"המשחק הראשון מול צ'לסי נקבע ליום חמישי. מכבי ת"א שיחקה מול רודה ההולנדית ביום רביעי. עיתון העיר ירד לדפוס ביום רביעי בלילה והספיק לכסות את ההפסד של מכבי ת"א. את המשחק שלנו הם כמובן לא יכלו לכסות – ובמקום זאת הסתפקו בשורה אחת שהודפסה על פני עמוד שלם: 'הפועל תעבור את צ'לסי כשלימור לבנת תתחתן עם בן לאדן'. ככה תפסו את יחסי הכוחות בין צ'לסי והפועל".
מושיק תאומים, מבעלי הפועל ת"א לשעבר.
מאחורי העקיצה הסרקסטית של המקומון התל אביבי עמדה אמת כואבת. צ'לסי הגדולה נראתה כמשימה בלתי אפשרית עבור הפועל תל אביב. התקשורת הדהדה זיכרונות אפלים ממפלות עבר קודמות של קבוצות ישראליות. "אתה לא חושש מתבוסה כפי שהפועל באר שבע הפסידה 7:0 לברצלונה ו-10:0 לרודה?", נשאל שמעון גרשון לאחר ההגרלה.
- לא רוצים לפספס אף כתבה?
עוד כתבות בפרויקט "המסע המופלא":
- המשחק הנשכח מהעונה הבלתי נשכחת
- אבוקסיס: "זה הסיפור הכי הזוי שקרה לי עד היום בכדורגל"
- "אתה מוריד חולצה במינוס 15 מעלות - ומרגיש כמו באילת ב-40 מעלות חום"
- "אני אומר לעצמי: כל המדינה צופה בך ואתה עם שוער ילד. אתה הולך לקבל בראש"
- "לא יהיה דבר כזה יותר בכדורגל הישראלי": אפילו מילאן נאלצה להזיע
צ'לסי של 2002 הייתה אמנם קבוצה חזקה מאוד ועשירה, אבל שונה ממועדון הפאר המעוטר שאנחנו מכירים היום. האוליגרך הרוסי-ישראלי רומן אברמוביץ' עוד לא היה הבעלים, אבל גם בלי המיליארדים שלו, המועדון מהשכונה הלונדונית העשירה היה משופע בכוכבי על כמו ג'יאנפרנקו זולה, מרסל דסאיי, בודווין זנדן, ג'ימי פלויד האסלביינק לצד שחקנים אנגלים צעירים דוגמת ג'ון טרי ופרנק למפארד שלימים יהפכו לשניים מגדולי השחקנים האנגלים בכל הזמנים. לקרוא להגרלה הזו מפחידה, יהיה אנדרסטייטמנט מטורף. אבל לא רק את הפועל ההגרלה הפחידה, גם צ'לסי נבעתה למראה הפתק הנשלף מהכדור ובו השם "הפועל תל אביב" – רק שהם לא היו מוטרדים מהמילה "הפועל" אלא מצמד המילים "תל אביב" ובעיקר מהביקור במדינה בה נמצאת אותה תל אביב.
הימים היו ימי האינתפיאדה השנייה, פיגוע רדף פיגוע. תמונות מזירות מדממות בארץ שודרו בתקשורת העולמית שגם כך עסקה בהרחבה בנושא הטרור בתקופה של אחרי פיגועי ה-11 בספטמבר. כבר ביום ההגרלה, שחקנה הצרפתי של צ'לסי עמנואל פטי שלח רמז ברור לגבי הסערה שצפויה להתחזק ככל שיילך ויתקרב מועד המשחק: "הייתי בישראל פעם עם נבחרת צרפת, זה מקום נחמד אבל במצב הנוכחי אני חושש לנסוע לשם".
