מעולם לא היה זמן טוב יותר לשתות בבית, ואם להביט רגע למציאות בעיניים - זה לא שיש לנו הרבה אפשרויות אחרות כרגע. במקום להתבאס על הפאב האהוב שנסגר, זה בדיוק הזמן לבנות לעצמכם בר ביתי ולצייד אותו היטב במשקאות איכותיים, בקרח טוב (מרכיב חיוני בפני עצמו) ובכלים שיעזרו לכם להכין את המשקה המושלם.
- לא רוצים לפספס אף כתבה?
עוד כתבות למנויים:
ישנן כמה אפשרויות לבניית בר ביתי. אתם יכולים לנסות לחקות בר מקצועי, עם כל המשקאות החיוניים והמרכיבים האחרים הדרושים לקוקטיילים המפוארים והרבגוניים ביותר. אופציה נוספת היא לבנות בר מותאם אישית - בהתאם למה שאתם שותים בפועל. אם אתם מעדיפים וויסקי על פני וודקה, התמקדו בגיוון מבחר הוויסקי שלכם. כנ"ל לגבי ליקרים ומיקסרים שאינם אלכוהוליים.
חשבו על מה שאתם אוהבים לשתות והרכיבו את הבר הביתי שלכם בהתאם לסגנון האישי, לטעם ולתקציב האישי שלכם. תמיד אפשר להוסיף עוד כשאתם מגלים מתכוני קוקטיילים חדשים או מוצאים איזה כהיל מזוקק חדש שניסיתם.
לבר איכותי וחכם נחוץ לפחות בקבוק אחד מכל ששת המשקאות הבסיסיים. אלו הם היסודות לרוב הקוקטיילים. כמו כן, מלאי איכותי של משקאות אלו הוא שיבטיח שתוכלו לערבב כמעט כל קוקטייל בגחמה. אם מתחשק לכם קוקטייל וויסקי הערב - תהיו מוכנים. אם יש מועד שתעדיפו ברנדי, ג'ין, רום, טקילה או וודקה - גם לכך תהיו מוכנים.
וודקה - לוודקה יש טעם נקי ושקוף, והיא משמשת ליותר קוקטיילים מכל כהיל אחר. בשוק המשקאות בישראל מגוון עצום ומכובד מאוד של מותגי וודקה טובים לבחירה. יש בארץ אנשים שאוהבים וודקה יותר ממשקאות אחרים, אז מלאו את הבר בהתאם להעדפתכם. בקבוק ידידותי לתקציב טוב לקוקטיילים בכוס גבוהה, שבה פחות מורגש טעם הוודקה - כמו סקרודרייבר או בלאדי מרי. אם אתם מעדיפים לשתות מרטיני וודקה כמו ג'יימס בונד, עדיף שתרכשו וודקה ממדף המשקאות היקרים יותר. וודקה בטעמים הן עניין אחר, ויש אין-ספור טעמי וודקה מתובלת על המדף. בבר מסורתי וודקה הדרים או וודקה וניל הן השימושיות ביותר, אבל גם פה אפשר לגוון את הטעמים ככל שמגדילים את הבר.
ג'ין - ג'ין היה המשקה האופנתי ביותר בתקופה שבה הברים עוד היו פתוחים בארץ. אף שלא כולם אוהבים אותו, מוטב שיהיה לפחות בקבוק ג'ין אחד בכל בר. ההמלצה שלנו היא על בקבוק טוב של ג'ין יבש. זהו משקה תכליתי שיכול לעבוד בכל משקה, החל ממרטיני יבש ועד לג'ין וטוניק. משם אפשר לחקור את עולם הג'ין לפי נפשכם. כל בקבוק שונה, ותוכלו להתאים אישית את הבר שלכם עם מגוון מרתק של צמחים בוטניים המוצעים בשוק הג'ין של ימינו.
טקילה - אם אתם נהנים לחקור מרגריטות או כל אחד מקוקטיילי הטקילה המרתקים שיש, תרצו להצטייד בטקילה אחת נחמדה לפחות. הסגנון הכי תכליתי הוא טקילה בלאנקו (או סילבר). אם אתם רוצה שדרוג קטן, הוסיפו גם רפוסאדו מעט מיושנת. שוק הטקילה של ימינו מגוון ומלא במותגים גדולים רבים. אם אתם יכולים, השקיעו קצת עבור בקבוק חלק ומעודן יותר. תוכלו להבחין מיד בהבדל בין המשקאות האהובים עליכם.
