פרופ' יריב יוגב, נשוי ואב לילדה, נולד ב־1970 וגדל בראשון־לציון. למד בגימנסיה הריאלית במגמה ביולוגית־כימית והתנדב במגן דוד אדום. למד רפואה בטכניון במסגרת העתודה האקדמית. שירת כרופא גדודי וכרופא חטיבתי בשריון, בשנים 1996 עד 1999. התמחה בבית החולים בילינסון במחלקת נשים ויולדות, ואחריה עשה התמחות־על ברפואת אם ועובר באוניברסיטת קולומביה בארצות־הברית. כשחזר לישראל ניהל את חדרי הלידה בבילינסון במשך מספר שנים. מ־2015 הוא מנהל בית החולים ליולדות ונשים ליס שבאיכילוב. בימים אלה בית החולים חנך את מחלקת האשפוז לאחר לידה שמצטרפת למחלקה שנפתחה לפני שנתיים ומאפשרת ל־90 אחוז מהיולדות להיות בחדרים בודדים, עם מיטה גם למלווה, ושירותים ומקלחות פרטיים.
לנוכח המצב, איך בכלל אפשר ללדת עם מסכה?
"אנחנו לא מבקשים מנשים ללדת עם מסכה באיכילוב, מבינים שאי־אפשר ללדת ככה ואנחנו גם מרשים בחדר הלידה שני מלווים ליולדת במקום אחד. ברור שחוויית הלידה מאוד מורכבת ליולדת, היא צריכה תמיכה והיא תחליט אם להביא את בן הזוג, חמותה, חברה וכו'. כל עוד הם בחדר לבד, אין חובה למסכות. כשנכנס איש צוות לבדוק את היולדת במהלך הלידה, אנחנו מבקשים מכולם לשים מסכות. אבל בלידה עצמה היולדת בלי מסכה, הצוות ממוגן, והמלווים עם מסכה".
כתבות נוספות למנויי +ynet:
לא רוצים לפספס אף כתבה? הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
מה עושים כשיולדת מתגלה כנושאת את הנגיף?
"אנחנו עושים בדיקת סקר לקורונה לכל יולדת שמגיעה למחלקה או לניתוח קיסרי. אם יש לה סימפטומים של קורונה, אנחנו עושים איתה מסלול מהיר ויש לנו תשובה תוך שעתיים. היולדות הרגילות, מכיוון שהן עוברות ב־90 אחוז לחדר אשפוז לאחר הלידה, אין סכנה שידביקו או יידבקו, הן במסלול פרייבט לחלוטין. אם מתקבלת במהלך האשפוז ידיעה שיולדת נדבקה בנגיף, יש לנו מתחם מיוחד ליולדות עם קורונה, עם אחות צמודה, ואנחנו לא מפרידים את התינוק בשום צורה מהאמא. אם הבעל גם מתגלה כחולה קורונה, הוא יכול להתאשפז איתה. כשבאה יולדת שאנחנו יודעים שהיא חולת קורונה, יש לנו מסלול מיוחד, עם חדר לידה ואשפוז ייעודי בשבילה. לא היו לנו הרבה כאלה".
איך נשמרים מהדבקה?
"הולכים רק עם מסכות, נמנעים מישיבות צוות מרובות, לא אוכלים יחד. מקפידים ליטול ידיים ולשמור על ריחוק חברתי. לשמחתי לא היו לנו כמעט הדבקות, לא של מטופלת ולא של איש צוות. קשה מאוד לעשות ניתוח קיסרי ליולדת עם קורונה תחת מיגון ואור חדר ניתוח כשאתה מזיע וממש חם בבגדים האלה".
בירושלים התעוררה אישה הרה שהונשמה חודשיים בגלל קורונה. איך זה צפוי להשפיע על העובר ואחרי הלידה?
"תמיד המצב של העובר קשור למצב של האמא. ממה שאנחנו יודעים היום, ברוב המכריע של המקרים הנגיף לא עובר לעובר בתוך הרחם. אנחנו יודעים שקורונה מעלה את הסיכוי לאשפוזים במהלך היריון, לניתוחים קיסריים וללידות מוקדמות. כשהמחלה היא קלה, ובדרך כלל נשים בהיריון הן צעירות ובריאות, זה לא מאוד משפיע. אנחנו לא יודעים מה ההשפעות לטווח ארוך וגם לגבי המקרה הזה אי־אפשר לדעת בוודאות. אבל נשים שהיו מונשמות ואפילו בקומה, ילדו ילדים בריאים. כל עוד אספקת הדם לרחם נשמרת, לא אמורה להיות בעיה".