סביר להניח שלו איטליה למשל הייתה נמצאת במצב בטחוני רגיש, וצ'לסי הייתה מגרילה יריבה איטלקית – אף שחקן לא היה מעז לבקש פטור מהנסיעה. אלא שנוכח היריבה הנחותה על הנייר מישראל, אווירת הזלזול השתלטה על מועדון הפאר הלונדוני. שחקנים רבים ביקשו להשתחרר מהמסע – וההנהלה לא עשתה מאמץ מיוחד להניא אותם מכך. מנכ"ל הקבוצה קולין האצ'ינסון הוציא הודעה לתקשורת שבה אישר למעשה כי הוא פוטר מהמשחק הראשון כל שחקן שחושש מהנסיעה לישראל: "לא נכריח אף שחקן או חבר בצוות המקצועי לנסוע לישראל, אם הוא לא רוצה. לא יהיו סנקציות או עונשים נגד אלו שלא ייסעו".
בסופו של דבר בתום תקופה ארוכה של ידיעות סותרות ושיחות קדחתניות בין השחקנים להנהלת הקבוצה, שישה משחקני הקבוצה, ביניהם שחקני הרכב בכירים, החליטו לוותר על הנסיעה לישראל: דסאיי, פטי, אידור גודינסון, גרהאם לה-סו, וויליאם גאלאס ואלברט פרר.
אבל יותר מהשחקנים המודאגים, מי שהוביל את אווירת הזלזול בצ'לסי היה קן בייטס, מי שבימים של לפני אברמוביץ' היה היו"ר הכל-יכול של צ'לסי ואחד האנשים החזקים ביותר בכדורגל האנגלי. "אני מקווה שלא נפסיד יותר מ-0:5", הוא אמר בסרקזם עם נחיתתו בארץ.
"ערב המשחק ישבנו עם בייטס ועם השגריר הבריטי לארוחת ערב", נזכר תאומים, "בייטס השתחצן בארוחה לגבי מה שצפוי לנו מחר – ואמר שזה משחק לפרוטוקול. האמת היא שגם אנחנו באופן מסוים התייחסנו לזה כאל משחק פרידה מאירופה".
"אנשים לא האמינו שנשרוד את המשחק הזה", משחזר אבוקסיס, "צ'לסי הייתה פייבוריטית ברמות שאין לתאר, אנחנו רק רצינו לא לקבל פה סטירה".
כמו לפני כל משחק באותה תקופה, הפועל התכנסה לקראת המפגש מול צ'לסי במלון דן למחנה אימונים ולינה משותפת. תאומים הגיע למקום כדי להרביץ בשחקנים ציונות ומבלי להתייחס לכדורגל כלל וכלל העביר להם שיעור עם אלגוריה ברורה לפערי התקציב והאיכות בין צ'לסי והפועל ת"א – ואיך בכל זאת אפשר להתעלות מעליהם. "ערכתי להם שיחה שלא עסקה בכלל בכדורגל, אלא אך ורק בטייס חיל האוויר הישראלי. איך הוא הפך לטייס הטוב בעולם עם מטוס ותנאים נחותים", הוא סיפר.
מי שכמו תמיד התעלם לחלוטין מכל החגיגה התקשורתית סביב הגעתה של צ'לסי, הוא המאמן דרור קשטן. "הוא הבהיר לנו מראש שאנחנו לא מגיעים לחוויה אלא כדי לנצח", נזכר החלוץ פיני בלילי. יום לפני המשחק האווירה באימון המסכם אף סערה כשקשטן סילק את סלים טועמה לאחר שהרגיש כי הוא מזלזל. "למרות שזה רגע עצוב, זה אחד הרגעים שאני הכי זוכר מהעונה הזו. זה משהו שלא אשכח בחיים שלי", מספר טועמה, "עשיתי לקשטן פרצופים באימון כי הוא לא שם אותי בהרכב – ואז כשבאתי לראות את הסגל, קלטתי ששלחו אותי ליציע. חזרתי הביתה עצוב, בכיתי, כעסתי. לקחו כמה ימים עד שדיברתי עם קשטן על מה שקרה, באותו הרגע אי אפשר היה לדבר איתו. אבל לפעמים דווקא כשאתה מקבל סטירות אתה מתעורר".