רום - בר מצויד היטב מחזיק לפחות שני בקבוקי רום. רום לבן הוא סוס העבודה שלכם לרוב הקוקטיילים, מהדאקירי ועד למוחיטו. אתם יכולים להוציא מעט או סכום עתק - אם כי רום נוטה להיות אחד המשקאות הזולים יותר. כרום נוסף בחרו רום כהה או מתובל. לכל אחד המטרה שלו, וכדאי לבחור לפי הטעם והמשקאות שאתם נהנים מהם. אם אתם באמת אוהבים לחקור קוקטיילים טרופיים או בסגנון טיקי, רום כהה הוא חיוני.
וויסקי - העניינים מסתבכים כשצריך להצטייד בוויסקי, מכיוון שלכל סגנון המאפיינים והשימושים שלו. באופן כללי, כדאי להחזיק שני בקבוקים טובים להתחלה - ותמיד אפשר להוסיף עוד. לקבלת משקאות רב-תכליתיים ובמחיר סביר, שקלו להצטייד בבורבון אמריקני או בוויסקי קנדי. הבורבון ייתן לכם את טעם הוויסקי החזק יותר, בעוד שהקנדי נוטה להיות חלק יותר והכי תכליתי לקוקטיילים.
עבור מי שמעוניין ברמת מומחיות גבוהה יותר, וויסקי אירי וכן וויסקי בלנדד סקוטי הגון הם רכיבים איכותיים. אומנם אפשר להכין מהם קוקטיילים מצוינים, אבל הם לא נפוצים או שימושיים כמו שאר המשקאות בקוקטיילים (רוב חובבי המשקאות מעדיפים לשתות וויסקי סקוטי איכותי נקי או עם קצת קרח או סודה). עם זאת, אם אתם אוהבים קוקטיילים על בסיס וויסקי, אתה בהחלט צריכים להחזיק בקבוק או שניים במלאי.
ברנדי - בקבוק ברנדי סוגר את פינת הבר הביתי הבסיסי - אבל הוא לא בהכרח חיוני. יש אנשים שפשוט לא ישתו או יערבבו עם זה. אם בכל זאת אתה רוצה לחקור קוקטיילים קלאסיים, ברנדי יהיה מאוד שימושי עבורך.
ליקרים משמשים לעתים קרובות כתוספת לכהילים הבסיסיים וכחומרי טעם המגדירים את הקוקטייל. מדי פעם הם המשקאות המזוקקים היחידים המשמשים במשקה. ליקרים מגיעים בכל טעם שרק תרצו, ובקבוק יכול להחזיק למשך זמן ממושך יחסית. התחילו עם היסודות, והוסיפו בהדרגה למלאי שלכם כראות עיניכם. ככל שתלמדו ותנסו מתכוני קוקטיילים, תגלו במהרה שחלק מהליקרים מופיעים יותר מאחרים.
ליקרים חיוניים:
אמרטו - ליקר בטעם שקדים המשמש בקוקטיילים מהודרים וגם בסיסיים.
ליקר קפה - "רוסי לבן" ואין-ספור קוקטיילים קלאסיים מסתמכים על ליקר קפה כמו קלואה.
ורמוט יבש / מתוק - הכרחי אם אתם נהנים ממרטיני.
ליקר אייריש קרים - בייליס הוא מותג פופולרי, אך ישנם אחרים שכדאי לבדוק. אתם יכולים גם להצטייד בליקר שמנת במקום.
ליקר תפוז - משמש באין-ספור קוקטיילים. האפשרויות כוללות קוואנטרו, טריפל סק, קירסאו וכן גראן מרנייה. ברים רבים כוללים שני בקבוקים או יותר במלאי.
ליקרים משניים:
בהתאם לסגנון השתייה ולקוקטיילים האהובים עליכם, גם את הליקרים הבאים כדאי להביא בחשבון. אם אתם מעצבים בר שלם בקבוק מכל אחד מהם יסדר אתכם יפה, ותוכלו לערבב כמעט כל קוקטייל שנתקלתם בו.
בנדיקטין - ליקר דבש מתוק ועשבים, משתלב נהדר עם ברנדי.
דרמבוי - ליקר צמחים על בסיס וויסקי, משמש כבן הזוג האולטימטיבי למלאי הוויסקי שלכם.
פרנג'ליקו - ליקר אגוזי הלוז הידוע ביותר, הבקבוק דמוי הנזיר נראה נהדר גם על מדף המשקאות.
מידורי - הליקר המוכר בצבע ירוק עז, בטעם מלון, שבעזרתו ניתן ליצור משקאות מהנים מאוד.
