.
בחברה היפנית שבבעלותה אוניית הצובר (שנושאת את דגל פנמה), Mitsui OSK Lines, התנצלו על הדליפה. "אנחנו מתנצלים מעומק לב על הבעיות שגרמנו", אמר אקיהיטו אונו, סגן נשיא החברה במסיבת עיתונאים בטוקיו. הוא הוסיף כי החברה "תעשה כל שביכולתה כדי לפתור את הסוגיה".
למרות שבממשלת מאוריציוס קראו לתושבים להשאיר את מלאכת הניקוי של הנפט ובלימת התפשטותו לרשויות, אלפי תושבים ופעילים למען הסביבה הגיעו לאזור ועובדים מסביב לשעון על מנת לצמצם את היקף הנזק.
"זה כבר לא איום על הסביבה שלנו, זה אסון אקולוגי במלוא מובן המילה שמשפיע על אחד מהאזורים הסביבתיים הרגישים ביותר של מאוריציוס", אמר סוניל דוורקסינג, חבר לשעבר בפרלמנט של מאוריציוס ומומחה סביבתי.
"אנשי מאוריציוס הגיעו באלפיהם על מנת לצמצם כמה שיותר את הנזק", הוא הוסיף. "אנחנו עובדים בשיא המהירות. זה אתגר עצום, בגלל שהנפט לא רק צף בלגונה, הוא נשפך לחופים", ציין.
הוא אמר כי המתנדבים אלתרו מחסומי בד צפים על מנת לבלום את התפשטות הנפט. את המחסומים הם הכינו מבד או מפלסטיק ומילאו אותם בעלים של קני סוכר וקש. כדי שהמחסומים יוכלו לצוף במים המתנדבים קשרו אליהם בקבוקי פלסטיק. "המחסומים עובדים היטב בנקודות רבות", הוסיף דוורקסינג בתקווה.
פעילים אחרים עטו כפפות גומי וניקו במו ידיהם את הנפט במים הרדודים. מהאי איל-או-זגרט הסמוך לאזור הדליפה פינו המתנדבים עשרות צבים צעירים וצמחים נדירים. "אנשים הבינו שהם צריכים לקחת את העניינים לידיים שלהם. אנחנו פה כדי להגן על בעלי החיים והצמחייה שלנו", אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP פעיל הסביבה אשוק סוברון.
למרות תקוות הפעילים, יש כאלו שחוששים שנזק עצום כבר נגרם. הנפט התפשט כאמור לאורך החוף, בסיוע הרוחות העזות. "אני חושב שזה כבר מאוחר מדי. אם הספינה תישבר לשניים, המצב ייצא מכלל שליטה", הזהיר ואסן קאופיימות'ו, אוקיינוגרף ומהנדס סביבתי. "אנחנו מתמודדים עם אסון משמעותי מאוד שהוא הופך מורכב יותר ויותר בכל שעה שעוברת".
במקביל לפעולות לצמצום הנזק מהדליפה, במאוריציוס גובר הלחץ על הממשלה להסביר מדוע לא מנעה את האסון האקולוגי מלכתחילה, לאור העובדה שאוניית הצובר עלתה על שרטון כבר לפני שבועיים.
באופוזיציה קוראים להתפטרות השרים בממשלה שאחראים על נושאי הגנת הסביבה. במסגרת חקירה שבה פתחה המשטרה המקומית, שוטרים פשטו על האונייה והחרימו מסיפונה את יומן הקפטן.
מאוריציוס ו-1.3 מיליון תושביה נשענים באופן משמעותי על התיירים שמגיעים אליה בזכות הלגונות, הצמחייה ובעלי החיים הייחודיים שלה. פעולות השימור הסביבתי במדינה נחשבות לסיפור הצלחה עולמי, ומכל העולם מגיעים אליה חובבי טבע. מאוריציוס כבר נפגעה קשות בעקבות מגבלות התנועה שכפתה מגפת הקורונה, מגבלות שפגעו בתיירות ברחבי העולם. בשנה שעברה הזרימה התיירות לכלכלתה של מאוריציוס 1.6 מיליארד דולר.