בבוקר המשחק, הכותרת במדור הספורט של "ידיעות אחרונות" - "המטרה: תוצאה מכובדת", יישרה קו עם התחושה הכללית וההיגיון על פיו כל תוצאה מלבד ניצחון של צ'לסי תהיה בגדר סנסציה ענקית. מה שקרה בסופו של דבר באותו ערב בבלומפילד נחקק בדברי הימים של הכדורגל הישראלי באותיות זהב. המסע האירופי הקסום של הפועל ת"א באותה עונה היה משופע בהופעות הרואיות, אבל נדמה כי המשחק מול צ'לסי בבלומפילד מזקק בצורה המדויקת ביותר את הפועל של אותה עונה: חבורה אמיצה, מגובשת, ממושמעת, קבוצה של מאמן שמשיגה את הניצחונות דרך ההגנה.
"המערך שלנו באירופה היה מעט יותר זהיר", מסביר טועמה, "עבדנו המון על עמידה כמו שצריך, סגירות, לחץ על הכדור. הייתה לנו הגנת ברזל, רביעיית הגנה גבוהה, שמעון גרשון, אסי דומב, יגאל אנטבי, אילן בכר. כל אחד מהם מעל 1.80 מ'. קשטן אימן אתנו לסגור ולצאת למתפרצות".
אבוקסיס מאשר: "היינו קבוצת הגנה חזקה, ממושמעת. קשטן היה מאוד דומיננטי בכל הקשור למשמעת טקטית. ידענו לא לספוג ובגדול את ההצלחות באותה עונה עשינו דרך משחק הגנה ולא משחק התקפה".
המשמעת המופתית שטועמה ואבוקסיס מדברים עליה הותירה את צ'לסי המומה. שמעון גרשון באחד ממשחקיו הטובים בקריירה הנהיג בקור רוח ובשקט את ההגנה, אנטבי היה מצוין ופשוט שיתק את שחקן ההתקפה הקרואטי מריו סטאניץ', בעוד אבוקסיס יחד עם גאבור הולמאי ודניס אונישנקו השתלטו לחלוטין על מרכז השדה. עד לדקות האחרונות נראה היה שהמשחק המצוין של האדומים יתגמל אותם ב-0:0 מכובד מאוד מול צ'לסי הגדולה. אבל הם כיוונו הרבה יותר גבוה.
בדקה ה-88 אילן בכר ניסה להכניס כדור למילאן אוסטרץ, אבל הכדור פגע בידו של ג'ון טרי והשופט הצביע על הנקודה הלבנה. גרשון בעט את הפנדל מדויק והעניק לאדומים 0:1 מדהים. אבל הרבה יותר מדהים מהשער היה האירוע שהתרחש מיד אחריו. אחד מהרגעים האיקוניים ביותר של אותה עונה ושל הפועל תל אביב בכלל. רגע שעד היום מלמדים בהרצאות ובקורסי מנהיגות. חבורת האדומים המאושרת הסתערה על גרשון בחיבוקים ויצרה עיסת אדם על הדשא של בלומפילד. "צעקתי לעבר גרשון 'תמשיך לשכב כדי להעביר את הזמן'", נזכר יעקב הלל. אכן, על פניו זה היה הדבר ההגיוני לעשות, זה עתה עלית ליתרון סנסציוני מול קבוצה עדיפה בהרבה, המשחק כמעט מסתיים, אז למה לא לנצל את החגיגה כדי למשוך את השעון עוד קצת לקראת שריקת הסיום?
יוסי אבוקסיס, עם זאת ראה את הדברים אחרת. במקום להצטרף אל חבורת החוגגים באדום הוא ממש בכוח פירק את החגיגה – והורה לשחקנים לחדש מהר את המשחק במטרה לכבוש שער נוסף. "הראש שלי כבר עבד קדימה", נזכר אבוקסיס, "ידעתי שבעוד שבועיים אנחנו צריכים להגיע ללונדון. אמרתי לנצח זה סבבה, אבל בואו נעשה 0:2. זו כבר תוצאה אחרת. שלפתי את כולם וגרשון הסתכל עליי ואמר לי: 'יוסי מה יש לך? אנחנו מובילים!'. אם צ'לסי הייתה משווה ל-1:1 היו הופכים אותי למפגר. אבל זה חלק מהכדורגל צריך לקבל החלטות תחת לחץ. זה רגע שאני לא אשכח, אבל אם צ'לסי הייתה משווה הייתי שמח לשכוח אותו".