מיקסרים הם נוזלים לא אלכוהוליים שמוסיפים טעם ונפח לקוקטיילים. רובם יהיו בכל מקרה במטבח שלכם, ואם לא, הם נמצאים בקלות כמעט בכל סופרמרקט. מיקסרים רבים ישמרו על הבר שלכם למשך תקופה ארוכה. עם זאת, נסו לזכור לבדוק את טריותם ושימו לב לתאריכי התפוגה.
קרח - המרכיב החשוב ביותר לקוקטיילים. תשתמשו בו ב-98% מהמשקאות שלכם, תוך כדי ערבוב או בכוס עצמה. ואולם, לא כל הקרח נוצר שווה, וחשוב להתייחס לקרח שלכם בכבוד מסוים ולדעת מהו ההבדל בין צורות הקרח השונות.
מיצים - זרקו לעגלה שלכם בקבוק מיץ או שניים במהלך הטיול הבא שלכם בסופר. זה ישדרג את הקוקטיילים שלכם. אנחנו ממליצים כמובן להשתמש במיץ טרי במידת האפשר. עם זאת, לשתייה יומיומית, גם בקבוקי המיצים המוכנים נוחים מאוד. אלו המיצים המקובלים בכל בר: ליים או לימון (מביא טריות לכל משקה, כמובן כדאי לסחוט לבד), תפוז, אוכמניות, אננס ומיץ עגבניות (אם אתם אוהבים בלאדי מרי כמובן).
מיקסרים נוספים - מעבר למיץ, יש עוד כמה מרכיבים שאתם רוצים בבר שלכם. דירגנו אותם לפי סדר החשיבות: משקאות מרירים (ביטר למון למשל); סירופ (סוכר ומים מורתחים – זה הכול); סאוור (מיץ לימון סחוט או סאוור מוכן); גרנדין (סירופ אדום מוכר ומאוד מתוק); חלב/שמנת; תה; רוטב טבסקו.
סודה ותוססים - בבר הביתי שלכם כדאי לשקול להצטייד במגוון משקאות מוגזים. הרשימה פשוטה וכוללת את היסודות שאתם צפויים להיתקל בהם במתכוני הקוקטיילים השונים. נסו לרכוש משהו אחר מלבד המותגים המפורסמים ביותר. שוק הסודה של ימינו מרשים, ויכול לשדרג אפילו את המשקאות המעורבבים הבסיסיים ביותר. כדאי לחפש אחר סודה נקייה, מי טוניק, ג'ינג'ר אייל, קולה וסודה ליים.
באופן מציאותי, אתם בוודאי לא מתכוונים להוסיף קישוט לכל קוקטייל שתכינו בבר שלכם. עם זאת, סחיטת פלח ליים לג'ין וטוניק או קליפת תפוז שמלטפת את כוסית המרטיני שלכם יכולות להפוך את המשקה הרגיל למשקה אדיר. קישוטים הם המגע הסופי, שמוסיף אטרקציה חזותית ונתז של טעם לקוקטייל הסופי. שוב, זה תלוי מה אתה מתכננים להכין, אבל זה אידיאלי לרוב הקוקטיילים.
שלושת פירות ההדר המוכרים חשובים כקישוט לרוב. כדאי שיהיו כמה מהם מסביב לבר, ותוכלו להשתמש בהם גם כקישוט וגם כמקור של מיץ טרי: לימון, ליים ותפוז. יש שיעדיפו גם קופסת דובדבנים טריים. דברים נוספים שכדאי שיהיה בבית – זיתים, בצלצלים, עלי נענע, מלח וסוכר (חשוב למרגריטה), קינמון ומקלות קינמון, אגוז מלך מגורד ועלי סלרי (אם אתם אוהבים בלאדי מרי).
בזמן שאתם חושבים על העמסת משקאות על הבר שלכם, כדאי קודם לכן לחשוב על כלי בר חיוניים. אלו יעזרו לכם למזוג ולערבב את המשקאות שאתם אוהבים, ושוב, תוכלו להוסיף מה שאתם צריכים ככל שתזדקקו לו. כל ברמן, מתחיל או מקצועי, חייב להחזיק כמה כוסות ושייקרים - על מרכיביהם.
כוסות לואו-בול (און דה רוקס) - השתמש בכוסות לואו-בול כאשר אתם רוצים לערבב מרכיבים בכוסית ההגשה, וככלל למשקאות המוגשים מעל קוביות קרח. כוונו ל-170 ועד 300 מ"ל. אם אתם חושבים שאתם צריכים מנה כפולה, זה אומר שאתם שותים שני קוקטיילים בבת אחת. אידיאלי לקוקטיילים כמו נגרוני או אולד פאשנד.