אתה צופה בייבי־בום בעקבות הסגר?
"אני לא צופה בייבי־בום ודי משוכנע שמספר הלידות יירד בחודשים הקרובים. המושג 'בייבי בום' מדבר על עלייה בשיעור הילודה שבדרך כלל מתרחשת בתום משבר. דווקא בתקופות לחוצות של אי־ודאות כלכלית ורפואית יש פחות כניסה להיריון. בגל הראשון, מארס־אפריל, היו פחות הריונות חדשים. זה ישתקף בלידות בנובמבר־דצמבר. היום, כשברור שהקורונה תלווה אותנו עוד זמן, אני חושב שיש יציבות ואין פחות הריונות חדשים. אם מחר יהיה חיסון, תהיה עלייה בשיעורי ילודה כמו בכל פעם שנגמר משבר אחר".
מה הזיכרון הכי מוקדם שלך?
"גיל שלוש ושבוע, גבעתיים, מלחמת יום הכיפורים. אני זוכר את עצמי צובע את הפנסים של האוטו של סבא בצבע כחול, כדי לא לייצר אור אם מטוסים יתקפו. אני גם זוכר שהייתה אזעקה והתעוררתי במקלט כשהשכנה מחזיקה אותי, כי אמא שלי הלכה להורים שלה שהיו ניצולי שואה כדי לראות מה קורה איתם".
מתי היית הכי מאושר?
"כשהבת שלי נולדה וכשהתקבלתי לבית ספר לרפואה, זה היה רגע מכונן בחיים. נורא רציתי. היום, מה שעושה אותי ממש מאושר אלה דברים כמו משפחה, קריירה, ילדים ואשתי".
מה הפחד הכי גדול שלך?
"להיות חולה סיעודי. כשאתה מאבד שליטה על הגוף שלך ונזקק לעזרה של אחרים לצורכי יום־יום, זה נורא. יש לי עוד פחד, שהפועל תל־אביב תזכה באליפות בכדורגל".
מה היה הג'וב הכי גרוע שלך?
"כשהייתי סטודנט עבדתי במסעדה בגן העיר, בתור פנטרי, זה שמכין את המנות למלצריות. הייתי אסון מהלך. הקפה היה נשפך, הבורקס חם מדי, ופיטרו אותי אחרי כמה משמרות".
מה הדבר הכי גרוע שאמרו לך או שכתבו עליך?
"בכיתה ח', המורה למתמטיקה אמרה לי שלא ייצא ממני שום דבר. הייתי היחיד מהכיתה שנכשל בבחינות הכניסה לגימנסיה הריאלית והיא אמרה לי את זה ליד כולם. האמת? משהו יצא".
מה הייתה החופשה הכי גרועה שלך?
"נסעתי לתת הרצאה בכנס בדוברובניק שבקרואטיה. המטוס איחר, המזוודה לא הגיעה, ננעלתי מחוץ לחדר בתחתונים וחולצה והדלת נטרקה. במלון, למרות שהיו 38 מעלות, לא היה מזגן. אפילו ניסיתי לתלות את עצמי והתקרה נפלה (צוחק). היה נורא".
איזו סדרה כולם צריכים לראות כרגע?
"'בורגן'. איזו שחקנית מדהימה בתפקיד הראשי וכמה שהיא יפה. הסדרה מאפשרת לראות פוליטיקה במדינה שבה השרים הכי חשובים הם אלה האחראים על איכות הסביבה, החינוך והבריאות. וגם לראות איך שרים יכולים להגיע באופניים לפרלמנט".
ריהאנה או ביונסה?
"יותר מתחבר לביונסה. אבל מעדיף שירים עבריים, חנן בן ארי, קובי אפללו וישי ריבו".
מתי היית הכי קרוב למוות?
"הורידו אותי מאחד המסוקים שהתרסק באסון המסוקים, רבע שעה לפני שהמריא. היה רופא אחר שבתחילה לא היה אמור להיכנס ללבנון ובסופו של דבר נכנס במקומי, ונהרג".
מתי הרגשת הכי משמעותי בחיים?
"בתקופה שהייתי רופא גדודי בחטיבה 7 בשריון, ברצועת הביטחון בלבנון. היו הרבה אירועים עם הרבה מאוד פצועים שטיפלתי בהם. הגדוד היה כמו משפחה גדולה. יותר מחבר אחד מת לי בידיים, לצערי. זה משאיר זיכרון עמוק. הייתי אצל כל אחת מהמשפחות האלה".
מה יהיה כתוב על המצבה שלך?
"תהיו בשקט ותלכו מפה".
פורסם לראשונה: 07:32, 23.10.20