"מבחינתי זה רגע שהפך להיות המוטו של הקבוצה וגם הגדיר את אבוקסיס", אומר תאומים, "כל קבוצה אחרת שהייתה במצב הזה, הייתה יורדת להגנה ובועטת לשמיים".
הפירוק האסרטיבי של החגיגה השתלם בענק. בתוך תוספת הזמן יוסי אבוקסיס הגביה כדור אל עבר החלוץ המולדובי סרגיי קלשצ'נקו שהתמקם מצוין ברחבה ומ-8 מטרים נגח פנימה. חדי העין ביציע שמו לב שרק כמה ימים קודם לכן קלשצ'נקו כבש שער זהה בליגה מול קריית גת. "זו בדיוק הסיטואציה שעבדנו עליה באימונים, הבקעתי בליגה שערים דומים מאוד – ולכן גם לא הופתעתי מהשער הזה", מספר קלשצ'נקו, "זו הייתה מתנה על העבודה הקשה והאמונה שלנו".
קן בייטס שרק אתמול עוד זילזל והתבדח, היה המום. "הסתכלתי עליו וראיתי את הזיעה נשפכת ממנו", נזכר תאומים, "אחר כך הוא דיבר איתי ואמר לי שהיינו יוצאים מן הכלל ושזו הייתה תאונה מבישה מבחינתם, אבל שבגומלין הם יכתשו אותנו ונראה את צ'לסי האמיתית".
הניצחון הביתי על צ'לסי אמנם עוד לא הבטיח להפועל תל אביב דבר, אבל כבר שם אותה במקום אחר לגמרי. "אחרי ההגרלה חשבנו שאין סיכוי אפילו של 5 אחוזים שנעבור את צ'לסי, עכשיו זה דבר מציאותי וריאלי", אמר הקשר ההונגרי גאבור הולמאי לקראת ההמראה ללונדון.
גם האוהדים הבינו שיש להם הזדמנות להיות חלק מאירוע מיוחד – ואם אפשר להיות חלק ממנו באחת מערי הבירה האטרקטיביות בעולם, אז עוד יותר טוב. אלפי אוהדים הסתערו על מעט הכרטיסים שהוקצו להפועל. עד היום השחקנים לא יכולים לשכוח את האווירה יוצאת הדופן בסטמפורד ברידג'. "קשטן דאג לכך שנהיה מנותקים מכל מה שקורה מסביב. היינו ממש בבועה בתוך המלון", נזכר יעקב הלל, "רק כשהגענו לאצטדיון וראיתי את השטיח האדום הזה, אלפי אוהדים שמחכים לנו, קיבלתי צמרמורת ואמרתי לעצמי שאין מצב שאנחנו סופגים פה שלושה שערים. אסור לנו לאכזב אותם ואותנו".
"בניגוד לארץ, במשחקים באנגליה אין מצב שאתה קם באמצע", נזכרת האוהדת ענבל ברנע שהייתה ביציע של האדומים בסטמפורד ברידג', "אנחנו היינו 6,000 אוהדים שם והשוטרים נתנו לנו לעמוד. לא היה דבר כזה באצטדיון הזה מעולם". האוהד גל
סוקולובסקי דווקא זוכר את השוטרים הבריטיים קשוחים יותר: "אחד השוטרים פנה אל אוהד שלנו בנימוס וביקש ממנו 'אדוני שב', אותו אוהד ענה לו בהתלהמות ובאותו הרגע ארבעה שוטרים תפסו אותו והעיפו אותו החוצה. את המשחק הוא ראה מבחוץ".
המשחק בסטמפורד ברידג' היה יוצא דופן בקמפיין האירופי. ברוב המשחקים הגנת הברזל של הפועל והמשמעת הטקטית פשוט חיסלו את התקפות היריב עוד בשלב מוקדם. היריבות פשוט התקשו להגיע למצבים. בלונדון לעומת זאת צ'לסי הגיעה לאינספור מצבים, אבל נתקלה בחומה בצורה בדמותו של שביט אלימלך באחת ההופעות הטובות ביותר של שוער ישראלי אי פעם. "כשאני חושב על המשחק הזה עולה לי בראש רק אלימלך", אומר טועמה, "בזכותו עלינו שלב. אם הוא לא היה שם, אני לא יודע איך זה היה נגמר... אולי היינו חוטפים תבוסה. אלוהים נתן לו מתנה וסגר לו את השער".