כוסות היי-בול (קולינס) - כוסית מעט גבוהה יותר, ולרוב גם צרה יותר. בדרך כלל משקאות בכוסית זו צריכים יותר קרח, ולכן הקוקטייל מורכב מ-350-300 מ"ל. אידיאלי לקוקטיילים כמו ג'ין אנד טוניק, טום קולינס (משם השם) או מאי טאי.
כוסות מרגריטה / מרטיני / צ'ייסר – כל אחת ואחד בהתאם להעדפות האישיות – תמיד אפשר לשדרג ולשכלל את הבר הביתי, וכמובן בהתאם למקום שיש לכם במטבח. היצע הכוסות לא נגמר, וגם פה יש איכויות על פי טיב הזכוכית ועד לרמת היצרן.
בוסטון שייקר – שייקר טוב חשוב כדי לערבב את מרכיבי האלכוהול והפירות יחד, ויכול להחזיק לפחות כ-500 מ"ל נוזל. רצוי לבדוק שהמכסה לא נופל או מתפרק בזמן שהופכים אותו, שהוא יכול לסבול נענוע חזק של קרח ואולי הפרט הכי חשוב – שהוא לא מעביר את ריח המתכת (שאמורה להיות נירוסטה) לתוך המשקה עצמו.
כפית ערבוב מקצועית - לעיתים רבות משמשת הכפית למדידת סירופים או נוזלים אחרים, אך מטרתה העיקרית היא ערבוב משקאות; אורכה צריך להיות כ-31 סנטימטרים - האורך הממוצע הסטנדרטי המקובל כיום, וזאת כדי למנוע מהיד שלנו לרחוץ במיץ כוהלי.
מסננת קוקטיילים – זהו הכלי האידיאלי עבורכם להפרדת קוקטיילים מוכנים משרידי פירות, קרח ושאר רכיבים בלתי רצויים, כשאנו מסננים את המשקה בטרם מוזגים אותו לכוסית המשקה. גודל המסננת צריך להתאים בדיוק לשולי כוסית הזכוכית.
ג'יגר יפני - במקור ג'יג'ר יפני לא היה יפני, אך כאשר הברמנים המערביים גילו מחדש את עמיתיהם היפנים שהשתמשו בהם בשנות האלפיים, הם התאהבו שוב בכלי המדידה הדו-צדדי הזה. יש לכלים הללו יכולות שונות בכל קצה - כך שתוכלו להשתמש במחצית מהכמות שהייתם צריכים. רצוי צד אחד עם 30 מ"ל והאחר עם 60 מ"ל.
מגשי קרח – כפי שהזכרנו לעיל, קרח הוא אחד המרכיבים החשובים ביותר בכל קוקטייל, ולא רק בשביל לקרר את המשקה, אלא כי הקרח הוא גם פרט עיצובי. לכן, חשוב לחשוב אילו צורות של מגשי קרח תרצו להכניס לפריזר, וכמובן איך לכסות או לעטוף אותם בניילון נצמד – כדי שלא לקבל את טעם הפריזר במשקה. דרך אגב, אם אתם לא רוכשים קרח מוכן ומכינים בבית, מומלץ להשתמש במים מינרליים.
מסחטת מיץ - חשוב שתהיה מסחטת מיץ נוחה ונעימה עבור מיץ לימון או תפוז טרי, שנכנס למתכוני קוקטיילים רבים. טריות היא המפתח - מיץ לימון בבקבוק לא טעים באותה מידה.
עלי ומכתש – הצמד-חמד מועכים דברים טעימים כדי להוציא להם את המיץ, תרתי משמע, כמו עלי נענע, ג'ינג'ר או קוביות סוכר. הימנעו מכלי מתכת או כלים מצופי לק, לכו על העץ - הכי פשוט.
תבלינים ורטבים – אנגוסטורה, מלח, פלפל, סוכר, טבסקו, ג'ינג'ר – כל מה שתרצו להוסיף לקוקטיילים שלכם.
ספר קוקטיילים / קורס ברמנים מקוון – אין דרך טובה יותר להשלים את הבר הביתי במעט ידע. מומלץ לקרוא ספר ברמנים למתחילים או אפילו לעשות קורס ברמנים מקוון, וללמוד על השפעת המרכיבים יחד, איך לנענע את השייקר נכון וכמובן - איך ליצור את הקוקטייל המושלם.