"מעבר לזה שסטמפורד ברידג' הוא אצטדיון מדהים ביופיו, הדשא הוא לא הדשא שאתה רגיל אליו בארץ. המגרש מאוד רטוב, הכדור טס, קשה מאוד להיות יציב. הם תקפו אותנו גלים-גלים. זה היה מאתגר", אומר דומב.
"צריך לזכור שמדובר בימי טרום רונאלדו ומסי", מסביר האוהד גל סוקולובסקי, "הליגה האנגלית הייתה הכי מהירה בעולם. כדורגלנים ישראלים לא היו רגילים לקצב הזה. 90 דקות השחקנים של צ'לסי רצים ואתה לא יכול להגיע אליהם. איכשהו הכדורים שלהם לא נכנסו לשער. עם כל היכולת של אלימלך, זה היה יותר מזל משכל".
למרות הלחץ המאסיבי של צ'לסי, בדקה ה-36 אישטוון פישונט חטף כדור 40 מ' מהשער והכניס כדור עומק מצוין למילאן אוסטרץ שלא התבלבל ובעט פנימה, 0:1 מדהים להפועל תל אביב. צ'לסי הייתה זקוקה כעת לארבעה שערים כדי לעלות שלב. הרבה, אבל ממש לא בגדר הבלתי אפשרי. בטח לא בהתחשב בכך שאצטדיון הכדורגל סטמפורד ברידג' התחפש באותו יום למטווח ירי צבאי. "הם ישבו עלינו כמעט כל המשחק, לא נתנו לנו לנשום", משחזר טועמה, "מבחינתנו מה שהיה אפשר לעשות זה פשוט להילחם. לא שיחקנו הרבה כדורגל, אבל נלחמנו על כל כדור".
בדקה 54 יוסי אבוקסיס נפגע מדריכה של דסאיי, סובב את הקרסול ונאלץ לצאת מהמשחק. "את חצי השעה האחרונה לא ראיתי במגרש. הייתי בחדר הלבשה, לא עמדתי בלחץ", מספר אבוקסיס על הרגעים הדרמטיים ההם, "כל פעם יצאתי מחדר ההלבשה כששמעתי רעש של מצב. נכנסתי, יצאתי, נכנסתי, יצאתי והכול עם קרסול נפוח".
אחד האיומים הגדולים על הפועל ת"א היה החלוץ ההולנדי האימתני ג'יימי פלויד האסלביינק. מכונת שערים מטורפת באותם ימים. הוא היה ידוע במהירות הגבוהה שלו, בבעיטה החזקה וביכולת לבעוט בשתי הרגליים. טום שין, כתב של "האינדיפנדט" הגדיר אותו כ"אחד החלוצים הטובים ביותר שנראו בסטמפורד ברידג'". בדקה ה-64 האסלביינק בישל לזולה את שער השוויון שהובקע בבעיטה חזקה מ-20 מטרים. כעת צ'לסי הייתה זקוקה לעוד שלושה שערים.
קשטן היה מודע כמובן לסכנה ההולנדית. ארבע דקות אחרי שצ'לסי השוותה הוא הכניס למגרש את יעקב הלל – וביקש ממנו רק דבר אחד: אל תיתן להאסלביינק לנשום. "קשטן אמר לי שמבחינתי גם אם הוא הולך לשירותים – אני צריך להמשיך לשמור עליו", הלל משחזר, "אמרתי לעצמי שמבחינת יכולת, עוצמה ומהירות הוא עולה עליי בכל פרמטר. פה המוח היהודי נכנס לפעולה. החלטתי להוציא אותו מאיזון רק בדיבורים. איך שנכנסתי אמרתי לו 'היום אתה הולך הביתה', הוא ישר הגיב ב'פאק יו, אני מרוויח מלא כסף'. אמרתי לו: 'בסדר, אתה מרוויח הרבה כסף אבל היום אתה הולך הביתה'. ככה פשוט עד סוף המשחק הוצאתי אותו מריכוז, התקרבתי אליו, הוא דחף ואני ישר אמרתי לשופט. לא נתתי לו לנשום".
31 פעמים בעטה צ'לסי לשער במשחק. רק פעם אחת הכדור חצה את קו השער של הפועל. יתר הניסיונות פגעו במשקוף, בקורה ובעיקר נעצרו אצל אלימלך הענק. 1:1 בסיום, 1:3 להפועל ת"א על צ'לסי בסיכום הכללי. הפועל תל אביב הדיחה את צ'לסי – וכל זאת מבלי שלימור לבנת נזקקה להינשא לארכי-טרוריסט בן לאדן. "קבוצה ישראלית שבקושי מכירים שולטת בלונדון בבירת הכדורגל", אומר הלל בגאווה, "זה נתן לנו את החותמת שאנחנו יכולים להתמודד עם כל קבוצה באירופה".
"איך שנגמר המשחק, מרוב התרגשות בעטתי בקיר", נזכר תאומים, "אשתו של קן בייטס ניגשה אליי והעירה לי. הרגשתי לא נעים, אבל זה היה באמת לילה בלתי נשכח. בדרך כלל אני מאוד מאופק חיצונית במשחקים, אני מקלל וסוער רק בפנים".
אף אחד בהפועל תל אביב לא הלך לישון באותו לילה. אלפי אוהדי הפועל הציפו את כיכר פיקדילי המפורסמת בלונדון כדי לחגוג – אליהם הצטרפו אוהדים מקומיים של ארסנל וטוטנהאם, היריבות העירוניות של צ'לסי, שהגיעו בחולצות אדומות כדי לשמוח לאידה של יריבתם השנואה. "הייתי מוכנה לשלם הון כדי לפתוח את העיניים ולהתעורר בחגיגות האלו", מספרת בערגה האוהדת ענבל ברנע.
קשטן בצעד מאוד חריג מבחינתו אישר לשחקנים לצאת בלילה והם הצטרפו אל החגיגה האדומה בכיכר והתקבלו בכבוד של מלכים. "אני זוכר את בלילי מטפס על ראש המזרקה בפיקדילי וכולם רוקדים סביבו", נזכר תאומים, "אלו היו מחזות שאני לא חושב שנראו בכדורגל הישראלי. הפכנו למועדון של ווינרים".
למחרת אלימלך קיבל את הציון הכה נדיר 10, כזה שמצריך שילוב בין הופעה מושלמת למעמד חשוב במיוחד. שחקנים אחרים שקיבלו את הציון היו איל ברקוביץ' ב-0:5 של נבחרת ישראל על אוסטריה, ניר דוידוביץ' אחרי ה-0:0 של מכבי חיפה מול ולנסיה במסטאייה וראדה פריצה אחרי שכבש שלושער במדי מכבי ת"א בגמר הגביע.
"לא הרגשתי במהלך המשחק שאני נותן משחק כזה גדול, הרגשתי שאני לוקח עוד כדור. עושה את העבודה שלי. רק אחרי המשחק עיכלתי שבאמת הייתה הרבה עבודה, שלקחתי הרבה כדורים שהגיעו למסגרת. בכמות כזו שלא רואים בליגה שלנו, וכמעט לא מגיעה לשוערים גדולים בעולם. כשאני מודד את ההישג הזה – זה כאילו ישראל ניצחה את ברזיל או אנגליה בשני משחקים", סיפר אלימלך לאחר נחיתת הקבוצה בארץ שם חיכו לה המוני אוהדי הפועל תל אביב.
הניצחון המדהים על צ'לסי כבר חצה את הגבולות האדומים וסיחרר מדינה שלמה שנכנסה להפועל-מאניה. הימים הללו הולידו אירועים שבמרחק הזמן נראים סוריאליסטיים לגמרי, לדוגמא אוהדים של בית"ר ירושלים שביקשו להעניק לפני המשחק בין הקבוצות פרחים לשחקני הפועל תל אביב בטענה שייצגו את כל המדינה. נראה שאת הטירוף וההתלהבות הזו – רק קור של מינוס 15 מעלות יכול היה לצנן. בדיוק מה שחיכה להפועל תל אביב בסיבוב הבא ברוסיה.
פורסם לראשונה: 17:23, 07.01.21